İçeriğe atla

Uzun namlulu silah

Dünya Savaşı sırasında Birleşik Devletler ordusu tarafından kullanılan tüfekler, karabinalar, hafif makineli tüfekler ve av tüfekleri de dahil olmak üzere çeşitli uzun silahlar. Buna karşılık, sol tarafta kısmen görülebilen çeşitli tabancalar.

Uzun namlulu silah, uzun namlulu ateşli silahlar kategorisidir. Küçük silahlarda, uzun silah veya uzun kol, tek elle tutularak ateş edilebilen bir tabancanın aksine, genellikle iki elle tutulacak ve omuza dayandırılacak şekilde tasarlanmıştır. Toplar ve yuvalı ateşli silahlar bağlamında, bir topçu uzun silahı, bir sahra topu veya obüs ile karşılaştırılabilir.[1][2]

Küçük silahlar

ABD Ordusu Tuğgenerali Claudius Miller Easley bir M1 Garand ile pratik yapıyor.

Uzun namlulu silahların namlularının gerçek uzunluğu, birçok ülkede, bazen belirli bir pozisyonda veya konfigürasyonda ölçülen minimum uzunlukla ilgili çeşitli yasalara tabidir. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Ulusal Ateşli Silahlar Yasası, tüfek namluları için minimum 16 inç (41 cm) ve av tüfeği namluları için 18 inç (46 cm) uzunluk belirler. Kanada ise her ikisi için de minimum 18,5 inç (47 cm) olarak belirlemiştir. Buna ek olarak, Kanada sökülebilir veya katlanabilir dipçikli uzun silahlar için minimum ateşlenebilir uzunluğu 26 inç (66 cm) olarak belirlemiştir.[3] Amerika Birleşik Devletleri'nde, sökülebilir veya katlanabilir dipçikli uzun silahlar için minimum uzunluk, dipçik uzatılmış konumdayken 26 inçtir (66 cm).

Genel olarak uzun silah olarak kabul edilen çeşitli küçük silah sınıflarına örnek olarak av tüfekleri, kişisel savunma silahları, hafif makineli tüfekler, karabinalar, saldırı tüfekleri, belirlenmiş nişancı tüfekleri, keskin nişancı tüfekleri, anti-materyal tüfekler, hafif makineli tüfekler, orta makineli tüfekler ve ağır makineli tüfekler verilebilir, ancak bunlarla sınırlı değildir.

Avantajları ve dezavantajları

Neredeyse tüm uzun silahların ön kabzaları (ön kollar) ve omuz dipçikleri vardır, bu da kullanıcıya ateşli silahı bir tabancadan daha sabit tutma yeteneği sağlar. Buna ek olarak, uzun bir silahın uzun namlusu genellikle ön ve arka nişangahlar arasında daha uzun bir mesafe sağlayarak kullanıcıya nişan alırken daha fazla hassasiyet sağlar. Dipçiğin varlığı, teleskopik nişangah veya kırmızı noktalı nişangah kullanımını tabancaya göre daha kolay hale getirir.

Uzun bir silahın kütlesi genellikle bir tabancanınkinden daha fazladır, bu da uzun silahı taşımayı daha pahalı ve taşımayı daha zor ve yorucu hale getirir. Artan eylemsizlik momenti, uzun silahı daha yavaş ve daha zor hareket ettirir ve yükseltir ve bu nedenle nişan almayı ayarlamak daha yavaş ve daha zordur. Ancak, bu aynı zamanda nişan almada daha fazla istikrar sağlar. Uzun bir tabancadaki daha fazla malzeme miktarı, diğer faktörler eşit olduğunda, üretimi daha pahalı hale getirme eğilimindedir. Daha büyük boyut, gizlenmesini zorlaştırır ve daha büyük depolama alanı gerektirmesinin yanı sıra kapalı alanlarda kullanımını daha elverişsiz hale getirir.[4]

Uzun namlulu silahlar omuza dayalı bir dipçik içerdiğinden, ateşleme sırasındaki geri tepme doğrudan kullanıcının vücuduna aktarılır. Bu, dipçik içermeyen tabancalara göre daha iyi nişan kontrolü sağlar ve bu nedenle tüm geri tepmelerinin kullanıcının kollarına aktarılması gerekir. Ayrıca, hasar veya kontrol kaybı olmadan daha büyük miktarlarda geri tepmeyi yönetmeyi mümkün kılar; uzun silahların daha yüksek kütlesi ile birlikte, bu daha fazla itici gazın (barut gibi) kullanılabileceği ve böylece daha büyük mermilerin daha yüksek hızlarda ateşlenebileceği anlamına gelir. Bu, tabancalar yerine uzun silahların kullanılmasının ana nedenlerinden biridir - daha hızlı veya daha ağır mermiler daha uzun mesafelerde penetrasyon ve isabetliliğe yardımcı olur.

Av tüfekleri çok sayıda küçük mermiyi aynı anda ateşlemek üzere tasarlanmış uzun silahlardır. Bu onları yakın mesafelerde çok etkili kılar, ancak uzun mesafelerde kullanışlılıkları azalır, av tüfeği saçmalarıyla bile çoğunlukla sadece yaklaşık 100 yd'ye (91 m) kadar etkilidirler.

Deniz uzun namlulu silahları

Toulon'daki Denizcilik Valiliği önünde sergilenen uzun namlulu silahlar.

Tarihsel donanma kullanımında uzun top, yelkenli bir gemiye monte edilen standart top tipiydi ve çok daha kısa olan karronadlardan ayırt etmek için bu şekilde adlandırılırdı. Gayriresmi kullanımda uzunluk, merminin ağırlığıyla birleştirilerek 9 kiloluk yuvarlak mermi atan tam boy toplara atıfta bulunan "long 9s" gibi terimler ortaya çıkmıştır.

Ayrıca bakınız

  • Büyük kalibreli toplar
  • Java arquebus, uzun bir ateşli silah.

Kaynakça

  1. ^ "SAAMI Glossary, shoulder arm". 31 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2007. 
  2. ^ "SAAMI Glossary, gun, long". 18 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2007. 
  3. ^ "Canadian Criminal Code and Regulations". 18 Ekim 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2007. 
  4. ^ Cunningham, Anne C. (15 Temmuz 2017). Guns: Conceal and Carry (İngilizce). Greenhaven Publishing LLC. ISBN 978-1-5345-0073-0. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Tüfek, hafif ateşli bir silahtır. Omuza dayanarak, elde veya kucakta kullanılır. Kullanıldığı yerlere göre piyade tüfeği, su altı tüfeği, av tüfeği gibi adlar alır. Mekanizma, kundak, dipçik ve namlu olmak üzere dört ana parçadan meydana gelir. Mekanizma ateşlemeyi ve kovanı dışarı atmayı sağlar. Kundağın muhafaza ettiği namlu mermiye yön vermeye, dipçik ise tüfeğin omuza dayanarak tepkisini hafifletmeye yarar. Çeşitli tüfekler bulunur.

Ateşli silahlar, barut gazının itici gücüyle mermi atan bütün silahların genel adıdır. Ateşli silah denince, genellikle bir kişi tarafından taşınabilen küçük çaplı silahlar akla gelse de ateşli silahlar kategorisi; büyük toplardan tüfeklere, av tüfeğine ve tabancaya kadar her türde ve boyuttaki silahları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Tabanca</span> Şarjörlü ve toplu olmak üzere ikiye ayrılan kısa namlulu ateşli silah

Tabanca; kısa namlulu, ateşli silah.

<span class="mw-page-title-main">Av tüfeği</span> ek bir ateşlemede bir veya daha fazla mermi ateşleyebilen yivsiz ateşli silah

Av tüfeği, avcılıkta kullanılan tüfeklere verilen genel ad. Ancak Türkiye'de yürürlükte olan yasalar gereği yivli av tüfeklerinin satın alınması bulundurulması ve taşınması oldukça zor koşullara dayandığından olsa gerek ki uzun zamandan beri av tüfeği kavramı "yivsiz av tüfekleri" için kullanılmaktadır ancak gerçekte yivli tüfekler de birer av tüfeği kavramına dahildir.

Piyade tüfeği, seçici ateş'e sahip askerî tüfek türüdür. Orta derece hartuç ve çıkarılabilir bir şarjör kullanır. En eski askeri sınıf olan piyadenin ana muharebe silahıdır. Kullanımı standarttır. Sualtı tüfek, muharebe tüfeği, bullpup, saldırı silahı gibi türleri bulunur. 20. yüzyılın sonunda, saldırı tüfekleri dünya ordularının çoğunda standart silah haline gelmişti. Çoğu halde tam güçlü tüfekler ve hafif makineli tabanca'ların yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">M249</span> Amerikan yapımı, 5.56mm kalibrelik mermi kullanan, tam otomatik bir hafif makineli tüfek

M249 Takım Otomatik Silahı, Amerikan Ordusu için FN MINIMI modelinden geliştirilerek üretilmiş bir makineli tüfektir. İki silah da 5.56x45mm NATO mermisi kullanan hafif makineli tüfek sınıfında olup Fabrique Nationale de Herstal (FN) firması tarafından üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Barrett M82</span>

M82, Heavy SASR (Special Application Scoped Rifle) özel amaçlı ağır dürbünlü tüfek. Amerikan Barrett Firearms şirketi tarafından geliştirilmiştir. Amerikan özel kuvvetleri dışında çeşitli ülkelerin silahlı kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. .50 kalibrelik (12.7mm) (.50 BMG) mermi kullanmaktadır. Şarjör kapasitesi genellikle 10'dur fakat 5 mermi alan versiyonları da vardır. Tüfeğin namlusu ufak bir sahra topu gibidir ve mermiyi ateşledikten sonra namlu geriye doğru kuvvetli bir tepme yaratır. Fakat kuvvet sahra toplarındaki gibi bir yayla emilir. Etkili menzili M82A1 versiyonunda 1800 m, M82A2 versiyonunda 2000 m,M82A3 versiyonunda 1968 m, M107 versiyonunda 1830 metredir. Şarjörü boş iken ağırlığı 14 kilogram, A1 versiyonunda 13.5 kg, M107 versiyonunda 12.9 kg, A2 versiyonunda ise 14.75 kilogramdır. .50 BMG mermisi çarptığı düşmanın uzuvlarını koparacak ve başını tamamen parçalayacak kadar güçlüdür. Hafif zırhlı araçları delebilir. Çok ağır olması sebebiyle bullpup tarzında olan M82A2 versiyonu üretimden kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kbs wz. 1996 Beryl</span>

Kbs wz. 1996 Beryl, Polonya yapımı 5.56 mm saldırı tüfeği dir. Radom şehrindeki Łucznik Arms Factory isimli şirket tarafından tasarlanmış ve üretilmiştir. Tüfek, Polonya Silahlı Kuvvetleri tarafından 7.62 mm ve 5.45 mm Kalashnikov yerine kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">IMI Uzi</span> 1950 yılında üretilmeye başlanmış bir hafif makineli silah

Uzi,, Teğmen Uziel Gal tarafından 1948 yılında tasarlanıp 1950 yılında üretilmeye başlanmış bir hafif makineli silahdır. Bu silah hafif makineli silahlar için devrim yaratacak, yıllarca kullanılacak bir silahtı. 1950 yılında ise bu hafif-atışlı silah IMI tarafından denenmek üzere kabul edildi ve seri üretimine geçildi. Zamanla .45 ACP, .41 AE gibi kalibreler üzerinden de üretilmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">7.62×51mm NATO</span>

7.62x51mm NATO mermisi, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra özellikle savaşın getirdiği hızlı silah değişim ve gelişmesinin ürünü olarak üretilen tam/yarı-otomatik silahlarda kullanılmak üzere 30-06 SpringField kalibresinin kovanının uzun olması nedeniyle yaşanan tutukluk sorununun giderilememesi ve yeni bir kalibreye ihtiyaç duyulmasından dolayı T64E3 kod adıyla Winchester firmasıyla ortak çalışma sonucunda oluşturulan kalibredir. ilk olarak 1952'de sportif amaçlarla kullanılan .308 Winchester kalibresi Winchester'ın Model 70 tüfeği için geliştirildi ve ardından iki sene sonra onun askeri versiyonu olan ve çok az bir farkı olan 7.62x51mm tanıtıldı. Bu kalibre ABD'de ilk olarak M14'te kullanıldı ve başarısını kanıtladı; ancak kısa süre sonra ortaya çıkan 5.56x45mm kalibresi piyade tüfeklerinde bu kalibreye üstünlüğünü kanıtlayıp bu kalibreyi solladı. O tarihten günümüze söz konusu 7.62x51mm kalibresi keskin nişancı tüfekleri ve makineli tüfeklerde üstünlüğünü ispatlamıştır ve yüksek miktarlarda üretimine devam edilmektedir. Türkiye'nin değiştirmek için çalışmalar olsa da halen ana ordu silahı olan G-3 bu kalibreyi kullanmaktadır. Diğer bu kalibredeki silahlardan ise keskin nişancı tüfeği olarak; PSG-1, M110 SASS ve M24 SWS, Piyade tüfeği olarak; HK417, FN SCAR, makineli tüfek olarak M240 makineli tüfek, M1919 Browning machine gun'ın ve FN MAG ve tabi bunlara ilaveten birçok silah daha sayılabilir. Genel olarak piyade tüfekleri ele alındığında yeni dizayn HK417 gibi silahlar sadece güçlü bir kalibreye ihtiyaç duyulup 5.56x45mm NATO yetersiz kaldığı yerlerde kullanıldığını görebiliyoruz ancak makineli tüfek ve keskin nişancı tüfeği gibi mutlak güce gerek duyulduğu yerlerde ve acı bir gerçek olarak "yaralamak değil öldürmek" gerekliliğinin %1,0 olduğu yerlerde bu kalibrenin üstünlüğü tartışılmazdır. SSCB yapımı silahlarda bu sorun baştan biraz farklı ve zamanının gerekçelerine göre farklı çözülmüştür. Sovyet yapımı silahlarda 7.62 kalibresi iki fişek ile tasarlanmış ve kullanıma girmiştir. AK-47 gibi piyade tüfekleri ve benzeri sovyet piyade tüfekleri 7.62x39mm ile donatılmış Dragunov SVD gibi keskin nişancı tüfekleri ve makineli tüfekler ise 7.62x54mm kalibresinde dizayn edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

<span class="mw-page-title-main">Zastava M72</span>

Zastava M72, Zastava Arms tarafından geliştirilen; 7.62mm hafif makineli, eski Yugoslavya’ nın bir parçası olan Sırbistan yapımı ateşli bir silahtır. M72, Sovyet RPK tabanında geliştirilmiştir.

Kale KCR-556, Kale Grubu tarafından geliştirilen, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma Özel Birlikleri tarafından kullanılan, 5.56×45mm NATO mermi kullanan piyade tüfeği. Uzun versiyonunda 368 mm, kısa versiyonunda 280 mm uzunluğunda, yakın mesafeli çatışmalar için geliştirilen versiyonunda ise 190 mm namlu bulunmaktadır. Seyyar dipçikli uzunluğu 810 mm olan tüfek, 3.2 kg ağırlığındadır. Dakikada 750 ile 950 arasında mermi atabilen KCR-556'nın etkili menzili ise 400 metre ayrıca Kale kcr556 gaz piston döner başlık kilitleme ile çalışan krom kaplı soğuk dövme namluya sahip

<span class="mw-page-title-main">Küçük ve hafif silahlar</span>

Küçük Silahlar ve Hafif Silahlar (SALW), silah kontrol protokollerinde, insan tarafından taşınabilir silahların iki ana sınıfını ifade eder:

<span class="mw-page-title-main">Kısa namlulu tüfek</span> Namlusu 41 cmden az veya toplam uzunluğu 66 cmden az, omuzdan ateşlenen, yivli bir ateşli silah

Kısa namlulu tüfek (SBR), Amerika Birleşik Devletleri'nde yasal bir tanımlamadır. Namlu uzunluğu 41 cm'den az olan veya toplam uzunluğu 66 cm'den az olan, omuzdan ateşlenen, yivli bir ateşli silahtır. Birleşik Devletler'de Alkol, Tütün, Ateşli Silahlar ve Patlayıcılar Bürosu (ATF) tarafından "Title II" silahı olarak düzenlenir.

Kale KMG556, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacını karşılamak için KALEKALIP tarafından tasarlanan makineli tüfek.

AVB-7.62, Anatoly F. Baryshev tarafından tasarlanan bir taaruz tüfeğidir ve kendi silah işletim sisteminin bir türevi olarak bilinir. Özellikle azaltılmış geri tepmesi ile dikkat çeker.

Valmet M82, Finlandiyalı şirket Valmet tarafından oluşturulan Valmet RK 62 76 iç tasarımına sahip bir bullpup piyade tüfeğidir.

<span class="mw-page-title-main">Colt ACR</span>

Colt ACR, Colt'un ABD Savunma Bakanlığı İleri Seviye Savaş Tüfeği programına katılımıydı ve bu programa katılanlardan hiçbirinin M16 üzerinde maliyete değecek kadar bir gelişme ve iyileştirme sağlayamadığı sonucuna varıldı.