İçeriğe atla

V. Muhammed (Malezya kralı)

V. Muhammed (Malezya kralı)
Malezya Kralı
Görev süresi
13 Aralık 2016 - 6 Ocak 2019
Kişisel bilgiler
Doğum 6 Ekim 1969 (54 yaşında)
Malezya

V. Muhammed (daha önce Tengku Muhammed Faris Petra olarak bilinir; d. 6 Ekim 1969), Malezya'nın Yang di-Pertuan Agong'u ve Kelantan Sultanıdır.

13 Eylül 2010'da hastalığından dolayı sakat kalmış olan babası ve Selefi Sultan İsmail Petra'nın yerine sultan ilan edildi. 13 Aralık 2016'da Yang di-Pertuan Agong olarak tahta geçti ve bu görevini 6 Ocak 2019 tarihine kadar sürdürdü.

Erken hayat ve naiplik

Tengku Muhammed Faris Petra İbni Sultan İsmail Petra, Kota Bharu'da doğdu. Ekim 1985'te Tengku Mahkota (tahtın varisi) oldu. Kendisi daha sonra diplomasi üzerinde çalışmak için Oxford'daki St Cross College ve Oxford İslam Araştırmaları Merkezi'ne girdi ve 1991 yılında mezun oldu.

Saltanatı

Mayıs 2009'da babası Sultan İsmail Petra büyük bir inme geçirdi. İnmenin ardından sultan, Singapur'daki Elizabeth Dağı Hastanesi'ne getirildi ve Faris, yokluğunda 25 Mayıs'ta naip seçildi.

Tahta çıkışı

13 Eylül 2010'da Tengku Muhammed Faris Petra, anayasanın 29A bölümünü ileri sürerek mevcut sultanın bir yıl boyunca tahttan uzak kaldığı takdirde sultanlığının düşeceğini belirtti. Fakat babası Sultan İsmail Petra, oğlunun ve aynı zamanda varisinin sultan olarak atanmasının anayasaya aykırı olduğunu belirterek Federal Mahkeme'ye dilekçe verdi. Bu sırada Sultan İsmail Petra 2009'da geçirdiği felçten de kurtuldu.

Sultan V. Muhammed'in Ekim 2010'da Hükümdarlar Konferansı'na tam üye olarak katılması diğer yöneticilerin onu meşru hükümdar olarak gördüğünün açık kanıtı oldu.

Kelantan Sultanı

13 Eylül 2010'da Muavim Faris Petra, Devlet Anayasası uyarınca Kelantan'ın 29. padişahı ilan edildi. Ancak, babası Sultan İsmail Petra, Federal Mahkemeye randevusunun anayasaya aykırı olduğunu bildirmesi için dilekçe verdi. Sultan İsmail Petra 2009'da yakalandığı hastalıktan 28 Eylül 2019'da öldü.

V.Muhammed, Ekim ayında ilk kez tam üyeli olarak düzenlenen 222. Hükümdarlar Konferansı Toplantısına katıldı. Bu, padişahın diğer hükümdarlar tarafından üyeliğinin tanınmasını sağladı.

Yang di-Pertuan Yardımcısı, Agong Ekim 2011'de Sultan V.Muhammed, Yang Di-Pertuan Agong Milletvekili seçildi. Ekim 2011'den 13 Aralık 2016'ya kadar bu görevde bulundu.

Yang di-Pertuan Agong Sultan V.Muhammed, Malezya devlet başkanı Yang di-Pertuan Agong olanağı için 14 Ekim 2016'da Hükümdarlar Konferansı tarafından seçildi. Egemenliği 13 Aralık 2016'da başladı ve Kedah Sultan Abdül Halim'den devralındı. 47 yaşındayken Sultan Muhammed V, Perlis'in Putra'sı, Kedah'ın Tuanku Abdul Halim'i ve Terengganu'nun Tuanku Mizan Zainal Abidin'in ardından dördüncü en genç Yang di-Pertuan Agong'u seçildi. 6 Ocak 2019 tarihinde görevinde istifa etmesi ile birlikte ardılı Nazrin Şah vekaleten göreve atanmıştır.

O, bir kraliçe eşi olmadan hüküm sürmek için ilk Yang di-Pertuan Agong'tur.

Küçük kardeşi Tengku Muhammed Faiz Petra, Tengku Mahkota, Sultan Muhammed V'in Yang di-Pertuan Agong görev süresince Kelantan'ın Naibi rolünde görev yapacak.

Yang di-Pertuan Agong olarak, Malezya Silahlı Kuvvetleri'nin Başkomutanı olarak tam sorumludur.

Ayrıca Kraliyet Topçu Alayı Alayları, Malezya Ordusu genel başkanı olarak tüm sorumluluğu üstlenir ve böylece tüm etkinliklerine ve tören günlerine katılır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Malezya</span> Güneydoğu Asyada bir ülke

Malezya, Güneydoğu Asya’da yer alan, doğu ve batı olarak iki kara parçasına ayrılmış, 13 eyaletten oluşan ve parlamenter monarşi ile yönetilen bir ülkedir. Malezya'da toplam 878 adet ada bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Memlûk Devleti</span> Geç dönem Orta Çağda Mısır ve Suriyede hüküm sürmüş olan bir devlet (1250–1517)

Memlûk Devleti resmî adıyla ed-Devletü't-Türkiyye, Eyyûbîlerin çöküşü ile Osmanlı İmparatorluğu'nun Mısır'ı ele geçirmesi arasında geçen üç yüzyıla yakın zaman diliminde Mısır ve Suriye'de hüküm sürmüş olan devlet. Memlûk Devleti'ni 1250 ve 1382 yılları arasında kurucu aile Bahrî Memlûkler idare etmiş, 1517 yılına kadar ise Burcî Memlûkler yönetimi ele almıştır. Tarihyazınında devlet bu iki hâne başlıkları altında incelenmiş olup Bahrî Memlûklerin Türk kökenli olması dolayısıyla bu devirde yöneticiler daha çok Türklerden oluşurken daha sonraki dönemde Çerkesler asıl unsur olmuşlardır. Tarihçiler arasında; Memlûk devletinin Türk sultanlar döneminde askeri ve siyasi olarak doruğa ulaştığı, ardından ise Çerkesler döneminde uzun süreli bir gerileme dönemine girdiğine dair evrensel bir fikir birliği vardır.

<span class="mw-page-title-main">Alamut Kalesi</span> Haşhaşîler tarikatının merkezi olan kale

Alamut Kalesi, ya da Elemût – Belde't-ûl'İkbâl ; Nizârî-İsmaili Devleti'nin ve Haşhaşîler tarikatının yönetim merkezi konumunda olan ve Hazar Denizi güneyinde, İran'ın Kazvin şehri sınırları içerisinde yer alan bir kaledir. Kelime mânâsı olarak "Kartal Yuvası" anlamına gelmektedir. Rivayete göre Cüstânîler kralı Veşudan İbn-i Cüstan tarafından inşa ettirilmiştir. Ebced hesabına göre ise "Elemût", Hicrî 483 yılına tekâbül etmektedir ki, bu sayı da kalenin tarikat kurucusu Hasan Sabbah tarafından zaptedildiği yıla karşılık gelmektedir. Alamut Kalesi, Hasan bin Sabbah tarafından fethedilene kadar Cüstânîler'in denetimi altında kalmıştır. Hasan Sabbah'ın eline geçen kale, Haşhaşiler'in karargâhı hâline gelmiştir. Kale, 1256 yılında, Bağdat İşgali'ne giden Hülâgû Han komutasındaki Moğol ordusu tarafından Haşhaşiler'i yok etmek amacıyla ele geçirilmiş ve kalede bulunan neredeyse tüm Haşhaşiler öldürülmüştür. Kale tahrip edilmiş, içinde bulunan ünlü kütüphanesi de yakılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. İsmail</span> Safevî Devletinin kurucusu ve ilk hükümdarı

I. İsmail, bilinen adıyla Şah İsmail veya tam unvanıyla Ebu'l-Muzaffer Bahadır el-Hüseynî, Safevî Tarikatı'nın lideri, Safevî Devleti'nin kurucusu ve ilk hükümdarıdır. Alevilik ve Bektaşilikte Yedi Ulu Ozan'dan birisi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kelantan sultanları listesi</span>

Kelantan Sultanı, Kelantan devletinin yöneticilerine verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Mizan Zainal Abidin</span>

Tuanku Mizan Zainal Abidin, 13. Yang di-Pertuan Agong ve 17. Terengganu Sultanı ve 2006-2011 yılları arası eski Malezya kralı.

<span class="mw-page-title-main">Abdülhalim Muazzam Şah</span>

Almu'tasimu Billahi Muhibbuddin Tuanku Alhaj Abdul Halim Mu'adzam Shah Ibni Almarhum Sultan Badlishah, Malezya'nın 14. ve şimdiki Yang di-Pertuan Agong, yanı sıra Kedah'ın 27. ve eski sultanıdır. Daha sonra Alor Star bölge ofisinde ve daha sonra devlet hazinesinde hizmet veren Kedah İdari Servisine katıldı. Daha önce 1970 ve 1975 yılları arası beşinci Yang di-Pertuan Agong olarak görev yaptı. Abdülhalim Muazzam Şah seçimle göreve gelen en yaşlı ve iki görevide sürdüren ilk kişidir. Ekim 2011'de yapılan seçimde, Abdülhalim 13 Aralık 2011 tarihinde ikinci kez Yang di-Pertuan Agong olarak ikinci döneminde hizmet etmek için seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Mahazir Muhammed</span>

Mahazir bin Muhammed, Malezyalı doktor ve siyasetçi. 1981-2003 ve 2018- 2020 yılları arasında Malezya'nın başbakanı olarak görev yapmıştır. Mahathir, Malezya tarihinde önemli bir figür olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Faris</span>

Muhammed Ahmed Faris, Suriyeli bir askerî havacı. Uzaya giden ilk Suriyeli ve ikinci Arap'tır.

Malezya'nın eyaletleri ve federal toprakları, Malezya'nın birinci düzey idari bölümleridir. Malezya 13 eyalet (Negeri) ve 3 federal topraktan oluşan federal bir devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Nazrin Şah</span>

Sultan Nazrin Muizzuddin Şah İbni Almarhum Sultan Aslan Muhibbuddin Şah El-Mağfur-Lah kısaca Nazrin Şah, Malezyalı hükûmdar. Nazrin Şah, Asya ülkesi Malezya'da 6 Ocak 2019 ile 31 Ocak 2019 tarihleri arasında vekaleten krallık makamında bulunmuştur.

Sultan Hacı Ahmed Şah Al-Musta'in Billah İbni Almarhum Sultan Abu Bakar Riyayududdin Al-Muadzam Şah, Malezya Pahang Eyaleti Sultanıdır.

Hükûmdar, hünkâr ya da monark, bir monarşinin, yani normalde ömür boyu ya da makamından vazgeçene dek bir ükenin başında durduğu ve genellikle makamına verasetle geçtiği bir sistemle yönetilen bir ülkenin başındaki kişidir. Hükümdarlar, mutlak monarşilerdeki gibi otokrat da olabilir, çoğu meşrutiyette olduğu gibi gerçek otoritenin yasama organının ya da bakanlar kurulunun elinde olduğu, kendilerinin sadece kısıtlı yetkilerle ya da sıfır yetkiyle hareket ettiği sembolik liderler de. Çoğu durumda hükümdar, bir devlet diniyle de bağlantılıdır. Çoğu devlette bir seferde sadece bir hükümdar olur, ancak bir naip, hükümdar küçükken, yokken ya da yönetme ehliyetinden yoksunken onun yerine ülkeyi yönetebilir. İki hükümdarın tek bir ülkeyi aynı anda yönettiği Andorra'daki gibi sistemlere "eş prenslik" denir.

Seçimli monarşi ya da seçmeli monarşi, hükümdarın seçimle başa gelmesiyle olan monarşi biçimidir. Hanedanlık sisteminden farklı yanı rütbenin her zaman "babadan oğla" veya aile içinde olmamasıdır. Seçim şekli, seçilebilecek adaylar ve seçimi yapanlar devletten devlete değişir.

Bu liste, 2019 yılında Malezya'da gerçekleşen olayların bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Petra (Kelantan sultanı)</span>

İsmail Petra ya da asıl ismiyle İsmail bin Yahya Petra Sultan Yahya Petra'nın oğlu ve V.Muhammed'in babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bolkiah Hanedanı</span> Vikimedya liste maddesi

Bolkiah Hanedanı, Brunei Sultanlığı'nı yöneten kraliyet ailesidir. Sultan Muhammed Şah ve ailesinin soyundan gelenlerden oluşur. Brunei Sultanı, Brunei'nin devlet başkanı ve mutlak hükümdarıdır. Aynı zamanda Başbakan sıfatıyla hükümetin başıdır.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Malayası</span> Malay Yarımadası ve Singapurdaki 18 ve 20. yüzyıl ortaları arası İngiliz hegemonyası altındaki bir dizi eyalettir

Britanya Malayası, Malay Yarımadası ve Singapur'daki 18 ve 20. yüzyıl ortaları arası İngiliz hegemonyası altındaki bir dizi eyalettir. Hint devletlerini dışlayan "Britanya Hindistanı" teriminin aksine Britanya Malayası genellikle federe ve federe olmayan Malay Devletlerini tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim İskender</span>

Sultan İbrahim ibni Almarhum Sultan İskender 31 Ocak 2024'te Malezya'nın on yedinci Yang di-Pertuan Agong'u olarak yemin etti, 27 Ekim 2023'te beş yıllık bir dönem için seçildi.