Uzaktan algılama, yeryüzünün ve yer kaynaklarının incelenmesinde onlarla fiziksel bağlantı kurmadan kaydetme ve inceleme tekniğidir.
Japonya Uzay Araştırma Ajansı,, Japonya'nın ulusal havacılık ve uzay ajansıdır. 1 Ekim 2003'te NASDA, ISAS ve NAL adlı üç kurumun birleştirilmesiyle kurulmuş olup bilimsel araştırma, teknoloji geliştirme ve yörüngeye uyduların fırlatılması ve yerleştirilmesinden sorumludur ve asteroid keşifleri ve olası insanlı Ay keşifleri gibi çok daha gelişmiş görevlerde yer almaktadır. Merkezi Tokyo'nun Chōfu kentinde bulunan Chōfu Havacılık Merkezi'nde yer almaktadır.
Siirt Üniversitesi 5662 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 28 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir. Siirt ilinde bulunmaktadır.
RASAT, tasarımı ve üretimi Türkiye'de gerçekleştirilen ilk yer gözlem uydusudur. Türkiye'nin BiLSAT uydusundan sonra ikinci uzaktan algılama uydusudur.DPT tarafından sağlanan kaynakla TÜBİTAK UZAY tarafından, danışmanlık ya da dış destek alınmadan Türkiye'de tasarlanan uydu, 17 Ağustos 2011 tarihinde Rusya'nın Kazakistan sınırındaki Orenburg bölgesinde bulunan Yasny Fırlatma Üssü'nden Dnepr fırlatma aracıyla uzaya gönderildi. 969 saniye içinde yörüngeye yerleşen uydu, ilk sinyalleri Türkiye saati ile 11.50'de vermeye başladı. 18 Ekim 2011 tarihindeyse uydu tarafından çekilen fotoğrafların TÜBİTAK'ın yer istasyonundan indirilmeye başlandığı duyuruldu.
Yapay uydular, insanoğlunun geliştirip Dünya'nın veya başka gezegenlerin yörüngesine yerleştirdiği uydulardır. Bu uydular genellikle yarı-bağımsız bilgisayar kontrollü sistemlerdir.
Uzay teknolojisi; uzay bilimi araştırmaları veya havacılık endüstrisi tarafından uzay uçuşları, uydular ve uzayın keşfi konularında kullanılmak üzere geliştirilen teknolojiler. Uzay teknolojisi kavramının içine uzay aracı, yapay uydular, uzay istasyonları ve destek altyapısı, ekipman ve prosedürler ile uzay savaşı konuları girmektedir. Uzayda çalışma yapmak; yeni aletler ve teknikler, kısacası yeni teknolojiler gerektirmektedir. Hava tahmini, uzaktan algılama, GPS sistemleri, dijital uydu ve bazı uzak-mesafe iletişim sistemleri gibi günlük olarak kullanılan hizmetler uzay teknolojisi altyapısına bağımlıdırlar. Bilimler arasında özellikle astronomi ve yer bilimleri uzay teknolojilerinden faydalanmaktadır. Uzay ile ilgili girişimler tarafından üretilen ya da daha da geliştirilen yeni teknolojileri genellikle kısa sürede diğer ekonomik aktiviteler tarafından tüketilmeye başlar.
Ay Kraterleri Gözlem ve Algılama Uydusu ya da özgün adıyla Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (LCROSS), NASA'nın Ay'a gönderdiği uzay aracıdır. Uydunun gönderiliş amacı, Ay'ın kutup bölgesindeki devamlı gölgede bulunan kraterlerde donmuş su olup olmadığını saptamaktı. NASA 13 Kasım 2009 günü Ay Kraterleri Gözlem ve Algılama Uydusu'nun Cabeus krateri'nde suyun varlığını keşfettiğini bildirdi.
Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü (YDBE), TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren, ileri teknoloji kullanarak ölçme ve bilgisayar destekli modellemeye dayalı araştırmalar yapan bir araştırma enstitüsüdür. Jeolojik kaynaklı doğal afetler ve doğal zenginlikler konularında yürüttüğü çalışmaları kapsamında; Uzay Jeodezisi -, Uzaktan Algılama, Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) Uygulamaları, Yer İçi Görüntüleme Yöntemleri, Deformasyon İzleme Yöntemleri, Sismik Modelleme, Tektonik ve Jeolojik haritalama, Kuyu logları, Organik Jeokimya ve Organik Petroloji ile Basen Modelleme gibi yöntemler kullanmaktadır.
BİLSAT, Türkiye'nin ilk elektro-optik yer gözlem ve uzaktan algılama uydusudur. 27 Eylül 2003 tarihinde Rusya'nın Plesetsk Rampası'ndan Cosmos-3 fırlatma aracıyla uzaya gönderildi.
Roskosmos Devlet Uzay Etkinlikleri Kuruluşu, Rusya'nın uzay bilimleri programı ile genel havacılık ve uzay araştırmalarından sorumlu devlet kurumudur.
Aşağıdaki taslak, uzay bilimi için hem konusal bir kılavuz hem de genel bir bakış olarak verilmiştir:
Kore Uzay Teknolojisi Komitesi, Kuzey Kore'nin resmi uzay ajansıdır. 1 Nisan 2013 yılında kurulmuştur.
İsrail Uzay Ajansı veya İngilizce kısaltmasıyla ISA, , İsrail'in Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'nın bir parçası olan ve tüm İsrail uzay araştırma programlarını bilimsel ve ticari amaçlarla koordine eden uzay ajansı ve hükûmet organıdır.
Uzay Araştırma ve Uzaktan Algılama Organizasyonu veya SPARRSO, Bangladeş'te uzay teknolojisinin uygulanmasıyla ilgili astronomik araştırmalar yapan bir devlet kurumudur. Sparrso, çevresel ve meteorolojik araştırmalarda JAXA, NASA ve ESA ile yakından çalışır. Japon ve Amerikan uydularını kullanan SPARRSO, Bangladeş'deki agro-iklim koşullarını ve su kaynaklarını izlemektedir.
Uzay ve Üst Atmosfer Araştırma Komisyonu (SUPARCO) Pakistan Hükûmetinin yürütme ve bürokratik uzay ajansıdır ve ülkenin kamusal ve sivil alan programından, ayrıca havacılık ve uzay araştırmalarından sorumludur. Misyon bildirgesi ve amacı, uzay teknolojisinde barışçıl araştırmalar yapmak ve ülkenin sosyo-ekonomik kalkınmasına yönelik olarak teknolojiyi geliştirmektir.
Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu merkezi Bengaluru şehrinde bulunan Hint hükümeti'nin uzay ajansıdır. Vizyonu, uzay bilimi araştırması ve gezegensel araştırmayı takip ederken "ulusal kalkınma için uzay teknolojisini kullanmaktır".
Uzay Uygulamaları ve Uzaktan Algılama Enstitüsü Multidisipliner alan ve çevre bilimlerindeki uzmanlığıyla Yunanistan'daki bir araştırma enstitüsüydü.Atina Ulusal Gözlemevi'nin bağımsız bir araştırma Enstitüsü'dür.2012'ye kadar Astronomi, Astrofizik, Uzay Uygulamaları ve Uzaktan Algılama Enstitüsü başlıklı tek bir birimle Astronomi ve Astrofizik Enstitüsü birleştirildi.
Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal uzay ajansıdır. Türkiye'nin uzay bilimleri programı ile genel havacılık ve uzay araştırmalarından sorumlu devlet kurumudur.
Uydu görüntüleri, dünyada devletler ve işletmeler tarafından işletilen görüntüleme uyduları tarafından toplanan Dünya'nın görüntüleridir. Uydu görüntüleme şirketleri, Apple Haritalar ve Google Haritalar gibi işletmelere ve hükûmetlere lisans vererek görüntüleri satar.
Çukurova Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi, Çukurova Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü tarafından işletilen bir gözlemevidir. Adana ilinin Sarıçam ilçesindeki üniversite yerleşkesi içerisinde bulunmaktadır.