İçeriğe atla

V. Charles (Lorraine dükü)

Lorraine Dükü V. Charles
Lorraine Dükü V. Charles
Doğum3 Nisan 1643
Ölüm18 Nisan 1690
Wels

Charles Léopold Nicolas Sixte (3 Nisan 1643 – 18 Nisan 1690), Lorraine'in beşinci dükü, Habsburg ordusunda görev yapmış bir komutandır.

1664'te albaylık rütbesinde girdiği Habsburg ordusunda başarılar kazanmış, 1668 ve 1674'te akrabalık bağı ile Leh tahtına talip olmuştur. 1664'te St. Gotthard Muharebesi'ne katılmıştır. 1683'te II. Viyana Kuşatması'nda Viyana Kraliyet Ordusu'nu başarıyla yönetip yardımcı kuvvetler gelene kadar şehri savunmuş, 1684'teki başarısız Budin kuşatması'nda komutanlık yapmış ve 1686'daki kuşatmada Budin'i ele geçirmiştir.

1689'da Dokuz Yıl Savaşı'nda Fransız ordularına karşı savaşıp, 18 Nisan 1690 günü aniden ölmüştür.

Notlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. Viyana Kuşatması</span> Osmanlı İmparatorluğunun, I. Süleyman komutasında Roma Cermen İmparatorluğu hakimiyetinde bulunan Viyana’ya düzenlediği sefer

I. Viyana Kuşatması veya 1529 Viyana Kuşatması, Osmanlı İmparatorluğu'nun Kutsal Roma İmparatorluğu'nun bir parçası olan Avusturya Arşidüklüğü'ndeki Viyana şehrini ele geçirmek için yaptığı ilk girişimdi. Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman, 100.000'den fazla askeriyle şehre saldırırken, Niklas Graf Salm liderliğindeki savunmacıların sayısı 21.000'i geçmiyordu. Buna rağmen Viyana, 27 Eylül 1529 ile 15 Ekim 1529 tarihleri arasında, iki haftadan biraz fazla süren kuşatmadan sağ çıkmayı başardı.

<span class="mw-page-title-main">Budin</span> Budapeştenin Tuna Nehrinin batısında kalan kısmı

Budin, bugünkü Budapeşte'nin Tuna Nehri'nin batısında kalan kısmı. Bir dönem, Macaristan Krallığı'na başkentlik yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vasvar Antlaşması</span>

Vasvar Antlaşması, 10 Ağustos 1664'te Osmanlı İmparatorluğu'yla Avusturya Arşidüklüğü arasında imzalanmış bir barış antlaşmasıdır. 1663-1664 Osmanlı-Avusturya Savaşı'nı sona erdirmiştir. Antlaşma Szentgotthárd ile Eisenburg arasındaki Çakani'de (Cskany) imzalanmasına rağmen, bu birimin bağlı olduğu Vasvar şehrinin adı tarihi kaynaklara geçmiştir. Osmanlıca ve Latince kaleme alınan antlaşmanın Latincesi Osmanlılarda, Osmanlıcası Avusturyalılarda kalmıştır. Antlaşma ile Osmanlılar aldıkları kaleleri ellerinde tuttukları gibi, Erdel üzerinde yeniden avantajlı konuma geçmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Avusturya savaşları</span>

Osmanlı-Avusturya Savaşları, 16. yüzyıl - 18. yüzyıl arasında Osmanlı İmparatorluğu ile Habsburg Hanedanı tarafından yönetilen Kutsal Roma Germen İmparatorluğu'na bağlı Avusturya Arşidüklüğü arasında yapılmış olan savaşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Kutsal İttifak savaşları</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Kutsal İttifak (Habsburg İmparatorluğu, Polonya-Litvanya, Venedik, Rusya) arasında yapılan ve ittifakın zaferiyle sona eren bir dizi savaş (1683-1699)

Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları (1683-1699), Osmanlıların II. Viyana Kuşatması'nda başarısızlığa uğramasından cesaret alan bir grup Avrupa ülkesinin Kutsal İttifak adı altında birleşip Osmanlılara karşı giriştikleri ve bu ülkelerin Macaristan, Ukrayna ve Dalmaçya'da hâkimiyet kurup Balkanlar'daki Osmanlı hâkimiyetine büyük darbe vurmaları ile sonuçlanmış bir savaşlar dizisidir. Osmanlı tarihinde Felaket Seneleri veya Küçük Kıyamet olarak da geçer. Avrupa tarihinde ise genelde Büyük Türk Savaşı olarak bahsedilir.

<span class="mw-page-title-main">Eugen (Savoie prensi)</span> Savoyun evi prensi, ardından Kutsal Roma İmparatorluğu ordularının komutanı

Savoy Prensi Eugen, Habsburglu Avusturya Arşidüklüğü'nün ünlü generali.

<span class="mw-page-title-main">Kanije</span> Macaristanda bir şehir

Nagykanizsa veya Kanije, Güney Batı Macaristan'da bulunan bir şehirdir. 2015 yılı itibarıyla, şehir nüfusu 48.241'dir. Budapeşte-Zagrep kara yolu ve demiryolu buradan geçer.

Kara Mehmet Paşa, Osmanlı İmparatorluğu'nda devlet adamı.

Yanıkkale, Macaristan'ın Györ şehrinde kurulu müstahkem mevkiye Osmanlılar tarafından verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Habsburg Monarşisi</span> 1526-1806 arasında Habsburg Hanedanı tarafından yönetilen Orta Avrupa toprakları

Habsburg Monarşisi, 1526-1806 yılları arasında Habsburg Hanedanı tarafından yönetilen Orta Avrupa topraklarına verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Miklós Zrínyi</span>

VII. Miklós Zrínyi veya Nikola Zrinski, Hırvat ve Macar soylusu asker, devlet adamı ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Uyvar Kuşatması (1663)</span>

Uyvar Kuşatması, Uyvar'ın Osmanlılar tarafından 1663'te fethedilmesiyle sonuçlanan muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Vác</span> Macaristanʼda bir kent

Vác, Macaristan'ın Pest ili'nde bulunan bir şehirdir.

Budin Kuşatması, Kutsal Roma İmparatorluğu'nun Osmanlı kalesi Budin'i kuşattığı askeri olaydır. Başlangıçtan 109 gün sonra kuşatma terk edildi.

<span class="mw-page-title-main">Estergon Kuşatması (1605)</span>

Estergon Kuşatması, 1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Budin Kuşatması (1598)</span>

Budin Kuşatması, 1593-1606 Osmanlı-Kutsal Roma İmpratorluğu Savaşı'nda evre.

Sarı Hüseyin Paşa (?-1683?); beylerbeyi görevinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.

Kanije Kuşatması, II. Viyana Kuşatması'nın ardından gerçekleşti. 60.000 kişilik Habsburg-Macar ordusu 13 Nisan 1690'da kaleyi ele geçirdi ve garnizona güvenli bir şekilde geri çekilme imkanı verildi.

<span class="mw-page-title-main">Budin Kuşatması (1602)</span>

Budin Kuşatması 1602'de Uzun Türk Savaşı sırasında gerçekleşti ve Habsburglar'ın kasabayı ele geçirmek için yaptığı üç girişimden ikincisiydi; ancak Habsburg, Budin'i ele geçirmesine rağmen savaş başarısızlıkla sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Budin Kuşatması (1603)</span>

Budin Kuşatması, 1603 yılında 1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşı sırasında gerçekleşti ve Habsburglar tarafından kasabanın ele geçirilmesine yönelik üçüncü ve son girişimdi; ancak Habsburg'ların başlangıçtaki başarısına rağmen Osmanlılar daha sonra Habsburg'un kasabayı ele geçirme girişimini engelledi.