İçeriğe atla

Vaşikur Rahman

Washiqur Rahman Babu (d. 1 Haziran 1988[1] - ö. 30 Mart 2015), Bangladeşli blog yazarı.[2][3]

Kendi İnternet sitesinde yazdığı köktendinciliğe yönelik eleştirileri ile tanınıyordu.[4]

Bangladeşli yazar Vaşikur Rahman kısa süre önce ölen Avijit Roy gibi yazdığı yazılar sebebiyle uğradığı palalı saldırı sonucu hayatını kaybetti.[1][5]

Yaklaşık 2 ay sonra bir diğer eleştirmen Ananta Bijoy Das palalı saldırı sonucu öldürüldü. Ağustos ayında da yine benzer yazılar yazan Niloy Neel evinde öldürüldü.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b Ali, Imran; Faisal, Nazmul Haque (30 Mart 2015). "'ব্লগ কি বুঝি না, ঈমানি দায়িত্বে হত্যা করেছি'". banglanews24.com (Bengali). 1 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2015. 
  2. ^ Paul, Ruma (30 Mart 2015). "Second blogger, Washikur Rahman, hacked to death in Bangladesh". The Sydney Morning Herald. Sidney. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2015. 
  3. ^ Bangladesh: ARTICLE 19 responds to the tragic murder of blogger Washiqur Rahman, www.article19.org, 30 Mart 2015, 31 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 31 Mart 2015 
  4. ^ "Bangladeshi bloggers pay the price of upholding secularism". Deutsche Welle. 30 Mart 2015. 31 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2015. 
  5. ^ Tomlinson, Simon (30 Mart 2015). "'Anti-Islamic' blogger hacked to death with meat cleavers by three Muslim attackers in Bangladeshi capital weeks after U.S. writer was butchered for criticising extremism". Daily Mail. Londra. 31 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş</span> Asyada bir ülke

Bangladeş, resmî olarak Bangladeş Halk Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. Myanmar ile Hindistan sınır komşusudur. Bangladeş'in anlamı "Bengal'in ülkesi" olup resmî dili Bengalcedir. Nüfusun %91'i Müslüman, resmî dini İslam'dır. Geri kalan kısmı çoğunlukla Hindu'dur. Budizm ve Hrıstiyanlık ülkedeki diğer yaygın dinlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Arundhati Roy</span>

Suzanna Arundhati Roy, Hint yazar, savaş karşıtı eylemci.

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Muciburrahman</span> Bangladeşin ilk cumhurbaşkanı

Bangabandhu Şeyh Muciburrahman, Bangladeş'in ilk cumhurbaşkanı ve 2. başbakanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Dakka</span> Bangladeşin başkenti

Dakka, Bangladeş'in başkenti ve Dakka ilinin merkezi. Dakka bir megakenttir ve Güney Asya'daki en büyük şehirlerden biridir. Buriganga Nehrinin kıyısında yer alan Dakka'nın nüfusu büyükşehir alanı ile birlikte 12 milyondur ve bu özelliğiyle Bangladeş'in en büyük şehridir. Dünyanın en fazla nüfusa sahip 9. şehridir ve ayrıca dünyadaki nüfusu en yoğun şehirlerden de biridir. Dakka "Camiler Şehri" olarak bilinir ve dünyanın en iyi muslinini üretmesiyle tanınmıştır. Aynı zamanda "dünyanın çekçek başkenti" olarak da bilinir. Her gün yaklaşık 400 bin kişi şehirde çekçek kullanmaktadır. Bugün bölgedeki en büyük kültür, eğitim ve iş merkezlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Begüm Halide Ziya</span> 9. Bangladeş başbakanı

Begüm Halide Ziya Bangladeş'in Mart 1991-Mart 1996 ve Haziran 2001-Ekim 2006 tarihleri arasında görev yapan ilk kadın başbakanıdır. Ayrıca Benazir Butto'dan sonra islam dünyasındaki ikinci kadın başbakandı. Bangladeş'in eski cumhurbaşkanı Ziaur Rahman'ın dul eşidir. 1978'de merhum kocası tarafından kurulan Bangladeş Milliyetçi Partisi'nin (BNP) 1984'ten beri başkanı ve lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Avijit Roy</span> Bangladeşli mühendis ve insan hakları aktivisti

Avijit Roy, Bangladeşli ateist yazar. Köktendinciliğe karşı verdiği mücadeleyle tanınıyor, kitaplarında bu konulara yer veriyordu.

Cemal İbrahim Eştiyuvi el-Mısrati veya bilinen adıyla Atiye Abdurrahman, Libyalı üst düzey el-Kaide yöneticisi. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı tarafından paylaşılan bilgilere göre Libya İslami Savaş Grubu'nun üst düzey yöneticilerinden ve Ensar el-Sünnet'in üyelerindendi.

Hint Altkıtası el-Kaidesi Arapça: جماعة قاعدة الجهاد في شبه القارة الهندية - Cemaat Kaide el-Cihad fi Şib el-Karra el-Hindiye), el-Kaide'ye bağlı olarak Hint altkıtasında faaliyet gösteren silahlı cihatçı Selefi örgüt. Eylül 2014'te kurulmuş olup, liderliğini Asım Ömer yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bazlur Rahman Badal</span>

Bazlur Rahman Badal, Bangladeşli dansçıdır. 2014'te "Shilpakala Padak" ve 2017'de "Bağımsızlık Günü Ödülü" 'ne layık görüldü. Kazi Nazrul İslam'ın Bidrohi adlı şiirinden esinlendiği danslarıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş-Türkiye ilişkileri</span>

Bangladeş-Türkiye ilişkileri, Bangladeş ve Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de Bağlantısızlar Hareketi ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidir. Türkiye'nin Dakka'da bir elçiliği var ve Bangladeş'in Ankara'da elçiliği ve İstanbul'da bir konsolosluğu var.

<span class="mw-page-title-main">Ziyaur Rahman</span> 6. Bangladeş cumhurbaşkanı

Ziyaur Rahman, Bangladeşli siyasetçi, asker. 1977-1981 yılları arasında Bangladeş devlet başkanlığı görevinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Al Mahmud</span>

Mir Abdus Shukur Al Mahmud, Bangladeşli şair, romancı, kısa hikâye yazarı ve gazetecidir. 20. yüzyılın en büyük Bengalce dilinde eser veren yazar ve şairlerinden biri olarak görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Momtazuddin Ahmed</span>

Momtazuddin Ahmed, Bangladeşli oyun yazarı ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi</span> 2. IŞİD lideri (1976-2022)

Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi,, eski Irak ve Şam İslam Devleti lideri ve Irak ve Şam İslam Devleti'ne göre Ebu Bekir el-Bağdadi'nin ardından gelen ikinci İslam halifesi. 2020 yılının Ocak ayında gerçek adı Emir Muhammed Abdurrahman el-Mevli es-Selbi olarak açıklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş'te COVID-19 pandemisi</span>

COVID-19 salgınının Mart 2020'den beri Bangladeş'e yayıldığı doğrulandı. Bilinen ilk üç vaka 7 Mart 2020'de ülkenin epidemiyoloji enstitüsü IEDCR tarafından bildirildi. Enfeksiyonlar Mart sonuna kadar düşük kaldı ancak Nisan ayında dik bir artış gördü. 7 Nisan 2023 itibarıyla Bangladeş'te koronavirüs ile enfekte olmuş toplam 29.446 kişinin öldüğü, toplam vaka sayısının ise 2.038.053 olduğu açıklandı. 1.998.448 hasta ise iyileşti ve taburcu edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kabori Sarwar</span>

Kabori Sarwar, Bangladeşli aktris, siyasetçi ve sosyal hizmetler görevlisi.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Bangladeş</span>

Bangladeş, 1984'ten bu yana dokuz olimpiyat oyununda yarışmıştır. Bundan önceki tarihlerde yapılan 1900 - 1936 arasındaki olimpiyatlarda Hindistan adına; 1948 - 1968 arasındaki oyunlarda ise Pakistan adına katılmıştır. Bangladeş bugüne kadar katıldığı oyunlarda herhangi bir madalya kazanamamıştır. Bununla birlikte Bangladeş bugüne kadar herhangi bir kış olimpiyatına yarışmacı göndermemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş Soykırımı</span> Pakistan Ordusu tarafından Doğu Pakistandaki Bengallilere yönelik soykırım

Bangladeş Soykırımı, 26 Mart 1971'de, Batı Pakistan'ın egemen olduğu Pakistan hükûmeti, Bengallilerin kendi kaderini tayin etme çağrılarını bastırmak için ülkenin Doğu Pakistan'ına askeri bir baskıya başladığında - Işıldak Operasyonu - başladı. Dokuz ay süren Bangladeş Kurtuluş Savaşı sırasında, Pakistan Silahlı Kuvvetleri ve Cemaat-i İslamiden Pakistan yanlısı İslamcı milisler 300.000 ile 3.000.000 arasındaki Bengalliyi öldürdü ve sistematik bir soykırım tecavüzü kapsamında 200.000 ile 400.000 arasında Bengalli kadına tecavüz etti. Bangladeş Hükûmeti, soykırım sırasında 3.000.000 kişinin öldürüldüğünü ve bunun da Holokost'tan bu yana yaşanan en büyük soykırım olduğunu belirtiyor.

<span class="mw-page-title-main">Matia Chowdhury</span>

Matia Chowdhury, Bangladeşli siyasetçi.