İçeriğe atla

Uzak Kentin İnsanları

Uzak Kentin İnsanları (Köprü)
FormatTV dizisi
TürDram
SenaristSabahat Emir, Mesut Uçakan
YönetmenMesut Uçakan
BaşrolAgah Hün
Asuman Arsan
Ali Karagöz
Tuna Arman
Tuna Arman
Ülke Türkiye
DiliTürkçe
Yapım
YapımcıSalih Diriklik
Gösterim süresi60 dakika
Yapım şirketiTRT
Yayın bilgileri
KanalTRT 1
Yayın tarihi1986

Uzak Kentin İnsanları (Köprü) TRT 1'de 1986 yılında yayımlanmış, Mesut Uçakan'ın yönetmenliğini üstlendiği Türk Dram dizisidir.

Sabahat Emir'in Köprü adlı hikâyesinden senaryolaştırılan ve Atlas/TVS şirketi tarafından TRT Repertuvar Kuruluna gönderilen proje Ocak ayı içinde onaylanır. Asıl adı "Drama Yapımları Edebî-Sanat Repertuvar Kurulu" olan ve başkanlığını Prof. İnci Enginün'ün yaptığı bu Kurul, TRT'ye kurum içinden veya dışından teklif edilen tüm eserleri inceleyip, uygun bulduklarını çekilmek üzere TV Dairesi Başkanlığına sunmaktadır. Kurulda Mim Kemal Öke, Mete Buharalı, Metin Erksan gibi isimler de yer almaktadır.

Çekimlerine Mayıs 1986'da başlanan tek bölümlük filmde Agâh Hün, Asuman Arsan, Ali Karagöz, Tuna Arman, Ayşegül Uygurer ve Burçin Terzioğlu gibi oyuncular rol alır. Salih Diriklik'in yönettiği filmde reji asistanlığını Oğuz Yalçın ve Metin Çamurcu, kameramanlığı ise Ümit Ardabak yapar. Nesiller arasındaki iletişimsizliği, geleneklere bağlı bir baba ile gözü yükseklerde olan oğlu arasındaki çatışmayı anlatan film, Boğaziçi Köprüsü imgesi ile iletişim bağının devam ettirilebileceğine de vurgu yapar. Müzikleri Selahattin İçli tarafından hazırlanan filmin ismi, TRT'nin onayı alındıktan sonra "Uzak Kentin İnsanları" olarak değiştirilir. Böylece, Beylerbeyi'nde yaşayan anne-baba ile Almanya'nın Düsseldorf şehrine yerleşmiş oğulları arasındaki yabancılaşmanın, istendiğinden köprüden geçilerek giderilebileceğine işaret edilmek istenir.

18.Aralık.1986, perşembe akşamı TV-1'de yayınlanan Salih Diriklik imzalı 60 dakikalık filmin konusu aylık TRT bülteninde "insanların birbirleriyle iletişim (köprü) kuramamaları, bencillikleri sebebiyle kendi mutsuzluklarını hazırlamaları, nesiller arasındaki görüş ve düşünce farkının gün geçtikçe çoğaldığı" vurgusuyla anlatılır. Yayınlanan basın eleştirilerinde öncelikle Agâh Hün-Asuman Arsan çiftinin üstün performansına, sonra da aşırılıklara yer vermeyen senaryoya ve yalın anlatıma dikkat çekilir.[1]

Oyuncular

Kaynakça

  1. ^ Fleşbek-Salih Diriklik, 1986 yılı filmleri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Radyo Televizyon Kurumu</span> Türk kamuya açık televizyon şirketi ve radyosu

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), 1 Mayıs 1964 tarihinde çıkarılan TRT yasasıyla kurulan ve Türkiye'nin kamu yayıncılığı yapmakla görevli ilk ve tek kuruluşudur. TRT aynı zamanda Türkiye’den Avrupa Yayın Birliği (EBU)’ne tam üye olan ilk ve tek yayıncıdır.

Orhan Gencebay ya da gerçek adıyla Orhan Kencebay Türk besteci, ses sanatçısı, şair, enstrümanist, aranjör, müzik yapımcısı, müzik direktörü ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">TRT 1</span> Türk kamu televizyon kanalı

TRT 1, Türkiye'nin ülke çapında yayın yapan ilk ulusal televizyon kanalıdır. Ana binası Ankara'dadır. Türkiye'de açılan ikinci televizyon kanalı ve ilk ulusal televizyon kanalıdır. İlk genel müdürü 29 Nisan 1964'te Adnan Öztrak olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ajan Smith</span> Matrix serisinde yer alan karakter

Ajan Smith, Wachowski Kardeşlerin yazıp-yönettiği Matrix film(ler)inde yer alan, Hugo Weaving'in canlandırdığı karakter.

<span class="mw-page-title-main">Seyyal Taner</span> Türk ses sanatçısı

Seyyal Taner, Türk şarkıcı ve oyuncudur. Türk pop müziği ve Türk rock müziğine getirdiği renkli yelpazesi ile sahnelere farklılık getirmiş, sadece şarkı söyleyen vokalistlerin aksine, dönemin koşullarında bir ilki gerçekleştirerek dansçılarıyla çıkıp hem dans edip hem şarkı söyleyebilmiş, alaturka gazino kültürüne rock müziğini getirmiş, sesiyle ve ilginç kıyafetleriyle de dikkat çekmiştir. Türk pop-rock müziğinin yerinde duramayan, asi, sıra dışı ve cesur şarkıcısı olarak bilinir ve dönemin basını kendisine yerli Tina Turner lakabını takmıştır. Babası Farsçada "akıcı olan" anlamına gelen Seyyal ismini vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Karagöz ve Hacivat</span> Türk gölge tiyatrosu karakterleri

Karagöz ve Hacivat, taklide ve karşılıklı konuşmaya dayanan, iki boyutlu tasvirlerle bir perdede oynatılan gölge oyunudur. Karagöz oynatıcısına kurgusal, hayali denir. Yardımcıları çırak, yardak, dayrezen, sandıkkardır. Oyunda konuşmaların değişmesi baş hareketleriyle yapılır.

<i>Babil</i> (film)

Babil, Meksikalı yönetmen Alejandro González Iñárritu tarafından yönetilen 2006 filmi. Senaryo yazarı, 'Paramparça Aşklar Köpekler (2000) ve '21 Gram (2003), filmlerin de, yine yönetmen Iñárritu ile birlikte çalışan senarist, Guillermo Arriaga. Başlıca rolleri,Brad Pitt, Cate Blanchett, Gael Garcia Bernal, Adriana Barraza, Kôji Yakusho paylaşır. Üç ayrı kıtada, dört farklı konuyu birbirine bağlayan filmin ana teması, iletişimsizlik. ABD, Meksika ortak yapımı filmin türü Dram. Altın küre, 2006 Cannes film festivali ve Palm Springs Uluslararası film festivalinde birçok ödüller alan film, 79. Akademi Ödüllerinde de yedi dalda adaydır

Mehmet Ali Erbil, Türk tiyatrocu, oyuncu, sunucu, yapımcı, komedyen, şovmen ve seslendirme sanatçısı. Ankara Devlet Konservatuvarı mezunudur. 30'dan fazla filmde, 10'dan fazla dizide ve tiyatro oyununda oynamış, 5'ten fazla televizyon programının sunuculuğunu yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Oğuz Abadan</span> Türk aranjör, film müziği bestecisi ve yazar

Oğuz Abadan, Türk aranjör, film müziği bestecisi ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Asuman Arsan</span> Türk oyuncu

Asuman Arsan, Türk oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Agah Hün</span> Türk seslendirme sanatçısı, yönetmen ve oyuncu

Agâh Hün, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu, seslendirme sanatçısı, yönetmen, senaristtir.

Naz Erayda, Türk tasarımcı ve yönetmendir.

Ali Meriç, Türk oyuncu, yönetmen ve yazar.

<i>Perihan Abla</i> Türk televizyon dizisi

Perihan Abla, 8 Ekim 1986 ile 3 Temmuz 1988 tarihleri arasında TRT 2'de yayımlanan komedi ve dram türündeki Türk yapımı televizyon dizisidir. Başrollerini Perran Kutman ile Şevket Altuğ paylaşmaktadır. 2 sezondan oluşan dizi, 74. bölümü ile sona erdi.

Bugünün Saraylısı, Refik Halit Karay 'ın aynı adlı eserinden uyarlanan, 1985 yılında TRT 1'de yayımlanmış dram, duygusal ve tarihî türdeki Türk televizyon dizisidir. Ziya Öztan'ın yönetmenliğini yaptığı, Sema Yunak, Ahmet Mekin, Yaman Okay, Ahmet Sezerel, Gülsen Tuncer ve Fatoş Sezer gibi oyuncuların oynadığı dizi 4 bölümden oluşmaktadır.

Ayşe Şule Bilgiç, Türk yazar, senarist, oyuncu, yapımcı, sosyal girişimci ve disiplinlerarası iletişim uzmanı.

Tiyatro Tempo, 1984 yılında, İstanbul’da Haluk Yüce tarafından kuruldu.

iPhone OS 1 2007 mobil işletim sistemi

iPhone OS 1 Apple Inc. tarafından tanıtılan ilk iPhone OS (iOS) işletim sistemidir. Bu sistem mobil dünyada büyük devrim yaratmakla yeni dönemin başlangıcı oldu. Sürüm şu ana kadar hiçbir sistemde bulunmayan pek çok yeniliklere, inanılmaz avantajlara sahip idi. İlk 1.0 versiyonu 29 Haziran 2007 yılında tanıtıldı. Son versiyonu iPhone OS 1.1.5 olmuştur. Bu sürüm Apple'ın dokunmatik merkezli mobil işletim sisteminin ilk yinelemesi oldu. Sürüm ilk kez iPhone (1.nesil), iPod Touch'da bulundu. Bu sürüme hiçbir resmi ad verilmedi; sadece Apple masaüstü işletim sistemi OS X'in bir sürümününü çalıştıran versiyonu gibi tarif etti. Apple 6 Mart 2008 tarihinde iPhone yazılım geliştirme kiti iOS SDK'nın serbest bırakılması ile sürüme "iPhone OS" ismini verdi. 2010 yılında Apple iPhone OS 1'in desteklemesini durdurdu.

Mustafa Çiftçi, Türk hikâye yazarı.