İçeriğe atla

Uzay ve Uzay Bilimleri Enstitüsü

Uzay ve Uzay Bilimleri Enstitüsü
ISAS
宇宙科学研究所
ISAS logosu

ISAS'ın Sagamihara Kampüsü
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi1981
TürüAraştırma enstitüsü
BağlılığıJaponya Uzay Araştırma Ajansı
AdresSagamihara, Japonya
Personel sayısı353 (2018)
Yıllık bütçe13,5 milyar JP¥ (2018)[1]

Uzay ve Uzay Bilimleri Enstitüsü, (Japonca宇宙科学研究所, romanize: Uchū Kagaku Kenkyūsho; Institute of Space and Astronautical Science (ISAS)), Japonya'nın ulusal astronomi araştırma enstitüsüdür. 1981 yılında kurulmuş olup astrofizik alanında faaliyet göstermektedir. Merkezi Sagamihara'daki Sagamihara Kampüsü'nde yer almaktadır.

ISAS, 1 Ekim 2003 tarihinde NASDA ve NAL ile birleşerek Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) kuruldu.[2] Bu tarihten itibaren ISAS, JAXA'nın bir bölümü olarak hizmet vermektedir.[3]

Kaynakça

  1. ^ Annual Report of the Institute of Space and Astronautical Science. 2018. Institute of Space and Astronautical Science Japan Aerospace Exploration Agency. 24 Aralık 2019. ss. 1-127. ISSN 2423-8627. 27 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2024. 
  2. ^ "Law Concerning Japan Aerospace Exploration Agency" [Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Kurumu İlgili Kanunu] (PDF). JAXA. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2010. 
  3. ^ "JAXA History". JAXA Official Website (English). 22 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Uzay İstasyonu</span> Düşük Dünya yörüngesinde yaşanabilir yapay uydu

Uluslararası Uzay İstasyonu, alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiş bir uzay üssü, başka bir tabirle üzerinde yaşanabilen yapay bir uydudur. Bir araya getirilen modüllerin birleştirilmesiyle inşa edilmiş olan istasyonun ilk kısmı 1998 yılında fırlatılmıştır. İstasyonun yapısı temel olarak basınçlı modüller, destekleyici dış iskelet ve güneş panellerinden meydana gelmektedir. Dünya yörüngesinde bulunan en büyük yapay uydudur. Uygun saatlerde yeryüzünden bakıldığında çıplak gözle görülebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya Uzay Araştırma Ajansı</span> Japonyada uzay araştırmaları ile ilgilenen kurumdur.

Japonya Uzay Araştırma Ajansı,, Japonya'nın ulusal havacılık ve uzay ajansıdır. 1 Ekim 2003'te NASDA, ISAS ve NAL adlı üç kurumun birleştirilmesiyle kurulmuş olup bilimsel araştırma, teknoloji geliştirme ve yörüngeye uyduların fırlatılması ve yerleştirilmesinden sorumludur ve asteroid keşifleri ve olası insanlı Ay keşifleri gibi çok daha gelişmiş görevlerde yer almaktadır. Merkezi Tokyo'nun Chōfu kentinde bulunan Chōfu Havacılık Merkezi'nde yer almaktadır.

Bu liste dış uzay ve uzayı keşfetmeyle ilgili aktivitelere bağlanmış hükûmet ajanslarının listesidir.

Renk karşılıkları
<span class="mw-page-title-main">Uzay biliminin anahatları</span> özellikle uzay araştırmaları, uzay yolculuğu ve uzay kolonizasyonu ile ilgili konuların incelenmesi

Aşağıdaki taslak, uzay bilimi için hem konusal bir kılavuz hem de genel bir bakış olarak verilmiştir:

Bir dizi farklı uzay aracı uzay istasyonlarından yük taşımak için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İtalya Uzay Ajansı</span> İtalya devlet kurumu

İtalya Uzay Ajansı İtalya'daki uzay araştırma faaliyetlerini fonlamak, düzenlemek ve koordine etmek için 1988 yılında kurulmuş bir devlet kurumudur. Ajans, Milli Eğitim Bakanlığı Üniversiteler ve Araştırma Bakanlığı (MIUR) kapsamında faaliyet göstererek, havacılık araştırmaları ve teknolojisi alanında çalışmalar yapan çok sayıda ulusal ve uluslararası kuruluşla iş birliği yapar. Ayrıca İtalya Cumhurbaşkanı ve İtalya Bakanlar Konseyi ile iş birliği yapar.

<span class="mw-page-title-main">H-II Transfer Aracı</span>

H-II Transfer Aracı (HTV) veya Kōnotori, Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından geliştirilen bir otomatik kargo uzay aracıdır. HTV, Japon Deney Modülü Kibō'yu (JEM) ve Uluslararası Uzay İstasyonu'nu (ISS) ikmal amacıyla tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">H-IIB</span>

H-IIB (H2B), Japon yapımı bir sıvı yakıtlı fırlatma roketidir. Roket, JAXA ve Mitsubishi Heavy Industries tarafından geliştirilmiş olup uyduları jeostatik yörüngeye göndermek ve H-II Transfer Araçları'nı Uluslararası Uzay İstasyonu'na göndermek amacıyla kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kaguya</span>

Kaguya (Japonca: かぐや) veya resmi adıyla SELENE (Selenological and Engineering Explorer), Hiten sondasından sonra Japonya'nın ikinci Ay yörünge aracıydı. Uzay ve Uzay Bilimleri Enstitüsü (ISAS) ve Japonya Ulusal Uzay Geliştirme Ajansı (NASDA) tarafından üretilen uzay aracı, 14 Eylül 2007 tarihinde Tanegashima Uzay Merkezi'nden fırlatıldı. Bir yıl sekiz ay boyunca başarılı bir şekilde Ay yörüngesinde döndükten sonra, 10 Haziran 2009'da Gill kraterinin yakınında Ay yüzeyine çarpması talimatı verildi.

<i>Nozomi</i> (uzay aracı) başarısız bir Mars yörünge aracı

Nozomi, Uzay ve Astronomi Bilimleri Enstitüsü (ISAS) ile Tokyo Üniversitesi tarafından geliştirilen bir Japon uzay sondasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hiten</span>

Hiten veya MUSES-A , Japonya Uzay ve Uzay Bilimleri Enstitüsü (ISAS) tarafından geliştirilen bir Japon Ay yörünge aracıydı. MUSES programının bir parçası olup ilk Japon Ay sondasıdır ve Sovyet Luna 24'ten sonraki ilk robotik ay sondasıdır.

<i>Hayabusa</i>

Hayabusa , Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından geliştirilen bir robotik uzay aracıydı. 25143 Itokawa adlı Dünya'ya yakın küçük bir asteroitten örnek malzeme toplamak ve bunları daha fazla analiz için Dünya'ya getirmek amacıyla tasarlanmıştır. Eskiden Mu Space Engineering Spacecraft C (MUSES-C) olarak da bilinen Hayabusa, 9 Mayıs 2003'te fırlatıldı ve Eylül 2005'in ortalarında Itokawa ile buluştu. Itokawa'ya varışından sonra asteroidin şekli, dönüş hızı, topografyası, rengi, bileşimi, yoğunluğu ve geçmişini inceledi. Kasım 2005'te asteroidin yüzeyine indi, asteroit malzemesinden çok küçük taneli örnekler topladı ve bunları 13 Haziran 2010'da uzay aracıyla birlikte Dünya'ya getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Hayabusa 2</span>

Hayabusa2 , Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından yürütülen asteroit numunesi toplama görevidir. Haziran 2010'da ilk kez asteroit numuneleri toplayan Hayabusa görevinin ardılıdır. Hayabusa2, 3 Aralık 2014'te fırlatıldı ve 27 Haziran 2018'de Dünya'ya yakın asteroit 162173 Ryugu ile uzay buluşmasını gerçekleştirdi. Asteroidi bir buçuk yıl boyunca araştırdı ve numuneler topladı. Kasım 2019'da asteroitten ayrıldı ve 5 Aralık 2020 UTC'de numuneleri Dünya'ya geri getirdi. Görevi, hızla dönen küçük asteroit 1998 KY26 ile buluşacağı en az 2031 yılına kadar uzatıldı.

Akari veya ASTRO-F, Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından geliştirilen bir kızılötesi gözlem teleskopudur. 21 Şubat 2006 tarihinde UTC 21:28'de M-V roketi ile Uchinoura Uzay Merkezi'nden uzaya fırlatıldı. Birincil görevi 68.5 cm'lik açıklık teleskopu vasıtasıyla tüm gökyüzünü yakın, orta ve uzak kızılötesi alanlarında araştırmaktı.

<span class="mw-page-title-main">Suzaku (teleskop)</span>

Suzaku veya ASTRO-EII, Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) ve NASA tarafından geliştirilen bir X-ışını teleskopudur. Süpernova patlamaları, kara delikler ve açık yıldız kümeleri gibi yüksek enerjili X-ışını kaynaklarını araştırmak üzere tasarlanmış olup 10 Şubat 2000'de kalkışı başarısızlıkla sonuçlanan ASTRO-E teleskopunun yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">IKAROS</span>

IKAROS, Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından geliştirilen bir uzay sondasıdır. 20 Mayıs 2010 tarihinde H-IIA roketi ile Tanegashima Uzay Merkezi'nden Akatsuki ve diğer dört uzay aracı ile birlikte fırlatıldı. IKAROS, gezegenler arası alanda uzay yelkeni teknolojisini başarıyla deneyen ilk uzay aracıdır.

<i>Sakigake</i>

Sakigake veya başlangıçtaki adıyla MS-T5, Japonya'nın ilk gezegenler arası uzay aracı ve ABD ile Sovyetler Birliği dışında herhangi bir ülke tarafından fırlatılan ilk derin uzay sondasıydı. Yeni fırlatma aracının performansının görülmesi, Dünya'nın yer çekiminden kaçma yeteneğinin test edilmesi, gezegenler arası ortam ve manyetik alanın gözlemlenmesi amaçlanmıştı. Sakigake'nin ayrıca, Halley kuyruklu yıldızı'na yaklaşan sondalardan alınan veriler için bir referans çerçevesi olarak hareket etmesi amaçlanmıştı. Başlangıç ölçümleri, birkaç ay sonra fırlatılan Suisei sondası görevini iyileştirmek için kullanılacaktı. 7 Ocak 1985 tarihinde Mu-3S-II roketi ile Uchinoura Uzay Merkezi'nden uzaya fırlatıldı.

Uzay Araştırma ve Teknolojisi Enstitüsü (SRTI-BAS) Bulgar Bilimler Akademisi altında uzay bilimi konusunda çalışmalar yapan bir araştırma kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">SLIM</span>

Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) ("Ay'ı Araştırmak için Akıllı İniş Aracı"), Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından düzenlenen Ay'a iniş görevidir. İlk olarak 2017 yılına gelindiğinde, iniş aracının 2021'de fırlatılması planlandıysa da fırlatma tarihi 2023'e ertelendi. 6 Eylül 2023 tarihinde saat 23:42 UTC'de (7 Eylül 08:42 JST) başarıyla fırlatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Japonya Ulusal Uzay Geliştirme Ajansı</span>

Japonya Ulusal Uzay Geliştirme Ajansı,, Japonya'nın ulusal havacılık ve uzay ajansıydı. 1 Ekim 1969 tarihinde kurulmuş olup Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı (MEXT) tarafından yürürlüğe konulan Uzay Geliştirme Programı'na dayanarak uyduların ve fırlatma araçlarının geliştirilmesinin yanı sıra bunların fırlatılması ve takibinden de sorumluydu. Merkezi Tokyo'nun Minato semtindeki Dünya Ticaret Merkezi'nde yer almaktaydı.