İçeriğe atla

Vaddah Hanfar

Vaddah Hanfar
Doğum1968
Filistin
Etnik kökenFilistinli
MeslekEl-Şark Forumu Yöneticisi
Dinİslam

Vahhah Hanfar (Arapça: وضاح خنفر İngilizce: Wadah Khanfar), Orta Doğu halklarının ekonomik ferah, sosyal özgürlük ve siyasi gelişme için kendisini bu yolda adamış bir forum olan bağımsız El-Şark Formunun yöneticisidir. Hanfar daha önce El Cezire kanalının yöneticiliğini yapmaktaydı. 2011 yılında Yabancı Politikacı Dergisinin yapmış olduğu 100 düşünür arasında yer almıştır yine 2011 yılında Forbes Dergisinin yapmış olduğu "en üretken 100 iş adamı" arasında da yer almıştır. 2008 yılında Dünya Ekonomik Formunda "Uluslararası Genç Yöneticiler" listesinde de yer almıştır. El Cezire'deki görev sırası boyunca, El Cezire'yi tek bir kanal iken, Al Jazeera Arabic channel, Al Jazeera English, Al Jazeera Documentary, Al Jazeera Sport, Al Jazeera’s news websites, the Al Jazeera Media Training and Development Center, the Al Jazeera Center for Studies, Al Jazeera Mubasher (Canlı) ve Al Jazeera Mobile kanallarını kurarak El Cezire'yi çoklu medya kanalı haline getirmiştir. 20 Eylül 2011 tarihinde, El Cezire'deki görevinden ayrılmıştır.

Eğitim Hayatı

Hanfar, Filistin'nin Cüneyn kentine yakın Rameh kasabasında 1968 yılında dünyaya geldi. 1990 yılında Ürdün Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden mezun oldu sonra Edebiyat Fakültesinde Felsefe bölümünü okudu. Bu arada Ürdün öğrenci birliği hazırlık komisyonuna girdi. Öğrenim hayatını Güney Afrika'da Uluslararası İlişkiler üzerine tamamladı. Aynı şekilde Sudan'da Uluslararası Afrika Üniversitesinde yüksek lisans eğitimi aldı.

Basın Hayatı

Basın dünyasına 1997 yılında El Cezire kanalına girmesi ile başladı. Sonra Güney Afrika muhabiri olarak görevlendirildi ve Afrika'nın çeşitli yerlerinde haber peşinde koştu. Sonra 2001 Eylülünde Afganistan'daki savaşın izlerini yansıtmak için Hindistan'a gitti. Taliban'ın düşüşünden ve Kabil'de bulunan El Cezire bürosunun bombalanmasından sonra Hanfar, Afganistan'a gitti ve 5 ay boyunca Afganistan'ın çeşitli yerlerinde muhabir olarak görev yaptı. Daha sonra Irak'ın Süleymaniye kentine savaş öncesi durumu analiz etmek üzere gitti. Kendisinin de orada bulunduğu esnada Kuzey Irak'ta savaş patlak verdi. Bağdat'ın düşmesinden sonra, Bağdat'taki El Cezire bürosuna müdür olarak atandı. Bu büro savaş esnasında Amerika'nın hava saldırıları sırasında hedef alınmış ve birçok El Cezire muhabiri hayatını kaybetmişti.

Vaddah savaş esnasında Irak'tan birçok canlı yayın gerçekleştirdi ve 26 Ekim 2003 yılında kanalın Irak genel sorumlusu oldu. Daha sonra 2006 Şubat ayında El Cezire kanalının genel başkanı oldu. Vaddah El Cezire'nin başına geçtiği zaman iki olan kanal sayısını spor, belgesel, haber türünden yayın yapmak üzere kanal sayısını arttırdı.[1]

El Cezire'den İstifası

Vaddah 2011 yılı 20 Eylül Salı günü istifasını genel kurula sundu. Vaddah istifasından sonra El Şark Formuna girdi ve şöyle dedi: " El Cezire'nin politikası bir çalışanının ya da bir müdürünün değişmesi ile değişmeyecektir. Çünkü El Cezire ruhu kişilere bağlı değil prensiplere bağlıdır." Vaddah istifasının gerekçesinin, WikiLeaks'de yayınlanan ve kendisinin FBI ile işbirliği yaptığını söyleyen belgeler olduğunu inkâr etti ve şöyle dedi: " Birkaç senedir istifa etmeye niyetim vardı ancak ne var ki, Arap Baharı vuku buldu ve istifamın bu yüzden erteledim."[2]

Siyasi Hayatı

Bazı görüşler ve basın analizleri Vaddah Hanfar'ın Ürdün'deki Müslüman Kardeşlerin bir üyesi olduğunu zikreder.[3] Aynı şekilde Sudan'da hareketin bürosunda görev yaptığını söylerler.[4] Ayrıca Vaddah 2012 yılı ocak ayında El Şark Forumunu kurmuştur.

Kaynakça

  1. ^ Arabian Business 26 March 2008,Power 100-Wadah Khanfar
  2. ^ خنفر: استقالتى من الجزيرة ليست مرتبطة بـ"ويكليكيس"، اليوم السابع، ولوج في 23 سبتمبر، 2011.
  3. ^ قناة الجزيرة في ظل حكم الإخوان خالد شوكات - إيلاف - تاريخ النشر 29 يوليو 2006 - تاريخ الوصول 14 فبراير 2010
  4. ^ الجزيرة في خطر.. / مأرب برس تاريخ النشر 5 يوليو 2007

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bağdat</span> Irakın başkenti

Bağdat, Irak'ın başkenti ve en büyük kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Ürdün</span> Orta Doğuda bulunan bir Arap ülkesi

Ürdün ya da resmî adıyla Ürdün Hâşimi Krallığı, Orta Doğu'da bulunan bir Arap ülkesidir. Asya, Afrika ve Avrupa'nın kesişiminde bulunan ülke, Levant bölgesine dahildir ve Şeria Nehri'nin doğu yakasında yer alır. Kuzeyinde Suriye, kuzeydoğusunda Irak, güneyinde ve doğusunda Suudi Arabistan, batısında İsrail ve Batı Şeria ile Lut Gölü yer almaktadır. Ülkenin güneybatıda bulunan 26 km kıyısı Akabe Körfezi yoluyla Kızıldeniz'e açılmaktadır. Akabe Körfezi Ürdün'ü Mısır'dan ayırır. Ürdün yarı kurak bir ülke olup yüz ölçümü 89 bin km², nüfusu yaklaşık 10 milyondur. Bu da Ürdün'ü 11. en kalabalık Arap ülkesi yapmaktadır. Halkının %95'i Sünni Müslüman olan Ürdün'ün resmî dini İslam'dır, ayrıca Hristiyan azınlık da bulunur. Başkenti ve en büyük şehri Amman'dır.

<span class="mw-page-title-main">Irak Savaşı</span> ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, Irakı işgaliyle başlayan savaş (2003-2011)

Irak Savaşı, 20 Mart 2003'te Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık önderliğinde oluşturulmuş Çokuluslu Koalisyon Kuvvetleri'nin bir askerî harekâtla Irak'a girmesiyle başlayan ve devam eden savaş. Ayrıca İkinci Körfez Savaşı, Irak'ın İşgali ve koalisyon ülkelerince Irak'ı Özgürleştirme Operasyonu olarak da adlandırılır. 21 Ekim 2011 tarihinde ABD Başkanı Barack Obama yaptığı açıklamada, ülkedeki ABD askerlerinin 31 Aralık 2011'e kadar geri çekileceğini açıkladı. 15 Aralık 2011 tarihinde Bağdat'ta bulunan Amerikan Üssü'nden son Amerikan Bayrağı'nın indirilmesiyle savaş resmen sona ermiştir. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry savaşın vahim bir hata olduğunu belirtmiştir.

Al Jazeera, Katar merkezli bir haber kanalı. Kanal ilk olarak yalnızca Arap dünyasına ilişkin güncel haberlerle yayına başlamış olsa da, o zamandan günümüze gelene dek başka tematik kanalları da bünyesinde bulunduran bir ağ hâline gelmiştir. Kanal, yaptığı yayınlarla ve özellikle El-Kaide lideri Usame bin Ladin'in video görüntülerini ve yaptığı açıklamayı yayınlayarak özellikle 2001 yılında ABD'nin ikiz kulelerine yapılan 11 Eylül saldırılarının ardından dünya çapında dikkat çekmiştir. 1 Kasım 2021'den itibaren Al Jazeera'nın yayın hayatına başlamasının 25. yılına girerken grafikleri, jenerikleri ve stüdyolarını yenileyip, günlük yayın akışını değiştirdi. 15 Temmuz 2022'den itibaren Türksat 4A'daki yayını sonlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nuri el-Maliki</span> Iraklı siyasetçi ve devlet adamı

Nuri Kamil Muhammed Hasan el-Maliki, Irak başbakanlığı görevinde bulunan Iraklı siyasetçi ve devlet adamıdır. Amerika Birleşik Devletleri ile ülkenin güneyindeki Şii topluluğunu barıştırmaya ve iki taraf arasında denge kurmaya yönelik bir politika izlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ebu Musab ez-Zerkavi</span> Irak ve Şam İslam Devletinin (IŞİD) kurucusu Ürdünlü cihatçı terörist

Ebu Musab ez-Zerkavi ya da gerçek adıyla Ahmed Fadıl en-Nazal el-Haleyle, çeşitli İslamcı ve cihatçı silahlı örgütlerin üyeliğini, kuruculuğunu ve liderliğini yapmış Ürdünlüdür. Çeşitli devletler ve uluslararası kuruluşlar tarafından terör örgütü olarak tanımlanan, Tevhit ve Cihat Cemaati ile el-Kaide'ye bağlı ardıl örgütleri Irak el-Kaidesi ve Mücahit Şura Meclisinin kurucu lideri olarak Irak Savaşı'ndaki direnişçi unsurlardan biri olarak faaliyetlerde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">II. Faysal</span>

II. Faysal, son Irak kralı. Babası Gazi bin Faysal'ın trafik kazası geçirdiği 4 Nisan 1939 tarihinden, 14 Temmuz Darbesinde infazına kadar 19 sene hüküm sürdü.

Nevin Sungur, Türk gazeteci, televizyon muhabiri.

<span class="mw-page-title-main">Hamdânîler</span> 890dan 1004e kadar Kuzey Mezopotamya ve Suriyedeki bir Şii İslam devleti

Hamdânîler, Kuzey Irak ve Suriye'de hüküm sürmüş bir Şii Arap hanedanıdır. Hanedan Arapların Tağlib kabilesine mensuptur.

<span class="mw-page-title-main">Irak Ulusal Müzesi</span>

Irak Ulusal Müzesi Irak'ın başkenti Bağdat'da yer alan bir müzedir. Mezopotamya uygarlıklarına dair çok önemli eserlerin sergilendiği müze 2003 yılında Irak’ın işgalinin ardından ABD Silahlı Kuvvetleri tarafından yağmalanmıştır. Irak Başbakanı Nuri El Maliki tarafından 23 Şubat 2009 tarihinde yeniden açıldığında bünyesindeki eserlerin yarısından fazlasının çalınmış olduğu ortaya çıkmıştır. Eserlerin yeniden müzeye kazandırılması için Birleşmiş Milletler başta olmak üzere çok sayıda kuruluş çalışmalar yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bağdat Muharebesi (2003)</span>

Bağdat Muharebesi ya da Bağdat'ın işgali, 2003 yılı Nisan ayı başlarında Irak’ın işgali kapsamında başkent Bağdat'ın yoğunluklu olarak ABD Silahlı Kuvvetleri tarafından askeri olarak işgal edilmesini ifade eder.

Tarık Eyyub Olayı, Irak’ın işgali sırasında 8 Nisan 2003 tarihinde başkent Bağdat’taki El Cezire televizyonu merkezine ABD Hava Kuvvetleri tarafından düzenlenen hava saldırısını anlatır. Saldırı sonucu Filistinli gazeteci Tarık Eyyub hayatını kaybedecektir. El Cezire televizyonunun yeri ABD Silahlı Kuvvetleri tarafından bilinmekte olduğu için olay bir kazadan çok muhalif bir basın kurumuna saldırı olarak tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Mursi</span> 5. Mısır devlet başkanı

Muhammed Mürsî Îsa el-Eyyat, Mısırlı siyasetçi ve akademisyen, Mısır'ın seçimle ilk defa başa gelen, devrik 5. Devlet Başkanı. 3 Temmuz 2013 tarihinde Mısır Silahlı Kuvvetleri'nin askerî darbe yapması sonucu devrildi.

<span class="mw-page-title-main">Usame bin Ladin'in ses kayıtları ve videoları</span> Vikimedya liste maddesi

11 Eylül saldırıları sonrasında halka açık alanlarda görünmeyen Usame bin Ladin'in, farklı kanallar aracılığıyla birtakım ses kayıtları ve videoları yayınladı. Bu ses kayıtları ve videolar, yayınlandığı tarihe göre şu şekildedir:

<span class="mw-page-title-main">Adnan Paçacı</span> Iraklı siyasetçi

Adnan el-Paçacı ya da Adnan Müzahim Emin el-Paçacı, Iraklı siyasetçi, eski bakan ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">14 Temmuz Devrimi</span> 1958de Irakta monarşiyi deviren askeri darbe

1958 Irak askerî darbesi olarak da bilinen 14 Temmuz Devrimi, 14 Temmuz 1958 tarihinde Irak'ta gerçekleşen ve Kral II. Faysal'ın devrilmesi ve Haşimi liderliğindeki Irak Krallığı'nın yıkılmasıyla sonuçlanan bir darbedir. Bu darbenin ardından kurulan Irak Cumhuriyeti, altı ay önce Irak ve Ürdün arasında kurulan Haşimi Arap Federasyonu'nun sonunu getirmiştir.

Burak Kara, Türk gazeteci, foto muhabiri ve savaş muhabiridir.

Salah el-Muhtar, Irak'ın en önde gelen direnişçi Baasçı lideridir. Arap Birliği genel sekreter yardımcısı ve Saddam Hüseyin'in birçok ülkedeki büyükelçisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Şirin Ebu Akile</span>

Şirin Ebu Akile, Filistinli gazeteci. İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından Cenin'e düzenlenen bir baskını haber yaparken 11 Mayıs 2022'de silahla vurularak öldürülmeden önce 25 yıl boyunca Arapça yayın yapan Al Jazeera kanalında muhabir olarak çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Yukarı Mezopotamya</span> günümüzde Irak, Suriye ve Türkiyenin bir parçası olan Dicle ve Fırat nehirleri arasındaki bölgenin kuzey kısmı

Yukarı Mezopotamya, Orta Doğu'nun kuzeyinde yer alan Kuzeybatı Irak, Kuzeydoğu Suriye ve Güneydoğu Türkiye'nin yaylaları ve büyük düzlükleri için kullanılan isimdir. Bölge, 7. yüzyılın ortalarındaki erken Müslüman fetihlerinden bu yana geleneksel Arapça adı olan el-Cezire ve Süryanice varyantı Gāzartā veya Gozarto (ܓܙܪܬܐ) olarak bilinir. Fırat ve Dicle nehirleri Mezopotamya'yı neredeyse bir adaya dönüştürür, çünkü Irak'ın Basra Vilayeti'ndeki Şattülarap'ta birleşirler ve Türkiye'nin doğusundaki kaynakları birbirine yakındır.