İçeriğe atla

V. Bagrat

Bagrat V
ბაგრატ V
King of Georgia
Önce gelenDavid IX
Sonra gelenGeorge VII
Ölüm1393
DefinGelati Monastery
Eş(ler)iHelena Megale Komnene (d. 1366)
Anna Megale Komnene (m. 1367)
Çocuk(lar)ıGeorge VII
Constantine I
HanedanBagrationi
BabasıDavid IX of Georgia
AnnesiSindukhtar Jaqeli
DiniGeorgian Orthodox Church

V. Bagrat, "Büyük" (Gürcüceბაგრატ V დიდი, Bagrat V Didi) (ö. 1393), Gürcü Kralı IX. David'in oğludur, 1355 yılından sonra onunla ortak hükümdar olmuş, 1360 yılında ölümünden sonra Kral olmuştur.

Adaletli ve sevilen bir hükümdardı, ayrıca bir askerdi. "Büyük Bagrat" olarak tanınır. Kralı kişisel olarak tanıyan Trabzon İmparatorluğu Vakanüvisi Mihail Panaretos, "önemli ve muzaffer general" olarak tanımlar.

Hükümdarlığının erken döneminde, veba salgını yaşanmış ve ilk karısı Elena, 1366 yılında ölmüştür. Sonra, Altın Orda hükümdarı Toktamış Han ile Timur ile savaşında müttefik olmuştur. 1386 yılının geç sonbaharında, Timur'un büyük bir ordusu Gürcistan'a saldırmıştır. Tiflis, 22 Kasım 1386 tarihinde zorlu bir savaştan sonra düşmüştür. V. Bagrat ve ailesi esir alınmıştır. Bu felaketi fırsat bilen, Dük Aleksandros, kendini hükümdar ilan etmiş ve Gelati Manastırında 1387 yılında taç giymiştir.

Serbest kalmasını sağlamak için, V. Bagrat müslüman olmayı kabul etmiştir. Timur, Bagrat'ı serbest bırakmış ve 20.000 Moğol askeri ile onu Gürcistan'a geri yollamıştır. Oğlu Giorgi, Bagrat'ın gizli yardımı ile, Moğol ordusunu yok edip kralı serbest bırakmıştır. 1387 yılının baharında, Timur, Gürcistan'ı tekrar işgal etmiş fakat Gürcüleri teslim olmaya zorlamamıştır. İran'dan gelen Timur'un yokluğunda başlayan isyan haberi ve daha önemlisi Azerbaycan'dan gelen Toktamış'ın yaklaşmakta olduğu haberi üzerine, Timur ülkeyi terk etti. 1389 yılında, Aleksandros'un ölümü üzerine yerine geçen ardılını tekrar dük seviyesine indirmeyi başardı.

V. Bagrat, 1393 yılında öldü ve yerine oğlu Giorgi geçmiştir.

Aile

V. Bagrat, Trabzon İmparatoru Basileus'un kızı Elena ile evlemiştir. 1366 yılında vebadan arkasında Giorgi ve David isimli iki erkek evlat bırakarak ölmüştür. Haziran 1367 tarihinde, Trabzon İmparatoru III. Aleksios ile karısı Theodora Kantakuzini'nin kızları Anna ile evlenmiştir. Anna'dan Konstantin isminde bir oğlu olmuştur.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ "Profile of Bagrat V, his wives and children in "Medieval Lands" by Charles Cawley". 4 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2011. 
  2. ^ "Christopher Buyers,"Georgia:The Bagrationi (Bagration) Dynasty"". 17 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2011. 
Resmî unvanlar
Önce gelen:
IX. David
Gürcü Kralı
1360–1393
Sonra gelen:
VII. Giorgi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Krallığı</span> Orta Çağda kurulmuş Gürcü krallığı

Gürcistan Krallığı ya da Gürcü İmparatorluğu, Orta Çağ'da kurulmuş olan Gürcü devleti. Gürcistan pek çok alanda, Altın Çağ olarak adlandırılan dönemi bu krallık zamanında yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">V. Giorgi</span> 1299-1302 ve 1314-1346 arası Gürcistan Kralı

V. Giorgi 1299 – 1302 ve yeniden 1314 – 1346 yılları arasında hüküm sürmüş olan Bagrationi Hanedanına mensup Gürcü Krallığı hükümdarı. Esnek ve uzak görüşlü bir hükümdar olarak ülkesinde neredeyse yüzyıl süren Moğol İmparatorluğu egemenliğine son verecek ve krallığının yeniden eski gücüne kavuşmasını sağlayacaktır.

VIII. Davit, Bagrationi Hanedanına mensup Gürcü Kralı. Moğol İmparatorluğu işgalinde 1293 – 1311 yılları arasında tahta çıkmıştır

VI. Giorgi (1308-1313) Bagratlı Hanedanına mensup Gürcü Kralı. Moğol İmparatorluğu işgali sırasında 1311 – 1313 yılları arasında tahta çıkmıştır.

I. Bagrat, Bagrationi hanedanı mensubu, Gürcü Krallığı Moğol İmparatorluğu boyunduruğu altındayken bağımsız kalabilen batıdaki Gürcü topraklarında kurulan İmereti Krallığının son kralıdır. 1329 – 1330 yılları arasında iktidarda kalmıştır. Krallık V. Giorgi tarafından Gürcü Krallığına yeniden katılmış ve ülkedeki İlhanlılar kovulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İmereti Krallığı</span>

İmereti Krallığı 1258-1330 ve 1446-1810 yılları arasında Gürcistan Krallığı dağıldığında ortaya çıkan krallıktır. Gürcistan ve Kafkasların Moğollar tarafından istilası döneminde Moğol boyunduruğuna başkaldıran VI. Davit Narin’in batıya çekilerek burada İlhanlı egemenliğinden bağımsız şekilde ilan ettiği krallık olarak 1258-1330 yılları arasında varolmuştur. İmereti Krallığının başkenti Kutaisi olmuştur. Bu dönemde başkent Tiflis Moğol işgali altında olmuş ve Gürcü kralları Moğollar tarafından onaylanarak atanmıştır. Moğollara karşı Gürcü halkının isyanlarına bölgeden destek verilmiştir. Krallık, V. Giorgi döneminde Moğolların ülkeden atılmasıyla yeniden Gürcü Krallığıyla birleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">III. Giorgi</span>

Giorgi III Bagrationi hanedanı mensubu Gürcü kralı. 1156 – 1184 yılları arasında Gürcü Krallığına hükmetmiştir. Gürcü Kralı I. Demetre'nin oğludur. O ve kızı Tamar'ın hükümdarlık dönemi diplomatik başarılar, askeri zaferler, dini, kültürel ve sanatsal açılımlar ile Gürcistan'ın "Altın Çağı" olarak bilinir.

Elena Megali Komnini

Anna Megali Komnini, , Gürcü Kralı V. Bagrat'ın ikinci eşi ve Trabzon İmparatoru III. Aleksios ile karısı Theodora Kantakuzini'nin kızlarıdır. Baba bir kardeşi Giorgi'nin ölümünden sonra tac giymiş Konstantin'in annesidir.

<span class="mw-page-title-main">VII. Giorgi</span>

VII. Giorgi, 1393 ile 1407 yılları arası Gürcü Kralı.

I. Konstantine, 1407 ile 1411 yılları arası Gürcü kralı.

<span class="mw-page-title-main">I. Aleksandre (Gürcistan kralı)</span> Gürcistanın 18. Kralı

I. Aleksandre, "Büyük", 1412 ile 1442 yılları arası Gürcistan kralıdır. Timur'un istilasından sonra onun toparlanma çabalarına rağmen Gürcistan hiçbir zaman eskisi gibi olamamış ve uzun bir durgunluk döneminden sonra kaçınılmaz bölünme ile yüz yüze kalmıştır. 1442 yılında tacı bırakıp bir manastıra kapanarak emekli olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">IV. Bagrat</span> Eski bir Gürcü Kralı

IV. Bagrat, Bagrationi Hanedanı'nın bir üyesidir. 1027 ile 1072 yılları arası Gürcistan Krallığı yapmıştır. Uzun ve olaylı hükümdarlığında Gürcistan'ın hükümdarlığını Bizans İmparatorluğu ve Selçuklu Hanedanı'ndan korumak için çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Vasili</span> Moskova Büyük Prensi (1371-1425; hd. 1372-1425)

I. Vasili veya Vasili Dmitriyeviç,, 1389-1425 arasında Moskova Büyük Prensi.

<span class="mw-page-title-main">Kaheti-Hereti Krallığı</span>

Kaheti-Hereti Krallığı ya da sadece Birinci Kaheti Krallığı merkezi Kaheti bölgesi ve başkenti Telavi olan Doğu Gürcistan'daki erken Orta Çağ monarşisidir. Kaheti Prensliği'nin güçlü yöneticisi Büyük III. Kvirike'nin liderliğinde 1014 yılında ortaya çıkmıştır. III. Kvirike sonunda Hereti kralını yenilgiye uğratarak kendisini birleşik Kaheti ve Hereti'nin kralı ilan etti. Krallık bu tarihten itibaren 1104 yılına kadar birleşik Gürcistan Krallığı'ndan ayrı bağımsız bir devletti. Krallığın toprakları batıda Ksani Nehri'nden doğuda Alicançay Nehri'ne ve kuzeyde Didoeti'den güneyde Kura Nehri'ne kadar uzanan bölgeyi kapsamaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Timur'un Gürcistan'ı işgali</span> 1386-1403 Gürcistan Krallığına Timurun istilaları

Kafkasya'da Hristiyan bir krallık olan Gürcistan, 1386-1403 yılları arasında, büyük imparatorluğu Orta Asya'dan Anadolu'ya kadar uzanan Türk-Moğol fatihi Timur'un orduları tarafından birçok felakete maruz kaldı. Bu çatışmalar, Timur (Tamerlane) ile Altın Orda'nın son hanı ve Timur'un İslam dünyasını kontrol eden en büyük rakibi Toktamış Han arasındaki savaşlarla yakından bağlantılıydı. Timur, işgallerinin bölgedeki gayrimüslimlere karşı cihat olduğunu resmen ilan etti. Timur, Gürcistan'ın bazı bölgelerini işgal edebilmesine rağmen ülkedeki insanları Müslüman yapamadı ve hatta Gürcistan'ı bir Hristiyan devlet olarak tanıdı.

<span class="mw-page-title-main">Tiflis Kuşatması (1386)</span>

Tiflis Kuşatması, Türk-Moğol hükümdar Timur'un 1386'da Gürcistan Krallığı'nın başkenti Tiflis'e düzenldiği kuşatmadır. 22 Kasım 1386'da Timur'un zaferiyle sona eren bu kuşatma, Timur tarihini ele alan Zafernâme'de bir cihat olarak temsil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">VIII. Giorgi</span>

VIII. Giorgi (1417-1476) krallığı saltanatı sırasında halihazırda parçalanmış ve 1446'dan 1465'e kadar bir iç savaşa karışmış olsa da birleşik Gürcistan Krallığı'nın son kralıydı. İsyancılar tarafından yenildi, yalnız doğu eyaleti Kaheti'de I. Giorgi olarak hüküm sürdü. 1465'te ölümüne kadar, Bagrationi kraliyet hanedanı'nın yerel bir branşını kurdu.

I. Aleksandre, Bagrationi Hanedanı'ndan, 1387'den 1389'a kadar Batı Gürcistan İmereti kralıdır. Bundan önce Gürcistan krallarının yetkisi altında İmereti eristavi ("dük") idi.

I. Giorgi, Bagrationi Hanedanı'ndan, 1389'dan 1392'ye kadar Batı Gürcü krallığı İmereti'nin kralıdır.