İçeriğe atla

Vajinal doğum

“Normal vajinal doğum” aşamalarını gösteren görüntü dizisi.
“Enstrümantal vajinal doğum” aşamalarını gösteren görüntü dizisi.

Vajina doğumları, memelilerde vajina yoluyla dölün (insandaki bebekler) doğuşudur. Yumurtaları dış çevreye yayan monotremler (tek delikliler) hariç tüm memeliler için doğal bir doğum şeklidir.[1] Normal vajinal doğum için hastanede kalış süresi ortalama 36-48 saat veya epizyotomi (vajinal kanalı genişletmek için cerrahi olarak kesilir) 48-60 saat, C bölümü (sezaryen) ise 72-108 saattir. Farklı vajinal doğum tipleri farklı terimlere sahiptir:[2]

  • Gebelik bir dişi doğumu indüklemek için ilaç veya teknik kullanmadan doğuma girdiğinde ve forseps, vakum ekstraksiyonu veya sezaryen olmaksızın bebeğini normal şekilde teslim ettiğinde kendiliğinden bir vajinal doğum (SVD) oluşur.[3]
  • Yardımlı bir vajinal doğum (AVD) veya araçsal vajinal doğum, hamile bir dişi doğuma girdiğinde (doğumu indüklemek için ilaç veya teknik kullanmadan veya kullanmadan) meydana gelirse, bebeğini vajinal yoldan vermek için forseps veya vakum çıkarıcı gibi özel aletlerin kullanılmasını gerektirir.[4]
  • İndüklenmiş vajinal doğum, doğum eylemini başlatmak için ilaçların veya el tekniklerinin kullanıldığı, doğum indüksiyonunu içeren bir doğumdur. Bu bağlamda "IVD" teriminin kullanımı, araçsal vajinal doğumdan daha az yaygındır.[5]
  • Normal bir vajinal doğum (NVD), sezaryen ile doğumla kontrast oluşturmak için genellikle istatistiklerde veya çalışmalarda kullanılan ya da desteklenmeyen bir vajinal doğumdur.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2018. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2018. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2018. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vajina</span> kadın genital sisteminin bir kısmı

Vajina, memelilerde dişi genital sisteminin esnek ve kaslı kısmıdır. Vajina, insanlarda vulvadan servikse kadar uzanır. Dış vajinal açıklık normalde kısmen himen adı verilen bir zarla örtülüdür. Dip ucunda serviks vajinaya doğru çıkıntı yapar. Vajina cinsel ilişki ve doğumun gerçekleşmesini sağlar. Aylık âdet döngüsünün bir parçası olarak insanlarda ve insanlara yakın akraba olan primatlarda meydana gelen âdet kanamasını da yönlendirir.

Kürtaj ya da kazıma, hamilelikte rahim içerisindeki ceninin tıbbi müdahale ile alınması. Bunun yanı sıra rahim iç duvarından kazınarak örnek alınıp incelenmesi de kürtaj olarak adlandırılır. Türkçeye 1930'larda Fransızca curetage sözcüğünden geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hamilelik</span> Sperm ile yumurtanın döllenmesi ile meydana gelen fetusun kadın organ ve dokularında değişiklikler meydana getirdiği, doğuma kadar geçen yaklaşık 9 aylık dönem

Hamilelik veya gebelik, erkekten gelen sperm ile kadının yumurtalıklarından atılmış olan yumurtanın döllenmesi ile meydana gelen fetusun kadın organ ve dokularında değişiklikler meydana getirdiği, doğuma kadar geçen yaklaşık 9 aylık dönem.

<span class="mw-page-title-main">Vulva</span> dişi memelinin dış genital organları

Vulva, dış kadın cinsel organlarından oluşur. Kadın dış genital bölgelerine karşıdan bakıldığında üstte çatıyı oluşturan leğen kemiklerinin birbiriyle orta hatta birleştiği bölgenin oluşturduğu kabarıklık olan pubis tepesi, altta anüs ve (dış) dudaklar adı verilen yapılarca sınırlanan bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Sezaryen</span> karnı keserek yapılan doğum şekli

Sezaryen, doğumun doğal olmadığı durumlarda karın ve rahmin kesilerek bebeğin alındığı cerrahi bir işlemdir. Çok nadir durumlarda bu yöntemle rahimdeki ölü fetusun da alındığı olur. İlk modern sezaryen 1881 yılında Alman jinekolog Ferdinand Adolf Kehrer tarafından gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kandidiyaz</span>

Kandidiyaz, herhangi bir Candida türüne bağlı olarak gelişen herhangi bir mantar enfeksiyonu için kullanılan genel addır. Kandidiyaz başka adlarla da anılabilmektedir ve bunlar şöyle sıralanabilir:

  • Kandida enfeksiyonu, kandidoz ve kandidiyazis.
  • Moniliyaz ve moniliyazis.

Vajinit, vajina mukozasının enflamasyonudur ve genelde aşağıdaki üç kategoriye ayrılır:

<span class="mw-page-title-main">Uyuşukluk</span>

Uyuşukluk, bir hayvanda azaltılan fizyolojik faaliyetin bir durumudur, genellikle azaltılan bir vücut sıcaklığı ve metabolizmanın oranı olarak tanımlanır. Uyuşukluk içine giren hayvanlara sinek kuşları gibi küçük kuşlar, yarasalar gibi bazı küçük memeliler de dahildir. Gününün aktif geçen parçasında bu hayvanlar normal vücut sıcaklığı ve faaliyet düzeylerini sürdürürler ama günün bir kısmı esnasında vücut sıcaklığı enerjiyi korumak için düşürülür. Uyuşukluk durumu, çoğunlukla soğuk bir iklimde yaşamak için hayvanlara yardımcıdır. Tamias cinsi sincaplar, sıçrayan fareler, dağ sıçanı gibi bazı hayvanlarda kış süresince kış uykusunun bu durumuna girerler. Akciğerli balıklarda havuz dışında uyuşukluk durumuna girerler. Tenrekler ise uyuşukluk durumuna yaz esnasında eğer yiyecek seyrekse girerler (Madagaskar'da). Siyah ayılar, çoğunlukla kış uykusuna yatmasına rağmen gerçekten uyuşukluk durumuna girmezler. Onların vücut sıcaklıkları, solunum ve kalp atışıyla beraber düşürürken, uyuşukluk durumunda hayvanların çoğu gibi siyah ayılarda vücut sıcaklığını azaltmazlar.

Pidyon haben, ilk doğan erkek çocuğu Kudüs Tapınağı'ndaki görevlerinden azat etmek için çocuğu bir Kohen'den "kurtarmak" adına yapılan bir ayindir. Bugün Kudüs Tapınağı olmamasına rağmen bu ayin Tutucu ve Ortodoks Yahudiler tarafından hala icra edilir.

<span class="mw-page-title-main">Epizyotomi</span>

Epizyotomi veya perineotomi, doğumun ikinci aşamasında kadınlarda perineye ve arka vajen duvarına uygulanan planlı cerrahi kesi işlemidir. Bu işlemin amacı doğum esnasında oluşabilecek kontrolsüz perine yırtıklarını ve yumuşak doku hasarını engellemektir. Lokal anestezi altında yapılır ve doğum sonrası kesi tekrar dikilir. Önceleri doğum esnasında perine yırtıklarını engellemek amacıyla rutin olarak öneriliyordu ancak yapılan çalışmalar sonucu rutin uygulamanın komplikasyonlarının daha fazla olduğu görüldüğünden artık gerekli olduğu durumlarda kullanılması önerilmektedir. 'Cilt dokusu genişletme' tekniği yani vajina girişinin kademeli ve acısız şekilde iki elin dört parmağıyla 7 gün üst üste genişletilmesi epizyotomiye alternatif bir metoddur. Yine de kadınlara özel en yaygın cerrahi işlemlerden biridir. Amerika Birleşik Devletleri'nde 2012 yılı itibarıyla vajinal doğumların %12'sinde gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Süt dişi</span>

Süt dişleri veya bebek dişleri, insanlarda ve bazı diğer memelilerde bebeklikte ve çocuklukta görülen ilk diş takımıdır. Canlı embriyo aşamasındayken oluşmaya başlar ancak bebeklikte görünmeye başlar.

<span class="mw-page-title-main">Doğum</span> yavru doğurma süreci

Doğum, türe özgü normal gebelik süresi sonunda yavrunun dünyaya geliş sürecidir. İnsanlarda doğum zamanı, fetusun anne karnından çıktığı an olarak tanımlanır. Ovipar, vivipar ve ovovivipar doğum şekillerine göre ayrılır. Keselilerde fetüs kısa bir gebelikten sonra çok olgunlaşmamış bir aşamada doğar ve annesinin rahim kesesinde daha da gelişir.

<span class="mw-page-title-main">İç dudaklar</span>

İç dudaklar, kadın dış üreme organlarından biridir. Vajinal açıklığın her iki tarafındaki sallanan derilerdir. Dış dudaklar arasında yer alan vulvadaki insan vajinal açıklığının her iki tarafında bulunan iki deri flepidir. Küçük dudaklar, çeşitli boyutta, renkte ve şekilde olabilir. Erkek üretrası ve penis derisi ile eşdeğerdir.

Doğum jeli, vajinal doğumu kolaylaştırmak için geliştirilmiş bir jeldir. Anne ve bebek için doğumu kolaylaştırmak, pelvik tabanı ve perineal bölgeyi korumak için normal doğum sırasında uygulanır. Doğum jeli, doğum kanalında yağlandırıcı bir zar oluşturarak çocuk ve vajinal doğum kanalı arasında doğumu engelleyen sürtünmeyi azaltır.

<span class="mw-page-title-main">Çocuk doğurma</span> fetüsün hamile annenin rahminden dışarı atılması

Çocuk doğurma, bir veya birden fazla bebeğin gebeliğin sonunda anne rahminden vajinal yoldan veya sezaryen ile dışarıya çıkmasıdır. 2015 yılında dünyada 135 milyon doğum gerçekleşmiş olup gelişmiş ülkelerde doğumlar genellikle doğumevi, hastanelerde ve doktor kontrolünde gerçekleşirken gelişmekte olan ülkelerde ise evlerde geleneksel yöntemlerle gerçekleşmektedir. Doğumun en yaygın yolu vajinal doğumdur. Çocuk doğurma 4 aşamanı içerir: İlk aşamada rahim ağzının kısalması ve açılması, ikinci aşamada bebeğin inmesi ve doğumu, üçüncü aşamada plasentanın çıkması ve dördüncü aşamada anne ve bebeğin iyileşmesi.

<span class="mw-page-title-main">Tıbbi cihaz</span> Teşhis ve tedavi amaçlı tasarlanan cihaz, materyal, yazılım...

Tıbbi cihaz, üreticisi tarafından özellikle teşhis veya terapötik amaçlı kullanılmak üzere tasarlanan ve doğru uygulanması için gerekli olan yazılım da dahil olmak üzere, tek başına veya kombinasyon halinde kullanılan herhangi bir cihaz, alet, implant, tıbbi yazılım, materyal veya başka bir üründür. Farklı tıp dallarında tıbbi aletler kimyasal madde ve ilaçlar ile hastalarda tanı, ilk yardım, anamnez, fizik muayene, tedavi, aşılama, cerrahi, tıbbi test, tıbbi görüntüleme, tıbbi prosedürler yapılmasında uygulanır. Tıbbi cihazlar hastane, ambulans, açık alanda kullanılabilir.

Kadınsı hijyen ürünleri, kadınlar tarafından kullanılan, âdet, vajinal akıntı, vulva ve vajina ile ilgili diğer vücut fonksiyonları için kullanılan kişisel bakım ürünleridir.

<span class="mw-page-title-main">Regl kabı</span>

Regl kabı veya menstrual kaplar menstrüasyon sırasında vajinaya yerleştirilen kadın hijyeni ürünüdür. Amacı, adet sıvısının kıyafetlere sızmasını önlemektir. Menstrual kaplar genellikle esnek tıbbi sınıf silikondan yapılır ve bir saplı bir çan şeklinde şekillendirilir. Kök, yerleştirme ve çıkarma için kullanılır. Çan şeklindeki kap, serviksin hemen altında vajina duvarına karşı sızdırmaz. Her 4-12 saatte bir, kap çıkarılır, boşaltılır, durulanır ve tekrar yerleştirilir. Her dönemden sonra, kap en az 5 dakika kaynatılmalı ve sonraki ay kullanım için saklanmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">İntravajinal uygulama</span> maddenin vajina içine uygulandığı bir uygulama yolu

İntravajinal uygulama, maddenin vajina içine uygulandığı bir uygulama yoludur. Farmakolojik olarak, öncelikle vajina veya yakındaki yapılarda diğer uygulama yollarına kıyasla sınırlı sistemik yan etkileri olan etkilere yol açma potansiyel avantajı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Doğumevi</span>

Bir doğum hastanesi veya doğumevi, hamilelik ve doğum sırasında kadınların bakımında uzmanlaşmış hastane türüdür. Aynı zamanda yenidoğan bebeklerin bakımını da sağlar ve klinik eğitim için bir merkez görevi görebilir. Bu, ayrı devlet hastanesi gibi veya bir modern klinik şubesi gibi görev yapabilir. Doğumevlerinde doğum ve jinekoloji, perinatoloji, ürojinekoloji, vajinal doğum, doğal doğum, sezaryen, doğumdan sonra bakım işlemleri yapılır.