İçeriğe atla

V. Ioannes

Papa
V. Ioannes
Roma piskoposu
KiliseKatolik Kilisesi
Papalık başlangıcı23 Temmuz 685
Papalık bitişi2 Ağustos 686
Önce gelenII. Benedictus
Sonra gelenKonon
DoğumAntakya, Bizans İmparatorluğu
(günümüzde Antakya, Hatay, Türkiye)
Ölüm2 Ağustos 686 (51 yaşında)
Roma, Bizans İmparatorluğu
(günümüzde İtalya)
Adı Ioannes olan diğer papalar

Papa V. Ioannes (ö. 2 Ağustos 686), 23 Temmuz 685'ten[1] ölümüne kadar Roma piskoposudur.[2] Bizans Papalığı'nın önceden imparatorluk izni olmadan kutsanan ilk papası ve Doğu kökenli on ardışık papa dizisinin ilkidir. Papalığına, Roma şehri ile İmparatorluk arasındaki uzlaşma damgasını vurmuştur.

Erken dönem hayatı

Ioannes Antakya'da doğdu[3] ve Suriye kökenliydi.[4][5][6] 680'de Üçüncü Konstantinopolis Konsili'ne Papalık temsilcisi seçildi.

Papalığı

V. Ioannes, doğrudan imparatorluk onayı olmadan kutsanan Bizans Papalığının ilk Papasıdır. İmparator IV. Konstantinos, Ioannes'in selefi II. Benedictus'un papalığı sırasında, "Apostolik Makamı'na seçilen kişinin o andan itibaren ve gecikmeden papaz olarak atanabilmesini" sağlayarak şartı ortadan kaldırmıştı.[7] Eski uygulamaya dönüş olarak V. Ioannes, Temmuz 685'te Roma'nın "genel nüfusu tarafından" seçildi.[7][8] IV. Konstantinos, şüphesiz, Roma nüfusunun ve din adamlarının yeterince Doğululaştığına güveniyordu ve gerçekten de sonraki on piskopos Doğu kökenliydi.[7]

V. Ioannes'in papalığı, Bizans ile ilişkilerin iyileştirilmesinin devam ettiğini gördü. İmparator, Sicilya ve Calabria'daki papalık mirası üzerindeki vergileri büyük ölçüde azalttı ve son yıllarda ancak güçlükle ödenen tahıl ek vergisi gibi diğer vergileri kaldırdı.[9] II. Justinianos'dan gelen bir mektup, V. Ioannes'a, apocrisiarius ve Bizans ordusu da dahil olmak üzere "yüksek rütbeli sivil ve dini yetkililerden oluşan bir sinodun", herhangi bir değişikliği önlemek için Üçüncü Konstantinopolis Konseyi metnini okuduğunu ve ardından mühürlediğini garanti ederek kanunların değişmesinin önüne geçti.[10] Mektup, İmparator papanın hala hayatta olduğuna inanırken yazılan, ancak Papa Conon tarafından alınan "Roma şehrinin Papası Ioannes" hitabı ile yazılmıştı.[11]

V. Ioannes, selefleri gibi, Roma'nın diyakonlarına karşı alışılmadık derecede cömert davrandı ve fakirler için "tüm din adamlarına, manastır diyakonlarına ve malikanelere" 1.900 solidi dağıttı.[3]

Ölümü

Bir yıldan biraz daha uzun süren papalığının ardından V. Ioannes, Ağustos 686'da yatağında öldü ve "halefi hakkında hararetli bir tartışmaya" yol açtı. Ordu başka bir rahip olan Theodore'u desteklerken, ruhban sınıfı Peter adlı bir başrahibi destekledi.[12] Din adamlarının hizbi Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası'nın dışında toplandı ve ordunun hizbi Aziz Stephen Kilisesi'nde toplandı.[12] Mekik diplomasisi boşunaydı ve sonunda din adamları bir Greko-Sicilyalı olan Konon'u seçti.[12]

V. Ioannes, Eski Aziz Petrus Bazilikası'ndaki papalık mezarlarının arasına gömüldü.[13] Yazıtında, Üçüncü Konstantinopolis Konseyi'nde monotelitizm ile savaştığı için övülüyordu. "İnancın unvanlarıyla, böyle bir uyanıklıkla akılları birleştirdin ki, araya giren düşman kurt koyunları kapmasın veya daha güçlü olan aşağıdakileri ezmesin”.[14] V. Ioannes'in mezarı, Roma'ya yapılan Arap baskını sırasında yıkıldı.[13]

Kaynakça

Özel
  1. ^ "Miranda, Salvador. "Giovanni V", Cardinals of the Holy Roman Church, Florida International University". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2022. 
  2. ^  Herbermann, Charles, (Ed.) (1913). "Pope John V". Katolik Ansiklopedi (İngilizce). New York: Robert Appleton Company. 
  3. ^ a b Ekonomou 2007, s. 210.
  4. ^ McKitterick, Rosamond (25 Haziran 2020). Rome and the Invention of the Papacy: The Liber Pontificalis (İngilizce). Cambridge University Press. ISBN 978-1-108-83682-1. 
  5. ^ Cates, William Leist Redwin (1866). The Pocket Date Book of Universal History, Containing, Classified Tables of the Principal Facts, Historical, Biographical, and Scientific from the Beginning of the World to Present Time by William L. R. Cates (İngilizce). Frederick AìWarne and Company. 
  6. ^ Dodd, Erica Cruikshank; Dodd, Erica; Studies, Pontifical Institute of Mediaeval; Chiarelli, Leonard C. (2001). The Frescoes of Mar Musa Al-Habashi: A Study in Medieval Painting in Syria (İngilizce). Pontifical Institute of Mediaeval Studies. ISBN 978-0-88844-139-3. 
  7. ^ a b c Ekonomou 2007, s. 215.
  8. ^ Ekonomou 2007, s. 247.
  9. ^ Ekonomou 2007, s. 217.
  10. ^ Ekonomou 2007, s. 219.
  11. ^ Ekonomou 2007, s. 239.
  12. ^ a b c Ekonomou 2007, s. 216.
  13. ^ a b Reardon, Wendy J. 2004. The Deaths of the Popes. Macfarland & Company, Inc. 0-7864-1527-4. pp. 55–56.
  14. ^ Ekonomou 2007, s. 243.
Genel
  • Ekonomou, Andrew J. (2007). Byzantine Rome and the Greek Popes: Eastern influences on Rome and the papacy from Gregory the Great to Zacharias, A.D. 590–752 (İngilizce). Lexington Books. 
Katolik Kilisesi unvanları
Önce gelen:
II. Benedictus

Papa

685–686
Sonra gelen:
Konon

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Papa</span> Katoliklerin dinî lideri ve Vatikan Şehir Devletinin hükümdarı

Papa, Roma Başpiskoposu ve bu nedenle Roma Katolik Kilisesi'nin dünya çapındaki lideri. Katoliklere göre Havari Petrus'un halefidir.

<span class="mw-page-title-main">I. Gregorius</span> 64. Katolik Kilisesi papası (540-604; pd. 590-603)

Papa I. Gregorius, daha çok Büyük Gregorius olarak bilinir. 3 Eylül 590'dan 604'te ölümüne kadar papalık yapmıştır. Yazdığı dinsel eserlerle ünlü bir Hristiyan din adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">XXII. Ioannes</span> Fransız rahip (1244-1334)

Papa XXII. İoannes, doğum adı Jacques Duèze, 1316 yılından 1334 yılına kadar Papalık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">XIII. Ioannes</span>

Papa XIII. İoannes, , 1 Ekim 965 tarihinden 6 Eylül 972 tarihindeki ölümüne kadar Papalık yapmıştır. Papalığı dönemi Kutsal Roma İmparatoru I. Otto ile Roma aristokrasi arasında devam eden çekişme içinde geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Agatho</span> 79. Katolik Kilisesi papası (574-681; pd. 678-681)

Agatho 26 Haziran 678'den 681 yılındaki ölümüne kadar papa olarak görev yapmıştır. Hem Roma Katolik hem de Ortodoks Kilisesi tarafından Aziz olarak kutsanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">III. Sergius</span>

Papa III. Sergius, 29 Ocak 904'ten 911'de ölümüne kadar Papa idi. Orta İtalya'da feodalizm, şiddet ve rahatsızlık döneminde Papa'ydı. Sergius III, iki tane öncünün öldürülmesini emretti. Gayri meşru bir oğlu olduğu iddia edilen tek Papa'ydı. Papalığı, "kasvetli ve utanç verici" olarak tanımlanmıştır. Bazı kaynaklar da "etkili ve acımasız" bir papalık yaptığını söyler. Sergius, Roma soylularına aitti ve Benedictus adlı bir adamın oğluydu. Papa Formosus'un güçlü rakibi olmuştur ancak partisi çok başarılı değildi ve destekçilerinin yazdığı mektuplar ya da diğer belgeler olmasaydı o zamana kadar kapanırdı. Bu nedenle, Sergius hakkında bildiğimiz bilgilerin çoğu düşmanlarından geliyor. Bu düşmanlardan birinin görevi, Formosus'un Sergius'u Caere'nin piskopos'a çevirmesiyle, Roma'nın piskoposluğuna girme kabiliyetini düşürmesiydi. Ancak Formosus'un ölümünden sonra 898 yılında istifa etti. Seçilemediğinde Alberik'e, Spoleto Kontu'na emekliye ayrıldı.

<span class="mw-page-title-main">Trullo Konsili</span>

Trullo Konsili ya da Quinisext Konsil, 692 yılında Konstantinopolis'te toplanan konsil. Büyük Saray'ın kubbesi altında toplandığından ötürü Trullo Konsili olarak, beşinci ve altıncı ekümenik konsillerin ihmal ettiği kilise içerisinde uyulması gereken disiplin kurallarını oluşturduğundan dolayı da Quinisext Konsil olarak anılmaktadır. Bu konsile, çoğunluğu Doğu Roma İmparatorluğu'ndan olmak üzere 215 piskopos katılmıştır. Gortyna'lı Basil Roma patrikliğine bağlıydı ve kanıt bulunamamasına rağmen kendisinin papanın elçisi olduğunu iddia etmişti.

<span class="mw-page-title-main">Constantinus (papa)</span> 88. Katolik Kilisesi papası (680-715; pd. 708-715)

Constantinus, 25 Mart 708'den 9 Nisan 715 tarihindeki ölümüne dek papalık yapan Katolik din adamı. Antipapa II. Constantinus hariç tutulursa Doğulu bir ad kullanmayı tercih eden tek papadır.

<span class="mw-page-title-main">IV. Stephanus</span> 97. Katolik Kilisesi papası (770-817; pd. 816-817)

IV. Stephanus ; 816 yılının Haziran ayından öldüğü 817 yılına dek papalık yapmış İtalyan din adamı, papa.

Papa Sisinnius 15 Ocak 708'den ölümüne kadar Roma Piskoposu.

<span class="mw-page-title-main">XV. Ioannes</span> 137. Katolik Kilisesi papası (ö. 996; pd. 985-996)

XV. Ioannes, Ağustos 985'ten ölümüne kadar Roma'nın piskoposu ve Papalık Devletleri'nin hükümdarıydı. Doğuştan bir Romalıydı ve birini azizleştiren ilk papaydı.

<span class="mw-page-title-main">VII. Ioannes (papa)</span> papa

Papa VII. Ioannes 1 Mart 705'ten ölümüne kadar Roma Piskoposu. Yunan etnik kökenli olup, Bizans papalarından biridir fakat İtalya'nın çoğunu yöneten Lombardlar ile, geri kalanını yöneten İmparator II. Justinianos'tan daha iyi ilişkileri vardı.

<span class="mw-page-title-main">XVIII. Ioannes</span>

Papa XVIII. Ioannes, Roma Piskoposu ve Ocak 1004'ten Temmuz 1009'da tahttan indirilmesine kadar Papalık Devleti'nin sözde hükümdarıydı. Roma'nın kontrolü için III. Crescentius ve İmparator II. Heinrich arasındaki mücadele sırasında hüküm süren çok az dünyevi güce sahipti.

<span class="mw-page-title-main">VI. Bonifacius</span>

Papa VI. Bonifacius, Nisan 896'da Roma piskoposu ve Papalık Devleti'nin hükümdarıdır. Roma yerlisiydi. Formosus'un ölümünden kısa bir süre sonra çıkan isyanlar sonucunda seçilmesi gerçekleşti. Papalığından önce, bir alt diyakoz ve bir papaz olarak iki kez emirlerden mahrum bırakma cezasına çarptırılmıştı. Sadece on beş günlük papalık yapmıştır. Bazılarına göre guttan ölmüş, bazılarına göre ise Spoletan partisinin adayı VI. Stephanus'a yol açmak için zorla atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Romanus</span> Papa

Romanus, 4 ay gibi kısa bir süreliğine Katolik Kilisesinin papası ve Papalık Devleti'nin başı oldu. Doğum, papa ilan edildiği ve öldüğü tarih tam olarak bilinmemektedir. Kısa saltanatı Katolik Kilisesi içindeki kapışmanın olduğu ve Orta İtalya'da şiddet ve kargaşanın hüküm sürdüğü bir zamana denk geldi. Papalığı azledilince sona erdi ve bir manastıra kapatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Antipapa V. Alexander</span> Katolik kardinal ve Karşıpapa (1339-1410)

Peter Phillarges olarak da bilinen Pietro di Candia, Batı Bölünme'si (1378–1417) döneminde Pisa Konseyi tarafından seçilen bir antipapadır. Roma papası XII. Gregorius ve Avignon Antipapa XIII Benedict'e karşı 26 Haziran 1409'dan 1410'daki ölümüne kadar kısa bir süre hüküm sürdü. 20. yüzyılda Katolik Kilisesi, Roma papalarını meşru kabul ederek Batı Bölünmesini yeniden yorumladı. XII. Gregorius'un saltanatı 1415'e kadar uzatıldı ve V. Alexander artık bir antipapa olarak kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">IV. Ioannes</span> papa

Papa IV Ioannes, 24 Aralık 640'tan ölümüne kadar Roma piskoposudur. Seçimi, dört aylık bir boşluğun ardından geldi. İrlanda ve İskoçya din adamlarına Paskalya'yı kutlama zamanıyla ilgili yaptıkları hataları anlatmak için yazdı ve monotelitizmi sapkınlık olarak kınadı. Kutsal geleneğe göre, Abbot Martin ile birlikte Hırvatistan'da Katolik Kilisesi'ni kurdu.

Papa III. Sylvester, Roma'da Giovanni olarak doğmuştur. Roma Piskoposu ve dolayısıyla 20 Ocak'tan Mart 1045'e kadar Papalık Devleti'nin hükümdarlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">VI. Stephanus</span> 113. Katolik Kilisesi papası (ö. 897; pd. 896-897)

VI. Stephanus, 22 Mayıs 896'dan ölümüne kadar Roma Piskoposu ve Papalık Devleti'nin hükümdarıdır. En çok onun düşüşüne ve ölümüne yol açan Kadavra Sinodu'nu kışkırtmasıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">II. Gelasius</span>

Papa II. Gelasius, doğum ismi Giovanni Caetani veya Giovanni da Gaeta, 24 Ocak 1118'den 1119'da ölümüne kadar Katolik Kilisesi'nin başı ve Papalık Devleti'nin hükümdarıdır. Bir Monte Cassino rahibi ve Papa II. Paschalis'in şansölyesi olan Caetani, oybirliğiyle onun yerine seçildi. Bunu yaparken, İmparator V. Heinrich ile yetki verme konusundaki çatışmayı da miras aldı. Gelasius, kısa papalığının önemli bir bölümünü sürgünde geçirdi.