İçeriğe atla

Vakıf (anlam ayrımı)

  • Vakıf, kamu yararına çalışan bir tüzel kişiliktir.
  • Vakıf, İslam hukukunda devredilemez hayır kurumudur.

Vakıf ayrıca şu anlamlara gelebilir:

Edebiyat

Kişiler

Yerleşim yerleri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Isaac Asimov</span> Amerikalı yazar

Isaac Asimov, Boston Üniversitesi'nde biyokimya profesörlüğü yapmış Amerikalı yazar ve biyokimyager.

Vakıf, Rusya doğumlu Amerikalı yazar Isaac Asimov tarafından yazılan bilimkurgu serisidir. Yaklaşık 30 yıl boyunca bir üçleme olarak kalan seri Vakıf, Vakıf ve İmparatorluk ve İkinci Vakıf kitaplarından oluşmaktaydı. 1981 yılından sonra Asimov seriye 2 ardıl ve 2 öncül eklemiştir. Eklenen bu kitaplar Asimov'un yazdığı diğer iki seri olan Robot ve İmparatorluk serilerine göndermeler yaparak, tüm bu serilerin aynı hayali evrende geçtiğini göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Robert A. Heinlein</span> Amerikalı bilim kurgu yazarı

Robert Anson Heinlein, Amerikalı roman ve bilimkurgu yazarı. Sıklıkla "bilimkurgu yazarlarının duayeni" olarak tanımlanan Heinlein, sert bilimkurgu türünün en popüler, etkili ve tartışılan yazarlarındandı. Bilimkurgu eserlerinde bilim ve mühendislik bakımından akla yatkınlık ölçütlerinin yükselmesini ve türün edebi kalitesinin artmasını sağladı. 1940'larda, The Saturday Evening Post gibi genelde ana akım eserler yayımlayan dergilere yalın bilimkurgu eserleriyle sızmayı başaran ilk yazar oldu. Çağdaş kitle pazarlama döneminde, roman boyutunda çoksatar bilimkurgu eserleri veren ilk yazarlardan biriydi. Heinlein, Isaac Asimov ve Arthur C. Clarke uzun yıllar boyunca "bilimkurgunun büyük üçlüsü" olarak anıldı.

<i>Vakıf</i> (roman)

Vakıf, Isaac Asimov'un on milyonlarca gezegeni kapsayan bir galaktik imparatorluğun çöküşünü konu alan, bilimkurgunun başyapıtlarından sayılan romanıdır. Ayrıca kitap, Asimov'un Vakıf üçlemesinin ilk kitabıdır. Kitapta Vakıf'n kuruluşu ve ilk döneminde yaşadığı olaylar ele alınmaktadır.

<i>Ben, Robot</i>

Ben, Robot (İngilizce özgün adı: I, Robot), Amerikalı yazar Isaac Asimov’un birbiri ile bağlantılı dokuz öyküsüden oluşan ve 1950 yılında Gnome Press etiketiyle yayınlanan bilimkurgu romanı.

I Robot ayrıca şu anlamlara gelebilir:

Arthur C. Clarke altta sıralanan şekliyle üç öngörü yasası ortaya atmıştır:

  1. Tanınmış ve yaşını almış bir bilimci bir şeyin mümkün olduğunu iddia ediyorsa, neredeyse kesinlikle haklıdır. Aynı kişi bir şeyin imkânsız olduğunu iddia ettiğinde ise, büyük olasılıkla yanılıyordur.
  2. Mümkünatın hudutlarını keşfetmenin tek yolu, imkânsız alana taarruza geçmektir.
  3. Yeterince gelişmiş bir teknoloji, büyüden ayırt edilemez.
<i>Kan Damarlarında Yolculuk</i>

Kan Damarlarında Yolculuk Isaac Asimov'un 1966 yılında yazdığı bilimkurgu, fantezi romanıdır. Özgün adı Fantastic Voyage dır.

Syfy ya da eski adıyla Sci-Fi Channel; bilimkurgu, fantastik, korku, doğaüstü ve paranormal programları olan bir Amerikan kablo televizyon kanalıdır. 24 Eylül 1992 tarihinde başlatılan, bu eğlence kanalı NBC Universal, Comcast kuruluşunun bir yan parçasıdır. Syfy adı resmen 7 Temmuz 2009 tarihinde kabul edilmiştir.

<i>Vakıf ve İmparatorluk</i> Asimovun 1952de basılan bilimkurgu türündeki romanı

Vakıf ve İmparatorluk, Amerikalı yazar Isaac Asimov'un 1952 yılında Gnome Press tarafından basılan bilimkurgu türünde romanı. Vakıf serisinde ikinci kitaptır. Asimov yazdığı üçlemeden sonra ikişer tane öncesini ve sonrasını konu alan kitap kaleme aldığından kronolojide dördüncü kitaptır. Birinci kitap olan Vakıf'ın devamını konu alır. 1980'lerde kitabın Türkçe çevirileri piyasada bulunmaktaydı fakat zamanla basılmamaya başladı. Türkçede tekrar 2018 yılında İthaki tarafından basılmaya başlandı.

Vakıf ve Dünya, Amerikalı yazar Isaac Asimov'un 1986 yılında basılan romanı.

<i>İkinci Vakıf</i>

İkinci Vakıf, Amerikalı yazar Isaac Asimov'un 1953 yılında basılan romanı.

Nemesis aşağıdaki anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Andy Weir</span> Amerikalı yazar

Andrew T. Weir, ilk romanı Marslı ile tanınan, Artemis ve Kurtuluş Projesi gibi kitapları olan Amerikalı roman yazarı ve yazılım mühendisidir. Kurtuluş Projesi, 2022 Hugo En İyi Roman Ödülü final listesinde yer almıştır.

Vakıf'ın Sınırı, Isaac Asimov tarafından yazılmış Vakıf Serisi'nin yazım tarihine göre dördüncü kitabı olan bilimkurgu romanıdır. Asıl üçlemenin yaklaşık 30 yıl sonrasında Asimov'un editörünün baskısı ile yazılan roman Asimov'un The New York Times çok-satanlar listesine giren ilk kitabıdır. Vakıf'ın Sınırı 1983 yılında en iyi roman dalında Hugo Ödülü kazanmış ve 1982 yılında en iyi roman dalında Nebula Ödülü'ne aday olmuştur.

Janet Opal Asimov, Amerikalı kadın bilimkurgu yazarı ve psikanalist.

Hari Seldon, Isaac Asimov'un Vakıf serisindeki ilk kitap olan Vakıf'ta psikotarih üzerine araştırmalar yapan bir bilim insanıdır. Vakıf'ın kuruluşunda en önemli kişilerden birisidir. Amacı imparatorluğun çöküşünden sonraki anarşi döneminin süresini kısaltmaktır. Sonraki nesiller tarafından peygamber olarak tanınır.

Sert bilimkurgu ya da saltık bilimkurgu, bilimsel doğruluk ve mantık kaygısıyla karakterize edilen bir bilimkurgu kategorisidir. Terim ilk olarak 1957'de P. Schuyler Miller tarafından Astounding Science Fiction dergisinin Kasım sayısında John W. Campbell'ın Uzay Adaları romanının bir incelemesinde kullanıldı. Sert bilimkurguya benzetilerek oluşturulan tamamlayıcı hafif bilimkurgu terimi ilk olarak 1970'lerin sonlarında ortaya çıktı. Bu terim, Isaac Asimov'un matematiksel sosyoloji üzerine kurulu Vakıf serisi gibi genellikle "sert" bilimkurgu olarak kabul edilen örnekler olmasına rağmen, "sert" (doğal) ve "hafif" (sosyal) bilimler arasındaki popüler ayrıma benzetilerek oluşturulmuştur. Bilimkurgu eleştirmeni Gary Westfahl, her iki terimin de katı bir sınıflandırmanın parçası olmadığını ve bunun yerine, yorumcuların ve yorumcuların faydalı bulduğu hikâyeleri karakterize etmenin yaklaşık yolları olduğunu savunmaktadır.

Çelik Mağaralar, Amerikalı yazar Isaac Asimov tarafından yazılan bir bilimkurgu romanıdır. Bu bir dedektif hikâyesi ve Asimov'un savunduğu bir fikri, bilimkurgunun kendi içinde sınırlı bir tür olmaktan ziyade herhangi bir edebi türe uygulanabileceğini gösteriyor

Galaktik İmparatorluk, şu anlamlara gelebilir.