İçeriğe atla

V. Hermann von Wied

Muhterem
Hermann von Wied
Köln Başpiskoposu-Elektörü
KiliseLütercilik (1542'den itibaren)
Katolik Kilisesi (1542'ye kadar)
Başpiskoposluk bölgesiKöln
MakamKöln
Atanma14 Mart 1515
Dönem bitişi16 Nisan 1546
Önce gelenII. Philipp von Daun
Sonra gelenIII. Adolf von Schaumburg
Doğum14 Ocak 1477
Ölüm15 Ağustos 1552 (75 yaşında)

Hermann von Wied (Almanca: Hermann von Wied) (d. 14 Ocak 1477 - ö. 15 Ağustos 1552) 1515'ten 1546'ya kadar Köln Başpiskoposu-Elektörüydü.

1521'de Alman reformcu Martin Luther'in cezalandırılmasını desteklemiş, ancak sonradan Kutsal Roma İmparatorluğu'nun en önemli başpiskoposluklarından birini Protestan Reformu'na açmıştı.

Biyografi

Wied Kontu Frederick'in (ö. 1487) dördüncü oğlu olan Hermann, kilise için eğitildi ve 1515'te elektör ve başpiskopos oldu. V. Karl'ın iddialarını destekledi ve o da onu 1520'de Aachen'de taçlandırdı. Başlangıçta, reformculara ve onların öğretilerine karşı tutumu düşmancaydı. Worms Meclisi'nde Luther'in kanun dışı ilan edilmesi için çaba gösterdi.

Papalıkla yaşanan bir anlaşmazlık, düşüncelerini kilise reformu yönüne çevirdi veya bu yöne çevirmesine yardımcı oldu, ancak bu reformun dışarıdan değil içeriden gelmesini umuyordu.[1] Başlangıçta, bazı yozlaşmış ve uygunsuz dini uygulamaları kabul eden ancak ciddi bir doktrin değişikliği önermeyen Erasmusçureform gündeminin bir savunucusuydu.

Zamanla, onun değişim programı genişledi ve Protestan sempatisi daha belirgin hale geldi. Arkadaşı Johann Gropper'in yardımıyla, 1536 civarında kendi piskoposluk bölgesinde bazı reformlar uygulamaya başladı. Bir adım diğerini takip etti ve Katolik Kilisesi ile birleşme çabalarının tümü başarısız olunca, 1542'de Martin Bucer'i Bonn'da saray vaizi olarak atadı[1] ve Luther'in yurttaşı Philip Melanchthon'dan tavsiye istedi.

Roma ile resmi olarak kopuşu Protestanlar tarafından memnuniyetle karşılandı ve Schmalkaldic Birliği onu savunmaya kararlı olduklarını açıkladı. Ancak seçim bölgesindeki Reform, İmparator V. Charles'ın Cleves Dükü William'a karşı askeri zaferleriyle sekteye uğradı. Üstelik onun teolojik yenilikleri Köln halkı arasında çok az destek buldu. Hem imparator hem de papa önüne çağrılan Hermann, 1546'da Papa III. Paul tarafından görevden alındı ve aforoz edildi. Şubat 1547'de görevinden istifa etti ve Wied'e çekildi.[1]

Hermann ayrıca 1532'den 1547'ye kadar Paderborn Prens-Piskoposuydu.[1]

Kaynakça

Daha fazla okuma

  • Conrad Varrentrapp, Hermann von Wied (Leipzig, 1878)
V. Hermann von Wied
Wied Kontları
Doğumu: 14 Ocak 1477 Ölümü: 15 Ağustos 1552 Altwied Kalesi (bugünkü Neuwied kalesinin bir parçası)
Katolik Kilisesi unvanları
Resmî unvanlar
Önce gelen
II. Philip von Daun-Oberstein
Köln Başpiskoposu-Elektör ve
Vestfalya ve Angria Dükü
V. Hermann

1515–46
Sonra gelen
III. Adolf von Schauenburg
Önce gelen
Erich von Braunschweig-Grubenhagen
Paderborn Prens-Piskoposu
II. Hermann

1532–47
Sonra gelen
Rembert von Kerssenbrock

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Martin Luther</span> Protestanlık reformunu başlatan Alman rahip, teolog, üniversite profesörü ve yazar (1483–1546)

Martin Luther, Alman keşiş, teolog, üniversite profesörü, Protestanlığın babası ve Lüterciliği yaratan, geliştiren ve yayan kişi. Almanya'da baskılara rağmen Kutsal Kitap'ın Latinceden Almancaya tercüme edilmesinde rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Reform (tarih)</span> 16. yüzyılda yalnızca Kutsal Kitapa dayanan bir ilahiyat anlayışını ortaya çıkaran hareket

Reform veya Yenilikçi Devrim 16. yüzyılda başlatılarak tüm Avrupa’yı etkilemiş ve Katolik Kilisesi’ne karşı yapılmış dinsel bir harekettir. Bu hareket Avrupa'nın değişim ve dönüşümüne sebep olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">V. Karl</span> Kutsal Roma imparatoru, İspanya kralı, Avusturya arşidükü ve Burgonya dükü (1500–1558)

V. Karl ya da Şarlken, Kutsal Roma İmparatoru, İspanya Kralı, Habsburg Hollandası Lordu ve Burgonya Kontu.

<span class="mw-page-title-main">II. Pius</span> Eski papa (1458-1464)

II. Pius, gerçek adıyla Enea Silvio Piccolomini, 1458 ve 1464 yılları arasında papa olarak görev almış bir din adamıdır. Seçkin İtalyan Hümanistlerinden biri olan papa, yaşadığı dönemdeki olayları anlatan kitapların yanı sıra genel tarih ve coğrafya yapıtları, şiirler ve en az bir roman kaleme almıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. François</span> Ortaçağ Fransa Kralı

I. François, 1515 ile 1547 yılları arasında hüküm süren Fransa Kralı. Valois Hanedanının Angoulême kolundan gelen beş hükümdardan ilkidir.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Roma İmparatorluğu</span> Avrupada 962-1806 yılları arasında hüküm sürmüş bir devletçikler bütünü

Kutsal Roma Germen İmparatorluğu, 962-1806 yılları arasında 844 yıl boyunca Orta Avrupa'da hüküm sürmüş bir monarşi. Alman Krallığı temelinde olsa da, aslında bir devletçikler bütünüdür. Daha doğrusu imparatorluk toprakları tek bir hanedanın malı değildi. Ülke toprakları birçok federal hanedanlık tarafından yönetiliyordu. Kutsal Roma İmparatorluğu'nu oluşturan bu hanedanlıklar şunlardı:

<span class="mw-page-title-main">I. Maximilian (Kutsal Roma imparatoru)</span> XVI. yyde Kutsal Roma İmparatoru

Habsburglu I. Maximilian, Kutsal Roma İmparatoru. 1493 yılından ölümüne kadar hüküm sürmüş, yaptığı savaşlar ve evlilikler sayesinde Habsburg Hanedanı'nın nüfuzunu arttırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Andreas Karlstadt</span> Alman ilahiyatçı (1486-1541)

Andreas Rudolph Bodenstein von Karlstadt, Andreas Karlstadt ya da Andreas Carlstadt ya da Karolostadt olarak bilinir. Protestan Reform'u döneminde yaşamış, Alman Teolog, Wittenberg Üniversitesi'nin rektörü, Martin Luther'in çağdaşı ve radikal reformcu.

<span class="mw-page-title-main">Johann Eck</span>

Dr. Johann Maier von Eck,, Protestan Reform'u döneminde yaşamış, Katoliklik savunucusu Alman Hristiyan Teolog.

<span class="mw-page-title-main">VII. Clemens</span>

Papa VII. Clemens, asıl adı Giulio di Giuliano de Medici'dir. Floransa ve İtalya'nın en önemli ve güçlü ailelerinden biri olan Medici’lere mensuptur. 19 Kasım 1523'ten 25 Eylül 1534'e kadar papalık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Köln Elektörlüğü</span>

Köln Elektörlüğü, 10. yüzyıl ile 19. yüzyıl arasında varlığını sürdüren Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nda bir kilise prensliği. Köln Katolik Başpiskoposluğuna ait topraklardan oluşuyordu. Aynı zamanda elektörlük yetkisini de elinde bulunduran başpiskopos tarafından yönetiliyordu. Elektörlüğün başkenti 1288 yılına kadar Köln'ken bu tarihten sonra Bonn oldu. Alman ilhakı sırasında 1803 yılında bölge laikleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Augsburg Barışı</span> Lutherciler ile Katolikler arasında 25 Eylül 1555 tarihinde imzalanan barış antlaşması

Augsburg Çözümü olarak da bilinen Augsburg Barışı, Kutsal Roma İmparatoru V. Karl ile Scmalkaldik Ligi arasında Eylül 1555'te İmparatorluk şehri Augsburg’da imzalanan bir antlaşmaydı. İki grup arasındaki dini mücadeleyi resmen sona erdirdi ve Hristiyanlığın yasal olarak bölünmesini Kutsal Roma İmparatorluğu içinde kalıcı hale getirerek yöneticilerin devletlerinin resmi dini olarak Lüterciliği ya da Roma Katolikliğini seçmelerine izin verildi. Bununla birlikte Augsburg Barışı'nın yapılmasıyla Avrupa'daki birçok Hristiyan birliğini de sona ermiştir. Vestfalya Barışı’na kadar Kalvinizm’e ise izin verilmedi.

İngiliz Reformasyonu, 16. yüzyılda İngiltere Kilisesi’nin Papa ve Katolik Roma Kilisesi’nden ayrılması ile sonuçlanan bir dizi olaylar serisidir. Bu olaylar, kısmen, bu dönem boyunca Avrupa'nın birçok bölgesine ulaşan ve Hristiyanlık uygulamalarını etkileyen bir dinsel ve politik hareket olan Avrupa Protestan Reformasyonu hareketinin yayılması ile bağlantılıdır. Bu süreci; feodalizmin çöküşü, milliyetçiliğin yükselişi, ortak hukukun yükselişi, matbaanın icadı ve ayrıca buna bağlı olarak İncilin dolaşımının artması, bilim adamları, üst ve orta sınıflar arasında yeni bilgi ve düşüncelerin yaygınlaşması gibi birçok gelişme etkilemiştir. Bununla birlikte, İngiliz reformasyonunun, Galler ve İrlanda'yı da kapsayan değişik aşamaları kamuoyu ile kendisini uyumlandıran devlet politikası değişiklikleriyle büyük ölçüde bir devlet politikası olarak sürdürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Doksan Beş Tez</span> Martin Luther tarafından yazılan dinî eleştiri metni

Doksan Beş Tez ya da özgün adıyla Endüljansların Kudretine ve Yararına Dair İfşaatlarla İlgili Münazara, kilise vaizleri tarafından Endüljans satışına karşı, 1517'de Martin Luther tarafından yazılmış ve Protestan Reform'un başlamasına sebep olduğu iddia edilen akademik şerh, doksan beş maddelik eleştiri.

<span class="mw-page-title-main">Peter Canisius</span>

Peter Canisius, ayrıca Pierre Kanis olarak da bilinir., Cizvit bir Profesör, vaazcı ve yazar. Ömrünün önemli bir kısmını Cizvit olarak Almanya ve İsviçre'de geçirmiştir. Popüler bir Kateşizm yazarı olmakla beraber Katolik Kilisesi'nde reform hareketlerini desteklemiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Gelasius</span>

Papa II. Gelasius, doğum ismi Giovanni Caetani veya Giovanni da Gaeta, 24 Ocak 1118'den 1119'da ölümüne kadar Katolik Kilisesi'nin başı ve Papalık Devleti'nin hükümdarıdır. Bir Monte Cassino rahibi ve Papa II. Paschalis'in şansölyesi olan Caetani, oybirliğiyle onun yerine seçildi. Bunu yaparken, İmparator V. Heinrich ile yetki verme konusundaki çatışmayı da miras aldı. Gelasius, kısa papalığının önemli bir bölümünü sürgünde geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Özgür İmparatorluk Şehri Aachen</span> Kutsal Roma İmparatorluğunun Özgür İmparatorluk Şehirleri (1166-1801)

Kısaca Aachen olarak da bilinen Özgür İmparatorluk Şehri Aachen Köln'ün batısında, Alçak Ülkeler'in güneydoğusunda ve Aşağı Ren-Vestfalya Çemberi içerisinde bulunan bir Özgür imparatorluk şehriydi. Hacılar, Kutsal Roma İmparatoru'nun taç giyme törenleri ve sahip olduğu imparatorluk önceliği ile bölge zenginleşti ve Kutsal Roma'nın en müreffeh yerlerinden biri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Svabya Birliği</span>

Svabya Birliği, 14 Şubat 1488'de kurulan Swabia'nın erken Orta Çağ kök dükalığı topraklarındaki İmparatorluk Mülklerinin karşılıklı savunma ve barışı koruma birliğiydi.

<span class="mw-page-title-main">Schmalkaldic Savaşı</span>

Schmalkaldic Savaşı, Saksonya ve Kutsal Roma İmparatorluğu'nun etki alanları içindeki Lüteriyen Schmalkaldic Birliği ve Kutsal Roma İmparatoru V. Karl'ın komutasında ki Alba Dükü ve Saksonya Dükü güçleri arasında 1546'dan 1547'ye kadar süren kısa süreli şiddet dönemiydi.