İçeriğe atla

VPX

6U VPX
3U VPX

VPX (önceden bilinen adıyla VITA 46) VMEbus tabanlı sistemlere yeni bir yüksek hızlı konnektör üzerinde anahtarlamalı yapı ağ topolojisi desteği sağlayan bir ANSI standardıdır (ANSI/VITA 46.0-2007). Boeing, Curtiss-Wright, Elma Electronic, GE Fanuc Embedded Systems, Hybricon, Kontron, Mercury Computer Systems ve Northrop Grumman gibi önde gelen sanayi kuruluşlarının da içinde bulunduğu VME International Trade Association (VMEbus Uluslararası Ticaret Birliği) tarafından öncelikli olarak savunma sanayi uygulamalarındaki gereksinimler gözönünde tutularak tanımlanmıştır. Geliştirilmiş birim standardı ile yüksek performanslı uygulama ve platformlara olanak sağlar. VPX, mevcut 3U ve 6U VME biçim katsayılarını(İngilizceform factor) muhafaza eder ve mevcut PCI Mezzanine ve XMC Mezzanine (PMC with high-speed serial fabric interconnect) kartları destekler, ayrıca VMEbus ile mümkün olan maksimum uyumlulukta tanımlanmıştır.

VPX standardında geliştirilen yeni nesil gömülü bilgisayar sistemlerinde PCI Express, RapidIO, Infiniband ve 10 Gigabit Ethernet gibi anahtarlamalı ağ toplojisi kullanan yüksek hızlı seri arayüzler gitgide daha çok göze çarpmaktadır. Bu yeni teknolojiler sağladıkları daha yüksek bant genişliği, işlem hacmi ve performans özellikleri nedeniyle veri iletişiminde geleneksel paralel veriyolu iletişim teknolojilerinin yerini almaya başlamışlardır. Birden fazla işlemci arasında mümkün olan en hızlı veri iletişimini gerektiren çok işlemcili sistemler için (örnek: sayısal işaret işleme uygulamaları) en uygun iletişim altyapısı anahtarlamalı ağ yapılarıdır. VPX mevcut çok sayıdaki VMEbus kullanıcısının bu anahtarlamalı ağ yapılarına erişimine olanak sağlamaktadır.

VPX'te kullanılan teknolojilerden bazıları şunlardır:

  • 3U ve 6U biçim katsayıları,
  • 6.25 Gbit/s hızındaki yeni yüksek hızlı 7 sıralı konnektörler,
  • Yüksek hızlı seri anahtarlamalı ağ kullanımı,
  • PMC,FMC (VITA 57) ve XMC (VITA 42) Mezzanine standartları,
  • VME64, VXS ve VPX kartların bir arada çalışabileceği hibrid anakartlar.

Teknik Özellikler

Diğer benzer standartlar gibi VPX de mekanik ve elektriksel özellikleri tanımlayan bir temel standart ile işlevsel bir modül yaratmak için gerekli nokta düzeyinde bir dizi yan standarttan oluşur. Bu standartlar şunlardır:

Ana Modül
VITA 46.0 VPX Base Standard
VITA 46.1 VMEbus Signal Mapping on VPX
VITA 46.3 Serial RapidIO(tm) on VPX Fabric Connector
VITA 46.4 PCI Express on VPX Fabric Connector
VITA 46.7 Ethernet on VPX Fabric Connector
VITA 46.9 PMC/XMC/Ethernet Signal Mapping to 3U/6U on VPX
VITA 46.10 Rear transition module on VPX
VITA 46.11 System Management on VPX
VITA 46.12 Fiber Optic Interface on VPX
VITA 46.20 Switch slot definition on VPX

Konnektör

Mevcut VMEbus kartları ile VPX kartları arasındaki en büyük fark Tyco Electronics tarafından geliştirilen ve MultiGig RT2 olarak adlandırılan yeni konnektörlerdir. Dolayısıyla VPX kartları standart VMEbus şasesine takılamazlar, ancak VPX standardı birlikte kullanıma olanak veren hibrid bir şase kullanımını öngörmektedir. 6U'luk bir VPX kartı altı adet 16-sütun 7-sıralı RT2 konnektörü ve bir adet 8-sütun 7-sıralı RT2 konnektörüne, 3U'luk bir VPX kartı iki adet 16-sütun 7-sıralı RT2 konnektörü ve bir adet 8-sütun 7-sıralı RT2 konnektörüne sahiptir.

VPX kartlarındaki diğer bir yenilik ise pin hasarlarına karşı sağlam bir yapı oluşturan hizalama/kilitleme bloklarıdır. Bu bloklar ayrıca kart kilitleme ve emniyet toprağı vazifesi de görmektedirler. 6U kartlarda bu bloklardan 3 adet, 3U kartlarda ise 2 adet bulunur.

MultiGig RT2 konnektörü yüksek performans için özel olarak tasarlanmıştır. Gerekli performans, yüksek düzeyde empedans kontrolü, minimal giriş kaybı ve 6.25 Gbit/s'ye kadar iletim oranlarında %3'ten daha az hat karışmasına olanak veren 7 sıralı 16 katmanlı (katmanlar güç, diferansiyel ya da toprağa referanslı olabilir) konnektör yapısıyla sağlanır. Yeni tip konnektörler ile 6U'luk bir VPX kartında 707 adet güç harici elektriksel kontak ve toplam 464 sinyal hattı bulunabilmektedir. Sinyal hatları aşağıdaki şekilde kullanılabilir:

  • Çekirdek yapı için 32 adet yüksek hızlı diferansiyel çift olarak düzenlenebilir 64 adet sinyal hattı.
  • 104 adet VME64 sinyal hattı.
  • Kullanıcı Giriş/Çıkış sinyalleri için 128 adet yüksek hızlı diferansiyel çift olarak düzenlenecek 268 sinyal hattı (toplamda 160 adet yüksek hızlı diferansiyel çift etmektedir).
  • Sistem desteği ve yedek hatlar için 28 adet sinyal hattı.

Konnektör bir destek çubuğu ve standart uzunlukta bir PMC montajına olanak verecek şekilde tasarlanmıştır.

Güç ve sağlamlık

Bir VMEbus slotu 5 Volt beslemeden ancak 90 watt güç sağlayabilmektedir. VPX ile bu aynı gerilimde 115 watt, 12 Volt ile 384 watt ya da 48 Volt ile 768 watt olarak yükseltilmiştir. 6U VPX tanımlamasında mevcut kutularla uyumlu olarak IEEE-1101.2 standardına uygun iletim soğutmalı tasarım ile bilgisayar soğutması gereksinimi vardır. IEEE 1101.1/10 biçim katsayısı ile hava soğutmalı tasarım alternatifi de öngörülmektedir.

Daha zorlayıcı soğutma gereksinimleri için önceden VITA 48 olarak da bilinen REDI (Ruggedized Enhanced Design Implementation) standardı belirli biçim katsayılarında daha iyi soğutma desteği sağlayan yerleşim teknikleri tanımlamaktadır. Bu standartta VPX kartların iki tarafına takılan ESD metal plakalar haricinde hava üflemeli, iletim ve sıvı soğutmalı uygulamalar da tanımlanmaktadır. REDI'de ayrıca sprey soğutma tekniği de ele alınır. Daha etkili güç ve ısı yitimi için REDI kart kalınlığının ve iki kart arası aralığın artırılmasını da öngörmektedir.

Ürünler

Halihazırda bazı üreticiler VPX standardında, 3U ve 6U biçim katsayısında ürünler piyasaya sürmüşlerdir. Bunlara örnek olarak tek anakartlı bilgisayarlar, çoklu işlemciler, yığın depolama kartları, ağ anahtarları ve komple entegre sistemler gösterilebilir.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Standartlar

  • VITA VPX ve REDI Standartları

Eğitsel

Genel Bakış

Referans

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar ağı</span> kaynaklarını paylaşmak üzere birbirine bağlanmış iki veya daha fazla bilgisayarın oluşturduğu yapı

Bilgisayar ağı, küçük bir alan içerisindeki veya uzak mesafelerdeki bilgisayarların ve/veya iletişim cihazını iletişim hatları aracılığıyla birbirine bağlandığı, dolayısıyla bilgi ve sistem kaynaklarının farklı kullanıcılar tarafından paylaşıldığı, bir yerden başka bir yere veri aktarımının mümkün olduğu iletişim sistemidir. En az iki bilgisayarı birbirine bağlayarak bir ağ oluşturulur. 1980'li yıllarla birlikte, Ethernet ve LAN teknolojisinin gelişmesiyle, kişisel bilgisayarlar ve ofisler bilgisayar ağlarına kavuşmuştur. En bilinen ve en büyük bilgisayar ağı, İnternettir.

<span class="mw-page-title-main">ISDN</span>

ISDN, Integrated Services Digital Network sözcüklerinin baş harflerinden oluşmuştur ve Bütünleştirilmiş sayısal ağ hizmetleri olarak Türkçeleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Anakart</span>

Anakart, modern bir bilgisayar gibi karmaşık bir elektronik sistemin birincil ve en merkezî baskılı devre kartıdır. Apple bilgisayarlardaki muadiline logic board denir ve bazen mobo olarak kısaltılır. Fiziksel yapı olarak anakartlar özel alaşımlı bir blok üzerine yerleştirilmiş ve üzerinde RAM yuvaları genişleme kartı slotları devreler ve yongalar bulunan kare şeklinde bir plakadır. Bu plaka çalışma sistemini organize eder. Bu organizasyon anakart üzerindeki yonga setleri sayesinde olur.

<span class="mw-page-title-main">Modem</span> cihazların internete girebilmesini sağlayan cihaz

Modem veya çevirge, tanım olarak "Modülator" ve "Demodülator" kelimelerinin birleşiminden üretilmiştir. Modem, bilgisayarların genel ağa bağlantısını sağlayan ve bir bilgisayarı uzak yerlerdeki bilgisayar(lara) bağlayan aygıttır. Modem, verileri ses sinyallerine ses sinyallerini verilere dönüştürerek verileri taşır. Geniş ağ kurmak için mutlaka bulunması gereken ağ elemanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ethernet</span> Bilgisayar ağı teknolojisi

Ethernet, Yerel ağlar için kullanılan Veri Çerçevesi tabanlı bilgisayar ağı teknolojileri ailesi. Kelimenin kökeni etherden gelmektedir. OSI ağ modelinin Fiziksel katmanı için Veri bağlantısı katmanı/ Ortam erişim kontrolü üzerinden ağ erişimi yoluyla bir dizi kablolama ve sinyalleşme standardı ve ortak bir adresleme formatı tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">GSM</span>

Global System for Mobile Communications veya kısaca GSM, bir cep telefonu iletişim protokolüdür. Önceleri Avrupa Telekomünikasyon Standartlar Komitesi'nin Groupe Spéciale Mobile isimli alt kuruluşunun ismini taşıyan GSM, daha sonraları sistemin küresel bir çapa ulaşmasıyla yeni adıyla anılmaya başlandı. En yaygın olan cep telefonu standardı olarak 212 ülkede 2 milyardan fazla insan tarafından kullanılmaktadır. En kullanışlı özelliklerinden birisi kullanıcıların aynı hat ile değişik ülkelerden görüşme (roaming) yapabilmeleridir. Tüm GSM standartları, hücresel ağ kullanır ve dolaşım sırasında bile hücreler arası geçiş yapma kabiliyetine sahiptir. Dolayısıyla teoride, eğer kapsama alanından çıkmazsanız, cep telefonu ile tüm dünyayı telefon konuşmasını kesmeden dolaşmak mümkündür.

MPEG tarafından geliştirilen ve geliştirilmesine devam edilen çoklu-iletişim görüntü kodlama standardı. MPEG-4 standardı, şu anda kullanılan MPEG-2 standardına göre daha yüksek sıkıştırma olanakları ve yeni kodlama araçları sunmayı amaçlamaktadır. MPEG-4 sesli ve görsel(İngilizce: Audio Visual, "AV") sayısal verilerin görüntü sıkıştırmasını tanımlayan metotlar bütünüdür. İlk olarak 1998 yılı sonlarında yayınlanmıştır ve ISO/IEC ile MPEG 'in ISO/IEC 14496 standardı olarak üzerinde uzlaştıkları bir grup ses ve görüntü kodlama formatı ile, ilgili teknolojilerin standardizasyonunu ifade eder. Kullanım alanları arasında AV web dosyaları, kompakt disk (CD), ses ve televizyon yayınları sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">PCI</span>

PCI Çevresel Bileşen Ara Bağlantısı, Intel tarafından geliştirilen yerel veriyolu standardıdır.

Telekomünikasyonda RS-232, DTE ile DCE arasındaki seri ikili tek sonlu veri iletimi ve sinyalleme için kullanılan seri iletişim standardının genel adıdır. Daha çok bilgisayardaki seri portlarda kullanılır. Bu standart, elektriksel karakteristikleri, sinyal zamanlamalarını, sinyal anlamlarını, konnektörlerin fiziksel büyüklükleri ve bacak çıkışlarını kapsamaktadır. Şu anki standart 1997'den beri kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Accelerated Graphics Port</span>

Accelerated Graphics Port veya Advanced Graphics Port, kısaca AGP, yüksek hızlı grafik kartlarını bilgisayarın ana kartına noktadan noktaya yönlendirmek için kullanılır ve öncelikli olarak hızlandırılmış üç boyutlu bilgisayar grafiklerini destekler. Bazı ana kartlar çeşitli bağımsız AGP slotları ile oluşturulmuştur. AGP tamamen PCI Express desteği ile tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Seri bağlantı noktası</span>

Seri port seri bir bağlantı noktası, seri iletişim, her seferinde içeriye veya dışarıya doğru bir bit bilgi transfer eden fiziksel bir arayüzdür. Kişisel bilgisayarların tarihi boyunca terminaller veya modemler gibi cihazlar ile bilgisayarlar arasındaki veri transferi çoğunlukla seri bağlantı noktaları üzerinden sağlanmıştır. Fare, klavye, diğer çevre birimleri de bu yolla bilgisayara bağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pci-e</span>

PCI Express, resmen PCIe olarak kısaltılmıştır ve kesinlikle PCI-X ile karıştırılmamalıdır. PCI-X, mevcut PCI programlama kavramlarını kullanan bir PCI bağlantı standardıdır fakat bu bağlantıyı full duplex, multi – lane, noktadan noktaya seri fiziksel katman iletişim protokollerini kullanarak çok daha farklı ve süratli bir biçimde gerçekleştirir. PCI Express daha önceleri 3. Jenerasyon I/O için Arapaho veya 3GIO olarak bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">İnternetin tarihi</span>

İnternetin tarihi, bilgisayar teknolojisinin gelişimi ve küresel ağların birbirine bağlanması süreçleri ile yakından ilişkilidir. 1950'lerde bilgisayar bilimlerinin gelişimiyle başlayan bu süreç, 1960'larda ARPANET projesiyle devam etti.

<span class="mw-page-title-main">H.264/MPEG-4 AVC</span>

H.264 bir görüntü sıkıştırma standardıdır ve MPEG-4 Bölüm 10 ya da MPEG-4 AVC in muadilidir. 2008 yılı itibarıyla, ITU-T, Video Coding Experts Group (VCEG), ISO/IEC içindeki Moving Picture Experts Group (MPEG) tarafından oluşturulan Birleşik Video Ekibi tarafından geliştirilen en son blok-yönelimli hareket-kompanzasyonuna dayalı çözücü standardıdır. ITU-T H.264 ve ISO/IEC MPEG-4 Bölüm 10 standartları birlikte sürdürülmektedir, dolayısıyla aynı teknik içeriğe sahiptirler. Standartın ilk nihai taslak metni Mayıs 2003'te tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Keystone jack</span>

Keystone jack, Keystone jak veya Keystone modül, bilişim sistemlerinde kullanılan bir zayıf akım sonlandırma elemanıdır. Çeşitli standartları bulunan keystone jacklar, bazı ülkelerde bilgisayar veya telefon data prizi olarak da adlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Ağ arabirim denetleyicisi</span>

Ağ arabirim denetleyicisi, ağ arabirim kartı, ağ bağdaştırıcısı, LAN bağdaştırıcısı ya da fiziksel ağ arabirimi; bilgisayarlarla ağın iletişim kurmasını sağlayan, ethernet olarak adlandırılan ağa fiziksel olarak bağlanan ağ arabirim kartıdır. Anakart üzerinde bulunan yuvaya yerleştirilerek bilgisayar ağlarında bulunan diğer bilgisayarlarla veri alışverişini sağlamakta kullanılır. Ağda bulunan bu sistemleri birbirinden ayırt etmek için kendilerine özgü olan Mac adreslerini kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Veri yolu (bilgisayar)</span>

Veri yolu, bilgisayar yapısında, bilgisayarın içindeki parçalar arasında ya da bilgisayarlar arasında verileri ya da gücü transfer eden bir alt sistemdir ve genellikle aygıt yürütme yazılımı tarafından kontrol edilir. Nokta- nokta bağlantısının tersine, veri yolu, birçok çevresel aygıtı aynı takım kablo ile mantıksal olarak bağlayabilir. Her bir veri yolu kendi bağlayıcılarını fiziksel fiş aygıtlarına, kartlara veya kabloların tümüne karşı tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Veri edinimi</span>

Veri edinimi gerçek dünyanın fiziksel koşullarını ölçen ve elde edilen örnekleri bilgisayar tarafından manipüle edilebilen dijital sayısal sonuçlara dönüştüren sinyalleri örneklendirme sürecidir. Veri edinim sistemleri DAS VEYA DAQ ile kısaltılmıştır. Genellikle analog dalga formlarını işlemek için dijital değere dönüştürür.

<span class="mw-page-title-main">Mini-ITX</span> 17ye 17 cmlik anakart

Mini-ITX, VIA Technologies tarafından 2001 yılında geliştirilen, 17 × 17 cm anakarttır. Bunlar yaygın olarak küçük yapılandırılmış bilgisayar sistemlerinde kullanılır. Başlangıçta, fan gürültüsünün sinema deneyimini olumsuz yönde etkileyebileceği, ev sinema sistemi PC sistemlerinde kullanışlı hale getiren düşük güç tüketimi mimarisi ile fansız soğutma için tasarlanmış niş bir üründü. Mini-ITX kartındaki dört montaj deliği, ATX özellikli anakartlarda dört delik ile sıralı ve arka plakanın ve genişleme yuvasının yerleri aynıdır. Mini-ITX panoları bu nedenle, ATX, mikro ATX ve diğer ATX türevleri için tasarlanmış durumlarda sıklıkla kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">M2 ssd</span>

Eskiden Yeni Nesil Form Faktörü (NGFF) olarak bilinen M2, dahili olarak monte edilmiş bilgisayar genişletme kartları ve ilgili konektörler için bir özelliktir. M2, PCI Express Mini Card fiziksel kart düzenini ve konektörlerini kullanan mSATA standardının yerine geçer. Daha esnek bir fiziksel özellik kullanan M2, farklı modül genişliklerine ve uzunluklarına izin verir ve daha gelişmiş arabirim özelliklerinin kullanılabilirliği ile eşleştiğinde, M2'yi genel olarak katı hal depolama uygulamaları ve özellikle daha küçük cihazlarda mSATA'dan daha uygun hale getirir