İçeriğe atla

VDSL

VDSL
Very high speed digital subscriber line transceivers
DurumYürürlükte
Başlama yılı2001
Son sürüm(11/15)
Kasım 2015 (8 yıl önce) (2015-11)
OrganizasyonITU-T
KomisyonITU-T Çalışma Grubu 15
İlgili standartlarG.993.1, G.993.2
Etki AlanıTelekomünikasyon
LisansSerbestçe erişilebilir
Websitesiitu.int/rec/T-REC-G.993.2
Huawei marka bir dış mekan VDSL kabini

Very high data rate DSL, çok yüksek hızlar vadeden gelişen bir teknolojidir.

ADSLe çok benzeyen bu DSL teknolojisi, Telefon ve ISDN servislerinin yanında geliş yönünde 55.2 Mbps, gidiş yönünde 19.2 kbps-2.3 Mbps arası hızlarda çoğul ortam trafiği geçirebilmektedir. VDSL, ADSL'de olduğu gibi frekans bölmeli çoğullama uygulamakta, transmisyon hızları aynı ise simetrik olarak da çalışabilmektedir. VDSL'in ADSL den en belirgin farkı iletim mesafesinin azlığındadır. 13 Mbps hız için 1.5 km, 55.2 Mbps için 300 m lik mesafelerden daha öteye erişememektedir. VDSL'in temel bir kullanım alanı, FTTN (Fiber to The Neighborhood) uygulamalarında görülmektedir. Santraldan gelen fiber hattının sonlandığı bir optik ağ ünitesi (ONU) ile ev ya da işyerine bağlı olan tek bir bakır hat arasında uygulanan VDSL, binanın yakınlarına kadar gelen fiber hattını, evlere eski ya da yeni döşenen bakır hatlar üzerinden bağlamaktadır. Ya da bir gökdelenin bütün katlarına VDSL ile katlararası kısa mesafeli hatlarla ulaşılabilmektedir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">ADSL</span> internet bağlantı tekniği

ADSL, Asimetrik Sayısal Abone Hattı, günümüzde yerini fiber internet bağlantısına bırakmıştır. Bir dağıtıcı, tek bir telefon bağlantısı ile hem ADSL hattına hem de gelen çağrılara izin verir. ADSL genellikle merkez ofisten 4 kilometreden uzakta olmayan mesafelere dağıtılabilir. Fakat kablo bağlantısının izin verdiği ölçüde 8 kilometreye kadar ulaşabilir.

<span class="mw-page-title-main">DSL</span> Teknolojik araç

Digital Subscriber Line, sıradan bakır kablolar üzerinden evlere ve ofislere yüksek bant genişliği sağlayan bir teknolojidir.

<span class="mw-page-title-main">ISDN</span>

ISDN, Integrated Services Digital Network sözcüklerinin baş harflerinden oluşmuştur ve Bütünleştirilmiş sayısal ağ hizmetleri olarak Türkçeleştirilmiştir.

Consumer DSL, ADSL'den biraz daha yavaştır ancak kullanıcı tarafına sinyal bölücüsü gerektirmediğinden kurulumu daha ucuzdur. CDSL, Rockwell tarafından geliştirilen özel bir çözümdür ve kendi taşıyıcı teknolojisine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">ADSL2</span>

Asymmetric Digital Subscriber Line 2 (ADSL2) ve Extended bandwidth Asymmetric Digital Subscriber Line 2 (ADSL2+) ADSL-Norm (G.992.1/G.992.2) nin geliştirilmiş halidir, en büyük farkı veri hızı ve uygun santrale daha uzak mesafedeki istemcilerin bağlanmasına izin vermesidir. Bu sayede hem daha fazla potansiyel müşteriye hizmet verilmesi sağlanırken, bir taraftan da yüksek çözünürlüklü televizyon (HDTV) seyretmeyi bir internet bağlantısı ile mümkün kılmasıdır.

SDSL, ADSL'in tersine veri alma ve veri gönderme hızı eşit olan DSL çeşidi. 2 Mb/s hızındaki verilerin tek bir bakır devre üzerinden 2B1Q hat kodunda çift yönlü olarak taşınmasını sağlayan sistemlerdir.

<span class="mw-page-title-main">UTP kablo</span>

Unshielded Twisted Pair, dokuz tür olarak üretilen analog veri iletim kablolarından biridir. Kablo içinde bir plastik ile koruma sağlanan türüne STP kablo adı verilir.

SHDSL, standartlaştırlmış simetrik DSL türüdür. Bir veya iki bakır tel çifti üzerinde çalışabilmektedir. Çift sayısı ikiye çıkarıldığında hız artışı sağlanmaktadır. Hız - Bir çift tel üzerinde 2.31 Mbps, iki çift tel üzerinde 4.6 Mbps Azami mesafe - 6000 m veya fazlası

Kablolu İnternet, Kablo TV şebekesi üzerinden bilgisayara bağlanacak bir kablo modem yoluyla herhangi bir İnternet servis sağlayıcısına ve telefon hattına ihtiyaç duymaksızın İnternet'e bağlanmayı sağlayan bir sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">Optik fiber</span>

Fiberoptik ya da optik fiber, kendi boyunca içinden ışığın yönlendirebildiği plastik veya cam fiberlerden oluşmuş bir optik liftir. Optik fiberler diğer iletişim malzemelerine oranla uzun mesafelerdeki veri iletişiminin daha hızlı ve yüksek değerlerde yapılabilmesine olanak verdikleri için fiberoptik haberleşme sistemlerinde çok sıklıkla kullanılmaktadırlar. Metal kablolar yerine fiber kabloların kullanılmasının nedeni, daha az kayba neden olmaları ve elektromanyetik etkileşimden etkilenmemeleridir. Optik fiberler aynı zamanda birçok sensör (alıcı) ve benzeri uygulamaların yapımında oldukça sık olarak kullanılmaktadırlar.

VDSL2 telefon hizmeti için kurulmuş bakır kablo altyapısı kullanan bir geniş bant erişim teknolojisidir. Merkezi santrallardan açık hava santrallerine kadar fiber çekilerek ya da direkt müşterinin binasına kadar fiber çekerek kurulur.

Kablonet ya da 2008-2016 yılları arasında kullandığı adıyla Uydunet, Türksat tarafından işletilip Türkiye'de 24 kentte Kablo TV ve Fiber(FTTH) altyapısı bulunan ve altyapısı bulunmayan bölgelerde ise Türk Telekom Fiber ve DSL altyapısı üzerinden genişbant internet ve sabit telefon hizmeti veren bir internet servis sağlayıcısıdır. Kablo TV altyapısındaki modemleri DOCSIS standardını kullanır.

<span class="mw-page-title-main">DSLAM</span>

DSLAM Digital Abone Hattı Erişim Çoklayıcısı/Paylaştırıcısı; bir Network çevre birimi/aygıtı olup, umumiyetle bir Telefon İşletmesinde merkezi sistem mekanizması olarak, birçok müşteriye/aboneye DSL bağlantısını tek bir yüksek hızlı ATM hattı üzerinden verir.

MSAN çoklu servis erişim noktası anlamına gelmektedir. Msan cihazları, yüksek hız ve ses, bilgi, video, multi-media servisleri gibi yüksek kalitede servis imkanları sağlar. Bu cihazlar dslam ve msan ünitelerini içermektedir. Msan ünitesine takılan kartlar(xDSL kartları), pstn çevir sesini üretmektedir. Dslam ünitesinde ise xdsl kartlar bulunmaktadır. Msan cihazları hem ATM ve İP/MPLS şebekeye hem de santrallere fiber ile bağlanarak internet erişim ve telefon hizmetlerini vermektedir. Msan cihazlarının outdoor kabinleri, şebeke kısmına fiber, aboneye ise bakır ya da fiber kablo ile bağlantı yapmaktadır. Bu cihazlar sayesinde prensibal kablo(telefon santralinden gelen pstn hattı) ile çevir sesinin saha dolabına iletilmesi ortadan kalkmaktadır. Msan cihazları sadece mevcut bakır şebekenin lokal güzergahını kullanmakta ve saha dolabı vazifesini de gördükleri için kuruldukları yerdeki saha dolabı kaldırılmaktadır.

Kablo TV, dijital veya analog yayın yapan çok sayıda yerli ve yabancı televizyon ve radyo kanalını, fiberoptik ve koaksiyel kablo şebekeleri üzerinden yüksek görüntü ve ses kalitesinde ileten çok kanallı bir TV sistemi.

Naked DSL (nDSL) veya Yalın İnternet, DSL hizmetinin PSTN servisi kullanma zorunluluğu olmadan verilmesidir. Yani bu tür bağlantılarda DSL bağlantısı için telefon kullanmak gerekmez.

Turkcell Superonline, kendi kurduğu altyapı üzerinden fiber internet başta olmak üzere çeşitli telekomünikasyon hizmetleri veren bir Turkcell grup şirketidir. Şirket, bireysel, kurumsal ve toptan segmentteki müşterilerine; ses, veri, genişbant internet erişimi, toplu ses taşıma, kiralık veri hattı hizmetleri ve katma değerli servisler sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fiber optik iletişim</span>

Fiber optik iletişim ya da bilinen adıyla ışıklifi, optik lif boyunca ışık sinyalleri göndererek bilginin bir yerden başka bir yere iletilmesi metodudur. Işık, bilgi taşımak için yönlendirilmiş elektromanyetik taşıyıcı dalga görevi görür. İlk olarak 1970 yılında geliştirilen ışıklifli iletişim sistemleri; telekomünikasyon endüstrisinde devrim yaratmış, bilgi çağının gelişinde önemli bir rol oynamıştır. Elektriksel iletimden avantajlı olması nedeniyle ışıklifleri gelişmiş ülkelerdeki çekirdek ağlarda bakır tellerin iletişimdeki yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Fiber-xDSL</span>

Fiber-xDSL, optik fiberlerden gelen sinyalin xDSL şeklinde kullanıcılara ulaştırılmasıdır. Oturmuş bir bakır telefon (POTS) altyapısı bulunan telekom şirketlerince yaygın olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">G.fast</span>

G.fast, 500 metre ve daha kısa mesafeler için bir dijital abone hattı (DSL) protokol standardıdır. Performans hedefleri mesafe uzunluğuna bağlı olarak 100 Mbit/s ve 1 Gbit/s arasındadır. Yüksek hızlar yalnızca çok kısa mesafelerde elde edilir. Bununla birlikte G.fast başlangıçta 250 metreden kısa devreler için tasarlanmış olsa da, 2015'in başlarında Sckipio, 500 metrede G.fast'ın 100 Mbit/s üzerinde hız sağladığını gösterdi ve Avrupa Birliği bu konuda bir araştırma projesi açıkladı.