İçeriğe atla

Uzun kuyruklu dağ sıçanı

Uzun Kuyruklu Dağ Sıçanı
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Hayvanlar (Animalia)
Şube: Kordalılar (Chordata)
Sınıf: Memeliler (Mammalia)
Takım: Kemiriciler (Rodentia)
Familya: Sincapgiller (Sciuridae)
Cins: Marmota
Tür: M. caudata
Marmota caudata
(Geoffroy, 1844)

Uzun kuyruklu dağ sıçanı (Marmota caudata) veya altın dağ sıçanı, Sincapgiller familyasındaki bir dağ sıçanı türüdür.[1] Uzun kuyruklu dağ sıçanları açık veya hafif ormanlık habitatlar olan Asya'nın orta kesimlerinde bulunurlar. Genellikle dağlık bölgelerdeki cüce ardıçların büyüdüğü kayaların arasında yaşarlar.[2][3] Uzun kuyruklu dağ sıçanı IUCN Kırmızı Listesi'nde Asgari endişe altındaki türler'den biri olarak işaretlenmiştir.[2] Adından da anlaşılacağı gibi, nispeten uzun kuyruklu bir dağ sıçanı türüdür.[3]

Açıklama

Uzun Kuyruklu Dağ Sıçanları
  • Üstteki resim: (Hindistan) Ladakh'daki M. c. aurea
  • Alttaki resim: (Pakistan) Deosai Ulusal Parkı'ndaki M. c. caudata

Uzun kuyruklu dağ sıçanı, büyük, dayanıklı bir kemirgendir. Bu türün üyelerinin ağırlıkları 9 kilograma kadar ulaşabilir.[4] Tipik kütle aralığı 1.5 kilogram ile 7 kilogram arasındadır. Bu aralığa kış uykusundan hemen sonraki ilkbahar dönemindeki daha düşük ağırlıklar ve kütlesinin dörtte birinden fazlasını vücudunda depo edebildiği kış uykusundan önceki sonbahar dönemindeki daha yüksek ağırlıklar dahildir. Erkeklerin ortalamaları dişilerden biraz daha yüksektir. Baş-vücut uzunlukları 37-80 santimetreyken kuyrukları yaklaşık 16-28 santimetre uzunluğundadır. Kuyrukları, baş-vücut uzunluklarının %37-55'i kadardır. Bu oran, diğer dağ sıçanı türlerinin kuyruk, baş-vücut uzunluğu oranından çok daha büyüktür.[3] Gözleri oldukça basık başın tepesine yakındır, kulakları küçüktür ve boyunları da kısadır. Ön bacakları arka bacaklarından daha uzundur.[4]

Kaynakça

  1. ^ Şablon:MSW3 Sciuridae
  2. ^ a b Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; iucn isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )
  3. ^ a b c Kryštufek, B.; B. Vohralík (2013). "Taxonomic revision of the Palaearctic rodents (Rodentia). Part 2. Sciuridae: Urocitellus, Marmota and Sciurotamias". Lynx, N. S. (Praha). Cilt 44. ss. 27-138. 
  4. ^ a b DeWeerd, B. (2003). "Marmota caudata". Animal Diversity Web. University of Michigan. 28 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sivri faregiller</span> böcekçiller takımına ait bir memeli familyası

Sivri faregiller veya Sivri fareler (Soricidae), tür bakımından zengin bir memeli familyasıdır. fareler ile benzerliklerine rağmen, Böcekçiller (Eulipotyphla) takımında sınıflandırılırlar. Dünya çapında, yaklaşık 10'u Orta Avrupa'da da yaşayan 350'den fazla tür tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kemiriciler</span> memeli takımı

Kemiriciler, yaşadıkları çevreye uyum bakımından çok başarılı olan bir memeli takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu gelengisi</span> Gelengi cinsi bir yer sincabı

Anadolu gelengisi, Anadolu yer sincabı veya Anadolu tarla sincabı Sciuridae familyasının Marmotini oymağından Spermophilus cinsine bağlı bir kemirgen türüdür. Ermenistan, İran ve Türkiye'de bulunur. Bilimsel adı kabaca “alt kısımları sarı olan tohum sever” olarak çevrilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Chiloé keseli sıçanı</span>

Chiloé keseli sıçanı, Güney Amerika'nın güneybatısına özgü keseli bir hayvan türü. Microbiotheria takımının tek familyası olan Microbiotheriidae'nin yaşayan tek türünü oluşturur. Her ne kadar sıçan adıyla bilinse de kemirgen takımından fare ve sıçanla yakın bir akrabalığı yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Kara kanatlı bataklık kırlangıcı</span>

Karakanatlı bataklıkkırlangıcı, bataklık kırlangıcıgiller familyasına ait bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Ak kuyruklu trogon</span> Bir kuş türü

Ak kuyruklu trogon, Trogonidae familyasından bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Sıçan kangurusugiller</span>

Sıçan kangurusugiller (Potoroidae) iki ön dişli bir keseli familyası. Kangurugiller ile yakın akraba olduklarından dolayı uzun zaman bu grubun alt familyası olarak görülmüştür. Ancak bazı noktalarda Kangurugillerden farklıdırlar. Familya, ikisinin soyu tükenmiş olan toplam 10 türden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sincap</span>

Sincap, sincapgiller familyasından uzun kuyruk tüyleri ile dikkat çeken kemirici memelilerin ortak adıdır. Anadolu'nun çeşitli yörelerinde "çekelez" ya da "tiyin" olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Marmot</span>

Marmot (Marmota), sincapgiller (Sciuridae) familyasının yer sincapları oymağından kemirgen memeli cinsi.

<span class="mw-page-title-main">Kedi makisigiller</span> primat familyası

Kedi makisigiller (Cheirogaleidae) makimsiler (Lemuriformes) grubundan bir primat familyası. Madagaskar adasının farklı orman türlerinde çoğu ağaçta yaşayan, gece aktif, küçük boy hayvanlardır. Şu an familyanın 30 türü tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cadı makigiller</span> gececil, uzun bacaklı primatlar

Tarsiidae bir primat familyasıdır. Güneydoğu Asya'nın adalarında yaşayan, küçük, gece faal hayvanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Marmota monax</span>

Marmota monax veya Dağ sıçanı, sincapgiller (Sciuridae) familyasının yer sincapları oymağından kemirgen memeli cinsi. Büyük marmotlar olarak bilinirler. Diğer marmotlar, kırçıl ve sarı göğüslü marmotlar gibi kayalık ve dağlık yerlerde yaşarlar. Genellikle Kuzey Amerika'da yaşayan bu tür Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzeydoğu ve merkezi kısımlarında yaygınlık gösterir. Aynı zamanda kuzey Alaska ve Güneydoğu Georgia'da da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alaska marmotu</span>

Alaska marmotu, sincapgiller familyasının yer sincapları oymağından, Alaska'da Brooks Sıradağlarında yaşayan marmot türü. Besini otlar, çiçekli bitkiler, meyveler, kökler, yosunlar ve likenlerdir. Boyu 54–65 cm, ağırlığı ise 2,5–4 kg gelir. Alaska'da her yıl 2 Şubatta kutlanan Marmot Günü etkinliğinde adı geçen hayvandır ve bu etkiblik 18 Nisan 2009 tarihinden itibaren resmi tatil günlerinden biridir

<span class="mw-page-title-main">Kırçıl marmot</span>

Kırçıl marmot, sincapgiller familyasının yer sincapları oymağından, Kuzey Amerika'da yaşayan marmot türü.

<span class="mw-page-title-main">Alp marmotu</span>

Alp marmotu ya da dağ sıçanı, sincapgiller familyasının yer sincapları oymağından, Avrupa'da 800-3.200 m yüksekliklerdeki Alpler, Karpatlar, Tatra Dağları, Pireneler ve Kuzey Apeninler'de yaşayan marmot türü. Mükemmel kazıcıdırlar ve yılın dokuz ayını kış uykusuna yatarak geçirirler.

<i>Bdeogale jacksoni</i>

Bdeogale jacksoni, Kenya, Uganda ve Tanzanya'daki dağ ormanlarına özgü Kuyruksürengiller familyasına ait bir türdür. 2008'den beri tehdit altında olarak sınıflandırılan tür, nadir görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kara başlı örümcek maymunu</span> Yeni Dünya maymunu türü

Ateles fusciceps, Kolombiya, Ekvador ve Panama'ya özgü bir Ateles türüdür. Tür iki alt türe ayrılır: Ateles fusciceps fusciceps, siyah veya kahverengi bir gövdeye ve kahverengi bir kafaya sahiptir. Ateles fusciceps rufiventris, çenesindeki hafif beyazlık harici tamamen siyahtır. Kara başlı örümcek maymunu, büyük Yeni Dünya maymunlarından biridir. Kuyruk hariç baş ve vücut uzunluğu, tipik olarak 39.3 ila 53,8 cm arasında değişir. Kuyruk uzunlukları 71.0 ve 85,5 cm arasındadır. Ortalama olarak, erkekler 8.89 kilogram (19.6 lb) ve dişiler 8.8 kilogram (19 lb) ağırlığındadır. Beyinleri ortalama 114.7 g (4.05 oz) ağırlığındadır.

<i>Aeromys thomasi</i>

Aeromys thomasi, Sciuridae familyasından bir kemirgen türüdür. Aeromys cinsindeki iki türden biridir. Tür adı İngiliz zoolog Oldfield Thomas'a atfedilmiştir. Endonezya ve Malezya'da bulunur.

<i>Aeromys tephromelas</i>

Aeromys tephromelas, Sciuridae ailesindeki bir kemirgen türüdür. Brunei, Endonezya ve Malezya'da bulunur. Habitatı, ağaç oyuklarını kullandığı birincil ve ikincil ormanlar ve bahçelerdir. Meyveler, kuruyemişler ve diğer bitkisel maddelerle beslenir. Muhtemelen tehdit altında değildir ve habitat kaybına uyum sağlayabilir. Aeromys tephromelas, diğer sincaplardan daha küçük popülasyonlara sahip olma eğilimindedir çünkü bu türün dişileri nadiren çiftleşir ve sadece küçük bir yavru doğurur.

<span class="mw-page-title-main">Batı gri sincabı</span>

Batı gri sincabı, Amerika Birleşik Devletleri ve Meksika'nın batı kıyısı boyunca bulunan bir ağaç sincabıdır. Bu tür bazı yerlerde gümüş-gri sincap, Kaliforniya gri sincabı, Oregon gri sincabı, Kolombiya gri sincabı ve sancak kuyruğu olarak da bilinir. Üç coğrafi alt türü vardır: Sciurus griseus griseus ; S. g. nigripes ; ve S. g. anthonyi.