Isaac Asimov, Boston Üniversitesi'nde biyokimya profesörlüğü yapmış Amerikalı yazar ve biyokimyager.
Isaac Newton, İngiliz fizikçi, matematikçi, astronom, mucit, simyacı, teolog ve filozoftur. 1687 yılında yayımladığı Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica (Doğa Felsefesinin Matematiksel İlkeleri) kitabıyla klasik fizik mekaniğinin temelini oluşturmuş ve bu eser, dünya tarihinin en önemli bilimsel kitaplarından biri olmuştur. Bu eserle birlikte kendi adıyla anılan evrensel kütleçekim yasası ve üç hareket yasasını ortaya koymuş ve kendisinin yaratmış olduğu bu etki, bilim tarihindeki kilometre taşlarından biri olmuştur. Newton'ın evrensel kütleçekimi ve hareketin üç kanunu, sonraki üç yüzyıl boyunca bilim dünyasına egemen olmuştur.
Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı, 1990 yılında İstanbul'da kurulan, Osmanlı döneminden itibaren Türkiye'de üretilmiş kadınlara ait ya da kadınlarla ilgili eserleri, belgeleri barındıran kurumdur.
Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı, 1982 yılında Ankara'da Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kurulmuş sosyal yardım vakfı.
Vakıf, Rusya doğumlu Amerikalı yazar Isaac Asimov tarafından yazılan bilimkurgu serisidir. Yaklaşık 30 yıl boyunca bir üçleme olarak kalan seri Vakıf, Vakıf ve İmparatorluk ve İkinci Vakıf kitaplarından oluşmaktaydı. 1981 yılından sonra Asimov seriye 2 ardıl ve 2 öncül eklemiştir. Eklenen bu kitaplar Asimov'un yazdığı diğer iki seri olan Robot ve İmparatorluk serilerine göndermeler yaparak, tüm bu serilerin aynı hayali evrende geçtiğini göstermiştir.
Vakıf ayrıca şu anlamlara gelebilir:
Bilim ve Buluşlar Tarihi ya da özgün adıyla Asimov's Chronology of Science & Discovery, Isaac Asimov'un 1989 yılında basılan kitabı, yaşanan tüm önemli olayları anlatırken, uygarlığımızın köklerine ışık tutar. Bilimsel gelişmelerin arka planını dünya tarihi üzerine yerleştirerek, aynı zamanda bilimsel ve kültürel, toplumsal ve politik olayların birbirlerini nasıl etkilediğini de gösterir.
Ben, Robot (İngilizce özgün adı: I, Robot), Amerikalı yazar Isaac Asimov’un birbiri ile bağlantılı dokuz öyküsüden oluşan ve 1950 yılında Gnome Press etiketiyle yayınlanan bilimkurgu romanı.
Arthur C. Clarke altta sıralanan şekliyle üç öngörü yasası ortaya atmıştır:
- Tanınmış ve yaşını almış bir bilimci bir şeyin mümkün olduğunu iddia ediyorsa, neredeyse kesinlikle haklıdır. Aynı kişi bir şeyin imkânsız olduğunu iddia ettiğinde ise, büyük olasılıkla yanılıyordur.
- Mümkünatın hudutlarını keşfetmenin tek yolu, imkânsız alana taarruza geçmektir.
- Yeterince gelişmiş bir teknoloji, büyüden ayırt edilemez.
Göçebe, Amerikalı yazar Stephenie Meyer'in yazdığı bir bilimkurgu romanı. Göçebe, 6 Mayıs 2008 tarihinde piyasaya sürüldü. Roman, Dünya'yı istila eden ruhlardan kaçan insanları ve aynı bedende farklı iki varlığın getirmiş olduğu ikilemi anlatıyor.
Heal the World Vakfı ya da Heal the World Foundation, 1992 yılında Michael Jackson tarafından kurulan bir hayır vakfı. Vakfın kurulum ilhamı aynı isimdeki şarkıdır. Jackson'un vakıfta etkin olduğu zamanlarda, Saraybosna'da ki enstütiye kötü alışkanlıklara karşı kullanılacak 46 tonluk ilaç, malzeme ve milyon dolarlarca nakit yardımı yapılmıştır. Ayrıca bir Macar çocuğun karaciğer nakli ameliyatının tüm masrafı karşılanmıştır.
Vakıf ve İmparatorluk, Amerikalı yazar Isaac Asimov'un 1952 yılında Gnome Press tarafından basılan bilimkurgu türünde romanı. Vakıf serisinde ikinci kitaptır. Asimov yazdığı üçlemeden sonra ikişer tane öncesini ve sonrasını konu alan kitap kaleme aldığından kronolojide dördüncü kitaptır. Birinci kitap olan Vakıf'ın devamını konu alır. 1980'lerde kitabın Türkçe çevirileri piyasada bulunmaktaydı fakat zamanla basılmamaya başladı. Türkçede tekrar 2018 yılında İthaki tarafından basılmaya başlandı.
Vakıf'ın Sınırı, Isaac Asimov tarafından yazılmış Vakıf Serisi'nin yazım tarihine göre dördüncü kitabı olan bilimkurgu romanıdır. Asıl üçlemenin yaklaşık 30 yıl sonrasında Asimov'un editörünün baskısı ile yazılan roman Asimov'un The New York Times çok-satanlar listesine giren ilk kitabıdır. Vakıf'ın Sınırı 1983 yılında en iyi roman dalında Hugo Ödülü kazanmış ve 1982 yılında en iyi roman dalında Nebula Ödülü'ne aday olmuştur.
Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk'un aynı adlı eserinden yola çıkarak oluşturduğu müzedir. İstanbul'da 19. yüzyıldan kalma bir ev yazar tarafından müzeye dönüştürüldü. Müze, bir romanın kurmaca evreninden yola çıkılarak oluşturulan ilk müzedir. 17 Mayıs 2014'te Avrupa Yılın Müzesi Ödülü'nü aldı. Romanın kahramanı Kemal Basmacı'nın aşkı Füsun'un evine yaptığı ziyaretler ve o ev ziyaretinde topladığı eşyalardan oluşan Masumiyet Müzesi, romanda Füsun ile ailesinin yaşadığı ev olarak yer alıyor. Müzede, kitabın seksen üç bölümüne düşecek şekilde seksen üç ahşap vitrin düzenlenmiş durumda.
Astronomik çekişme popüler bilim kitapları yazarı Isaac Asimov tarafından geliştirilmiş bir kavramdır ve Güneş sistemindeki uydular üzerindeki gezegen ve Güneş etkisini karşılaştırmak amacıyla kullanılır. Uzaydaki bütün nesneler diğer nesnelerin çekim alanı içindedirler. Ancak Güneş sistemindeki uydular için bu etkilerin çoğu ihmal edilecek kadar küçüktür. En önemli etkiler ise ilgili gezegenin ve Güneşin kütleçekim kuvvetleridir.
Foundation Apple TV+ için David S. Goyer ve Josh Friedman tarafından yaratılan, Isaac Asimov'un Vakıf serisinden uyarlanan Amerikan yapımı bilimkurgu dizisidir. Foundation, 24 Eylül 2021 tarihinde yayımlanmıştır. Ekim 2021'de dizinin ikinci sezonu için onay verilmiştir.
Hari Seldon, Isaac Asimov'un Vakıf serisindeki ilk kitap olan Vakıf'ta psikotarih üzerine araştırmalar yapan bir bilim insanıdır. Vakıf'ın kuruluşunda en önemli kişilerden birisidir. Amacı imparatorluğun çöküşünden sonraki anarşi döneminin süresini kısaltmaktır. Sonraki nesiller tarafından peygamber olarak tanınır.
Hamdullah Emin Paşa, Osmanlı siyasetçi.
Çelik Mağaralar, Amerikalı yazar Isaac Asimov tarafından yazılan bir bilimkurgu romanıdır. Bu bir dedektif hikâyesi ve Asimov'un savunduğu bir fikri, bilimkurgunun kendi içinde sınırlı bir tür olmaktan ziyade herhangi bir edebi türe uygulanabileceğini gösteriyor
Galaktik İmparatorluk, şu anlamlara gelebilir.