İçeriğe atla

Uyuşturucu ticareti suçu için ölüm cezası

Kontrol Edilmiş
  Sadece bazı koşulların gerçekleşmesi halinde
  Uyuşturucu maddelere ilişkin suçlarda ölüm cezası

Bazı ülkelerde uyuşturucu maddelerin yasa dışı ithali, ihracı, taşınması, satışı veya bulundurulması ölüm cezasını gerektiren suçlar teşkil edebilmektedir. Hindistan’da bulunan sivil toplum kuruluşu Lawyers Collective’in 2011 tarihli makalesine göre 32 ülke narkotik uyuşturucular ve psikotrop maddelerle ilgili suçlarda ölüm cezası öngörmektedir."[1] Harm Reduction International’ın 2012 tarihli raporuna göre ise 13’ünde kesin hüküm olmak üzere 33 ülke ve bölgede uyuşturucuya ilişkin suçlara ölüm cezası uygulanmaktadır."[2]

Uyuşturucuya ilişkin suçlara ölüm cezası uygulayan ülkeler

Ülke Cezalar
 ABDBüyük miktarda veya eroin, kokain, ekgonin, fensiklidin (PCP), lysergic acid diethylamide (LSD), esrar ya da metamfetamin karışımları.[3][4][5] Amerika Birleşik Devletleri Yüce Mahkemesi, Kennedy v. Louisiana davasında mağdurun ölümüne yol açmayan eylemlerde sanığa ölüm cezası verilemeyeceğine hükmetmiştir ancak devlete karşı işlenen suçlar ile uyuşturucu çetesi yöneticiliği konusunda açık kapı bırakmıştır.[6][7]
 Afganistan
 Bangladeş
 Birleşik Arap Emirlikleri
 Brunei
 Çin
 Endonezya
 Fas
 HindistanBelirlenen miktar içerisinde ikinci kez uyuşturucu kaçakçılığı suçundan hüküm giyerse ölüm cezasına çarptırılmayabilir.[1]
 Irak
 İran
 Katar
 Kuveyt
 Kuzey Kore
 Küba
 Laos
 Malezya[8]
 Mısır
 Pakistan
 SingapurMisuse of Drugs Act (Singapur)
 Somali
 Sri Lanka
 Sudan
 Suriye
 Suudi Arabistan
 Tayland
 Tayvan
 Umman
 Ürdün
 Vietnam
 Yemen
 Zimbabve

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b Bombay High Court overturns mandatory death penalty for drug offences; first in the world to do so 22 Mayıs 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. 17 June 2011 by Lawyers Collective. "Consequently, the sentencing Court will have the option and not obligation, to impose capital punishment on a person convicted a second time for drugs in quantities specified under Section 31A. ... Across the world, 32 countries impose capital punishment for offences involving narcotic drugs and psychotropic substances."
  2. ^ Death Penalty for Drug Offences Global Overview 2012: Tipping the Scales for Abolition 8 Aralık 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. 27 November 2012. Harm Reduction International. "Tipping the Scales for Abolition documents the 33 countries and territories that retain death penalty for drug offences, including 13 in which the sentence is mandatory."
  3. ^ The Federal Death Penalty Act of 1994 25 Mart 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Criminal Resource Manual 69. United States Department of Justice - United States Attorneys' Office. "In passing this legislation, Congress established constitutional procedures for imposition of the death penalty for 60 offenses under 13 existing and 28 newly-created Federal capital statutes, which fall into three broad categories: (1) homicide offenses; (2) espionage and treason; and (3) non-homicidal narcotics offenses."
  4. ^ The death penalty for drug kingpins: Constitutional and international implications 20 Ocak 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. By Eric Pinkard. Fall, 1999. Vermont Law Review. "In 1994 Congress enacted the Federal Death Penalty Act (FDPA) with provisions permitting the imposition of the death penalty on Drug Kingpins. The FDPA is unprecedented in American legal history in that the death penalty can be imposed in cases where the Drug Kingpin does not take a human life." See also: Violent Crime Control and Law Enforcement Act, and the section on the Federal Death Penalty Act.
  5. ^ 18 USC § 3591 - Sentence of death | Title 18 - Crimes and Criminal Procedure | U.S. Code 15 Ekim 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Title 18 of the United States Code. Legal Information Institute.
  6. ^ Syllabus. Kennedy v. Louisiana 24 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Syllabus posted on SCOTUS blog 21 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. SCOTUS is Supreme Court of the United States.
  7. ^ Chapter 4: The Death Penalty for Non-Homicide Drug Trafficking? Kennedy v. Louisiana and the Federal Death Penalty Act 15 Kasım 2013 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi. By Seth Gurgel. From the book The Contemporary American Struggle with Death Penalty Law: Selected Topics and Cases. U.S.-China Death Penalty Reform Project of the U.S.-Asia Law Institute of NYU School of Law. A paragraph from it that summarizes things (emphasis added):
    Making this discussion somewhat easier is the fact that in a recent case totally unrelated to drug trafficking (the case itself addressed the constitutionality of imposing the death penalty for rape of a child where no death occurs), Kennedy v. Louisiana, the U.S. Supreme Court conducted a detailed analysis of the distinction between crimes that do and do not take a human life and the relationship of each type of crime to the death penalty. Within this analysis, in a non-binding portion of the Court’s opinion (dictum), the Court drew an analytical line separating “offenses against the individual” from “offenses against the State.” In its holding, the Kennedy Court stated that, at least within the category of “offenses against the individual,” the death penalty is unconstitutional for crimes that do not take a human life, because the punishment of death is “excessive” and “disproportionate” to the crime, pursuant to the Eighth Amendment’s prohibition on “cruel and unusual punishment.” With respect to the other category, however – “offenses against the State” – including crimes such as drug trafficking (and treason and espionage), even when they do not result in a death, the Court left open the possibility that the death penalty might not be unconstitutionally “excessive” punishment.
  8. ^ Moroccan man gets death for drug trafficking 21 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. 31 May 2013. New Straits Times.

Dış bağlantılar

İnfaz yöntemleri:

Kaynakça için kaynaklar:

İlgili Araştırma Makaleleri

Ölüm cezası olarak da bilinen ve daha önce adli cinayet olarak adlandırılan idam cezası, bir suçun cezası olarak bir kişinin öldürülmesinin devlet tarafından onaylanmış uygulamasıdır ve genellikle kişinin söz konusu cezayı gerektiren normları ihlal etmekten sorumlu olduğu sonucuna varmak için yetkili, kurallarla yönetilen bir süreci takip eder. Bir suçlunun bu şekilde cezalandırılmasını emreden hüküm, ölüm cezası olarak bilinir ve cezanın yerine getirilmesi eylemi infaz olarak adlandırılır. Ölüm cezasına çarptırılan veya infaz edilmeyi bekleyen mahkumlara "idam mahkumu" denir. Etimolojik olarak idam terimi, kafa kesme yoluyla infaz anlamına gelir, ancak infazlar asma, vurma, zehirli iğne, taşlama, elektrik verme ve gaz verme gibi birçok yöntemle gerçekleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Pablo Escobar</span> Kolombiyalı uyuşturucu kaçakçısı

Pablo Emilio Escobar Gaviria, Kolombiyalı uyuşturucu lordu ve Medellín Karteli'nin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Anayasası</span> Amerika Birleşik Devletleri Anayasası Hakkında

Amerika Birleşik Devletleri Anayasası, Amerika Birleşik Devletleri'nin en yüksek yasasıdır. Önsöz, 7 madde ve 27 yasa değişikliğinden oluşur. Yetkiyi ulusal ve eyalet hükûmetleri arasında bölerek, federal bir sistem kurar. Anayasa'nın ilk üç maddesi kuvvetler ayrılığı ilkesiyle federal hükûmeti üç bağımsız organa ayırır: Yasama organı, iki meclisli Kongre'den oluşur ve federal yasaları yapmakla yükümlüdür ; Yürütme organının başı olarak Başkan, ulusal yasaların uygulanmasından sorumludur ; ve Yargı organı olarak Yüksek Mahkeme ve diğer federal mahkemeler, kanunları yorumlayarak ve uygulayarak federal mahkemelerde görülmekte olan davaları karara bağlamakla görevlidir.

<span class="mw-page-title-main">National Register of Historic Places</span>

National Register of Historic Places veya kısaltılmış haliyle NRHP ABD federal hükümetinin koruma altına almaya değer gördüğü bölgeler, mahalleler, binalar, yapılar ve cisimleri içeren resmi listenin ismidir. Bu listede yer almak veya listedeki bir yerin civarında yer almak mevcut emlağın korunması şartıyla birçok vergi avantajına da olanak sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Drug Enforcement Administration</span>

Drug Enforcement Administration ya da bilinen kısa adıyla DEA, ABD Adalet Bakanlığı'na bağlı federal hükûmet dairesi ve kolluk kuruluşudur. DEA, ABD'de uyuşturucu kullanımı ve uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele etmekle görevlidir. DEA, Kontrollü Maddeler Yasası'na göre bu mücadelede tek sorumlu olmayıp, FBI ve Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Bürosu ile görevi paylaşır.

Federal bölge, federasyonlarda bulunan bir idari bölünüş şeklidir. Federal hükûmetin doğrudan kontrolü altındadır. Federal bölge genellikle başkenttir.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Brezilya ziyaretçileri Brezilya'nın dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır.

<span class="mw-page-title-main">Hazine Bakanlığı (Amerika Birleşik Devletleri)</span>

Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı, ABD federal hükûmetinin, hazinesi ve maliyeden sorumlu bakanlığıdır. Devletin gelirini yönetmek için 1789'da bir Kongre Kanunu'yla kurulmuştur. Bakanlık Kabine'nin bir üyesi olan Hazine Bakanı tarafından yönetilir.

Amerika Birleşik Devletleri'nde ölüm cezası, ülke genelinde federal düzeyde, 27 eyalette ve Amerikan Samoası'nda yasal bir cezadır. Ayrıca bazı askeri suçlar için de yasal bir cezadır. İdam cezası, 23 eyalette ve federal başkent Washington, D.C.'de kaldırılmıştır. Genellikle ağırlaştırılmış cinayet gibi sadece en ciddi suçlar için uygulanmaktadır. Her ne kadar 27 eyalette yasal bir ceza olsa da, 20 eyalet ölüm cezalarını infaz etme yetkisine sahiptir, diğer yedi eyalet ve federal hükûmet ise farklı moratoryum türlerine tabidir. Amerika Birleşik Devletleri'nde idam cezasının varlığı erken sömürge dönemi Virginia'sına kadar uzanmaktadır. Japonya, Singapur ve Tayvan ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri dört gelişmiş demokrasiden biri ve ölüm cezasını düzenli olarak uygulayan tek Batı ülkesidir. Dünya çapında bu cezayı uygulayan 54 ülkeden biridir ve o zamandan bu yana beş ülke tarafından daha benimsenen bir infaz yöntemi olarak zehirli iğneyi ilk geliştiren ülkedir. Filipinler o zamandan beri infazları kaldırdı ve Guatemala da bunu sivil suçlar için yaptı. Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, idamdan önce hükümlülere sakinleştirici verilmesi yaygın bir uygulamadır.

Bu listede ölüm cezasına hükmedilip ölüm sırasına alındıktan sonra suçsuz olduğu anlaşılan kişiler yer almaktadır. Listedeki bazı isimlerin itibarı öldükten sonra iade edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ölüm sırası</span>

Ölüm sırası, ölüm cezası uygulanan ülkelerde genellikle cezaevinin bir bölümünde bulunan ve idam cezasının infazını bekleyen hükümlülerin tutulduğu bölümdür. Özel bir bina veya ayrı bir ünite olmayan yerlerde de idamı bekleme durumunu belirttiği için söz konusu terim mecazi olarak kullanılmaktadır. Sanık eylemi nedeniyle suçlu bulunduktan ve ölüm cezası ile cezalandırıldıktan sonra temyiz ve habeas corpus aşamaları devam ederken de ölüm sırasında kalmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uyuşturucu ticareti</span> Uyuşturucuların ekimi, üretimi, dağıtımı ve satışına dayalı küresel bir kara piyasa

Yasa dışı uyuşturucu ticareti veya uyuşturucu ticareti, uyuşturucu yasağı kanunlara tabi uyuşturucuların ekimi, üretimi, dağıtımı ve satışına dayalı küresel bir kara piyasadır. BM raporlarına göre küresel uyuşturucu ticareti 2003 yılı tahminleri ile 321.6 milyar Amerikan doları olup dünya ticaret hacminin %1'ini oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uyuşturucuyla Savaş</span>

Uyuşturucuyla Savaş, Amerika Birleşik Devletleri federal hükûmetinin yasadışı uyuşturucu ticaretinin azaltılmasını sağlamak amacıyla uyuşturucunun yasaklanması, askeri yardım ve askeri müdahale kampanyası için kullanılan bir terimdir. Bu girişim, katılımcı hükûmetlerin ve BM'nin yasadışı ilan ettiği psikoaktif ilaçların üretimini, dağıtımını ve tüketimini caydırmaya yönelik bir dizi uyuşturucu politikasını içermektedir. Terim, 18 Haziran 1971 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri başkanı Richard Nixon tarafından verilen basın toplantısından kısa bir süre sonra medya tarafından popülerleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'nin toprakları</span> Birleşik Devletlerin yeryüzünde bulunan topraklarının tamamı

Amerika Birleşik Devletleri'nin toprakları, Amerika Birleşik Devletleri federal hükûmetinin doğrudan denetimi altında bulunan dış idari bölümlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Esrarın yasallığı</span> esrarın yasal olduğu ve olmadığı yerler

Esrarın yasallığı, tıbbi ve rekreasyon amaçlı, ülkeye, sahip olma, dağıtma ve yetiştirme ve nasıl tüketilebileceği ve hangi tıbbi koşullar için kullanılabileceği açısından farklılık göstermektedir. Çoğu ülkede bu politikalar, 1961'de kabul edilen Birleşmiş Milletler Narkotik İlaçları Tek Sözleşmesi, 1971 tarihli Psikotrop Maddeler Sözleşmesi ve 1988'de Uyuşturucu Maddeler ve Psikotrop Maddelerdeki Yasadışı Trafik ile Mücadele sözleşmesi ile düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sudan'da LGBT hakları</span>

Sudan'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan sakinlerin karşılaşmadığı yasal ve toplumsal zorluklara uğrayabilir. Temmuz 2020'de idam cezası ve bedensel ceza, anal seks yapmış erkek veya kadınlara uygulanabilen ceza yöntemleri olarak ortadan kaldırıldı. Buna rağmen, hapis cezası hâlen erkeklere uygulanabilecek olası bir ceza yöntemi olarak ortada durmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda'nın uyuşturucu politikası</span>

Hollanda'nın uyuşturucu politikası, Hollanda'nın uyuşturucu ve psikoaktif ilaçlar hakkındaki politikasını ifade eder. Afyon Yasası'nda tanımlanan tıbbi olmayan uyuşturucuların eğlence amaçlı kullanımı, bulundurulması ve ticareti teknik olarak yasadışı olsa da, 20. yüzyılın sonlarından bu yana resmi politika, belirli koşullar altında diğer ikisine tolerans gösterirken, tüm eğlence amaçlı kullanıma açık bir şekilde tolerans göstermek olmuştur. Bu pragmatik yaklaşım, uyuşturucudan arınmış bir Hollanda toplumunun gerçekçi olmadığı ve ulaşılamaz olduğu ve eğlence amaçlı uyuşturucu kullanımının yol açtığı zararı en aza indirmek için çabaların daha iyi harcanacağı fikriyle motive edildi. Gedoogbeleid'in bir sonucu olarak, Hollanda'da tipik olarak bir uyuşturucuya diğer birçok ülkeden çok daha toleranslı görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de uyuşturucu ticareti</span>

Türkiye'de uyuşturucu ticareti, Türkiye'de ulusal veya uluslararası olarak yürütülen yasadışı madde ticaretini tanımlar. Türk yetkililere göre PKK gibi yasadışı örgütler, başta Güneydoğu Türkiye'de yürütülen esrar üretimi olmak üzere madde ticaretiyle ilgilenmekte ve bundan gelir elde etmektedir. 1920'lerin ortasından 1930'lara kadar İstanbul'da yer almış 3 eroin fabrikası dünya yasadışı eroin ticaretinin en önemli merkezini oluşturmaktaydı. 1996 yılında meydana gelmiş Susurluk Skandalı, Türkiye'deki derin devlet ile uyuşturucu ticareti arasındaki bağları ortaya koydu.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'da ölüm cezası</span>

Japonya'da ölüm cezası, Japonya'da uygulanan bir ölüm cezasıdır. Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Güney Kore, Singapur ve Tayvan ile birlikte gelişmiş ülkelerde ölüm cezasının bulunduğu beş ülkeden biridir.

Amber McLaughlin, 2003 yılında eski kız arkadaşı Beverly Guenther'e tecavüz edip öldürmek suçundan Missouri'de idam edilen Amerikalı transseksüel kadın. Cinayeti işlediği dönemder erkek olan McLaughlin, hapise girince cinsiyet değiştirerek kadın olmuştur. McLaughlin, Amerika Birleşik Devletleri'nde idam edilen ilk transseksüel kişi olarak tarihe geçti. Yasal adı doğum adı olan Scott A. McLaughlin olarak kaldı ve ölüm emri ile hapishane kayıtlarına böyle tanımlandı.