İçeriğe atla

Uzay 1999 (oyun)

Uzay 1999 "Robotlar Gezegeninden Kaçış" oyunu (İngilizce: Space 1999, İtalyanca: Spazio 1999), 2-4 kişilik şans ve rekabet içeren bilimkurgu temalı bir kutu (masa) oyunudur. Oyunun amacı Robotlar gezegenindeki Robotlar Mezarlığından kaçarak iki görevi tamamlayıp Kartal ile Ay üssü Alfa’ya ilk ulaşan oyuncu olmaktır. 7 yaş üzeri için uygundur.

Tarihçe

Uzay 1999 oyunu, 1975-1977 yılları arasında TRT’de yayınlanan İngiliz yapımı aynı isimli (Uzay 1999) TV dizisinden esinlenmiştir. Oyun, TV dizisi ekranlara çıkmadan kısa süre önce ITC ve RAI lisansı ile bir ön tanıtım çalışması olarak ilk kez 1974’de İngiltere’de Omnia tarafından üretildi.[1] 1975'te de İtalyan Clementoni firması TV dizisindeki karakterleri kullanarak "Spazio 1999" adıyla oyunun İtalyan versiyonunu üretti.[2] 1976’da Amerikan Milton Bradley yine TV dizisindeki karakterli kullanarak Space 1999 "A Game Adapted From The Television Series" adıyla Amerikan versiyonunu üretti.[3]

Türkiye’de de 1978' de Yuma Aile Oyunları tarafından Uzay 1999 "Robotlar Gezegeninden Kaçış" adıyla üretildi.

Uzay 1999 TV dizisinde olaylar 1999 yılında geçer; Ay'ın uzak tarafında depolanan nükleer atıklar patlayarak Ay'ı yörüngeden çıkarır ve Ay üzerindeki "Ay üssü Alfa" 311 sakini ile beraber kontrolsüz bir şekilde uzaya fırlar.[4] Dizi yayınlandığı yıllarda en pahalı bütçeli bilimkurgu yapımı oldu. Döneminin en pahalı bilimkurgu dizisi olarak, gerek Türkiye’de İngiltere ile aynı aylarda yayına girmesi gerekse de TRT’nin ilk uzay temalı bilimkurgu dizilerinden biri olması nedeniyle yayınlandığı yıllarda Türkiye'de çok popüler oldu.

Türkiye’de üretilen oyunun içeriği TV dizisini tema almasına rağmen önceki orijinallerinden farklıdır; bununla beraber oyun mekaniği ve akışı aslında Amerikan Kenner tarafından üretilen 1977 yapımı "Star Wars "Escape from the Death Star" kutu oyununun benzeridir. Örneğin, oyundaki Robot Mezarlığı, aslında Ölüm Yıldızı’nın çöp sıkıştırıcısıdır ve oyuncu kartları Luke ve Leia ile Han Solo ve Chewbacca'dır.[5] Uzay 1999 TV dizisi TRT'de İngiltere ile hemen hemen aynı tarihlerde 1975 de yayınlanmaya başladığında 25 Mayıs 1977 de ABD’de vizyona giren "Yıldız Savaşları" filmi Türkiye’de ancak 1979 ‘da vizyona girecekti.[6] Büyük ihtimalle oyunun Türk yapımcıları bu kült filmin kutu oyunundan "esinlenirken" Türkiye’nin Yıldız Savaşları’ndan haberi dahi yoktu. Halihazırda oyunun Türkiye’de üretimi yoktur.

Oyun malzemeleri

  1. 1 Oyun tablası
  2. 8 Oyun piyonu (üzerlerinde "Kaptan Koenig/Dr. Helena" ve "Toni/Maya" çiftlerinin resmi bulunan farklı renkte 4 çift piyon)
  3. 47 Hareket kartı
  4. 4 Bağlayıcı Işın odası kartı
  5. 4 Bilgisayar Kontrol odası kartı
  6. 1 Fırdöndü

Oyuna hazırlık

  1. Bağlayıcı Işın odası ve Bilgisayar Kontrol odası kartları desteden ayrılıp kenara konur.
  2. Hareket kartları karıştırılır ve kapalı olarak kenara konur.
  3. Her oyuncu bir renk seçerek kendine ait iki oyun piyonunu ("Kaptan Koenig/Dr. Helena" ve "Toni/Maya") tahtanın sağ alt köşesindeki Robotlar Mezarlığı’ndaki aynı renkteki hanelere koyarlar.
  4. Her oyuncu fırdöndüyü çevirir. Büyük rakamı tutturan oyuna başlar.

Oynanış

  1. Her oyuncu sırası geldiğinde fırdöndüyü çevirir ve gelen rakam kadar piyonlarından birini ilerletir. Oyun piyonu oyun tahtasındaki daireleri bağlayan hatlar üzerinde ilerler.
  2. Eğer bir oyuncu kırmızı hareket dairesine gelirse Hareket kartları destesinden en üstteki bir kartı seçer ve orada yazan emri uygular.
  3. Tutuklama Merkezi; Eğer hareket kartındaki emir Tutuklama Merkezi’ne götürülmek ise oyuncu piyonunu doğrudan oraya götürmelidir. Elinde Tutuklama Merkezi’nden kaçış kartı olan oyuncu bu kartı gösterip gitmeyebilir. Bu kartı olmayan oyuncu sırası geldiğinde fırdöndüde "3" tutturup buradan çıkabilir; eğer 3. turda da "3" gelmezse, dördüncü turda gelen sayı kadar ilerleyip çıkabilir.
  4. Benzer çift olmamak şartı ile aynı karede birden fazla piyon durabilir. Örneğin “Kaptan Koenig/Dr. Helena” çiftinin piyonu olan bir dairede aynı anda ancak “Toni/Maya” bulunabilir (renk farketmz). Eğer aynı çift aynı daireye gelirse oradaki piyon tekrar Robotlar Mezarlığı’na geri gider. Örneğin, kırmızı “Toni/Maya” varken mavi “Toni/Maya” çifti aynı daireye gelirse kırmızı piyon Robotlar Mezarlığı’na gider.
  5. Görevler: Oyuncular piyonlarını Kartal 24 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'a bindirmeden önce Bilgisayar Kontrol odası ve Bağlayıcı Işın odası’na girip buraların kartlarını almalıdırlar. Giriş ancak fırdöndüde tutturulan rakamı tam olarak bu odaya denk gelmesi ile olur. Örneğin, fırdöndüde “3” geldi ise üçüncü hamle odada bitmelidir.
  6. Her iki oda kartını alan oyuncu Kartal’a ulaşmaya çalışır. Kartal’a biniş de odalara giriş gibi tam sayıyla olmalıdır.
  7. Oyuncunun her iki piyonu Kartal’a binince artık gezegenden ayrılıp Ay üssü Alfa’ya ulaşmalıdırlar; artık oyuncu iki piyonunu da tek taşmış gibi hareket ettirir.
  8. Kartal'a binip Ay üssü Alfa’ya ulaşmak için fırdöndü kullanılır. Oyun piyonları üç çıkış hattından birinden düz olarak ilerletilir. Eğer bir Robot hanesine gelirse çarpışma başlar.
  9. Çarpışma: Fırdöndü yine çevrilir; bu kez "Kazandı" ya da "Kaybetti" kutucuklarına bakılır. Kazandı gelirse Kartal boş bir haneye geçip yoluna devam eder. Kaybetti gelirse piyonlar tekrar Kartal'a bindikleri haneye dönerler ve bir sonraki tura kadar beklerler.
  10. Ay üssü Alfa’ya iniş yapabilmek için yine tam sayı gereklidir. Tam sayıyı tutturamayan oyuncu ya ilerler ya da bulunduğu karede bekler.

Oyun Sonu

  1. Ay üssü Alfa’ya ilk ulaşan oyuncu oyunu kazanır.

Kaynakça

  1. ^ "Space 1999 (1974)". boardgamegeek.com. 4 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2020. 
  2. ^ "Spazio 1999". marco.space1999.net. 6 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2020. 
  3. ^ "Board game:Space: 1999 / A game adapted from the television series". artsandculture.google.com. 4 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2020. 
  4. ^ "Space 1999". catacombs.space1999.net. 24 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2020. 
  5. ^ "Space 1999". catacombs.space1999.net. 22 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2020. 
  6. ^ "IMDB - Star Wars Release Info". imdb.com. 17 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">NASA</span> ABDde uzay programı çalışmalarından sorumlu kurum

NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Uzay İstasyonu</span> Düşük Dünya yörüngesinde yaşanabilir yapay uydu

Uluslararası Uzay İstasyonu, alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiş bir uzay üssü, başka bir tabirle üzerinde yaşanabilen yapay bir uydudur. Bir araya getirilen modüllerin birleştirilmesiyle inşa edilmiş olan istasyonun ilk kısmı 1998 yılında fırlatılmıştır. İstasyonun yapısı temel olarak basınçlı modüller, destekleyici dış iskelet ve güneş panellerinden meydana gelmektedir. Dünya yörüngesinde bulunan en büyük yapay uydudur. Uygun saatlerde yeryüzünden bakıldığında çıplak gözle görülebilmektedir.

Uzay 1999, Britanya yapımı bilimkurgu televizyon dizisi. Özgün İngilizce adı Space: 1999 olan dizi, iki sezonda toplam 48 bölüm olarak yayımlanmıştır.

<i>Yu-Gi-Oh!</i>

Yu-Gi-Oh!, Kazuki Takahashi tarafından yazılan bir manga serisidir. Güncel Yu-Gi-Oh! evreni 6 manga serisi, 6 anime dizisi ve 3 film içermektedir. Ayrıca dünya çapında popüler bir ticari kart oyunudur.

<span class="mw-page-title-main">Pis Yedili</span>

Pis Yedili, şansla birlikte taktik faktörünün de esas olduğu bir iskambil oyunudur.

<span class="mw-page-title-main">Kartal Tibet</span> Türk oyuncu, yönetmen ve senarist (1939–2021)

Kartal Tibet, Türk oyuncu, yönetmen, senarist ve yapımcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Erkan Can</span> Türk sinema ve dizi oyuncusu, yapımcı

Erkan Can, Türk sinema ve dizi oyuncusu, yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">Kayhan Yıldızoğlu</span> Türk sinema ve dizi oyuncusu (1933–2024)

Kayhan Yıldızoğlu, Türk sinema ve dizi oyuncusudur.

<i>Mücadele Tepesi</i>

Mücadele Tepesi, 1959 ABD yapımı bir savaş filmdir. Özgün adı Pork Chop Hill olan film Türkiye'de 29 Aralık 1960'ta gösterime giriştir.

Video oyunları ABD, Japonya ve Avrupa'da 70'lerin sonu ve 80'lerin başlarında oluşacak yeni eğlence sektörünün temellerini, 1971 yılı ortalarında ticari bir eğlence olarak ortaya çıkmasıyla atmıştır. Kuzey Amerika video oyun çöküşü olarak da bilinen ve 1983 yılında Kuzey Amerika'daki oyun şirketlerinin birer birer iflas ettiği ve 2 sene sonra toparlandığı dönemden sonra video oyun endüstrisi 10 yıllık bir dönemden fazla süren büyüme dönemine girmiştir. Video oyun piyasası 11 milyon USD'lik bir büyüklüğe ulaştığında, eğlence sektöründeki en kârlı endüstri olan sinema endüstrisine rakip olmaya başlamıştır.

<i>Portal 2</i> 2011 yapımı video oyunu

Portal 2, Valve Corporation tarafından geliştirilen ve yayınlanan birinci şahıs nişancı türünde bir bulmaca oyunudur. Portal (2007) oyununun devamı niteliğindedir ve 19 Nisan 2011 tarihinde Microsoft Windows, Mac OS X, Linux, PlayStation 3 ve Xbox 360 için piyasaya sürülmüştür. Oyun 10 bölüm ve çok fazla test odasında geçmektedir. Serinin 2. oyunuyla birlikte oyuna Wheatley ve Cave Johnson karakterleri eklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kızma birader</span> Alman masa oyunu

Kızma birader 2 ila 4 oyuncu ile oynanan bir masa oyunudur. Alman klasik masa oyunlarindan sayilan bu oyun bir Hint masa oyunu olan Peçiç ile benzerlikler gösterir. Avrupa ülkelerinde '' Ludo '' olarak bilinir.

İpucu oyunu ya da Türkiye'deki pazarlama ismi Cluedo Yalanın Peşinde, 3-6 kişilik şans, strateji ve blöf içeren cinayet/gizem/detektiflik temalı bir kutu (masa) oyunudur. Oyunda bir evde bir cinayet işlenmiştir; Dr. Black'in katilinin kim olduğu, neyle ve nerede bu cinayeti işlediği bulmaya çalışılır.

<span class="mw-page-title-main">Ceza kartı</span>

Ceza kartı, bazı sporlarda oyuncuları, antrenörleri veya takımdaki diğer görevlileri uyarma ve cezalandırma amacıyla kullanılan kartlardır. Genel olarak müsabakaların hakemleri tarafından, ihlali gerçekleştiren kişiye gösterilir. Kartı eline alan hakem, ihlali gerçekleştiren kişiye bakarak kartı havaya kaldırır. Kartın rengi veya şekli, ihlalin durumu ve büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir.

<i>Hearthstone</i> strateji türünde dijital bir kart oyunu

Hearthstone, Blizzard Entertainment tarafından geliştirilen oynaması ücretsiz dijital kart tahsil oyunudur. Mart 2013'te Heroes of Warcraft alt başlığıyla Penny Arcade Expo'da açıklanan oyun, Ocak 2014'te açık beta sürümüyle çıktı. Mart 2014'te Microsoft Windows ve macOS işletim sistemlerinde piyasaya sürüldü. Ardından iOS ve Android sistemler için de geliştirildi ve çıkışını yaptı. Oyun aynı zamanda bu platformlar arasında çapraz platform oynanışını da desteklemektedir. Cep telefonunda oynarken bilgisayarda aynı kullanıcı adıyla oyuna giriş yaptığınızda, cep telefonunuzdaki oyun kaldığı yerden bilgisayarda devam etmektedir.

<i>Boom Beach</i> 2014 video oyunu

Boom Beach, Android ve iOS cihazlarda oynanabilen strateji temalı mobil oyundur. Supercell tarafından geliştirilmekte olan oyun; 11 Kasım 2013 tarihinde Kanada'da, 26 Mart 2014 tarihinde ise dünya genelinde piyasaya sürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Sanalika</span> Türk yapımı çevirmiçi sanal dünya oyunu

Sanalika, Türkiye merkezli Oyun Stüdyosu tarafından 2008'de kurulmuş MMORPG türünde sanal bir dünya oyunudur. Türk mimarisi baz alınarak tasarlanmış caddelerden ve bu caddelerde bulunan çeşitli mekanlardan oluşmaktadır. Oyuncular birbirleriyle sohbet edebilir, balık tutabilir ve parti gibi çeşitli etkinliklere katılabilirler. Ayrıca oyunda çeşitli meslekler seçip resim, film vb. yarışmalara katılabilirler. 2010 sonunda oyuncu sayısının 9 milyon 548 bin olduğu açıklanmıştır.

Breaking Bad: Criminal Elements, aynı isimli TV dizisine dayanan bir mobil oyundur. Oyuncular, dizinin iki ana karakteri Walter White ve Jesse Pinkman'ın kanatları altında kendi uyuşturucu imparatorluklarını kurarlar. Oyun hem Android hem de iOS için Haziran 2019'da piyasaya sürüldü. Oyunun 6 Eylül 2020'de kapanacağı onaylandı.

San Marco oyunu, 3-4 kişilik böl-seç mekaniğinde bolca strateji kısmen şans içeren, politik alan hakimiyeti temalı bir kutu (masa) oyunudur. Oyunun amacı oyuncuların taktik becerilerini kullanarak Venedik şehrinin altı bölgesinde çoğunluğu ele geçirerek en fazla prestij puanı toplamaktır. 10 yaş üzeri için uygundur.

Holding oyunu, dünyada çeşitli kıta ve ülkelere dağılmış hammadde üretimi ve sanayiye sahip olmayı amaçlayan, strateji ve şans temelli küresel bir ticaret tekeli kurma oyunudur. 2-6 oyuncu ile 10 yaşından büyükler için uygundur.