İçeriğe atla

Uzay Uygulamaları ve Uzaktan Algılama Enstitüsü

Uzay Uygulamaları ve Uzaktan Algılama Enstitüsü (Yunanca: Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης) Multidisipliner alan ve çevre bilimlerindeki uzmanlığıyla Yunanistan'daki bir araştırma enstitüsüydü.Atina Ulusal Gözlemevi'nin bağımsız bir araştırma Enstitüsü'dür.2012'ye kadar Astronomi, Astrofizik, Uzay Uygulamaları ve Uzaktan Algılama Enstitüsü başlıklı tek bir birimle Astronomi ve Astrofizik Enstitüsü birleştirildi.[1]

Uzay Uygulamaları ve Uzaktan Algılama Enstitüsü
ISARS
Institute for Space Applications and Remote Sensing
Genel bilgiler
BağlılığıYunanistan
AdresAtina, Yunanistan
Web sitesihttp://www.space.noa.gr

Dış bağlantılar

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Astronomi</span> kökenleri, evrimleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile gök cisimlerini açıklamaya çalışmak üzere gözleyen bilim dalı

Astronomi, gök bilimi ya da gökbilim gök cisimlerinin kökenlerini, evrimlerini, fiziksel ve kimyasal özelliklerini açıklamaya çalışan doğa bilimi dalıdır. Astronominin sınırlı ve özel bir alanı olan gök mekaniği ile karıştırılmaması gerekir. Astronomi daha açık bir deyişle, yörüngesel cisimleri ve Dünya atmosferinin dışında gerçekleşen, yıldızlar, gezegenler, kuyrukluyıldızlar, kutup ışıkları, gökadalar ve kozmik mikrodalga arkaalan ışınımı gibi gözlemlenebilir tüm olay ve olguları inceleyen bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Uzaktan algılama</span>

Uzaktan algılama, yeryüzünün ve yer kaynaklarının incelenmesinde onlarla fiziksel bağlantı kurmadan kaydetme ve inceleme tekniğidir.

<span class="mw-page-title-main">Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi</span> Vanda kurulu devlet üniversitesi

Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 20 Temmuz 1982 tarih ve 41 sayılı kanun hükmünde kararname ile kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Dilhan Eryurt</span> Türk gök fizikçi

Dilhan Eryurt, Türk astrofizikçiydi. Araştırmaları ile Güneş'in ve yıldızların evrimi çalışmalarına katkıda bulunmuş bir bilim insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Siirt Üniversitesi</span> Siirtte kurulu devlet üniversitesi

Siirt Üniversitesi 5662 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 28 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir. Siirt ilinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi</span> Türkiyenin ilk Fen Fakültesi.

1933 Üniversite reformu ile birlikte kurulan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi, yurt dışından davet edilen öğretim üyelerinin de katkıları ile Zeynep Hanım Konağı'nda eğitim öğretime başlamış, 1935 yılında Rasathane, 1936 yılında Botanik Enstitüsü binaları tamamlanmış, ancak 28 Şubat 1942 tarihinde çıkan yangın ile Zeynep Hanım Konağı tamamen yanmıştır. Yeni binanın yapımına başlanmış ve 1952 yılında tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi</span>

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi (HSAM) bir astronomi araştırma ve eğitim enstitüsüdür. 1973 yılında Smithsonian Enstitüsü ve Harvard Üniversitesi ortaklığıyla kurulmuştur. Merkezi Cambridge, Massachusetts'tedir. Harvard Kolej Rasathanesi ve Smithsonian Astrofizik Gözlemevi'nden oluşur. 1982'den 2004'e kadar Irwin I. Shapiro tarafından yönetilen HSAM, 2004 yılından beri Charles R. Alcock yönetimindedir.

Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü (YDBE), TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren, ileri teknoloji kullanarak ölçme ve bilgisayar destekli modellemeye dayalı araştırmalar yapan bir araştırma enstitüsüdür. Jeolojik kaynaklı doğal afetler ve doğal zenginlikler konularında yürüttüğü çalışmaları kapsamında; Uzay Jeodezisi -, Uzaktan Algılama, Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) Uygulamaları, Yer İçi Görüntüleme Yöntemleri, Deformasyon İzleme Yöntemleri, Sismik Modelleme, Tektonik ve Jeolojik haritalama, Kuyu logları, Organik Jeokimya ve Organik Petroloji ile Basen Modelleme gibi yöntemler kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Astrokimya</span>

Astrokimya, dünya dışında bulunan kimyasal elementleri, kimyasal maddeleri ve bu maddelerin birbirine etkisini tahribatını genellikle Güneş Sistemi'nden daha geniş alanlarda özellikle moleküler gaz bulutlarında inceleyen bir bilim. Bu nedenle astrokimya, astronomi ve kimya bilimlerinin birleşmesidir. Güneş sistemi genişliğindeki incelemelere "kozmokimya" denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Michael E. Brown</span> Amerikalı gökbilimci

Michael E. Brown Amerikalı bir astronomdur.

<span class="mw-page-title-main">Uzay biliminin anahatları</span> özellikle uzay araştırmaları, uzay yolculuğu ve uzay kolonizasyonu ile ilgili konuların incelenmesi

Aşağıdaki taslak, uzay bilimi için hem konusal bir kılavuz hem de genel bir bakış olarak verilmiştir:

NARSS, Mısır'ın uydu ve uzaktan algılama alanında öncü kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Uzay Araştırma ve Uzaktan Algılama Organizasyonu</span> Bangladeşte uzay teknolojisinin uygulanmasıyla ilgili astronomik araştırmalar yapan kurumu

Uzay Araştırma ve Uzaktan Algılama Organizasyonu veya SPARRSO, Bangladeş'te uzay teknolojisinin uygulanmasıyla ilgili astronomik araştırmalar yapan bir devlet kurumudur. Sparrso, çevresel ve meteorolojik araştırmalarda JAXA, NASA ve ESA ile yakından çalışır. Japon ve Amerikan uydularını kullanan SPARRSO, Bangladeş'deki agro-iklim koşullarını ve su kaynaklarını izlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Uzay ve Üst Atmosfer Araştırma Komisyonu</span>

Uzay ve Üst Atmosfer Araştırma Komisyonu (SUPARCO) Pakistan Hükûmetinin yürütme ve bürokratik uzay ajansıdır ve ülkenin kamusal ve sivil alan programından, ayrıca havacılık ve uzay araştırmalarından sorumludur. Misyon bildirgesi ve amacı, uzay teknolojisinde barışçıl araştırmalar yapmak ve ülkenin sosyo-ekonomik kalkınmasına yönelik olarak teknolojiyi geliştirmektir.

Tevfik Okyay Kabakçıoğlu, Türk astronom, matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Catherine Cesarsky</span> Fransız gökbilimci (d. 1943)

Catherine Jeanne Cesarsky, modern astrofiziğin birçok merkezi alanındaki başarılı araştırma faaliyetleriyle tanınan Arjantinli ve Fransız gök bilimci. Uluslararası Astronomi Birliği'nin eski başkanı (2006-2009) ve Avrupa Güney Gözlemevi'nin eski genel müdürüdür(1999-2007). 2017 yılında Square Kilometre Array radyo teleskop projesinin Yönetim Kurulu Başkanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Sincan Astronomik Gözlemevi</span>

Sincan Astronomik Gözlemevi Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı bir gözlemevi. Ocak 2011'den itibaren bu isim kullanılmaya başlandı. Daha önceden Urumçi Astronomik Gözlemevi olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Megan Donahue</span> Amerikalı astrofizikçi ve astronom

Megan Donahue, galaksi ve galaksi kümelerini inceleyen Amerikalı astronom. Michigan Eyalet Üniversitesi'nde fizik ve astrofizik profesörü ve 2018-2020 dönemi için Amerikan Astronomi Topluluğu başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Neta Bahcall</span> İsrailli astrofizikçi ve kozmolog

Neta Assaf Bahcall, İsrailli astrofizikçi ve kozmologdur. Princeton Üniversitesi'nde astronomi profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">UZAYMER Gözlemevi</span> Adana, Çukurova Üniversitesindeki gözlemevi

Çukurova Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi, Çukurova Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü tarafından işletilen bir gözlemevidir. Adana ilinin Sarıçam ilçesindeki üniversite yerleşkesi içerisinde bulunmaktadır.