İçeriğe atla

VII. Charles

VII. Charles
VII. Charles portresi, Louvre Müzesi, Paris, y. 1445–1450
Fransa kralı
Hüküm süresi21 Ekim 1422 – 22 Temmuz 1461
Taç giymesi17 Temmuz 1429
Önce gelenVI. Charles
Sonra gelenXI. Louis
Doğum22 Şubat 1403(1403-02-22)
Paris, Fransa
Ölüm22 Temmuz 1461 (58 yaşında)
Mehun-sur-Yèvre, Fransa
DefinSaint-Denis Bazilikası, Paris
Eş(ler)iMarie d'Anjou
Çocuk(lar)ıXI. Louis
Savoy Düşesi Yolande
Viyana Prensesi Magdalena
Berry Dükü Charles
Bourbon Düşesi Joan
Charolais Kontesi Catherine
HanedanValois Hanedanı
BabasıVI. Charles
AnnesiIsabeau de Bavaria
DiniRoma Katoliği

VII. Charles (22 Şubat 1403 – 22 Temmuz 1461), Muzaffer (Fransızcale Victorieux)[1] ya da İyi sunulmuş (Fransızcale Bien-Servi) Valois Hanedanı monarkı ve 1422'den ölümüne dek Fransa Krallığını yönetmiş hükümdar.

Kaynakça

  1. ^ Wagner, John A., Encyclopedia of the Hundred Years War, (Greenwood Press:Westport, 2006), 89.

Dış kaynaklar

Önce gelen:
VI. Charles

Fransa kralı

1422 - 1461
Sonra gelen:
XI. Louis

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yedi Yıl Savaşı</span> Büyük Britanya ve Fransanın Sömürgecilik Yarışı

Yedi Yıl Savaşı ya da Yedi Yıl Harbi, Avrupa'nın güçlü devletleri arasında, 1756-1763 yılları arası yaşanmış bir dizi askeri çatışmadır. Savaşın nedeni Büyük Britanya ve Fransa için aralarındaki sömürge yarışı, Avusturya ve Prusya içinse Orta Avrupa hegemonyasıdır. Yedi Yıl Savaşı, küresel çapta gerçekleşen ilk savaştır.

<span class="mw-page-title-main">VIII. Mihail</span>

VIII. Mihail Paleologos, 1259-1282 arasında Bizans İmparatorluğu'nu yönetmiştir. VIII. Mihail, 1453'te Osmanlı Devleti tarafından İstanbul'un Fethi'ne kadar, Bizans İmparatorluğu'nda hükmünü sürdüren, Paleologos Hanedanı'nın kurucusu olmuştur. 1261'de Konstantinopolis şehrini Dördüncü Haçlı Seferi sonucu kurulan Latin İmparatorluğu elinden almış ve İznik İmparatorluğu'nu değiştirerek Bizans İmparatorluğu'nu yeniden kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Fransa hükümdarları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Fransa hükümdarları Fransa Krallığı'nın Orta Çağ'daki kuruluşundan 1870'e kadar ilk başta kral olarak, daha sonra imparator olarak yönettiler. Fransa'nın ortaya çıkışı üzerine bazı anlaşmazlıklar vardır. En eski veriler, Roma İmparatorluğu'nun Galya'daki son temsilcisi Syagrius'un, 486 yılında I. Clovis tarafından yenilmesiyle kurulan Merovenj krallığına kadar gitmektedir. 8. yüzyılda bu krallık yıkıldı. 843 yılında Verdun Antlaşması ile Batı Frank Krallığı kuruldu ki bu krallık zaman içerisinde modern Fransa'yı oluşturacaktır.

<span class="mw-page-title-main">I. İsaakios</span>

I. İsaakios Komninos, 1057-1059 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Stefanos (I. Romanos'un oğlu)</span>

Stefanos Lekapenos ya da Lecapenus, , Bizans imparatoru I. Romanos ile Theodora'nın ikinci oğlu ve 924 ile 945 yılları arası ortak imparatordur. Kardeşi Konstantinos ile Aralık 944 tarihinde I. Romanos'u tahtan indirmişlerdir. Ancak, birkaç hafta sonra bu sefer yasal imparator VII. Konstantinos tarafından onlar tahtan indirilip sürgüne gönderilmişlerdir. Önce iki kardeş Prote'ye kendileri tarafından sürgüne gönderdikleri babalarının yanına gönderilmişlerdir. Bizans vakanüvisleri, babaları I. Romanos onları Yeşaya kitabı 1.2 ayetinde yazan sözlerle karşıladığını yazar:

Ey gökler dinleyin, ey yeryüzü kulak ver!

Çünkü RAB konuşuyor:
<<Çocukları yetiştirip büyüttüm,

Ama bana başkaldırdılar.>>

<span class="mw-page-title-main">İkinci Bulgar İmparatorluğu</span> 12-14. yüzyıllar arasında hüküm sürmüş Bulgar devleti.

İkinci Bulgar İmparatorluğu, 1185 ile 1396 yılları arasında var olmuş Bulgar devletidir.

<span class="mw-page-title-main">IX. Benedictus</span>

Papa IX. Benedictus, Ekim 1032 ve Temmuz 1048'e kadar Papalık yapmıştır. Benedictus, Tusculum Kontu III. Alberico'nun oğlu, Papalar VIII. Benedictus ve XIX. Ioannes'in yeğenidir. Babası, papalığı satın almış ve onu 20 yaşında seçtirmiştir. Tarihte papa olan en genç ve birden fazla seçilen tek papadır.

<span class="mw-page-title-main">XI. Louis</span> Fransa kralı (1423-1483; hd. 1461-1483)

XI. Louis, İhtiyatlı Louis olarak da adlandırılır. 22 Temmuz 1461 − 30 Ağustos 1483 arası dönemde Fransa kralı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">VI. Charles</span> Fransız hükümdar (1368-1422)

VI. Charles, Sevilen ya da Deli olarak adlandırılır. 1380-1422 yılları arasında Fransa kralı.

<span class="mw-page-title-main">V. Charles</span> Fransız hükümdar (1338-1380)

V. Charles, Bilge olarak adlandırılır, 1364'ten 1380'deki ölümüne kadar Fransa kralı. Saltanatı, Fransa için erken bir zirve noktası oldu. Yüz Yıl Savaşları sırasında orduları İngilizlerin elindeki toprakların çoğunu geri aldı.

<span class="mw-page-title-main">IV. Charles</span> Fransız siyasetçi (1294-1328)

IV. Charles –, Âdil olarak adlandırılır. Güzel lakabıyla da bilinen Âdil Philippe'in üçüncü oğluydu, babası ile aynı mahlası almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bizans ordusu</span> ordu

Bizans ordusu veya Doğu Roma ordusu, Bizans donanmasının yanında hizmet veren Bizans silahlı kuvvetlerinin başlıca askeri organıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ravenna Eksarhlığı</span> Doğu Roma İmparatorluğunun idari bölgesi (MS 584-751)

İtalya Ravenna Eksarhlığı, 6. yüzyılın sonundan son Eksarhın Lombardlar tarafından öldürüldüğü 751 yılına kadar İtalya'da Bizans İmparatorluğu gücünün merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Donus</span> 78. Katolik Kilisesi papası (ö. 678; pd. 676-678)

Donus ya da diğer yazım şekliyle Domnus, 2 Kasım 676 tarihinden 678 yılındaki ölümüne kadar görev yapmış olan papa.

<span class="mw-page-title-main">Selanik'in Yağmalanması (904)</span> kuşatma

Selanik'in Yağmalanması Sarazen korsanlar tarafından 904 yılında Selanik şehrinin yağmalanmasıdır. 10. yüzyılda Bizans İmparatorluğu'nun yaşadığı en kötü felaketlerden biridir. İlk hedefi Konstantinopolis olan, İslam dinine dönmüş Yunan olan Trabluslu Leon komutasında Suriye'den gelen Müslüman filosu denize açıldı. Müslümanlar Konstantinopolis’e saldırmaktan caydı ve yerine Selanik’e dönmeleri donanması zamanında tepki veremeyen Bizans’ları şaşırttı. Şehrin iki komutanı birbiriyle çelişen emirler vermesi, özellikle de denize açılan şehir surlarında düzensizlik yarattı.

<span class="mw-page-title-main">Mesazon</span> Bizans İmparatorluğunun başbakanı olarak hareket eden yüksek makam

Mesazōn Bizans imparatoru'nun başbakanı ve baş yardımcısı olarak hareket eden Bizans İmparatorluğu'nun son yüzyıllarında yüksek bir makam ve görevlisi.

<span class="mw-page-title-main">VII. Louis</span> Fransa kralı

VII. Louis Genç olarak da bilinir. Öncülü VI. Louis'in oğludur, bu nedenle bu lakabı almıştır. Batı Avrupa'nın en zengin ve güçlü kadını Akitanya Düşesi Eleanor ile evlenmiştir. Bu evlilik geçici bir süre Capet Hanedanı'nın topraklarını Pireneler'e genişletmiştir, bu evlilik Fransa tahtına bir varis üretememiş; iki taraf 1152 yılında anlaşmalı bir şekilde boşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">VII. Ioannes (papa)</span> papa

Papa VII. Ioannes 1 Mart 705'ten ölümüne kadar Roma Piskoposu. Yunan etnik kökenli olup, Bizans papalarından biridir fakat İtalya'nın çoğunu yöneten Lombardlar ile, geri kalanını yöneten İmparator II. Justinianos'tan daha iyi ilişkileri vardı.

<span class="mw-page-title-main">Marie Huot</span> Fransız yazar (1848 – 1930)

Marie Huot Fransız şair, yazar, feminist, hayvan hakları ve vejetaryenlik aktivistidir.

<span class="mw-page-title-main">IV. Urbanus</span> Papa

IV. Urbanus, doğum ismiyle Jacques Pantaléon, 29 Ağustos 1264'ten ölümüne kadar Katolik Kilisesinin papası ve Papalık Devleti'nin başıydı. Kendisi bir kardinal değildi, o zamana kadar kardinal olmadan papa olan sadece birkaç papa bulunmaktaydı.