İçeriğe atla

Uylak

Uylak, Türk mitolojisinde erkek ya da dişi cadı ya da ruhtur.

Şeytan'a bağlı kötü varlıklar oldukları düşünülür ve hastalık göndererek, sığırları öldürerek, hasatları bozarak vb. insanlara zarar verebilirler. Uylaklar, çeşitli hayvanlara ve nesnelere şekil verme yeteneğine sahiptir; tazılar, kediler, tabutlar ve hatta bazen insanlar gibi. Ayrıca Arçura'nın büyülerine karşı dirençlidirler.

Uylaklar, musallat oldukları ıssız yollarda insanları rahatsız eder ve korkutur.[1]

Bu kelime aynı zamanda hakaret olarak da kullanılabilir.

Uylak terimi, Türkçe Uylamak (ısrar etmek, zorlamak, rahatsız etmek anlamına gelir) ve Oyalamak (geciktirmek) fiilinden gelir.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Efsanevi Yaratıklar(İyileştirmede...) - Uylak - Wattpad". www.wattpad.com. Erişim tarihi: 15 Ekim 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vampir</span> insanların kanını emdiğine inanılan yaratık

Vampir, günbatımı ile şafak arasında dirilerek mezarından çıktığına, insanlara saldırıp kanlarını emdiğine inanılan mitolojik bir varlıktır.

Cin, İbrahimi dinler de dahil olmak üzere modern veya antik birçok din ve inanışta bulunan bir tür ruhani mitolojik yaratıktır. Farklı inanışlarda farklı karakteristiklere ve özelliklere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Çekingenlik</span>

Çekingenlik veya utangaçlık, bazı insanların diğerleriyle beraberken, konuşurken veya yardım isterken yaşadığı güven yetersizliğidir. Zoolojide ise çekingen, genel olarak insanlardan kaçınmaya eğilimli olmak anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Ejderha</span> efsanevi canavar

Ejderha, yarasa kanatlı, dikenli kuyruklu, derisi pullu, ağzından ateş saçan dev kertenkele ya da yılan biçimindeki efsanevi canavardır. Tarih öncesinin ejderhayı andıran dev sürüngenleri hakkında hiç bilgi yokken bile bu yaratıkların varlığına inanılırdı. Yunancadaki δράκων (drákōn) sözcüğü başlangıçta her türlü büyük yılan için kullanılırdı.

Karakoncolos, Yunan, Bulgar, Türk ve Anadolu halk kültürlerinde kışları ortaya çıktığına inanılan, tüylerle kaplı bir yaratık. Karakoncul, Koncolos ve Congolos olarak da bilinir.

Yaratık, genel olarak var olan her canlı varlık, mahlûk.

<span class="mw-page-title-main">Canavar</span> tuhaf yaratık

Canavar; mitolojilerde, masallarda ve efsanelerde bahsedilen vahşi hayvan, olağanüstü, yırtıcı canlı. Türk kültüründe Guyuk (Güyük) veya Azman olarak da bahsedilir. Değişik biçimlerde tasvir edilir. Çoğu zaman her tür sıra dışı ve yırtıcı varlığı ifade etmekte kullanılır. Azerbaycan Türkçesinde canavar sözcüğünün yırtıcı hayvan manası daralarak, doğrudan "kurt" anlamını taşır hale gelmiştir.

<i>Alien Predatore Karşı</i> film

Alien Predatör'e Karşı, 2004 yılında gösterime giren film.

<span class="mw-page-title-main">Arçura</span> Çuvaş ve Türk-Tatar mitolojisinde ormanlarda yaşayan kötücül bir varlık

Arçura - Türk ve Çuvaş mitolojisinde Orman İyesi. Arçuray olarak da söylenir.

<span class="mw-page-title-main">Domovoi</span>

Domovoi, Slav folklorunda evin koruyucu ruhunun adı olup kızdırılmadığı sürece insanları rahatsız etmeyen, küçük rüşvetlere kanan vücudu kıllarla kaplı bir yaratık olarak tasvir edilmektedir.

<i>Ölüm Bölgesi: Çöküş</i>

Ölüm Bölgesi: Çöküş 2008 yılında, Justin Gray ve Jimmy Palmiotti tarafından kaleme alınmış ve Chuck Patton tarafından yönetilmiş bir animasyon -bilimkurgu-korku filmidir. Antony Johnston tarafından yazılan Dead Space adlı çizgi roman hikâyesi, filme kaynaklık etmektedir ve film konusunun geçmişini anlatmaktadır. Film ise Electronic Arts firmasının 2008 yılında satışa sunduğu Dead Space adlı video oyunu'nun hikâyesine kaynaklık etmektedir.

Su Ana - Türk, Tatar ve Altay mitolojilerinde Su Tanrıçası. Değişik Türk dillerinde Suv Ana olarak da bilinir. Moğollar Usan (Uhan) Ece olarak adlandırırlar.

Su Ata - Türk, Tatar ve Altay mitolojisinde Su Tanrısı. Değişik Türk dillerinde Suv Ata olarak da bilinir. Moğollar Usan (Uhan) Etseg olarak adlandırırlar.

<span class="mw-page-title-main">Yer Tanrı</span>

Yer Tanrı - Türk ve Altay halk inancında ve mitolojisinde yeryüzü ilahıdır. Yertengri veya Certenger olarak da söylenir. Bazen kötülükleri ve insani ve nefsani oluşumları temsil eder. Gök Tanrı yanında ikinci planda kalır. İnsan biçimli olarak çok fazla tasvir edilmemiştir. Ancak çoğu zaman dişil bir varlık olarak algılanır. Yeryüzü veya Dünya “Yertinç / Yerdinç” olarak ifade edilir.

Spore, birkaç türün birleşimi olan tek oyunculu tanrı oyunudur. Maxis tarafından geliştirilmiş, Will Wright tarafından tasarlanmıştır. Ekim 2008'de piyasaya sunulmuştur. Daha sonra Spore: Galactic Edition isimli bir sürümü çıkmış, oyunun yapımını, oyun hakkında püf noktalarını, kitap, poster ve kılavuzları içermiştir. Bu paket oyuna yeni imkanlar da eklemektedir. Mobil cihazlar için "arcade" tarzı birkaç sürümü geliştirilmiştir. Oyun aksiyon, rol yapma ve gerçek zamanlı strateji türlerini birleştirir. Biyolojik bir türün mikroskobik aşamadan kontrolünü alarak zeki ve sosyal canlılara dönüştürülmesini konu alır. Küçük bir deniz yaratığından büyük etoburlara ve sonunda uzay imparatorluğu kuran zeki canlılara ulaşılabilir. Bu büyük oyun imkanlarına yol açar. Açık uçlu bir bitişi vardır. Oyuncunun kontrol ettiği canlının kaderi özgürce çizilebilir. Belli bir son yoktur. Oyuncunun yarattığı imkanlar dahilinde ödül olarak "DNA" verilir. Oyuncu da bunlarla yeni uzuvlar geliştirebilir. Hayatın ve evrimin gidişatını anlatan yenilikçi bir oyundur.

<i>Prometheus</i> (film, 2012) Prometheus 2012 yılında yapılan bir hollywood filmi

Prometheus, yönetmenliğini Ridley Scott'ın, senaristliğini Jon Spaihts ve Damon Lindelof'un yaptığı, başrollerinde Noomi Rapace, Michael Fassbender, Guy Pearce, İdris Elba, Logan Marshall-Green ve Charlize Theron gibi isimlerin oynadığı 2012 yapımı bilimkurgu filmi. 21. yüzyıl sonlarında doğru, birkaç antik kültürün eserleri arasında keşfedilen yıldız haritaları Prometheus mürettebatının ilgisini çekmektedir. İnsanlığın kökeni arayan mürettebat farklı bir gezegene gelerek insan ırkının yok olmasına neden olabilecek bir tehdidi keşfeder.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa ejderhası</span>

Avrupa ejderhası, Avrupa'nın örtüşen kültürleri arasında folklor ve mitolojide geçen efsanevi yaratıklardır.

<span class="mw-page-title-main">Efsanevi yaratık</span>

Efsanevi yaratık ya da mitolojik yaratık; kurgusal, hayali ve doğaüstü bir hayvandır. Bazen bir kırma, genellikle yarı insandır ve varlığı kanıtlanmamıştır, sadece kurgu ya da folklorda geçmektedir.

İskoç mitolojisi, İskoçya tarihi boyunca ortaya çıkan, bazen birbirini takip eden nesiller tarafından detaylandırılan ve diğer zamanlarda reddedilen ve başka açıklayıcı anlatılarla değiştirilen mitlerin bir koleksiyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Tibet mitolojisi</span>

Tibet mitolojisi, Tibet halkı tarafından aktarılan geleneksel ve dini hikâyelere atıfta bulunur. Tibet mitolojisi, esas olarak Tibet kültüründen kaynaklanan ulusal mitolojinin yanı sıra hem Tibet Budizmi hem de Bön Dininden gelen dini mitolojiden oluşur. Bu efsaneler genellikle sözlü olarak, ritüellerle veya heykeller veya mağara resimleri gibi geleneksel sanatlarla aktarılır. Ayrıca, tanrılardan ruhlara ve canavarlara kadar çeşitli farklı yaratıklar da Tibet mitolojisinde önemli bir rol oynamaktadır ve bu mitlerin bazıları ana akım Batı medyasına girmiştir, en dikkat çekici olanı ise İngilizce Abominable Snowman olarak bilinen Yeti'dir.