İçeriğe atla

Uzunbocak

Koordinatlar: 42°04′01.2″K 27°46′58.8″D / 42.067000°K 27.783000°D / 42.067000; 27.783000
Uzunbozhak Biyosfer Rezervi
IUCN kategori Ia (tabiatı koruma alanı)
Korunan alan listesi Ia
DevletBulgaristan
İlBurgaz
İlçeTırnovacık ve Tsarevo
Koordinatları 42°04′01.2″K 27°46′58.8″D / 42.067000°K 27.783000°D / 42.067000; 27.783000
Kapladığı alan 25.296 km2
Kuruluş tarihi 1956
Kontrol kuruluşu Çevre ve Su Bakanlığı

Uzunbozhak (BulgarcaУзунбоджак), Bulgaristan'ın güneydoğusundaki Istranca Tabiat Parkı'ndaki beş doğa koruma alanından biri olan bir UNESCO Biyosfer Rezervidir. Koruma alanı bazen Lopushna (BulgarcaЛопушна).[1] olarak da adlandırılır. Uzunbozhak 13 Aralık 1956'da kurulmuş ve Mart 1977'de UNESCO biyosfer rezervleri ağına dahil edilmiştir.[2] 2529.6 hektar veya 25.296 km²'lik bir alanı kaplamaktadır.[2] Koruma alanı topraklarında tüm ekonomik faaliyetler yasaktır.[3]

Coğrafya

Koruma alanı, Rezovo Nehri Vadisi içinde, nehrin ağzından yaklaşık 20 km uzaklıkta, Tırnovacık Belediyesi'ndeki Slivarovo ve Tsarevo Belediyesi'ndeki Kosti köyleri arasında yer almaktadır. Engebeler düzensizdir. Yükseklik 50 ila 300 metre arasında değişmektedir.

Karasal Akdeniz iklimi görülse de ve Karadeniz'e olan yakınlığı nedeniyle daha ılıman bir iklim görülme eğilimindedir. Kışın ortalama aylık sıcaklık 0 °C'nin altına düşmez (Ocak ayında 2-3 °C). Topraklar tarçın ve sarı-podzoliktir.

Uzunbozhak, Rezovo, Karetarski Dol ve Lopushnitsa nehirlerinin birleştiği bir noktada yer alır.

Flora

Vasküler bitkilerin 651 türü ve alt türü görülür. Orman yaklaşık %65'ine meşe, %30'una da kayın hakimdir. Ormanlar 200 yıldan daha yaşlıdır.[3]

Relikt bitki türleri arasında Istranca meşesi (Quercus hartwissiana), kiraz defne (Laurocerasus officinalis), pontik ormangülü (Rhododendron ponticum), Pontic defne (Daphne pontica), Kolşik holly (Ilex colchica), Sharon-Rose (Hypericum calicin) whortleberry (Vaccinium arctostaphylos), iğde yapraklı armut (Pyrus elaeagrifolia), bayağı muşmula (Mespilus germanica), Pontik fritiller (Fritillaria pontica) vb. gösterilebilir.

Fauna

Uzunbozhak'taki fauna çeşitlidir. En yaygın memeliler yaban domuzu, yaban kedisi, gri kurt, altın çakal, kızıl tilki, Avrupa porsuğu, karaca, Avrupa tavşanı, gri cüce hamsterdır.[3] Avrasya vaşağı, koruma alanı topraklarında bölgede neslinin tükendiği 1930'lara kadar yaşamaktaydı.[1]

Koruma alanı, bayağı şahin, uzun bacaklı şahin, Avrasya atmacası, küçük orman kartalı, bayağı yalıçapkını, dere kuşu, tarla ardıç kuşu, gri kuyruksallayan, tarla kiraz kuşu, bayağı kocabaş, Avrupa taş kuşu, bayağı guguk kuşu gibi bir dizi tür ile birlikte kara leylek, farklı doğan, ağaçkakan, kırlangıç vb. türlere de ev sahipliği yapar.

Amfibiler ve sürüngenler arasında bayağı kurbağa, bataklık kurbağası, çevik kurbağa, ayrıca Avrupa yeşil kertenkelesi, Darevskia praticola, yavaş kurt, Kotschy'nin kertenkelesi, pürüzsüz yılan, Hazar kırbaç yılanı, Aesculapian yılanı, Montpellier yılanı ve Avrupa fare yılanı bulunur.

Kaynakça

  1. ^ a b "Strandzha Nature Park: Nature Reserves". Official Site of Strandzha Nature Park. 9 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2016. 
  2. ^ a b "Register of the Protected Territories and Zones in Bulgaria". Official Site of the Executive Environment Agency of Bulgaria. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2016. 
  3. ^ a b c "Uzunbodzhak Biosphere Reserve". Official Site of UNESCO. 2 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avrupa faunası</span>

Avupa direyi Avrupa'da ve çevresindeki adalar ve denizlerde yaşayan bütün hayvanların bir listesidir. Avrupa ve Asya'nın güney ve doğusunda hiçbir doğal biyocoğrafik sınır olmadığından beri, "Avrupa direyi" terimi biraz tarifi zor olabiliyor. Avrupa Palearktik biyocoğrafik bölgesinin batısında yer alır. Ilıman bölge içerisinde yer alması sebebi ile sıcak bölgelerdeki kadar çok canlı çeşidi bulunmamasına rağmen yine de çok zengin bir direye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Manú Millî Parkı</span> Peruda UNESCO tarafından bir biyosfer rezervi olarak kabul edilen park alanı

Manú Milli Parkı, Cusco Madre de Dios ve Paucartambo'da bulunan biyosfer rezervidir. Manú Ulusal Parkı, Peru Hükûmeti tarafından korunan bir alan haline getirilmeden önce, ulaşılmaz olması sayesinde korunmuştur. Parka kara yoluyla ulaşım imkânı bulunmamaktadır. 1977 yılında UNESCO tarafından bir biyosfer rezervi olarak kabul edilen park alanı 1987 yılında Dünya Mirası olarak ilan edildi. 15,328 km²'lik bir alanı kaplayan park, Peru'daki en büyük millî parktır. Biyosfer rezervi, 2,570 km²'lik bir ek alan ve ayrıca 914 km²'lik bir "Kültürel Bölge" ile birlikte toplam 18,811 km² alan kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Khangchendzonga Ulusal Parkı</span> Hindistanda bulunan bir millî park ve biyosfer rezervi

Kanchenjunga Ulusal Parkı ya da Kanchenjunga Biyosfer Rezervi, Sikkim, Hindistan'da bulunan bir millî park ve biyosfer rezervidir. 17 Temmuz 2016'da UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiş ve Hindistan'ın ilk "Karma Miras" bölgesi haline gelmiştir. Park, adını 8.586 metre yüksekliğindeki Kançencunga Dağı'ndan almaktadır. Kançencunga Dağı, dünyanın üçüncü en yüksek doruğudur. Parkın toplam alanı 849,5 km2'dir (328,0 mi2).

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan'da turizm</span>

Bulgaristan'da turizm ülke ekonomisine önemli bir katkıda bulunuyor. Doğu ve Batı'nın kavşağında yer alan Bulgaristan, Traklar, Yunanlar, Romalılar, Doğu Romalılar veya Bizanslılar, Slavlar, Bulgarlar ve Osmanlılar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Ülke, nispeten küçük ve kolay erişilebilir bir bölgeye dağılmış turistik yerler ve tarihî eserler bakımından zengindir. Bulgaristan, deniz kenarı ve kış tatil beldeleriyle dünyaca ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Vidzeme Biyosfer Rezervi</span>

Kuzey Vidzeme Biyosfer Rezervi, Estonya sınırındaki kuzey Vidzeme bölgesinde yer alan Letonya'nın tek biyosfer rezervidir.

<span class="mw-page-title-main">Balta Mică a Brăilei Tabiat Parkı</span>

Balta Mică a Brăilei Tabiat Parkı, Romanya'da, Brăila ili'nde, Berteștii de Jos, Chiscani, Gropeni, Mărașu ve Stăncuța belediyelerinin idari bölgesinde yer alan, korunan bir alandır.

<span class="mw-page-title-main">Nera Vadisi-Beușnița Millî Parkı</span>

Nera Gorge-Beușnița Millî Parkı, Romanya'da Caraş-Severin ilinde bulunan korunan bir alandır.

<span class="mw-page-title-main">Râpa Roșie</span>

Râpa Roșie, Romanya'nın Alba ilinde yer alan bir doğal anıt ve korunan bir alandır. Secașul Mare'nin sağ kıyısında, Secaşelor Platosu'nun güneybatı uç noktasında, Sebeş'in yaklaşık 4 kilometre (2,5 mi) kuzeyinde yer alan jeolojik ve botanik bir koruma alanıdır. Yaklaşık 24 hektar büyüklüğündeki rezerv IUCN Kategori III olarak sınıflandırılmıştır. Erozyon ve yağışlar, dağın kenarında belirgin, keskin bir kayalık görünümü vermiştir. Râpa Roșie'nin kendisi yaklaşık 10 hektar büyüklüğündedir. Râpa Roșie 800 metre (2.600 ft) uzunluğundadır. Yüksekliği 50-125 metre (164-410 ft). Neredeyse dikey olan büyük bir duvar, yıkılmış bir ata anıtının izlenimini verir. Dağ geçidi ile ayrılan katmanlı sütunlar ve piramitler, bir kırgıbayır mikro havası oluşturur. Bir Coţofeni kültürünün Râpa Roşie'de bulunduğuna dair ilk rapor Fr. W. Schuster 1865'te yayınlanmıştır. Bu rapor, Coţofeni kültürünü de kanıtlayan süslemeli büyük ve küçük çömlek kalıntılarını ortaya çıkaran ilk arkeolojik keşifti.

<span class="mw-page-title-main">Karpat Biyosfer Rezervi</span>

Karpat Biyosfer Rezervi, 1968 yılında doğa rezervi olarak kurulan ve 1992 yılında UNESCO Dünya Biyosfer Rezervleri Ağı'nın bir parçası haline gelen bir biyosfer rezervidir. 2007'den bu yana, Uzh Nehri Millî Parkı'nın bazı bölgeleri ile birlikte rezervin daha büyük kısmı, Karpatlar ve Avrupa'nın Diğer Bölgeleri Antik ve İlkel Kayın Ormanlarının bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirası Siteleri'nde listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bayuvi Dupki-Cinciritsa</span>

Bayuvi Dupki-Cinciritsa, aynı zamanda Doupki-Djindjiritza olarak da bilinir, Bulgaristan'ın güney batısındaki dağlık bölgede yer alan Pirin Milli Parkı'nda bir yer alan doğa koruma alanıdır. Blagoevgrad ili, Razlog Belediyesinde yer almaktadır. Bayuvi Dupki-Cinciritsa, her ikisi de Balkan endemik türü olan Makedon çamı ve Bosna çamı ormanlarını korumak için 1934'te kurulan ülkenin en eski koruma alanları arasında yer almaktadır. Toprakları 1976 ve 1980'de daha da genişletilmiş ve 2873 ha (28,73 km2) alan kaplamıştır. 1977 yılında UNESCO Biyosfer Rezervi ilan edildi. Koruma alanı 1200 ile 2907 metre rakım arasında yer almaktadır. Bölgeye jeolojik olarak Proterozoik mermerler hakimdir ve çok sayıda mağara ve karst oluşumu ile geniş karstik araziye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Bistrişko Branişte</span>

Bistrişko Branişte, Bulgaristan'daki Vitoşa Dağı'nda yer alan ve Golyam Rezen, Malak Rezen ve Skoparnik doruklarının doğu yamaçlarını, Golyam Kupen Zirvesi'nin kuzey yamaçlarını ve Vitoşka Bistritsa Nehri ile Yançevska Nehri'nin üst vadilerini kapsayan bir doğa koruma alanıdır. Yüzey alanı 1061.6 ha, rakımı 1430 ve 2277 m arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Kobuleti Tabiatı Koruma Alanı</span> Tabiat Alanı

Kobuleti Tabiatı Koruma Alanı Gürcistan'ın Acara bölgesindeki Kobuleti Belediyesi'nde, tatil beldesi Kobuleti'nin kuzey kesiminde, Karadeniz kıyısında yer alan bir koruma alanıdır. Ramsar Sözleşmesi tarafından tanınan eşsiz sulak alan ekosistemlerini korumak için 1998 yılında Kobuleti Koruma Alanları kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Burabay Millî Parkı</span> Kazakistanda millî park

Burabay Millî Parkı, Kazakistan'ın Akmola Eyaleti, Burabay Bölgesi'nde bulunan bir tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bulgarka Tabiat Parkı</span>

Bulgarka Tabiat Parkı, Balkan Dağları'nın kuzey yamaçlarında yer alan, Gabrovo ve Kazanlık şehirleri arasındaki dağların orta ve doğu kesimlerinde 22.000 hektarlık bir alanı kaplayan bir Bulgar tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Golija</span>

Golija, güneybatı Sırbistan'da, Ivanjica ve Novi Pazar kasabaları arasında yer alan bir dağdır. Dinar sıradağlarının bir parçasıdır. Dağ, önemli biyolojik çeşitliliğe sahip yoğun ormanlarla kaplıdır. Sırbistan'daki ilk UNESCO - MAB kayıtlı biyosfer rezervi olan Golija-Studenica Biyosfer Rezervi'ni içerir. Aynı zamanda birkaç tarihi anıt ve manastırın bulunduğu küçük bir kayak merkezidir. En yüksek zirve, 1,833 m'lik yüksekliği ile Jankov kamen'dir.

Cefa Tabiat Parkı, Romanya'nın Bihor ilinin idari topraklarında bulunan bir koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tunca Vadisi Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0190)

Tunca Vadisi Tabiat Parkı, Rize'nin Ardeşen ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Harmankaya Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0105)

Harmankaya Tabiat Parkı Yalova ilinin Termal ilçesinde bulunan bir doğa parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çilingoz Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0068)

Çilingoz Tabiat Parkı, İstanbul ilinin Çatalca ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Alagöl Biyosfer Rezervi</span>

Alagöl Biyosfer Rezervi, Kazakistan'da, Alagöl dağlar arası depresyonun orta kısmında, Avrasya'nın çöl bölgesinde bulunan bir UNESCO Biyosfer Rezervi'dir. 2013 yılında kurulmuştur. 193.089 hektar (745,52 sq mi) alan kaplamaktadır. Orta Asya-Hint kuş göç yolu üzerinde yer almaktadır. Koruma alanını sulak alanları, su kuşları için bir bir habitat ve yuvalama alanı olarak küresel öneme sahiptir.