İçeriğe atla

Vahap Özaltay

Vahap Özaltay
Kişisel bilgileri
Tam adıVahap Özaltay
Doğum tarihi 1907
Doğum yeriBeyrut, Lübnan, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm tarihi 10 Haziran 1965 (58 yaşında)
Ölüm yeriİzmir, Türkiye
Profesyonel kariyeri*
YıllarTakımMaç(Gol)
1922-1931Altay
1932-1937RC Paris
1937-1938Şişli
1938-1939Ankaragücü
1939-194?Altay
Millî takım kariyeri
1932 Türkiye 1 (0)
Teknik direktörlük kariyeri
1938-194?Altay (oyuncu-teknik direktör)
1963Altay
1963Karşıyaka
1964İzmirspor
1965Ülküspor
* Yalnızca lig maçları ve gollerini içerir.
Havacılık ve Spor dergisinde Vahap Ozaltay

Vahap Özaltay (1907, Beyrut - 10 Haziran 1965, İzmir), Türk eski millî futbolcu, atlet ve teknik direktör.

Futbol kariyeri

Kulüp takımları kariyeri

Henüz 3 yaşındayken ailesi ile birlikte İzmir'e gelen Vahap ve ailesi, kısa bir süre sonra Aydın'a göç etti. 1919'da Ege'nin Yunan işgaline uğramasıyla ailesi Kastamonu'ya göç etti. 1922'de tekrar İzmir'e döndü. Spora atletizmle başladı. Kısa mesafe koşularında İzmir dereceleri elde etti. 1931 Balkan Oyunları'nda Türkiye rekoru kıran 4x400 bayrak takımında koştu.[1] Fransa'nın Racing Kulübü'nde oynadı. Türkiye'nin ilk profesyonel futbolcusudur.[2][3] 1934'te çıkan Soyadı Kanunu sonrası Vahap, Özaltay soyadını aldı.

Millî Takım kariyeri

1954’te teknik direktör olarak Ordu Millî Takımı’nın başında Türkiye'yi Dünya Ordulararası Futbol Şampiyonası'nda temsil etti. Özaltay kalp krizi geçirerek öldü. Kabri İzmir'in Altındağ semtindeki Kokluca Mezarlığı'ndadır.

Teknik direktörlük kariyeri

Ağustos 1937'de Altay'da oyuncu-teknik direktör olarak görev yapmaya başladı.[4] 1964'te İzmirspor'un teknik direktörlüğünü yaptı.

Ölümü

Vahap Özaltay, Altay Spor Kulübü'nün efsanelerindendir. Aynı zamanda Vahap Özaltay, Altay'a verdiği önem için hiçbir genel kurulu kaçırmazdı. Özaltay, yaşadığı sağlık problemlerine rağmen katıldığı Altay Kongresinde kalp krizi geçirerek ölmüştür.

Kaynakça

  1. ^ "Vahap Özaltay". Milliyet gazetesi. 3 Mayıs 1964. s. 12. 7 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2012. 
  2. ^ "Bir Vahap vardı". Milliyet gazetesi. 16 Haziran 1965. s. 8. 7 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2012. 
  3. ^ "Altay'da doğdu, Altay'da öldü". Miliyet gazetesi. 12 Haziran 1965. s. 8. 7 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2012. 
  4. ^ "Vehab tekrar İzmire döndü". Cumhuriyet. İzmir. 28 Ağustos 1937. s. 6. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Varol Ürkmez</span>

Varol Ürkmez, Türk eski millî futbolcudur. Kaleci pozisyonunda görev almıştır. 1958-59 Şampiyon Kulüpler Kupası'nda Beşiktaş'ın Real Madrid deplasmanında oynadığı maçta iyi performans gösteriği için "Madrid Panteri" lakabını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sait Altınordu</span> Türk milli futbolcu

Sait Altınordu, Türk millî futbolcu ve teknik direktördür. Defans pozisyonunda görev aldığı futbolculuk kariyerini sonlandırmasının ardından teknik direktörlük yapmıştır.

Adnan Süvari, Türk futbolcu, teknik direktör ve futbol antrenörü.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Göztepe</span> Türk futbolcu

Ahmet Fuat Göztepe, Türk eski futbolcudur. Cumhuriyetin ilk yıllarında İzmir futbolunun en önemli oyuncularından olan Fuat Göztepe, Göztepe tarihinin efsane isimlerinden biridir. Futbolu bıraktıktan sonra külüpte antrenörlük ve yöneticilik de yapmıştır. Döneminin diğer iki efsane oyuncusu Vahap Özaltay ve Sait Altınordu gibi, takımıyla özdeşleştiği için 1934'te Soyadı Kanunu'nun çıkmasının ardından soyadını kulübünden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Altay SK</span> Türk spor kulübü

Altay Spor Kulübü, 16 Ocak 1914'te İzmir'de Altay İdman Yurdu adıyla kurulan bir spor kulübüdür. Altay Spor Kulübü, Türk futbol tarihinde ilk deplasman yapan takımdır. Türkiye Kupası'nı kazanan ikinci, Anadolu'dan ise ilk takım olarak tarihe geçmiştir.

Mustafa Yürür, Türk millî futbolcu ve teknik direktör. Orta saha pozisyonunda görev aldığı futbolculuk kariyerinin ardından teknik direktörlük de yapmıştır. "Böbrek Mustafa" lakabıyla da tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Kupası şampiyonluğu kazanan teknik direktörler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye Kupası şampiyonluğu kazanan teknik direktörler listesi, TFF'nin kupa organizasyonu olan Türkiye Kupası'nı şampiyon olarak tamamlayan teknik adamları içerir. Turnuva tarihinde 44 farklı isim kupayı kazanmayı başarmıştır. Gündüz Kılıç, Ahmet Suat Özyazıcı, Aykut Kocaman ve Fatih Terim üçer defa ile kupayı en çok kazanan teknik direktörlerdir. Kupayı kazanan ilk teknik direktör 1963 yılında Galatasaray'ın başında mutlu sona ulaşan Gündüz Kılıç iken, ilk yabancı teknik direktör 1968 yılında Fenerbahçe'nin başında kupayı kazanan Ignác Molnár'dır.

Zafer Bilgetay ya da bazı kaynaklara göre Zafer Bilgitay,, Türk eski millî futbolcu, teknik direktör. Altay Spor Kulübü tarafından kulüp tarihinin en önemli futbolcuları arasında sayılmaktadır. Aktif futbol kariyerinden sonra Altay'da antrenör olarak görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Fahrettin Cansever</span> Türk futbolcu

Fahrettin Cansever, Türk eski millî futbolcu ve teknik direktör. Futbolculuktan sonra uzun yıllar 1. Lig ekiplerinde teknik direktörlük yaptı. Antrenörlük kariyerinden sonra maddi zorluklar nedeniyle pazarda manavlık yapmak zorunda kaldı. Fahrettin Cansever, 1 Haziran 1987'de beyin kanaması geçirerek ölmüştür. Cenazasi 2 Haziran 1987 tarihinde Kızıltoprak semtindeki Zühtüpaşa Camiinde kılınan cenaze namazından sonra toprağa verildi.

Bülent Gürbüz, Türk eski millî futbolcu ve teknik direktör. Kaleci pozisyonunda görev yapmıştı.

Günay Kayarlar, Türk eski futbolcu ve teknik direktör.

Mehmet Şadi Çalık, Türk çağdaş heykel sanatının öncülerinden.

Cahit Dikici, Türk millî futbolcu ve teknik direktör. Orta saha pozisyonunda görev aldığı futbolculuk kariyerini sonlandırdıktan sonra başladığı teknik direktörlük kariyerini de sonlandırmıştır.

Mehmet Şansal, Türk futbolcu ve teknik direktör. Orta saha pozisyonunda görev aldığı futbolculuk kariyerini sonlandırmasının ardından teknik direktörlük yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ruhi Karaduman</span>

Ruhi Karaduman,, eski Türk milli futbolcu ve teknik direktör.

Refik Vardaroğlu, Yugoslav asıllı Türk futbolcu ve teknik direktördür.

Gazanfer Olcayto, Türk futbolcu ve teknik direktördür. Forvet pozisyonunda görev aldığı futbolculuk kariyerini sonlandırmasının ardından teknik direktörlük yapmıştır.

Halil Özyazıcı, Türk futbolcu ve teknik direktördür. Orta saha pozisyonunda görev aldığı futbolculuk kariyerini sonlandırmasının ardından teknik direktörlük yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Elmas</span>

Yaşar Elmas, Türk futbolcu ve teknik direktördür. Defans pozisyonunda görev aldığı futbolculuk kariyerini sonlandırmasının ardından teknik direktörlük yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Altay (futbol takımı)</span>

Altay , 16 Ocak 1914'te İzmir'de Altay İdman Yurdu adıyla kurulan Altay SK'nın futbol takımı. Altay, Türk Futbol Tarihinde deplasman yapan ilk takımdır. Türkiye Kupası'nı kazanan ikinci Anadolu'dan ise kazanan ilk futbol kulübüdür. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal, beraber İzmir'de izlediği maçlardan ve Altay'ın kültüründen dolayı Soyadı Kanunu çıktıktan sonra Fahrettin Paşa'ya Altay soyadını vermiştir.