İçeriğe atla

Uzay Mikrobu

Uzay Mikrobu
Andromeda Strain (Andromeda Suşu)
Michael Crichton'ın "Uzay Mikrobu" (Andromeda Strain) romanının 1974 Türkçe baskısı (Uycan Yayınları)
YazarMichael Crichton
ÇevirmenMehmet Harmancı
ÜlkeABD
Dilİngilizce
KonularTekno gerilim, bilimkurgu
TürRoman
Yayım1969 (özgün)
Ocak 1974 (Türkçe)
YayımcıUycan Yayınları
Medya türüKarton kapak, 3. hamur kâğıt
Sayfa271 sayfa
ISBN0394415256
Seri
1973 İki Beyinli Adam (The Terminal Man) ABD'de 1972Uzay Mikrobu

Uzay Mikrobu, Amerikalı yazar Michael Crichton'un 1969 yılında yayımladığı bilimkurgu gerilim romanının adıdır. Özgün adı Andromeda Strain (Andromeda Suşu) olan kitap, Türkiye'de 1974 yılında Mehmet Harmancı'nın çevirisiyle Uycan Yayınları'ndan çıkmıştı.[1]

Konusu

ABD'nin uzaya göndermiş olduğu bir askeri araştırma uydusu küçük bir kasabaya düşer. Uyduyu almak üzere bölgeye giden ekibin radyo teması aniden kesilir. Ekiptekilerin hepsi ve yeni doğmuş bir bebek ve yaşlı bir alkolik dışında kasabadaki insanların tamamı ölmüştür. Askeri uydunun uzaydan şimdiye kadar bilinmeyen çok ölümcül bir virüsü de beraberinde getirmiş olduğundan şüphelenen yetkililer bölgeyi karantinaya alırlar. Ülkenin önde gelen bilim adamlarından oluşturulan bir grup, yüksek teknolojili ve yüksek güvenlikli bir laboratuvarda zamana karşı yarışarak bu virüsün sırrını çözmeye çalışırlar.

Sinema ve TV uyarlamaları

  • Michael Crichton'ın 1969'da yayımladığı tekno gerilim romanı "Uzay Mikrobu" (Andromeda Strain), iki yıl sonra 1971 yılında ABD'de Andromeda Strain adıyla sinemaya da aktarıldı. Robert Wise'ın yönettiği ve başlıca rollerinde Arthur Hill, David Wayne, James Olson ve Kate Reid'un oynadıkları film Türkiye'de sinemalarda ve TRT Televizyonu'nda Andromeda Esrarı adıyla gösterime girdi.[2]
  • Aynı roman 2008 yılında bu kez televizyon için yeniden çekildi. Romanla ve filmle aynı adı taşıyan (The Andromeda Strain) bu 180 dakikalık mini seriyi Mikael Salomon yönetmiştir.[3]

Notlar

  • Michael Crichton, 1969'da yazdığı "Andromeda Strain" den 3 yıl sonra 1972 yılında The Terminal Man adlı romanını yayımlandı. Bu romanı da Türkiye'de yine Uycan Yayınları 1973'te İki Beyinli Adam adıyla bastı. Oysa Uycan "Andromeda Strain" i 1974'te Türkçeleştirmişti. Yani ABD'de seriden sonra gelen The Terminal Man Türkiye'de seriden önce gelmiş oldu.
  • Filmin özgün adında geçen "strain" (suş) sözcüğü mikrobiyoloji ve tıpta bir mikroorganizmanın genetik olarak değişikliğe uğramış, farklılaşmış bir alt türü anlamına gelir. Andromeda Strain (Andromeda Suşu)

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Kasım 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2009. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2009. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Sil Baştan</i> (film, 1981)

Sil Baştan 1981 Fransız yapımı dramatik dönem filmdir. Özgün adı Coup de Torchon dur. Film ABD'de Clean Slate, İngiltere'de ise Clean Up adları ile gösterime sunulmuştu.

<i>Andromeda Esrarı</i>

Andromeda Esrarı 1971 ABD yapımı bilimkurgu, gerilim filmidir. Özgün adı The Andromeda Strain olan film Türkiye'de sinemalarda "Andromeda Esrarı" adıyla gösterilmişken, sonraki yıllarda TRT televizyonunda Gerilim adıyla yayına verilmişti.

<i>Tilki Oyunu</i>

Tilki Oyunu, Amerikalı yazar Robert L. Fish'in Robert L. Pike takma adıyla 1963 yılında yazdığı romanın adıdır. Özgün adı Bullitt olan romanın ilk yayımlandığındaki adı Mute Witness 'tı. Roman Türkiye'de 1976 yılında Mine Ünel'in Türkçe çevirisiyle Uycan Yayınları tarafından Tilki Oyunu adıyla yayımlandı

<i>Kasabanın Sırrı</i>

Kasabanın Sırrı Amerikalı romancı Robert Crichton'ın 1966 tarihinde yazdığı ilk romanının adıdır. Özgün adı The Secret of Santa Vittoria 'dır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Crichton</span>

Robert Crichton, Amerikalı roman yazarı.

<i>Leş Kargaları</i> (roman) James Gradynin 1974te yayımladığı gerilim romanı

Leş Kargaları, Amerikalı yazar James Grady'nin 1974 yılında yayımladığı gerilim romanının adıdır. Özgün adı Six Days of the Condor olan kitap, ABD'de yayımlandığı aynı yıl Türkiye'de de Altın Kitaplar tarafından Aziz Üstel'in Türkçe çevirisiyle basılmıştı.

<i>Otuz Dokuz Basamak</i> John Buchanın 1915 yılında yayımladığı gerilim casusluk romanı

Otuz Dokuz Basamak, İskoçyalı yazar John Buchan'ın 1915 yılında yayımladığı gerilim casusluk romanının adıdır. Özgün adı The Thirty-nine Steps olan kitap, Türkiye'de 2003 yılında Saliha Engin'in çevirisiyle Bilge Kültür Sanat Yayınları'ndan çıkmıştır.(ISBN 975-8509-94-2)

<i>Gün Işığı</i> (roman)

Gün Işığı, İngiliz casus romanları yazarı Eric Ambler'ın 1962 yılında yayımladığı polisiye gerilim romanının adıdır. Özgün adı The Light of Day olan kitap, ayrıca Topkapi adıyla da basılmıştı. Konusu İstanbul'da geçen roman Türkiye'de 1963 yılında Bahar Matbaası tarafından, 1964'te de Tekin Yayınları tarafından Adnan Semih Yazıcıoğlu'nun Türkçesiyle basıldı. Roman ayrıca Hürriyet Gazetesi tarafından da tefrika edilmişti, Gazetede tefrika edilen romanı Sezgin Burak resimlemiştir.

<i>Nüfus: 1280</i> 1964te yayımlanmış Jim Thompsonun polisiye romanı

Nüfus: 1280, Amerikalı yazar Jim Thompson'ın 1964 yılında yazdığı polisiye romanın adıdır. Özgün adı Pop. 1280 olan roman, diğer eserlerinde olduğu gibi yazarın ölümünden sonra yayımlanabilmiştir. Roman Türkiye'de 1997 yılında Aziz Üstel'in çevirisiyle Nisan Yayıncılık tarafından yayımlanmıştır.

<i>Nehir</i> (roman) James Dickeyin 1970 yılında yayımladığı çok satan macera gerilim romanı

Nehir, Amerikalı şair ve romancı James Dickey'in 1970 yılında yayımladığı çok satan macera gerilim romanının adıdır. Özgün adı Deliverance olan roman ABD'de yayımlandıktan bir yıl sonra, 1971'de, Türkiye'de de Babil Kitap tarafından yayımlanmış ve kendi ülkesinde olduğu gibi haftalarca çok satanlar listesinde kalmıştı. Roman Türkiye'de basıldığı zaman henüz sinemaya aktarılmamıştı.

<i>Sıhhiye Bölüğü</i> (roman)

Sıhhiye Bölüğü, Amerikalı askerî cerrah ve yazar H. Richard Hornberger'in Richard Hooker takma adıyla 1968 tarihinde yayımladığı savaş komedisi türündeki romanının adıdır. Özgün adı MASH: A Novel About Three Army Doctors olan bu çok satan roman 1970'te MASH adıyla sinemaya da aktarıldı. Filmin başarısı üzerine bu kez 1972 - 1983 yılları arasında tam 11 sezon sürecek bir televizyon dizisi yapıldı.

<i>Panama Terzisi</i>

Panama Terzisi, İngiliz casus romanları yazarı John le Carré'ın 1996 tarihinde yayımladığı 16. romanıdır. John le Carré da bu romanını yazarken başka bir İngiliz romancı Graham Greene'in "Our Man in Havana" adlı romanından esinlenmiştir. Özgün adı The Tailor of Panama olan roman Türkiye'de 1998 tarihinde İnkılâp Kitabevi tarafından Mehmet Harmancı'nın Türkçe çevirisiyle yayımlandı.(ISBN 975-10-1310-0) Roman Türkiye'de yayımlandığında henüz sinemaya aktarılmamıştı. İnkılâp'ın kapağı, kitabın İngiltere'deki ilk baskısını yapan Hodder & Stoughton'ın kapağıyla neredeyse tamamen aynıdır.

<i>Vahşi Koşu</i> (roman)

Vahşi Koşu, Amerikalı romancı ve iki Oscar ödüllü senarist William Goldman'ın 1974 yılında yayımladığı paranoid gerilim türündeki romanıdır. Özgün adı Marathon Man olan roman ABD'de 1976 yılında yönetmen John Schlesinger tarafından aynı adla sinemaya aktarıldığında filmin senaryosunu da yine Goldman kendi romanından uyarlayıp yazmıştı. Bu filmin başrollerinde Dustin Hoffman, Laurence Olivier ve Roy Scheider oynamışlardı.

<span class="mw-page-title-main">Michael Crichton</span> Amerikalı film yönetmeni ve senarist (1942 – 2008)

John Michael Crichton ya da Michael Crichton Amerikalı yazar, yapımcı, senarist, yönetmendir. En çok yazdığı bilimkurgu, tıp dramaları ve tekno gerilim türünden eserleri ile bilinir. Kitapları dünya çapında 200 milyondan fazla satmış ve bir düzineden fazlası da sinemaya uyarlanmıştır.

Av şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Korsan Günlükleri</span>

Korsan Günlükleri, Michael Crichton'ın anadilinde 2009 yılında basılan romanı.

<i>A Case of Need</i>

A Case of Need, Michael Crichton tarafından yazılan dördüncü romandır. Jeffery Hudson takma adıyla 1968 yılında piyasaya sürüldü. 1969 yılında Edgar Ödülü kazandı. Roman 1993 yılında Crichton'ın kendi ismiyle tekrar yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Michael Crichton bibliyografyası</span>

Michael Crichton (1942–2008) ABD'li roman yazarı ve senarist. 28 romana sahip yazarın kitapları dünya çapında 200 milyon kopyadan fazla satılmış, bir düzineden fazlası sinemaya uyarlanmıştır.

Zero Cool; Michael Crichton tarafından yazılan beşinci romandır. John Lange takma adıyla 1969 yılında piyasaya sürüldü. John Lange adıyla yayınlanan dördüncü romanıdır. 2008 yılında "Hard Case Crime" serisinin bir parçası olarak yeniden yayına sokuldu. Crichton, romanın genel bir revizyonunu yapmanın yanı sıra, iki yeni kısa çerçeve bölümü de yazdı. Hard Case Crime, romanı 19 Kasım 2013'te Michael Crichton adıyla yeniden yayımladı.