İçeriğe atla

Uzay Araştırma ve Uzaktan Algılama Organizasyonu

Uzay Araştırma ve Uzaktan Algılama Organizasyonu
Bengalceবাংলাদেশ মহাকাশ গবেষণা ও দূর অনুধাবন কেন্দ্র
SPARRSO
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi1980
BağlılığıBangladeş
AdresAgargaon, Sher-e-Bangla Nogor, Dakka, Bangladeş
Web sitesiSparrso.gov.bd

Uzay Araştırma ve Uzaktan Algılama Organizasyonu (Bengalceবাংলাদেশ মহাকাশ গবেষণা ও দূর অনুধাবন কেন্দ্র Bangladesh môhakash gôbeshôna o dur ônudhabôn kendrô) veya SPARRSO, Bangladeş'te uzay teknolojisinin uygulanmasıyla ilgili astronomik araştırmalar yapan bir devlet kurumudur. Sparrso, çevresel ve meteorolojik araştırmalarda JAXA, NASA ve ESA ile yakından çalışır. Japon ve Amerikan uydularını kullanan SPARRSO, Bangladeş'deki agro-iklim koşullarını ve su kaynaklarını izlemektedir.

Faaliyetler

SPARRSO Faaliyetlerinin Geniş Kapsamlı Kategorileri

Kategori 1: Ulusal Çıkarlara Yönelik Operasyonel Faaliyetler

Kategori 2: Araştırma ve Teknolojik Gelişme Faaliyetleri

Kategori 3: Ulusal Kalkınmayı Destekleme Faaliyetleri

Kategori 4: Nation Building Mile Stone Activities of SPARRSO

Kategori 5: RS ve CBS Teknolojisinde İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi

Yaptıkları

1. SPARRSO, Tarım, Ormancılık, Balıkçılık, Jeoloji, Kartoğrafya, Su Kaynakları, Arazi Kullanımı, Hava Durumu, Çevre, Coğrafya, Oşinografi, Bilim, Eğitim, bilim tabanlı bilgi ve diğer ilgili alanlarda barış içinde alan ve uzaktan algılama teknolojisi uygulamaktadır. Uzay araştırma alanları ana çalışma alanlarıdır. Aynı zamanda bu teknolojiyi geliştirmek için araştırma faaliyetleri ve pratik uygulamalar da yapmaktadır.

2. Gerekli bilgileri sağlar ve araştırma sonuçlarını hükûmete veya farklı ilgili kurumlara dağıtır.

3. Hükûmete, farklı ülkelerin uzay ve uzaktan algılama teknolojilerini inceler ve hükûmete bu konuyla alakalı ulusal politika formülasyonu için tavsiyeler verir.

4. Alan ve uzaktan algılama teknolojisi konusunda eğitim, teknik araştırma, inceleme ve izlemeler yaparak, ilgili konuyla ilgilenen ulusal veya uluslararası kuruluş ve enstitüler ile işbirliği yapmak.

5. Alan ve uzaktan algılama teknolojisi üzerinde araştırma faaliyetleri gerçekleştirmek ve uygulamak için geliştirme projelerin hükûmetten izin alınarak çerçevelendirilmesi.

6. Gerekli olduğunu düşünüldüğü zaman, yukarıda anlatılan herhangi bir işle ilgili olarak önlem alınır.

Bölümler

Günümüzde, SPARRSO'nun 17 çalışan bölümü vardır. Bunlar:

  • Atmosfer Bölümü
  • Tarım Bölümü
  • Agro-hidrometeoroloji Bölümü
  • Ormancılık Bölümü
  • Su Kaynakları Bölümü
  • Oşinografi Bölümü
  • Balıkçılık Bölümü
  • Kartografya Bölümü
  • Yer İstasyonu Bölümü
  • Fotoğraf Bölümü
  • Okyanus Fiziği Bölümü
  • Enstrümantasyon ve Veri İşleme Bölümü
  • Zemin Gerçekliği Bölümü
  • Jeoloji Bölümü
  • Roket Teknolojisi Geliştirme Bölümü
  • Uzay Fiziği ve Roket Dinamikleri Bölümü
  • Bölgesel Uzaktan Algılama Merkezi (RRSC)

Yer İstasyonları

SPARRSO'daki yer istasyonlarının listesi:[1]

  • Durağan Uydu
  • Japon MTSAT-2
  • Çin model FY-2D & FY-2E
  • Japon WINDS .
  • Polar Yörünge Uydusu.
  • Amerika'nın NOAA Serisi
  • Amerika'nın Terra & Aquası .
  • Avrupa'nın MetOp'u

Araştırmalar

SPARRSO, RS-CBS teknolojilerinin jeolojik disiplin konularının çeşitli yönleri üzerinde araştırmalar yürütür.

Araştırma öğeleri, RS-GIS algoritmalarında teknolojik gelişmeyi içermekte ve bu teknolojinin verimli bir şekilde uygulanmasına yönelik etkin çalışmalarla birlikte jeoinformasyon alımı için daha iyi teknikler hedeflemektedir.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Activities". SPARRSO. 23 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2016. 
  2. ^ Research 21 Mayıs 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. SPARRSO.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">NASA</span> ABDde uzay programı çalışmalarından sorumlu kurum

NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uzaktan algılama</span>

Uzaktan algılama, yeryüzünün ve yer kaynaklarının incelenmesinde onlarla fiziksel bağlantı kurmadan kaydetme ve inceleme tekniğidir.

<span class="mw-page-title-main">TÜBİTAK</span> Bilim ve teknoloji alanında çalışan devlet kurumu ve türkiyenin en büyük şirketlerinden birisidir

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu veya kısaca TÜBİTAK, Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşlarından olup özel hukuk hükümlerine tabidir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Uzay Ajansı</span> AB ülkelerinin uzay kuruluşu

Avrupa Uzay Ajansı veya yaygın İngilizce kısaltmasıyla ESA, 1975 yılında, uzayın keşfini amaçlayan, hükûmetlerarası bir organizasyon olarak kurulmuştur. Şu an 22 üyesi olan ajansın merkezi Fransa'nın başkenti Paris'tedir. 2021 yılı itibarıyla 4,55 milyar Euro'luk bütçeye ve yaklaşık 2200 çalışana sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya Uzay Araştırma Ajansı</span> Japonyada uzay araştırmaları ile ilgilenen kurumdur.

Japonya Uzay Araştırma Ajansı,, Japonya'nın ulusal havacılık ve uzay ajansıdır. 1 Ekim 2003'te NASDA, ISAS ve NAL adlı üç kurumun birleştirilmesiyle kurulmuş olup bilimsel araştırma, teknoloji geliştirme ve yörüngeye uyduların fırlatılması ve yerleştirilmesinden sorumludur ve asteroid keşifleri ve olası insanlı Ay keşifleri gibi çok daha gelişmiş görevlerde yer almaktadır. Merkezi Tokyo'nun Chōfu kentinde bulunan Chōfu Havacılık Merkezi'nde yer almaktadır.

Harita mühendisliği, yeryüzünün tamamının veya bir parçasının çeşitli tekniklerle metrik anlamda ölçülmesi ve elde edilen mekansal verilerin bilgisayar ortamında işlenip değerlendirilmesi sonrası belirli standartlara veya prensiplere göre harita ve planlara dönüştürülmesi, ayrıca konum ve mekanla ilgili her türlü ölçüm, hesaplama, analiz ve görselleştirme çalışmaları ile ilgilenen mühendislik dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, ulaştırma ve altyapı işlerinden sorumlu olan bakanlık.

<span class="mw-page-title-main">Liège</span> Liège iline bağlı kent ve belediye (Valon Bölgesi, Belçika)

Liège, Belçika'da Valonya'nin Liège ili'nin başşehri. Belçika'nın üçüncü, Valon Bölgesi'nin en büyük şehri, bu bölgedeki başlıca sanayi merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Millî İlimler Akademisi</span>

Azerbaycan Millî İlimler Akademisi veya Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi, Azerbaycan'ın ana bilimsel kurumudur. 1945'te Bakü'de kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ares V</span>

Ares V, NASA'nın Takımyıldız programı için planladığı kargo fırlatma bileşenidir. 2011'de rafa kaldırılmasının ardından yerine uzay mekikleri getirildi. Ares V, ayrıca Mars'ta koloni kuracak insanlara ikmal maddesi sağlamada kullanılması planlanıyordu. Ares V ve daha küçük modeli olan Ares I isimlerini Yunan mitolojisindeki savaş tanrısı olan Ares'ten almaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Tanegashima</span> Japonyanın Kagoshima prefektörlüğüne bağlı Ōsumi Adalarına ait bir ada

Tanegashima (種子島), Kagoshima Eyaleti, Japonya'ya ait Ōsumi Adaları'ndan biridir. Yüzölçümü 444,99 km2 'lik yüzölçümü ada, Ōsumi Adaları'nın ikinci en büyüğüdür ve 33,000 kişilik nüfusu vardır. Adaya ulaşım feribotla veya Yeni Tanegashima Havaalanı'na hava yoluyla yapılır. İdari olarak ada, Nishinoomote şehri ve Nakatane ile Minamitane adlı iki kasabaya ayrılır. Kasabalar Kumage Bölgesi'ne aittir.

<span class="mw-page-title-main">Çin'in uzay programı</span>

Çin Halk Cumhuriyeti'nin uzay programı, Çin Halk Cumhuriyeti'nin yürüttüğü ve yönettiği uzay daki faaliyetleri konu alır. Çin uzay programının kökleri, yeni yeni müttefik olan Sovyetler Birliği'nin yardımıyla Çin'in, algılanan Amerikan tehditlerine yanıt olarak ilk balistik füze ve roket programlarını geliştirmeye başladığı 1950'lere kadar uzanır. Sovyet Sputnik 1 ve American Explorer 1 uydularının sırasıyla 1957 ve 1958'de fırlatılmasındaki başarılardan hareketle, Çin, ilk uydusu Dong Fang Hong I'i Nisan 1970'te Long March 1 roketiyle fırlatmış ve bu da onu yörüngeye uydu yerleştiren beşinci ülke yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uzay ve Üst Atmosfer Araştırma Komisyonu</span>

Uzay ve Üst Atmosfer Araştırma Komisyonu (SUPARCO) Pakistan Hükûmetinin yürütme ve bürokratik uzay ajansıdır ve ülkenin kamusal ve sivil alan programından, ayrıca havacılık ve uzay araştırmalarından sorumludur. Misyon bildirgesi ve amacı, uzay teknolojisinde barışçıl araştırmalar yapmak ve ülkenin sosyo-ekonomik kalkınmasına yönelik olarak teknolojiyi geliştirmektir.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal uzay ajansıdır. Türkiye'nin uzay bilimleri programı ile genel havacılık ve uzay araştırmalarından sorumlu devlet kurumudur.

MTA Turkuaz, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'ne ait bir araştırma sınıfı gemidir.

<span class="mw-page-title-main">Eskişehir Teknik Üniversitesi</span> Eskişehirde kurulu teknik üniversite

Eskişehir Teknik Üniversitesi ya da kısaca ESTÜ, Türkiye'deki bir devlet üniversitesidir. 18 Mayıs 2018 tarihinde Anadolu Üniversitesine ait çeşitli eğitim birimlerinin aktarılmasıyla iki farklı yerleşkede beş fakülte, üç enstitü ve iki meslek yüksekokulu ile Eskişehir'de eğitim vermeye başlamıştır. Üniversite 2019 yılı itibarıyla 1.317 personel ve yaklaşık 14.000 öğrenciyle eğitim-öğretime devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa</span> İstanbulda üniversite

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesidir.

ANAS Yüksek Teknolojiler Parkı, 8 Kasım 2016 tarihli başkanlık emriyle Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi temelinde kurulmuştur. Yüksek teknolojiler Parkı'nın kurulmasının ana hedefi, modern teknolojilerin ve bilimsel araştırmaların uygulanmasının temelinde sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın sağlanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hint Bilim ve Teknoloji Tarihi</span>

Hindistan'ın bilim ve teknolojisinin gelişim yolculuğu tarih öncesi çağlardan başlar. Hindistan'ın geçmişi bilgiyle doluydu ve Kızılderililer dünyayı yönetiyordu. En eski bilimsel ve teknolojik insan faaliyetleri, şimdi Pakistan'da bulunan Mehrgarh'ta bulundu. İndus Vadisi uygarlığı aracılığıyla, bu yolculuk krallıklara ve imparatorluklara geliyor. Bu yolculuk Orta Çağ Hindistan'ında da devam etti; Hindistan'da bilim ve teknolojide İngiliz Raj döneminde bile önemli ilerlemeler kaydedilmiş ve bağımsızlığını kazandıktan sonra Hindistan bilim ve teknolojinin her alanında hızla ilerlemektedir. 2009 yılında Hindistan, aya bir uzay aracı göndererek ve orada yeni bir su keşfi yaparak bu alandaki güçlü varlığını tescillemiştir.

İran Uzay Ajansı veya yaygın İngilizce kısaltmasıyla ISA İran'daki uzay araştırma faaliyetlerini fonlamak, düzenlemek ve koordine etmek için 2004 yılında kurulmuş bir devlet kurumudur. Ajansın merkezi İran'nın başkenti Tahran'dadır. 2022 yılında Hüseyin Deliriyan bu kurumun resmi sözcüsü olarak atandı.