İçeriğe atla

VNIITE

1964 yılında VNIITE enstitüsünün ulaştırma bölümü tarafından tasarlanan VNIITE-PT taksi prototipi.

VNIITE (Rusça: ВНИИТЭ), Birlik Endüstriyel Tasarım Bilimsel Araştırma Enstitüsü kısaltmasının adını almıştır (Rusça: Всероссийский научно-исследовательский институт технической эстетики), Nisan 1962'de kurulan ve Haziran 2013'te kapanan Sovyet tasarım araştırma enstitüsüdür.[1][2] SSCB Bakanlar Konseyi'nin Bilim ve Mühendislik Eyalet Komitesi'nin talebi üzerine oluşturuldu. Temel amaçlarından biri, Sovyetler Birliği ile Batı ülkelerinin sanayi gücü arasındaki boşluğu azaltmak amacıyla Sovyet ürünlerinin tasarım kalitesini artırmaktı.[3]

Tarih

İlk açıldığında, enstitünün Moskova'daki merkezi dokuz ana bölüme ayrılmıştı: İnsan Kaynakları; Tasarım Kuramı ve Tarihi; Tasarım Tanıtımı; Ergonomi; Malzemeler, Renkler ve Kaplama; Enformasyon; Ulaşım Tasarımı; Tüketici Ürünleri Tasarımı ve Endüstriyel Ekipman Tasarımı.[4] Beş yıl sonra, VNIITE 15 şubesi ile Sovyetler Birliği'ne yayılmış 3.000 çalışanı istihdam ediyordu.[3] Büyük tasarım ofisleri (50 ila 200 çalışandan oluşan) ana endüstrilere bağlandı ve diğer 200 küçük laboratuvar bireysel fabrikalarla çalıştı.[1] VNIITE'nin ilk döneminde ortaya konan tasarımlarının neredeyse hiçbiri endüstriyel olarak üretilmedi, ancak konsept tasarım çalışmaları tasarımın gücünü göstermek için kullanıldı ve prototipler sergilerde sunuldu. Bu ilk konseptler çoğunlukla endüstriyel ekipman, ofis mobilyaları, ulaşım ve bazı tüketim ürünlerineyönelikti. 1964'ten itibaren VNIITE, Teknik Estetik (endüstriyel tasarım hakkında konuşmak için Rusya'da oluşturulan bir terim) adı verilen kendi dergisini üretti.

1970'lerin ortalarından itibaren, enstitü, Doğu Bloku ülkelerinin ekonomileri ve özellikle Doğu Almanya ve Çekoslovakya ile daha büyük bir entegrasyona odaklandı.[1]

Tanınmış tasarımcılar

VNIITE, 1962 yılındaki açılışından 1982 yılına kadar, enstitünün geliştirilmesinde kilit bir figür olan tasarımcı Yuri Soloviev tarafından yönetildi.[1] Açılışının ilk zamanlarında, tasarım Rusya'da oturmuş bir alan olmadığı için, işe alınacak ilk çalışanlar mühendisler, psikologlar, tarihçiler, grafikler, model yapımcıları ve diğer tasarım meraklılarıydı. Bununla birlikte, Endüstriyel Ekipman Tasarımı bölümünün başkanı olan Boris Shekov ve Ulaştırma departmanı üzerinde çalışan Yuri Dolmatovsky gibi bazılarının becerikli tasarımcılar olduğu ortaya çıktı.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b c d A Dictionary of Modern Design. Oxford University Press. 2004. ISBN 9780192800978. Erişim tarihi: 13 Haziran 2017. 
  2. ^ "Design institute VNIITE closes its doors". Baltic Words. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2017. 
  3. ^ a b "Observer and Observed in Soviet State Design Institutes 1960s–90s". Max Planck Institute for the History of Science. 11 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2017. 
  4. ^ a b Azrikan (1999). "VNIITE, Dinosaur of Totalitarianism or Plato's Academy of Design?". Design Issues. The MIT Press. 15 (3): 45-77. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Moskova</span> Rusyanın başkenti

Moskova, Rusya'nın başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehir merkezinde 13.204.177'lik nüfusa sahiptir. Banliyöler de eklendiğinde 18 milyona yaklaşan bir nüfusa ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Endüstriyel tasarım</span>

Endüstri ürünleri tasarımı veya endüstriyel tasarım seri üretim için tüketici ihtiyaç ve sorunlarına yönelik, estetik, yaratıcılık, teknik avantaj, işlevsellik, ergonomi, malzeme bilgisi, pazarlanabilirlik, üretim yöntemleri ve olanakları gibi çeşitli kriterleri gözeterek, yenilikçi ve güncel ürünler tasarlamaktır.

Autodesk, endüstriyel kullanıma dönük profesyonel yazılımlar geliştiren bir ABD firmasıdır. Dünyada en çok kullanılan endüstriyel amaçlı yazılımları portföyünde bulundurmakla birlikte en çok yazılım kodu üreten firmaların başında olmasıyla da tanınır. En çok kullanılan yazılımı Autocad'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Korolyov</span> Sovyet mühendis ve bilim insanı (1907–1966)

Sergey Pavloviç Korolyov, Sovyet roket mühendisi, ABD ile SSCB arasında 1950 ve 1960'larda yaşanan Uzay Yarışı sırasında Sovyet uzay araçlarının baş tasarımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Bertone</span>

Gruppo Bertone, kısaca Bertone ', karoseri yapımı ve imalat işleriyle uğraşan araba tasarım konusunda uzmanlaşmış bir İtalyan otomobil şirketiydi. Bertone stili, farklı üreticiler tarafından etiketlenmiş olsalar bile çoğu otomobilin güçlü bir "aile benzerliğine" sahip olmasıyla ayırt edicidir. Bertone, Abarth, Alfa Romeo, Aston Martin, Citroën, Ferrari, FIAT, Iso, Lancia, Lamborghini, Mercedes-Benz, Opel ve Volvo ve diğerleri arasında stilini yaptıkları markalardır. Ek olarak, Bertone stüdyosu Lambretta motorscooter'ın sonraki iki tasarımından sorumluydu. 1980'lerin sonunda Bertone, İsviçreli bisiklet ve motosiklet kaskı üreticisi Kiwi için K20 motosiklet kaskını tasarladı.

<span class="mw-page-title-main">RKK Energiya</span>

RKK Energiya, uzay araçları ve uzayda kullanılan çeşitli malzemeler üreten Rus şirketi. Adını Sovyet döneminin ünlü baştasarımcısı Sergey Korolyov'dan alır.

<span class="mw-page-title-main">Victor Papanek</span>

Victor Papanek (1927-1999) endüstriyel tasarımcı ve eğitimci. Ürün, araç ve kamu yerleşimlerinin; toplumsal ve çevresel etmenler gözetilerek tasarlanması gerektiği savının en büyük savunucularındandı. Ürünleri, makaleleri ve dersleri pek çok tasarımcı tarafından örnek olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan-Gureviç DIS</span>

DIS-200 veya MiG-5,, Sovyetler Birliğinin II. Dünya Savaşında kullanmak istediği Mikoyan Gurevich Tasarım Bürosu'un bir prototip idi. Çift motorlu ve çift kuyruklu kombine uçaktan sadece iki adet üretildi. Keşif ve bombardıman için de düşünüldü ama bu asla hayata geçmedi.

Video oyunu tasarımı bir video oyununun, bütün detayları ile tasarlanması ve satışa sunulmadan önceki bütün aşamalarını konu almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jonathan Ive</span>

Sir Jonathan Paul Ive, Apple firmasına yaptığı tasarımlarla ünlenen İngiliz tasarımcı.

<span class="mw-page-title-main">Konsept otomobil</span>

Konsept otomobil yeni stil ve teknolojiyi tanıtmak amaçlarıyla yapılan otomobildir. Konsept otomobiller genellikle müşterilerin yeni ve radikal tasarımlara olabilecek tepkisini ölçmek için otomobil fuarlarında gösterilirler.

<span class="mw-page-title-main">Anavatan Çağırıyor</span> Stalingrad Muharebesi anısına inşa edilen heykel

Anavatan Çağırıyor, Volgograd'daki Mamayev Kurganı tepesinde bulunan ve Stalingrad Muharebesi anısına inşa edilen heykeldir. Tasarımı heykeltıraş Yevgeni Vuçetiç ve inşaat mühendisi Nikolay Nikitin tarafından yapılan heykel, 1967 yılında açılışı gerçekleştirildiğinde dünyanın en büyük heykeliydi.

<span class="mw-page-title-main">Uzayın Fethi Anıtı</span>

Uzayın Fethi Anıtı, 1964 yılında Moskova'da Sovyetler Birliği'nin uzay çalışmalarındaki başarıları anısına dikilen anıt. Rusya Fuar Merkezi'nin ana girişinin ileri bölgesinde yer alan ve titanyumdan yapılan anıt 77° eğiminde ve 107 metre yüksekliğindedir. Hemen önünde Kozmonotlar Anıt Müzesi yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği posta pulları</span>

Sovyetler Birliği posta pulları, Sovyetler Birliği'nde 1923–1991 yılları arasında çıkarılan posta pullarını kapsamaktadır. Moskova merkezli pullar genellikle Rusça yazılı olarak basılırdı. Sovyet pulları; konusu itibarıyla büyük ölçüde dünyanın ilk sosyalist devletinin tarihi, Sovyet politikası, ekonomisi ve kültürü gibi konuları ele almaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Proses tasarımı</span>

Kimya mühendisliğinde maddelerin istenilen fiziksel ve kimyasal dönüşümü için ünitelerin seçimi ve sıralanmasına proses tasarımı adı verilir. Proses tasarımı kimya mühendisliğinin esasını oluşturan merkezidir. Bu alanın tüm unsurlarını bir araya getirdiğinden kimya mühendisliğinin zirvesi olarak düşünülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Sfenks (ev otomasyon sistemi)</span>

Sfenks 1987 yılında A. Kolotushkin ve V. Goessen ile işbirliği içinde Devlet Bilim ve Teknoloji Komitesi tarafından yaptırılan ve Dmitry Azrikan tarafından tasarlanan ev otomasyon sistemi için deneysel bir Sovyet projesiydi. Sfenks, Süper Fonksiyonel Entegre İletişim Sisteminin kısaltması olarak, tüketicilerin bilgi sistemleriyle kolayca etkileşime girmesini sağlayacak bir modül topluluğu olarak düşünülmüştür.

Teknik Estetik, Ocak 1964 ve Temmuz 1992 arasında yayınlanan ve 30.000 tiraja sahip tasarım konularına adanmış bir aylık Sovyet dergisidir. Sovyetler Birliği Teknik Estetik Araştırma Enstitüsü VNIITE tarafından çıkarılmıştır. Kapsadığı konulardan bazıları Rusya'da ve yurtdışında tasarım tarihi, teorisi ve pratiği, ergonomi, sanat ve tasarım eğitimi, tasarım sergileri ve kitaplarının incelenmesiydi. Dergi, genellikle Sovyet meslektaşlarıyla karşılaştırılan batılı tasarımcıları ve yeniliklerini düzenli olarak ortaya koydu. Ayrıca, 1920'lerin başında Rus tasarımının temellerini atmış olsalar bile, Stalin tarafından Sosyalist gerçekçilik adına kınanan Rus yapısalcılık gibi hareketlerin anısını canlı tutuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Otomotiv tasarımı</span>

Otomotiv tasarımı, otomobiller, motosikletler, otobüsler, şehirler arası otobüsler ve minibüsler, kamyon dahil olmak üzere motorlu taşıtların görünümünü ve bir dereceye kadar ergonomisini geliştirme sürecidir.

<span class="mw-page-title-main">Red Dot</span>

Red Dot Tasarım Ödülü, Red Dot GmbH & Co. KG tarafından verilen Alman uluslararası tasarım ödülüdür Ürün tasarımı, markalar ve iletişim tasarımı ve tasarım kavramı için ödül kategorileri bulunur. 1955'ten beri, tasarımcılar ve üreticiler ödüller için başvurur ve kazananlar yıllık bir törenle sunulur. Kazanan ürünler, Essen 'deki tarihi Zollverein Kömür Madeni Sanayi Kompleksi'nin tesislerindeki Red Dot Tasarım Müzesi'nde diğerleri arasında sunulur. İlk Red Dot Tasarım Müzesi olan Red Dot Tasarım Müzesi Essen, 1997 yılında inşa edilmiştir. İkinci Red Dot Tasarım Müzesi, 2005 yılında Singapur'da inşa edildi. Red Dot Tasarım Ödülü, 2014'te 70 ülkeden 15,500'den fazla başvuru aldı ve yalnızca 2016'da, 102'si "En İyinin En İyisi" kategorisinde olmak üzere 1,559 Red Dot ödülüne layık görüldü. Tasarım endüstrisindeki en prestijli ödüllerden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">IF Ürün Dizayn Ödülü</span>

iF Ürün Tasarım Ödülü 1954'te verildi ve her yıl iF Uluslararası Forum Tasarımı tarafından verilir. Birden çok disiplini kapsayan ödül, her yıl yaklaşık 59 ülkeden 5,500'den fazla başvuru alır.