İçeriğe atla

VCDS

VAG-COM Diagnostic System (VCDS)
Geliştirici(ler)Ross-Tech, LLC
İlk yayınlanma16 Mayıs 2000 (24 yıl önce) (2000-05-16)
Güncel sürüm22.3.0 / 1 Mart 2022 (2 yıl önce) (2022-03-01)[1]
İşletim sistemiWindows
Boyut~75 MB
Erişilebilirlikİngilizce, Çekçe, Danca, Felemenkçe, Fransızca, Almanca, Macarca, İtalyanca, Lehçe, Portekizce, Rumence, İspanyolca, İsveççe
TürDahili tanılama
LisansTrialware
Resmî sitesiross-tech.com/vag-com/

VCDS ("VAG-COM Teşhis Sistemi" nin kısaltması ve eski adıyla VAG-COM), Mayıs 2000'den bu yana Ross-Tech, LLC tarafından geliştirilen ve üretilen Microsoft Windows tabanlı bir yazılım paketidir.[1] Öncelikle Volkswagen Binek Otomobilleri, Audi, Bentley (sınırlı), Lamborghini (sınırlı), SEAT ve Škoda Auto otomobilleri, dahil olmak üzere Volkswagen Group motorlu taşıtların arıza teşhisi ve ayarları için Volkswagen Ticari Araç ile birlikte kullanılır. "VAG-COM" ismi, Volkswagen Grubunun eski adı olan Volkswagen Auto Group'un (VAG) kısaltmasından gelir.

VAG-COM, mevcut VAS 505x serisi teşhis araçları gibi, yalnızca resmi satıcılar için mevcut olan pahalı elektronik tanılama araçlarının işlevlerinin çoğunu gerçekleştirir. Geçmişte, sadece bu araba satış bayiliği araçları, sahiplerin ve birçok küçük bağımsız tamirhanenin, sorunların teşhisi, dizel ateşleme zamanlaması, otomatik kapı kilidini açma gibi kolaylık seçeneklerinin değiştirilmesi, yedek bir elektronik kontrol ünitesinin kodlanması gibi bazı temel görevleri gerçekleştirmesini engellemiştir.[2] (ECU) veya aracın anahtarı ve sorunların teşhisi için birçok araç sensörünün izlenmesidir. Genel dahili tanılamalardan (OBD-II veya EOBD) farklı olarak, VCDS, daha ayrıntılı olan Volkswagen Grubuna özgü üretici protokol komutlarını kullanır, kullanıcının tüm teşhis özellikli araç sistemlerine - izin vermeyen araçlarda bile - erişmesine izin verir. Bu, jenerik OBD-II / EOBD kapsamındadır (örneğin 1996 öncesi). Genel olarak, bu yazılımı, üretici veya temsilcileri tarafından dağıtılan bir paket (yazılım ve donanım) olarak kullanmak veya kendi arabirim donanım ve yazılımı oluşturmak ve bunları genel kullanıma açık ancak sınırlı shareware sürümüyle kullanmak için kullanmanın iki yolu vardır.[3]

VCDS, genel OBD-II / EOBD protokollerini kullanan araçları da arayabilir. Bununla birlikte, OBD-II ve EOBD standartları sadece sınırlı teşhis için izin verir ve ECU'ların hiçbirinde ayarlamalar yapılmaz.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 11 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2019. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2019. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2019. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

  • Ford Sync
  • Android Auto
  • Blue & Me
  • Bluetooth
  • BMW Assist
  • CarPlay
  • CarWings
  • Hyundai Blue Link
  • iLane
  • Internavi
  • Kia UVO
  • MyFord Touch
  • OnStar
  • Toyota Entune
  • Toyota G-Book
  • GM OnStar
  • Lexus Link & Toyota Safety Connect & Lexus Remote Touch
  • Honda InterNavi
  • Mimamori-kun
  • Nissan CarWings
  • BMW Assist
  • Mercedes-Benz Comand APS
  • Hyundai Blue Link
  • Toyota Entune
  • Volvo OnCall
  • Mitsubishi Multi Communication System

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Otomobil</span> yolcu veya yük taşımak üzere tasarlanmış, motorlu ve tekerlekli kara ulaşım aracı

Otomobil, yolcu veya yük taşımak üzere tasarlanmış, motorlu ve tekerlekli kara ulaşım aracı. Otomobil, yakıtla çalışan bir motor sayesinde hayvan gücü kullanılmadan, itmeden veya çekmeden hareket edebilen ve üzerindekileri de taşıyabilen bir taşıttır. Halk arasında -ve bundan sonra bu maddede de- "araba" olarak isimlendirilir ve bilinir.

Toyota Motor Corporation, değişen alanlarda üretim yapan ve büyük bir model yelpazesine sahip olan, 2016 verilerine göre dünyanın en büyük otomotiv şirketidir. Yakın zamanda Ford'u geçerek dünyanın en büyük otomobil firması olan Toyota'nın 2007 yılında dünya üzerinde en çok otomobil üreten firma olan; ancak büyük bir ekonomik kriz içindeki General Motors'u tahtından edeceği düşünülmektedir. 2007 ilk çeyrek dünya satış rakamlarına göre General Motors'u geçmiş ve en çok satılan otomobil markası olmuştur. 2008 yılı itibarıyla dünyanın en büyük otomobil üreticisidir. 77 yıldır bu unvana sahip olan General Motors'tan bu unvanı ele geçirmeyi başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Toyota Corolla</span> Araba

Toyota Corolla Japon otomobil üreticisi Toyota tarafından üretilen kompakt sınıf otomobildir. Üretilmeye başlandığı 1966 yılından günümüze kadar 11 nesildir. 32 milyonu aşkın üretim adediyle dünyanın en çok satan otomobili olma unvanını elinde tutmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Volkswagen AG</span> Alman otomobil üretici grubu

Volkswagen grubu Alman otomobil üretici grubu. Yolcu ve ticari araçlar, motosikletler, motorlar ve turbo makine imalatı tasarlar, üretir ve dağıtır. Ayrıca finansman, kiralama ve filo yönetimi dahil ilgili hizmetler sunar. 2016 yılında Toyota'yı geride bıraktı. 2017, 2018 ve 2019'da 10.9 milyon araç satarak, dünyanın en büyük otomobil üreticisi oldu. Yirmi yılı aşkın bir süredir Avrupa'daki en büyük pazar payını korumuştur. Dünyanın en büyük şirketlerinin 2018 Fortune Global 500 listesinde yedinci sırada yer aldı. Volkswagen AG, Porsche SE'nin %52,2 hissesini satın almıştır.

<i>Need for Speed: Underground 2</i> 2004 video oyunu

Need for Speed: Underground 2, EA Black Box tarafından geliştirilip Electronic Arts tarafından 2004 Mayıs ayında yayımlanmıştır. Underground'dan sonra çıkmış olup Need for Speed serisinin bir parçasıdır. GameCube, PlayStation 2, Xbox, Nintendo DS, Game Boy Advance ve PC için çıkarılmıştır. Ek olarak iptal edilmiş BREW ve Symbian portuda bulunmaktadır. Underground'ın devamı niteliği taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Toyota Crown</span> Toyota tarafından 1955 yılından beri üretilen üst orta sınıf otomobil modeli

Toyota Crown, Toyota tarafından 1955 yılından beri üretilen üst orta sınıf otomobil modelidir. Genellikle Japonya ve bazı Asya pazarlarında satılmaktadır. Aracın rakipleri Avrupa'da BMW 5 Serisi, Mercedes E Serisi ile Audi A6 ve Japonya pazarında ise Honda Legend ve Nissan Fuga'dır.

<span class="mw-page-title-main">Toyota Supra</span> Toyota tarafından üretilen spor araba

Toyota Supra, Toyota tarafından 1978-2002 yılları arasında ve 2019 yılından bu yana üretilen spor otomobil modelidir. Araç, Toyota Celica'nın temelinde geliştirilmiş olup 1986 yılında üçüncü nesli Celica'nın bir parçası olmaktan çıkmış ve bağımsız bir model olmuştur. Supra adı Latince kökenli, supra; yukarıda, exsupero; aşmak ve supergrediatur; ötesine geçmek kelimelerinden türetilmiştir. Birinci nesil Supra, Aichi'deki, Tahara şehrinde üretilmeye başlamıştır. Dördüncü nesil Supra, Japonya'daki Toyota şehrinde üretimine devam etmiştir. Beşinci nesil Supra'lar ise BMW Z4 ile birlikte Avusturya'nın Graz şehrinde üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">CarPlay</span> Apple araba sağlayıcısı.

CarPlay bir araba radyosu sağlayan bir Apple standardı veya bir iPhone için bir görüntüleyici ve denetleyici olan gösterge ünitesidir. En azından iOS 7.1 ile iPhone 5-den sonra tüm iPhone'larda kullanılabilir. Dünya çapında araç üreticilerinin çoğu zamanla kendi eğlence sistemlerine CarPlay-in dahil olacağını söyledi. CarPlay ayrıca otomotiv satış sonrası oto teyp donanımı ile en araçlara entegre edilebilir. Apple'ın web sitesine göre, tüm büyük araç üreticilerinin CarPlay ile ortaklıkları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Android Auto</span> Android işletim sisteminin araç sürümü

Android Auto, Google tarafından geliştirilen bir akıllı telefon projeksiyon standardı ve Android işletim sisteminde çalışan mobil cihazların sağladığı gösterge ünitesidir. Android Auto Google I/O 2014'te, 25 Haziran 2014 tarihinde ilan edildi. Android Oto mobil uygulaması 19 Mart 2015 tarihinde yayımlandı. Standart sürücülere, GPS haritalama / navigasyon, müzik çalma, SMS, telefon ve web araması üzerinde kontrol sunar. Ses komutları ile güvenli sürüş sağlamak için ellerle serbest çalışmasının vurgulanmasına rağmen, dokunmatik ekran ve düğme kontrollü gösterge ünitesi görüntülemesi de desteklenecektir. Uyumlu uygulamalar Google Haritalar, Google Play Müzik, Spotify, Songza, Stitcher Radio, iHeartRadio ve TuneIn, MLB at Bat içerir. Mart 2017 yılında arabalar için özel olarak tasarlanmış işletim sistemi, Android Automotive sistemi de sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Lüks araç</span>

Lüks araç katı bir gerekliliğin ötesinde hoş ya da arzu edilen özellikleri olan araçları ifade eden bir pazarlama ifadesidir.

<span class="mw-page-title-main">Carputer</span>

Carputer veya AutoPC kompakt boyut, düşük güç gereksinimi ve bazı özelleştirilmiş bileşenler gibi bir arabada çalışmak için uzmanlığa sahip bir bilgisayardır. Gerçek bilgi işlem donanımı genellikle standart bilgisayarlara veya mobil cihazlara dayanır. Bilgisayar tabanlı olduklarından, genellikle Bluetooth, USB ve Wi-Fi gibi birçok standart arabirime sahiptirler. İlk carputer, 4 Aralık 1998'de Clarion Co. tarafından piyasaya sürülmüştür, karbüratörlerin çok karmaşık hale gelmesiyle motora giren yakıt miktarını tam olarak ölçmek için 1980'lerden beri araç-içi diyagnostikler zaten uygulanmıştı. Microsoft, Windows Embedded Automotive'i geliştirdi ve Clarion şirketi ile birlikte geliştirilen bir marka olan AutoPC ile kullandı. Sistem 1998'de piyasaya sürüldü ve işletim sistemine "Otomatik PC" olarak atıfta bulunuldu. Windows CE 2.0'a dayanıyordu. "Otomotiv için Windows CE" haline geldi.

Ford Sync, kullanıcıların hands-free telefon görüşmeleri yapmalarına, müzik kontrol etmelerine ve ses komutlarını kullanarak diğer işlevleri gerçekleştirmelerine olanak tanıyan, fabrikada kurulmuş, entegre araç içi iletişim ve eğlence sistemidir. Sistem, Ford Motor Company ve diğer üçüncü taraf geliştiriciler tarafından geliştirilen uygulamalar ve kullanıcı arayüzlerinden oluşmaktadır. İlk iki kuşak, Microsoft tarafından tasarlanan Windows Embedded Automotive işletim sisteminde, üçüncü kuşak şu anda BlackBerry'nin QNX işletim sisteminde çalışıyor.

<span class="mw-page-title-main">MyFord Touch</span>

MyFord Touch, Microsoft teknolojisine dayanan, Ford Motor Company tarafından geliştirilen bir araç içi iletişim ve eğlence sistemidir. Teknoloji Ford ürün teklifleri ile fabrikada kuruldu ve Microsoft Auto 4.0 yazılım platformuna dayanıyordu. Yeni nesil Ford Sync olarak kabul edildi. Ocak 2010'da Consumer Electronics Showda (CES) açıklanan teknoloji, 2011 Ford Edge ile başlatıldı. MyFord Touch'ın incelemeleri ezici derecede olumsuzdu. USB sürücü, kendi kendine yüklenen yazılım yükseltmesi Mart 2012'de kullanıma sunuldu; bu güncelleme tüm Ford müşterilerine ücretsiz olarak postalandı ve Ford, güncellemenin herhangi bir Ford bayisi tarafından ücretsiz olarak kurulmasını teklif etti. Güncelleme, pek çok işlevi kontrol eden hafif dokunmalı kondansatör anahtarlarıyla devam eden sorunlara değinmedi. O zamandan beri daha doğal konuşma tanıma, daha basit Bluetooth eşleştirmesi ve ekran arayüzü ile menülerin iyileştirilmesi için birkaç güncelleme yapıldı.

Özmaktaş-Özaltın Makina Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş., Türkiye merkezli eski bir ticari araç üreticisiydi. Şirket, 2000 yılında Edip Özaltın tarafından kurulmuş olup ağırlıklı olarak Özaltın markası altında CKD kitlerin montajını gerçekleştirmekteydi ve yıllık üretimin çok düşük olması nedeniyle egzotik otomobil üreticisi olarak sınıflandırılmaktaydı. Şirketin merkezi Adana'nın Seyhan ilçesinde yer almaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Kompakt SUV</span>

Kompakt SUV orta boyutlara sahip, alt orta sınıf otomobil ve SUV türüdür. Boyutları mini SUV ve kompakt sınıf otomobilden büyükdür. Kompakt SUV olarak etiketlenen birçok yeni araç, teknik olarak kompakt crossover otomobillerdir ve C-segmentli otomobil platformu üzerine inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Telematik</span>

Telematik enstrüman panelinde bulunan disiplinlerarası bir alandır. Telekomünikasyon, araç teknolojileri, örneğin kara yolu taşımacılığı, yol güvenliği, elektrik mühendisliği ve bilgisayar bilimini kapsar. Telematik aşağıdakilerden herhangi birini içerebilir:

<span class="mw-page-title-main">D segmenti</span>

D segmenti, Avrupa Komisyonu tarafından tanımlanan binek araç sınıflandırma sisteminde dördüncü kategoridir ve kompakt üst sınıf otomobiller için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">M segmenti</span>

M segmenti, Avrupa Komisyonu tarafından tanımlanan ve "çok amaçlı araçlar" olarak tanımlanan araçlar için kullanılan araç sınıflandırma sistemi kategorisidir. Çok amaçlı araçları, minivanları ve kargo kamyonetlerini kapsar. Minivanlar genellikle yolcu veya kargo taşınmasına esneklik sağlamak için çıkarılabilir arka koltuklara sahipken, kargo minibüsleri öncelikle kargo taşımak için tasarlanmıştır ve bu nedenle arka koltukları yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı anahtar</span>

Akıllı anahtar, elektronik erişim ve yetkilendirme sistemidir. Araba anahtarı, ev otomasyonu ve bina otomasyonu anahtarları türünde olur. Standart donanım olarak veya çeşitli otomobil tasarımlarında bir seçenek olarak mevcuttur. İlk olarak 1995'te Siemens tarafından geliştirildi. Tasarım patentinin 17 Mayıs 1997'de Daimler-Benz tarafından alınmasından sonra, 1998'de W220 S-Serisi'nde Mercedes-Benz tarafından "Keyless-Go" adı altında tanıtıldı. Akıllı anahtar, aracın kilidini açarken, kilitlerken ve aracı çalıştırırken anahtarlık'ı kişinin cebinde tutmasını sağlar. Son dönemlerde akıllı anahtarların akıllı telefon ve işletim sistemlerine entegresi gerçekleşmekdedir.

OBD-II PID'leri, bir teşhis cihazından veri talep etmek için kullanılan kodlardır.