İçeriğe atla

VMware Workstation

VMware Workstation
Geliştirici(ler)VMware
İlk yayınlanma1999
Son yayınlanma14 Mayıs 2024
Güncel sürüm17.5.2
Programlama diliC,C++
İşletim sistemiLinux, Windows
Erişilebilirlikİngilizce
LisansEULA
Resmî sitesiwww.vmware.com/products/workstation-pro.html Bunu Vikiveri'de düzenleyin

VMware Workstation, VMware tarafından geliştirilen bir hipervizör yazılımıdır. Linux ve Windows için kullanılmaktadır. Yalnızca 64 bit işletim sistemlerinde çalışmaktadır.

Bu yazılım Intel'in VT-x, Amd'nin Amd-V sanallaştırma teknolojisini kullanarak sanallaştırma işlemini yapmaktadır. Diğer sanallaştırma yazılımları gibi bu yazılım da sanal depolama alanı kullanmaktadır (VHD,.VMDK vb.).

Çalıştırdığı işletim sistemleri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">BSD</span>

BSD, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'in kaynak kodu dağıtımı olan, AT&T'nin UNIX'i için bir eklentiler zinciridir. Birçok açık kaynak kodlu işletim sistemi projesi, 4.4 BSD-Lite olarak bilinen kaynak kodu dağıtımını temel kabul eder. Ek olarak bunlar, özellikle GNU projesi olmak üzere diğer birçok açık kod projesini de kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Cygwin</span>

Cygwin, Microsoft Windows işletim sistemi üzerinde çalışan ve tamamen özgür kodlardan oluşan bir UNIX simülatörüdür.

VMware, Inc. sanallaştırma yazılımları üreten bir şirkettir. 1998'de kurulmuş olan şirket Palo Alto, Kaliforniya merkezlidir. Hisselerinin çoğunluğu EMC Corporation'a aittir. Ocak 2016 yılında Dell Technologies şirketi tarafından satın alındı.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Silverlight</span>

Microsoft Silverlight, ağ uygulamaları için animasyon, vektör, 3D grafik ve görüntü oynatma imkânları sağlayan zengin internet uygulamaları geliştirme düzlemidir.

<span class="mw-page-title-main">Sanal makine</span>

Sanal makine, bilgisayar biliminde programları gerçek bir bilgisayar sistemindeki gibi çalıştıran mekanizmaların yazılım uyarlamasıdır. Sanal Makine, işletim sistemi ile bilgisayar platformu arasında bir sanal ortam yaratır ve bu sanal ortam üzerinde yazılımların çalıştırabilmesine imkân verir.

Bir hiper yönetici veya sanal makine monitörü (VMM), sanal makineleri oluşturan ve çalıştıran bilgisayar yazılımı, bellenim veya donanımdır. Bir hipervizörün bir veya daha fazla sanal makineyi çalıştırdığı bir bilgisayara ana makine adı verilir ve her sanal makineye konuk makinesi adı verilir. Hiper yönetici, konuk işletim sistemlerini sanal işletim platformuyla sunar ve konuk işletim sistemlerinin yürütülmesini yönetir. Çeşitli işletim sistemlerinin birden fazla örneği sanallaştırılmış donanım kaynaklarını paylaşabilir: örneğin, Linux, Windows ve macOS örneklerinin tümü tek bir fiziksel x86 makinede çalışabilir. Konuk işletim sistemleri aynı çekirdeğe sahip farklı Linux dağıtımları gibi kullanıcı alanında farklılık gösterebilse de, bu, tüm örneklerin tek bir çekirdeği paylaşması gereken işletim sistemi düzeyinde sanallaştırma ile çelişir.

Sanallaştırma bilgisayar kaynaklarının kullanıcılardan soyutlanması işlemine verilen isimdir. Bunu yapmak için kullanılan metodlar bilgisayar kaynaklarının paylaştırılmasını veya birleştirilmesini sağlar. Sanallaştırmanın ilk hedefi kullanıcıya bir soyutlama tabakası sunarak kullanıcıyı kaynaklardan soyutlamak. Böylece kullanıcı ve kaynaklar arasına bir mantıki katman eklenmiş oluyor. Bir hiper yönetici veya sanal makine monitörü (VMM), sanal makineleri oluşturan ve çalıştıran bilgisayar yazılımı, bellenim veya donanımdır. Bir hipervizörün bir veya daha fazla sanal makineyi çalıştırdığı bir bilgisayara ana makine adı verilir ve her sanal makineye konuk makinesi adı verilir. Hiper yönetici, konuk işletim sistemlerini sanal bir işletim platformuyla sunar ve konuk işletim sistemlerinin yürütülmesini yönetir. Çeşitli işletim sistemlerine sahip birden fazla aygıt, sanallaştırılmış donanım kaynaklarını paylaşabilir. Örneğin; Linux, Windows ve macOS işletim sistemlerinin tümü, tek bir fiziksel x86 makinede çalışabilir. Konuk işletim sistemleri aynı çekirdeğe sahip farklı Linux dağıtımları gibi kullanıcı alanında farklılık gösterebilse de, bu, tüm örneklerin tek bir çekirdeği paylaşması gereken işletim sistemi düzeyinde sanallaştırma ile çelişir.

Bilgi işlem platformu, bir uygulama yazılımı çalıştırmak için donanım mimarisi ve bir yazılım çerçevesi, yazılım, çeşitli bazı kombinasyon veya sıralamalarını içermektedir. Tipik platformlarda bir bilgisayar mimari, işletim sistemi, programlama dilleri ve ilgili kullanıcı arabirimi içerir.

<span class="mw-page-title-main">BitlBee</span> Yazılım

BitlBee çapraz platform bir IRC anlık mesajlaşma yazılımıdır. GNU Genel Kamu Lisansı'yla dağıtılmaktadır. GNU/Linux, Unix, BSD, Windows, AmigaOS ve Mac OS X'le uyumludur.

<span class="mw-page-title-main">KVM (Çekirdek tabanlı sanal makine)</span>

Çekirdek tabanlı sanal makine  Linux çekirdeği için geliştirilen ve onu bir üstsisteme dönüştüren bir sanallaştırma altyapısıdır. Linux çekirdeğine 5 Şubat 2007'de 2.6.20 sürümüyle birlikte tamamen eklenmiştir. KVM kullanılabilir olmak için donanım sanallaştırma özelliğine sahip bir işlemciye ihtiyaç duyar. KVM ayrıca FreeBSD ve illumos'a yüklenebilir çekirdek modülleri olarak da aktarılmıştır.

Yazılım mühendisliğinde, bir uyumluluk katmanı, bir ana sistem üzerinde, eski veya yabancı bir sistem için yazılmış ikili dosyaların çalıştırılmasını sağlayan bir arabirimdir. Bu, yabancı sistem çağrılarını, yerel sistem çağrılarına çevirir. Yabancı sisteme yönelik bazı kütüphaneler, ana sistem üzerinde yabancı ikili dosyaları çalıştırmak için yeterli olacaktır genellikle. Donanım uyumluluğu katmanıysa donanım emülasyonu sağlayan araçlardan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">VirtualBox</span>

Oracle VM Virtualbox, Başta Sun Microsystems'in piyasaya sürdüğü fakat daha sonra Sun Microsystems'in Oracle Corporation tarafından satın alınması sonucu adı Oracle VM Virtualbox olarak değiştirilen bir sanallaştırma yazılımıdır. Bu yazılım işlemcilerin sanallaştırma teknolojisini kullanarak sanal makinelerin çalışmasını sağlayan bir ücretsiz hipervizördür. İlk sürümü 2007 yılında Sun Microsystems tarafından piyasaya sürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">VMware Fusion</span>

VMware Fusion, VMware tarafından geliştirilen Apple bilgisayarlarla uyumlu bir hipervizör yazılımıdır. Sadece macOS ve Intel sistemlerde çalışmaktadır. VMware Workstation'dan tek farkı macOS BIOS desteklemediği için Apple uyumlu hale getirilmiş sürüm olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">VMware Workstation Player</span>

VMware Workstation Player, daha önce Dell EMC'nin bir bölümü olan ve halen çoğunluk hissedarı olan VMware Inc. tarafından ücretsiz olarak sağlanan, Microsoft Windows veya Linux çalıştıran x64 bilgisayarlar için bir sanallaştırma yazılım paketidir. VMware Player, mevcut sanal cihazları çalıştırabilir ve kendi sanal makinelerini oluşturabilir. Ücretsiz olmayan daha fazla özelliğe sahip benzer bir program olan VMware Workstation ile aynı sanallaştırma çekirdeğini kullanır. VMware Player, ticari olmayan kişisel kullanım için veya yazılı anlaşma ile dağıtım veya diğer kullanımlar için mevcuttur. VMware Inc., Player'ı resmi olarak desteklemez; ancak sorunları tartışmak ve çözmek için aktif bir topluluk web sitesi ve bir bilgi tabanı vardır.

Parallels Desktop for Mac,Parallels.Inc tarafından piyasaya sürülen, VMware Fusion'a alternatif sanallaştırma yazılımı olan ve sadece Mac'lerde çalışan bir hipervizördür.

<span class="mw-page-title-main">Windows Server 2022</span> Microsoftun Windows Ailesinin İşletim Sistemi

Windows Server 2022, Microsoft'un Windows Server işletim sistemi ailesinin son sürümüdür. Diğer Windows Server işletim sistemlerinden farkı Microsoft Edge Chromium ile beraber gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Godot (oyun motoru)</span>

Godot, MIT lisansı altında yayınlanan, platformalar arası, ücretsiz ve açık kaynaklı bir oyun motorudur. İlk olarak Arjantinli yazılım geliştiricileri Juan Linietsky ve Ariel Manzur tarafından halka açıklanmadan önce Latin Amerika'daki birkaç şirket için geliştirildi. Geliştirme ortamı, Linux BSD'ler, macOS ve Microsoft Windows dahil olmak üzere birden çok işletim sisteminde çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Sanal Makine Yöneticisi</span>

Bilgi işlemde, sanal yönetici olarak da bilinen Sanal Makine Yöneticisi, Red Hat tarafından GNU Genel Kamu Lisansı altında yayınlanan bir masaüstü sanal makine monitörüdür.

coLinux olarak kısaltılan Cooperative Linux, Microsoft Windows ve Linux çekirdeğinin aynı makinede aynı anda paralel çalışmasına olanak sağlayan bir yazılımdır.

Qubes OS, izolasyon (yalıtma) yoluyla güvenlik sağlamayı amaçlayan güvenlik odaklı bir masaüstü Linux dağıtımıdır. Sanallaştırma, Xen tarafından gerçekleştirilir ve kullanıcı ortamları diğer işletim sistemlerinin yanı sıra Fedora, Debian, Whonix ve Microsoft Windows tabanlı olabilir.