İçeriğe atla

Vahan

Vahan
واخان
İlçenin Bedehşan Vilayeti içindeki konumu
İlçenin Bedehşan Vilayeti içindeki konumu
ÜlkeAfganistan Afganistan
VilayetBedehşan Vilayeti
Nüfus
 • Toplam13.000
Zaman dilimiUTC +4:30

Vahan (Farsça: واخان, Tacikçe: Вахон), Afganistan'ın Bedehşan Vilayeti'ne bağlı olan 28 ilçeden birisidir.

İlçenin 2005 yılı toplam nüfusu yaklaşık olarak 13.000'dir.[1] Vahan ilçesi oldukça ilginç bir konumda bulunmaktadır. Ülkenin ve Bedehşan Vilayeti'nin doğusunda, çıkıntı şeklinde uzanan bir toprak parçasının en ucunda bulunan ilçe 3 ülkeye komşudur. Kuzeyinde Tacikistan, doğusunda Çin ve güneyinde Pakistan bulunmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bedehşan (il)</span>

Bedehşan Vilayeti Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kandehar (il)</span>

Kandehar Vilayeti (Peştuca: کندھار veya قندهار) Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Bamyan (il)</span>

Bamyan Vilayeti (Farsça: ولایت بامیان), Afganistan'ın 34 ilinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Nengrehar</span>

Nangarhar, Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Paktika</span> Afganistanın ili

Paktika Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Gazne (il)</span>

Gazne Vilayeti, Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Chiba (prefektörlük)</span>

Chiba prefektörlüğü, Japonya'nın prefektörlüklerinden biridir. Prefektörlük Kantō bölgesinde yer almakta olup Boso Yarımadası'nın büyük bir kısmını kapsamaktadır. Prefektörlüğün yüzölçümü 5,156.15 km² olan prefektörlüğün nüfusu 1 Eylül 2010 tarihi itibarı ile 6,201,046'dır. Prefektörlüğün merkezi Chiba şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Bedehşan</span>

Bedehşan, Afganistan'ın kuzeydoğusunun, Tacikistan'ın güneydoğusunun ve ve Çin'deki Taşkurgan ilçesinin bölümlerinden oluşan tarihi bir bölgedir. Tarihi Bedehşan bölgesinin büyük bir kısmı günümüzde Tacikistan sınırları içerisindedir. Afganistan'ın Bedehşan ili ve Tacikistan'ın Dağlık Bedehşan bölgesi adlarını tarihi Bedehşan bölgesinden alır. Bedahşan bölgesinin müziği, bölgenin kültürel mirasının önemli bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Oristano (il)</span> İl

Oristano,, İtalya'nın Sardinya adasına bağlı bir vilayettir. Merkezi Oristano şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Beharek</span>

Beharek, Afganistan'ın Bedehşan Vilayeti'ne bağlı olan 28 ilçeden birisidir.

Ragistan, Afganistan'ın Bedehşan Vilayeti'ne bağlı olan 28 ilçeden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Verduc</span>

Verduc, Afganistan'ın Bedehşan Vilayeti'ne bağlı olan 28 ilçeden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Yemgan</span> Afganistanın Bedehşan Vilayetine bağlı bir ilçe

Yemgan, Afganistan'ın Bedehşan Vilayeti'ne bağlı olan 28 ilçeden birisidir.

Obe ilçesi (Farsça:ولسوالی اوبه ), Afganistan'ın Herat Vilayeti'ne bağlı olan 16 ilçeden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ibaraki</span> Japonyanın idarî bir birimi

Ibaraki prefektörlüğü, Japonya'nın prefektörlüklerinden biridir. Prefektörlük Kantō bölgesinde yer almaktadır. Yüzölçümü 6,095.58 km² olan prefektörlüğün nüfusu 1 Eylül 2010 tarihi itibarı ile 2,964,141'dir. Prefektörlüğün merkezi Mito şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Kap</span>

Batı Kap, Güney Afrika'nın illerinden biri ve 2020 yılı itibarı ile yaklaşık 7 milyon nüfusu ile ülkenin 9 vilayeti arasından en kalabalık 3. idari birimi. Batı Kap ülkenin güneybatısında yer almaktadır. Yüzölçümü 129,462 km² olan ilin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 5,822.734'tür. Vilayetin başkenti Cape Town'dur. Apartheid sonrası Batı Kap 1994 yılında eski Kap ilinden ayrılmıştır. En büyük şehirleri Cape Town ve George'dur.

<span class="mw-page-title-main">El-Ayn</span>

El Ayn, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Abu Dabi Emirliği'nde bulunan bir şehirdir. Şehir, emirliğin doğusunda Umman sınırında yer almaktadır. 650.000 kişilik nüfusu ile iç şehir nüfusu açısından ülkedeki en büyük, şehir geneli açısından Dubai, Abu Dabi ve Şarika'dan sonra en büyük dördüncü, Abu Dabi Emirliği'ndeki en büyük ikinci şehirdir. Başkent Abu Dabi'nin yaklaşık 160 kilometre doğusunda ve Dubai'nin yaklaşık 120 kilometre güneyinde yer alır. El-Ayn, Birleşik Arap Emirlikleri'nin kurucusu Şeyh Zayed bin Sultan Al Nahyan'ın doğum yeri olup, Emirlik kökenli kişilerin en yüksek oranına sahiptir (%30,8).

Cezayir'in vilayetleri 553 ilçeye (daire) ayrılmıştır. Bir vilayetin başkentine bir vilayetin baş ilçesi denir. Her ilçe ayrıca bir veya daha fazla belediyeye (baladiya) bölünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan'daki Türkler</span>

Afganistan'daki Türkler, günümüz Afganistan'ında yaşayan Türk halkıdır. Başlıca etnik kökenler Afganistan Kızılbaşları, Özbekler, Kırgızlar, Türkmenler ve Hazaralardır. Kızılbaşlar, Afganistan'daki Afşar ve Dürrani yönetimi sırasında yüksek devlet işlerinde çalıştıkları için Afganistan'a geldiler. Ama aynı zamanda, özellikle Timur Şah Dürrani Peştun aşiretlerine bağımlılıktan kurtulmak istediğinde ordunun bir bölümünü Kızılbaşlardan oluşturdu ve ordusunu 12.000 Kızılbaş askeri kadar genişletti. 12.000 Kızılbaş askeri tarafından. Zaman Şah Dürrani'nin süvarileri, çoğunluğu Kızılbaş olan 100.000 kişiden oluşuyordu. Bugün Kabil, Mezar-ı Şerif ve Kandehar gibi büyük şehirlerde yaşıyorlar. Şu anda dil olarak çoğunlukla Farsça konuşuyorlar, ancak bazı bölgelerde Kandehar'da olduğu gibi Peştuca da konuşuyorlar. Orta Asya'daki etnik muadilleriyle aynı dili konuşuyorlar. Buna ek olarak Kırgızlar Afganistan'ın Vahan Koridoru'na yerleştiler ve orada gerçekten tecrit edildiler. Onların sayısı 2003'te 1130'du, tümü Kuzeydoğu Afganistan'ın Bedahşan Vilayeti'ndeki Doğu Vahan Bölgesi'nde yaşıyordu. Hâlâ göçebe bir hayat sürdürüyorlar ve bir han veya tegin tarafından yönetiliyorlar. Kuzey Afganistan'da Türkiye ile Özbek halkı arasında bazı ekonomik bağlar var ve ülkenin doğusunda, Vardak'ta Türk polis eğitmenleri var.