İçeriğe atla

VDSL2

DSL teknolojileri
Standard
ADSLANSI T1.413 Issue 2
ITU G.992.1 (G.DMT)
ITU G.992.2 (G.Lite)
ADSL2ITU G.992.3/4
ITU G.992.3 Annex J
ITU G.992.3 Annex L
ADSL2+ADSL2+
ITU G.992.5 Annex M
HDSLITU G.991.1
HDSL2 
IDSL 
MSDSL 
PDSL 
RADSL 
SDSL 
SHDSLITU G.991.2
UDSL 
VDSLITU G.993.1
VDSL2ITU G.993.2
VDSL2

VDSL2 (Very High Speed Digital Subscriber Line 2) telefon hizmeti için kurulmuş bakır kablo altyapısı kullanan bir geniş bant erişim teknolojisidir. Merkezi santrallardan açık hava santrallerine kadar fiber çekilerek ya da direkt müşterinin binasına kadar fiber çekerek kurulur.

VDSL2 DSL telli geniş bant erişimin en son teknolojisidir. "Üçlü telekom hizmetleri" (Telefon, İnternet ve Televizyon) sunması için tasarlanmıştır. VDSL2 operatörlere adım adım mevcut DSL altyapı üzerinden (yani yeni bir altyapı kurmadan) hizmetlerini geliştirmelerini sağlıyor.

VDSL2, International Telecommunications Union bünyesinde ITU G.993.2 standardı olarak belirlenmiş.

ITU-T G.993.2 (VDSL2), G.993.1 (VDSL)'nin bir iyileştirmesidir. Hem simetrik hem asimetrik olarak imkân tanıyor ve 30 MHz kapasitelik bir kablo üzerinde 200 Mbit/s'ye kadar bant sağlayabiliyor.

VDSL2'nin verebileceği hız çok hızlıca mesafeyle iniyor. Kaynakta teoride 250 Mbit/s olabilirken, 500m mesafeyle 100 Mbit/s'ye kadar düşüyor ve 1 km mesafede 50 Mbit/s'ye düşüyor. Ankastre kutudan 1.6 km'den uzak binalarda performansı ADSL2+ ile aynıdır.

ADSL benzeri uzun menzil performansı VDSL2'nin en önemli avantajlarından biridir. LR-VDSL2 özellikli sistemler 4–5 km arası mesafelerde 1-4 Mbit/s civarındaki hızları destekleme yeteneğine sahip olup, VDSL1 sistemleri gibi kısa mesafelerle veya MTU/MDUlarla limitlenmemiştir.

Teknik profili

VDSL2 tamamıyla karışık bir protokoldür. Standart, farklı VDSL altyapı mimarilerinde kullanılabilecek çok sayıda profil tanımlıyor; örneğin merkez ofiste, dağıtım kabininde veya bina içinde.

Profil Bant genişliği (MHz) Taşıyıcı dalga sayısı Taşıyıcı bantgenişliği (kHz) Güç (dBm) Maks. Hız (Mbit/s, simetrik)
8a 8,832 2048 4,3125 +17,5 50
8b 8,832 2048 4,3125 +20,5 50
8c 8,5 1972 4,3125 +11,5 50
8d 8,832 2048 4,3125 +14,5 50
12a 12 2783 4,3125 +14,5 68
12b 12 2783 4,3125 +14,5 68
17a 17,664 4096 4,3125 +14,5 100
30a 30 3479 8,625 +14,5 200

Ayrıca bakınız

  • Genişbant İnternet erişimi
  • DOCSIS
  • Fiber to the premises
  • Fiber to the x
  • Pasif optik ağ (PON)
  • UDSL
  • Cihaz bantgenişliği listesi
  • Türkiye'deki İnternet sağlayıcıları

Kaynakça

ITU resmi dokümanları (İngilizce)

Diğerleri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">ADSL</span> internet bağlantı tekniği

ADSL, Asimetrik Sayısal Abone Hattı, günümüzde yerini fiber internet bağlantısına bırakmıştır. Bir dağıtıcı, tek bir telefon bağlantısı ile hem ADSL hattına hem de gelen çağrılara izin verir. ADSL genellikle merkez ofisten 4 kilometreden uzakta olmayan mesafelere dağıtılabilir. Fakat kablo bağlantısının izin verdiği ölçüde 8 kilometreye kadar ulaşabilir.

<span class="mw-page-title-main">Ethernet</span> Bilgisayar ağı teknolojisi

Ethernet, Yerel ağlar için kullanılan Veri Çerçevesi tabanlı bilgisayar ağı teknolojileri ailesi. Kelimenin kökeni etherden gelmektedir. OSI ağ modelinin Fiziksel katmanı için Veri bağlantısı katmanı/ Ortam erişim kontrolü üzerinden ağ erişimi yoluyla bir dizi kablolama ve sinyalleşme standardı ve ortak bir adresleme formatı tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">ADSL2</span>

Asymmetric Digital Subscriber Line 2 (ADSL2) ve Extended bandwidth Asymmetric Digital Subscriber Line 2 (ADSL2+) ADSL-Norm (G.992.1/G.992.2) nin geliştirilmiş halidir, en büyük farkı veri hızı ve uygun santrale daha uzak mesafedeki istemcilerin bağlanmasına izin vermesidir. Bu sayede hem daha fazla potansiyel müşteriye hizmet verilmesi sağlanırken, bir taraftan da yüksek çözünürlüklü televizyon (HDTV) seyretmeyi bir internet bağlantısı ile mümkün kılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">IPTV</span>

IPTV, İnternet protokolü üzerinden görüntü ve ses aktarımı.

<span class="mw-page-title-main">Metro Ethernet</span>

Metro Ethernet, Ethernet standardını temel alan bir Şehir Ağı'dır. Aboneleri daha büyük servislere ya da Internet'e bağlamak için kullanılır. Şirketler metro Ethernet'i, kendi ofislerini birbirine bağlamak için de kullanabilirler.

<span class="mw-page-title-main">DSLAM</span>

DSLAM Digital Abone Hattı Erişim Çoklayıcısı/Paylaştırıcısı; bir Network çevre birimi/aygıtı olup, umumiyetle bir Telefon İşletmesinde merkezi sistem mekanizması olarak, birçok müşteriye/aboneye DSL bağlantısını tek bir yüksek hızlı ATM hattı üzerinden verir.

<span class="mw-page-title-main">İnternet değişim noktası</span>

Internet değişim noktası, farklı İnternet servis sağlayıcılarının, karşılıklı denklik anlaşmalarına göre, kendi ağları arasında İnternet trafiği değişimini ücretsiz olarak gerçekleştirmelerini sağlayan fiziksel bir altyapıdır. IXP’ler ISP ’lerin upstream transit sağlayıcıları aracığılıyla teslim etmesi gereken trafik miktarını düşürür, dolayısıyla servislerinin Her Bit için Ortalama Teslim Maliyeti de azalır. Ayrıca, IXP üzerinden keşfedilen yolların artan sayısı yönlendirme (routing) verimini arttırır, hata toleransını gelişmesini sağlar.

Kablo TV, dijital veya analog yayın yapan çok sayıda yerli ve yabancı televizyon ve radyo kanalını, fiberoptik ve koaksiyel kablo şebekeleri üzerinden yüksek görüntü ve ses kalitesinde ileten çok kanallı bir TV sistemi.

Turkcell Superonline, kendi kurduğu altyapı üzerinden fiber internet başta olmak üzere çeşitli telekomünikasyon hizmetleri veren bir Turkcell grup şirketidir. Şirket, bireysel, kurumsal ve toptan segmentteki müşterilerine; ses, veri, genişbant internet erişimi, toplu ses taşıma, kiralık veri hattı hizmetleri ve katma değerli servisler sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ev ağı</span>

Ev ağı ya da ev alan ağı, bir yerel alan ağı yerleşkesidir. Bu, evde tipik olarak dağılmış bulunan dijital aletler ya da genellikle az sayıdaki kişisel bilgisayarlarla yazıcılar ve mobil hesaplama aletleri arasındaki iletişim için kullanılır. İnternet bağlantısı paylaşımı önemli bir fonksiyondur. Genellikle fiberden eve, kablo tv,. ISP sadece bir IP adresi sağlıyorsa, NAT proxy sunucusu ve tipik ağ duvarı içeren yönlendirici, IP adresini birkaç bilgisayara paylaştırmaya izin verir. Yönlendirici, birkaç ağ arabirimi ile bir PC tarafından emule edilebilir ama bugün özel bir donanım yönlendiricisi, wi-fi erişimi sağlayan kablosuz erişimi de kapsaması daha yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Fiber optik iletişim</span>

Fiber optik iletişim ya da bilinen adıyla ışıklifi, optik lif boyunca ışık sinyalleri göndererek bilginin bir yerden başka bir yere iletilmesi metodudur. Işık, bilgi taşımak için yönlendirilmiş elektromanyetik taşıyıcı dalga görevi görür. İlk olarak 1970 yılında geliştirilen ışıklifli iletişim sistemleri; telekomünikasyon endüstrisinde devrim yaratmış, bilgi çağının gelişinde önemli bir rol oynamıştır. Elektriksel iletimden avantajlı olması nedeniyle ışıklifleri gelişmiş ülkelerdeki çekirdek ağlarda bakır tellerin iletişimdeki yerini aldı.

Çok düşük frekans 10 ila 100 kilometre arasındaki dalga boyları ve 3 kHz ile 30 kHz frekans aralığındaki radyo frekansları için kullanılan ITU tanımıdır. Radyo spektrumunun bu bandında yeteri kadar bant genişliği olmadığı için ses iletimi amacıyla oldukça elverişsizdir ve sadece düşük veri hızı kodlu sinyaller kullanılmaktadır. VLF bandı bazı radyo seyrüsefer hizmetleri, yayın süresi sinyalleri olarak radyo saatlerini ayarlamak için ve güvenli askeri iletişim için kullanılmaktadır. VLF dalgalar tuzlu su içine yaklaşık 40 metre nüfuz edebildiğinden denizaltı askeri iletişim için de kullanılmaktadır.

Data Over Cable Service Interface Specification, var olan kablo TV (CATV) sisteminde yüksek bant genişliğinde veri aktarımı eklenmesine izin veren bir uluslararası telekomünikasyon standartıdır. Bu mevcut hibrid fiber koaksiyel altyapı üzerinden internet erişimi sağlamak için birçok kablo televizyon operatörü tarafından genel olarak kullanılan bir sistemdir. Sürüm numaraları, bazen "DOCSIS" yerine basitçe "D" ile başlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">G.fast</span>

G.fast, 500 metre ve daha kısa mesafeler için bir dijital abone hattı (DSL) protokol standardıdır. Performans hedefleri mesafe uzunluğuna bağlı olarak 100 Mbit/s ve 1 Gbit/s arasındadır. Yüksek hızlar yalnızca çok kısa mesafelerde elde edilir. Bununla birlikte G.fast başlangıçta 250 metreden kısa devreler için tasarlanmış olsa da, 2015'in başlarında Sckipio, 500 metrede G.fast'ın 100 Mbit/s üzerinde hız sağladığını gösterdi ve Avrupa Birliği bu konuda bir araştırma projesi açıkladı.

Arnavutluk'ta iletişim; radyo, televizyon, sabit ve mobil telefonlar ve interneti kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gigabit Ethernet</span>

Bilgisayar ağlarında, Gigabit Ethernet, Ethernet çerçevelerinin saniyede gigabit hızında iletilmesine uygulanan terimdir. En popüler varyant 1000BASE-T, IEEE 802.3ab standardı tarafından tanımlanır. 1999'da kullanılmaya başlandı ve Hızlı Ethernet'e göre önemli bir hız artışı ve yaygın olarak mevcut, ekonomik ve önceki standartlara benzer kablo ve ekipman kullanımı nedeniyle kablolu yerel ağlarda Fast (Hızlı) Ethernet'in yerini aldı.

Paraguay'da telekomünikasyon yetersizdir. Paraguay, Bolivya'da 100 kişi başına 8,7, Brezilya'da 21,9 ve Arjantin'de 24,9 ile karşılaştırıldığında, 100 kişi başına 5,6 hat ile Güney Amerika'da en düşük sabit hatlı telefon yoğunluğuna sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya Kablo Sistemi</span> spectra

Kafkasya Kablo Sistemi, Karadeniz'in altından geçen ve Gürcistan'ın Poti şehrini 1.182 kilometre uzaklıktaki Balçık şehrine bağlayan bir denizaltı iletişim kablosudur. Balçık'taki istasyon, karasal bağlantıyla Frankfurt ve Avrupa'daki diğer İnternet merkezlerine bağlıdır. Gürcistan'ı doğrudan Avrupa'ya bağlayan tek iletişim kablosu olan Kafkasya Kablo Sistemi jeostratejik öneme sahiptir. Kablo, Ocak 2017 itibarıyla Caucasus Online'ın mülkiyetindedir.

Kırgızistan'da telekomünikasyon, sabit ve mobil telefonlar ile İnternet'i içermektedir.

Belçika, iyi gelişmiş bir internet altyapısına sahiptir ve toplam internet kullanıcısı sayısı, sabit geniş bant kullanıcıları, mobil geniş bant kullanıcıları ve internet ana bilgisayarları açısından dünyanın zirve ülkeleri arasında yer almaktadır. Sağlayıcılar, genellikle 30Mbit/s'den 1Gbit/s'ye kadar indirme hızları ve 10Mbit/s'den 75Mbit/s'ye kadar yükleme hızları sunar. Geçmişte, Belçikalı internet sağlayıcıları abonelerine veri sınırları koymuşlardı, ancak son zamanlarda bu uygulama ülkenin internet altyapısı geliştikçe ortadan kalkmaktadır.