İçeriğe atla

VII. Jayavarman

VII. Jayavarman, ölümünden sonraki adı Mahaparamasaugata (Khmer: ជ័យវរ្ម័នទី៧, y. 1122-1218), Kmer İmparatorluğu'nun kralıydı. Kral II. Dharanindravarman'nin (r. 1150–1160) ve Kraliçe Sri Jayarajacudamani'nin oğluydu.[1] Budizme adanmış ilk kraldı. Kendisinden önceki Khmer krallarından yalnızca biri Budistti. Daha sonra Bayon'u Budizme bir anıt olarak inşa etti. Jayavarman tarihçiler tarafından genellikle Khmer hükümdarlarının en güçlüsü olarak kabul edilir.[2] Hükümdarlığından hastaneler, otoyollar, huzurevleri ve tapınaklar dahil olmak üzere birçok proje inşa etti. Motivasyonu Budizm olan Kral Khmer halkının fiziksel ve ruhsal ihtiyaçlarına hizmet eden bir refah devleti kurmasıyla tanınır.[3]

Kaynakça

  1. ^ Vella, Walter F., (Ed.) (1968). The Indianized States of Southeast Asia. Brown Cowing, Susan tarafından çevrildi. University of Hawaii Press. ISBN 978-0-8248-0368-1.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ "ការគ្រងរាជ្យរបស់ព្រះបាទជ័យវរ្ម័នទី៧ (ភាគ១៦)" (Kmerce). Radio Free Asia. 4 Haziran 2014. 6 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2014. 
  3. ^ Reynolds, F. E. (n.d.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kamboçya</span> Güneydoğu Asyada bir ülke

Kamboçya, resmî adıyla Kamboçya Krallığı, Güneydoğu Asya anakarasının güneyinde yer alan bir ülkedir. 181,035 km² alana yayılan ülke, kuzeybatıda Tayland, kuzeydoğuda Laos, doğuda Vietnam ve güneybatıda Tayland Körfezi ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Pol Pot</span> Kızıl Kmerler gerilla teşkilatının kurucusu, diktatör

Pol Pot, asıl adı ile Saloth Sar, Kızıl Kmerler adlı komünist gerilla teşkilatının kurucusudur. İşçi sınıfına muhalif oldukları iddiasıyla eğitimli kesime yapılan katliamlarla ve tarım sosyalizmi üzerine kurulu bir devlet yaratmak istemesiyle bilinir. Pol Pot, Kamboçya'yı tek partili komünist bir devlete dönüştürdü ve ardından 1976 ilâ 1979 yıllarında Kamboçya'nın başbakanlığını yaptı.

Kmerce, Kamboçya'da konuşulan resmî dil. Kamboçya'da Kmerce dışında Mon ve Vietnamca dilleri de konuşulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Angkor Thom</span>

Angkor Thom, Kmer İmparatorluğu'nun son başkenti. Çok gelişmiş bir şehir olan Angkor Thom 12. yüzyılın sonlarında kral VII. Jayavarman tarafından kurulmuştur. Kentte bulunan yazıtlardan birisi Jayavarman'ı damat, kenti ise onun gelini olarak tanımlar. Yaklaşık 9 km² büyüklüğünde bir alanı kaplayan kentin içinde daha önceki dönemlerden kalanların yanı sıra kral Jayavarman ve daha sonra gelen kralların yaptırdığı birçok anıt bulunmaktadır. Kentin merkezinde Jayavarman'ın resmî (devlet) tapınağı, Bayon bulunur. Angkor Thom'da inşa edilmiş bilinen en son tapınak 1295 tarihli Mangalartha'dır.

<span class="mw-page-title-main">Whitehall Sarayı</span>

Whitehall Sarayı 1530 yılından 1689 yılına kadar İngiltere Kralları'nın ikâmetgâhı olan saraydır. Döneminde Avrupa'daki en büyük saray, 1.500 odası ile dünydadaki en büyük yapıydı. 1622 yılında çıkan bir yangında büyük bir bölümü zarar gören saray 1666 yılında çıkan Büyük Londra Yangını'ndan zarar görmeden çıkmıştır. Bu yangın döneminde tahtta bulunan II. Charles sarayda küçük değişiklikler yaptırmış ve babası gibi bu sarayda ölmüştür. Yerine geçen kardeşi II. James de dönemin tanınmış mimarı Christopher Wren'e verdiği emirler doğrultusunda, saraya aralarında bir şapel ve kraliçenin özel yaşamını sürdürebileceği daha geniş alanlar ekletmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Angkor</span>

Angkor, Kmer İmparatorluğu'na başkentlik yapmış bir yerleşim birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Kmerler</span> komünist silahlı örgüt

Kızıl Kmerler, Kamboçya'da gerilla savaşıyla iktidarı ele geçirerek 1975-79 arasında ülkeyi yöneten kısmen Maocu, radikal devrimci hareket. Hareketin kurucusu ve önderi Pol Pot'tur. Pol Pot aynı zamanda Demokratik Kampuçyanın kurucularındandır ve Kızıl Kmerler Demokratik Kampuçyanın silahlı kuvvetleridir. 1967'de, Kamboçya Komünist Partisi'nin silahlı kolu olarak kurulduğu kabul edilir. Yaklaşık olarak 1,5 ila 2 milyon insanın ölümü ile sonuçlanan Kamboçya soykırımından sorumludurlar.

<span class="mw-page-title-main">Angkor Vat</span> Kamboçyadaki Angkor anıt kompleksinin tapınağı

Angkor Vat, bugün Kamboçya'nın Siem Reap kentinin 6 km. kuzeyindeki Angkor antik şehrinde 1115-1145 yıllarında Kral II. Suryavarman tarafından yaptırılmış dev bir tapınak-şehirdir.

Kmerler, Güneydoğu Asya'da yaşayan halk topluluğu. Günümüzde Kamboçya nüfusunun yaklaşık %96'ını oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Norodom Sihanuk</span>

Norodom Sihanuk, 1941-1955 ve 1993-2004 yılları arasında iki defa Kamboçya Kralı olarak tahtta kalmıştır. 7 Ekim 2004 yılında tahtı kendi isteğiyle oğlu Norodom Sihamoni'ye devretmiştir. Tahta ilk çıkışından itibaren ‘Baba-Kral’ olarak bilinmekteydi. Uzun kariyeri boyunca Kamboçya'yı çeşitli unvanlar ile yönetti, Kamboçya'nın hem Kralı hem de Başbakanı olarak görev yaptı. Sihanuk'un yaşamı boyunca Kamboçya, Fransız sömürge yönetimi, bağımsız krallık (1953–1970), cumhuriyet (1970–1975), Kızıl Kmer rejimi (1975–1979), komünist bir rejim (1979–1989), bir eyalet (1989–1993) ve yine krallık rejimlerini yaşamıştı.

<span class="mw-page-title-main">Bayon</span>

Bayon Kamboçya'da Angkor Thom'un merkezinde yer alan zengin süslemeleri olan bir Khmer tapınağıdır. 12. yüzyılın sonları veya 13. yüzyılın başlarında Mahayana Budist Kral Jayavarman VII tarafından devlet tapınağı olarak inşa edilmiştir. Jayavarman ölümünün ardından, sonraki gelen kralların dinlerine göre Hindu ve Theravada Budist inançları doğrultusunda değiştirilmiştir. Bayon'un en önemli özellikleği merkezi zirve ve etrafındaki 37 kulenin üzerindeki devasa yüz figürleridir.

<span class="mw-page-title-main">Kamboçya Soykırımı</span> Kamboçyada 1975 ve 1979 yılları arasında Pol Pot liderliğindeki Kızıl Kmerler tarafından gerçekleştirilmiş soykırım

Kamboçya Soykırımı, Kampuçya Komünist Partisi Genel Sekreteri Pol Pot liderliğindeki Kızıl Kmerler tarafından Kamboçya vatandaşlarına sistematik olarak zulmedilmesi ve öldürülmesidir. Pol Pot, Kamboçya'yı radikal bir şekilde tamamen kendine yeterli tarımsal sosyalist bir topluma doğru itti. Bu, 1975'ten 1979'a kadar 1,5 ila 2 milyon insanın ölümüyle sonuçlandı ki bu rakam Kamboçya'nın 1975'teki nüfusunun neredeyse dörtte biri kadardı.

<span class="mw-page-title-main">Nokor Reach</span> ulusal marş

"Nokor Reach", Kamboçya Milli Marşı Kamboçya Krallığının ulusal marşıdır. Chuon Nath tarafından yazılmış olan marş Kamboçya geleneksel melodi ve akorlarını baz alarak bestelenmiştir. Marşın orji nali Kamboçya'nın Fransa'dan bağımsızlığını elde etmesi döneminde olmuştur. Nokor Reach ulusal marş olarak 1941 ve 1947 yıllarında iki defa kabul edilmiştir. 1970'te monarşi yıkıldı ve marş yürürlükten kaldırıldı. Komünist güçlerin 1975 yılında iktidara gelmesiyle tüm eski kraliyet sembollerine uygulandığı gibi marşta kısa bir süreliğine tekrar yürürlüğe konuldu. Bir süre sonra Kızıl Kmerler iktidarı Nokor Reach marşını Dap Prampi Mesa Chockey marşıyla değiştirdi. Komünistlerin yenilgisinden sonra iktidarı tekrar ele geçiren kraliyet yanlısı parti FUNCINPEC yönetime gelince marş 1993 yılında yeniden restore edilerek son şeklini aldı ve yürürlüğe konuldu.

<span class="mw-page-title-main">Lansang Krallığı</span> Güneydoğu Asyada 1353-1707 yılları arasında var olmuş bir krallık

Lansang Krallığı birleşik bir Lao krallığı olarak 1353 yılında kurulmuş ve 1707 yılında da parçalanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Kampuçya</span> geçmişteki komünist devlet

Kampuçya, resmi olarak 5 Ocak 1976'dan itibaren Demokratik Kampuçya olarak da tanımlanan Demokratik Kampuçya (DK), 1975 ile 1979 arasında var olan tek partili Marksist-Leninist totaliter diktatörlük altında bir devletti. Kamboçya Komünist Partisi'nin (CPK) takipçilerine halk tarafından verilen isim olan Kızıl Kmerler tarafından kontrol edildi.

<span class="mw-page-title-main">Chapei dang veng</span>

Chapey (ចាប៉ី) olarak bilinen Chapei Dang Veng, Kamboçya'dan iki telli, uzun saplı bir gitardır. İki çift sıra naylon iple gerilmiştir. Üst ve alt teller genellikle G ve C'ye akort edilir ve 12 perde 1 D, 2 E, 3 F, 4 G, 5 A, 6 B, 7 C, 8 D, 9 E, 10 F notalarını içerir. 11 G ve 12 A.

Bokator eski Khmer ordusu tarafından kullanılan eski bir savaş alanı dövüş sanatıdır. Kamboçya kökenli en eski dövüş sistemlerinden biridir.

II. Suryavarman, ölümünden sonra Paramavishnuloka olarak anılan, MS 1113'ten MS 1145/1150'ye kadar bir Kmer kralı ve Hindu tanrısı Vişnu'ya adadığı dünyanın en büyük dini anıtı olan Angkor Wat'ın kurucusuydu. Saltanatının anıtsal mimarisi, çok sayıda askerî harekâtı ve güçlü hükûmetin restorasyonu, tarihçilerin Suryavarman'ı imparatorluğun en büyük krallarından biri olarak görmelerine neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nuon Chea</span>

Nuon Chea, Kamboçyalı komünist siyasetçi. Kamboçya Soykırımı sırasında işlediği insanlığa karşı suçlar nedeniyle suçlu bulunmuştur. 16 Kasım 2018 tarihinde ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştır ancak Ağustos 2019'da ölmüştür.