İçeriğe atla

Uygunsuzlar (film)

Uygunsuzlar
The Misfits
"Filmin özgün sinema afişi"
YönetmenJohn Huston
YapımcıFrank E. Taylor
YazarArthur Miller
OyuncularClark Gable
Marilyn Monroe
Montgomery Clift
Thelma Ritter
Eli Wallach
MüzikAlex North
Görüntü yönetmeniRussell Metty
KurguGeorge Tomasini
StüdyoSeven Arts Productions
DağıtıcıUnited Artists
Çıkış tarih(ler)i1 Şubat 1961 (1961-02-01)
Süre125 dakika[1]
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe$4 milyon
Hasılat$4.1 milyon[2]

Uygunsuzlar (Orijinal adı: The Misfits), 1961 çıkışlı Amerikan dram filmi. Senaryosu Arthur Miller tarafından yazılmış, John Huston tarafından yönetilmiştir. Oyuncu kadrosunda Clark Gable, Marilyn Monroe, Montgomery Clift, Thelma Ritter ve Eli Wallach vardır. Marilyn Monroe ve Clark Gable'ın tamamlanmış son filmleridir. Film, gösterime girdiği dönemlerde gişede pek başarılı olamadı ama senaryosu ve oyuncu performansları eleştirmenler tarafından beğenildi.[3]

Filmin konusu

Nevada'da yaşayan ve geçimini vahşi atları yakalayıp satarak kazanan üç arkadaşın hayatına yeni boşanmış genç ve güzel bir kadın olan Roslyn Tabor (Monroe) girer. Roslyn ilk önce eski bir kovboy olan Gay Langland (Gable) ile tanışır. Guido (Wallach) ve Langland (Gable) ise onu ve bir arkadaşı olan Isabelle Steers (Ritter)'ı evlerine davet eder. Böylece Roslyn zorlu boşanma sürecini daha rahat atlatabilcektir. Filmde ise Roslyn, Gay, Guido, Perce ve Isabella'nın kesişen hayatlarını görüyoruz.

Oyuncu kadrosu

John Huston kart oyunu sahnesinde adı geçmeyen bir figüran olarak filmde yer aldı.

Yapım

Uygunsuzlar'ın oyuncuları, senaristi Arthur Miller ve yönetmeni John Huston'la birlikte filmin setinde.

Uygunsuzlar'ın yapım aşamasının oldukça zorlu geçtiği belirtildi. Kuzey Nevada çölünün 42 °C sıcaklığı[4] ve Monroe'nun yazar Arthur Miller ile olan evliliğinin bozulması bunlardan sadece birkaçıydı. Yönetmen Huston'ın kumar oynayıp içki içtiği ve bazen sette uyuduğu bildirildi. Üretim şirketi, kumar kayıplarının bir kısmını karşılamak zorunda kalmıştı. Monroe'nun sağlığının o dönemlerde iyi olmayışı da yapım aşamasını etkilemişti. Huston, Monroe'yu Ağustos 1960'ta detoksifikasyon için hastaneye gönderdi ve prodüksiyonu durdurdu. Monroe, iki hafta boyunca hastanede tedavi gördü.[5]

Thomas B. Allen, filmin yapıldığı şekliyle çizimler üretmek için görevlendirildi. Magnum Photos, Uygunsuzlar'ın yapımını belgeleyen Inge Morath ve Eve Arnold'un da aralarında bulunduğu personel fotoğrafçısına sahipti. Morath, film yayınlandıktan hemen sonra Monroe'nun eski kocası Miller'la evlendi.

Ana kadrodaki oyuncular Reno'daki günümüzde yıkılmış olan Mapes Hotel'de kaldılar. Filmin çekim yerleri arasında, Virginia Street'teki Washoe County Mahkeme Evi ve Pyramid Gölü yakınındaki Quail Kanyonu yer aldı.[6][7] Monroe'nun palet topu oynadığı bar sahnesi ve rodeo sahneleri Carson Şehri'nin doğusunda, Nevada'nın Dayton kentinde çekildi. Filmin doruk noktası, Stagecoach yakınlarındaki Dayton'ın 20 km doğusunda,[7] Nevada'daki kuru bir gölde gerçekleşti.[8] Bugün alan "Misfits Flat" olarak bilinir.[9]

Çekimler, Gable'ın ölümünden 12 gün önce 4 Kasım 1960'ta tamamlandı[10] ve Uygunsuzlar, 1 Şubat 1961'de Clark Gable'ın 60. doğum günü olacağı zamanda gösterime girdi.[11]

Yayınlanma

Gişe

Uygunsuzlar filmi gişede başarılı olamadı ve yaklaşık olarak 4,100,000 dolar hasılat elde etti.[12] Siyah-beyaz olarak çekilmesine karşın, çekimlerde yaşanılan aksaklıklar nedeniyle toplam bütçe 4 milyon doları bulmuştu.

Eleştirel görüşler

Setteki zorluklara rağmen Gable, Monroe, Clift ve Wallach'ın performansları oldukça beğenildi.[3][13] Monroe, ölümünden beş ay önce Mart 1962'de "Dünya Film Favorisi" Altın Küre Ödülü'nü kazandı. Directors Guild of America, Huston'ı "En İyi Yönetmen" kategorisine aday gösterdi.

27 incelemenin değerlendirildiği eleştiri topluluğu sitesi Rotten Tomatoes'da bütün eleştiriler olumlu yönde oldu ve film 10 üzerinden 8.1 puan aldı.[3]

Kaynakça

  1. ^ "THE MISFITS (A)". United Artists. British Board of Film Classification. 9 Şubat 1961. 6 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2013. 
  2. ^ "All-Time Top Grossers", Variety, 8 Ocak 1964 sf. 69
  3. ^ a b c Rotten Tomatoes'ta The Misfits
  4. ^ Arthur Miller (1995). Timebends: A Life. Penguin. s. 470. ISBN 978-0-14-024917-0. 
  5. ^ Greenberg, Peter S. "Saints and Stinkers". Rolling Stone (337). John Huston tarafından görüşme yapıldı. John Huston. s. 25. 
  6. ^ Miller, 1995, sf. 508
  7. ^ a b James Goode (1986) [First Published 1963 as "The Story of The Misfits"]. The Making of the Misfits. Limelight Editions. s. 55,123. ISBN 0-87910-065-6. 
  8. ^ Rocha, Guy. "Myth #60 - Myths and "The Misfits"". 18 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2010Sierra Sage, Carson City/Carson Valley, Nevada, January 2001 edition 
  9. ^ "Misfits Flat". Coğrafi Adlar Bilgi Sistemi. Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu. 1 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2010. 
  10. ^ "Behind the Camera: The Misfits". 8 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2014. 
  11. ^ Crowther, Bosley (2 Şubat 1961). "The Misfits (1961): Gable and Monroe Star in Script by Miller". The New York Times. 12 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2012. 'The Misfits,' which came to the Capitol yesterday.... 
  12. ^ "Sunday Editor's Pick: The Misfits (1961)". AltScreen. 16 Temmuz 2011. 25 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2012. 
  13. ^ Miller, Arthur (1987). Timebends. New York: Grove Press. s. 485. ISBN 0-8021-0015-5. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

24 Ocak, Miladi takvime göre yılın 24. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 341 gün vardır.

5 Nisan, Miladi takvime göre yılın 95. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 270 gün vardır.

9 Eylül, Miladi takvime göre yılın 252. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 113 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Miller</span>

Arthur Asher Miller Amerikalı yazar.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Hitchcock</span> İngiliz film yönetmeni (1899 – 1980)

Sir Alfred Joseph Hitchcock CBE, Birleşik Krallık doğumlu Amerikalı gerilim filmleri yönetmenidir. Londra'da dünyaya gelen ve mühendislik eğitimi gören Hitchcock; Psycho, North by Northwest, Vertigo, Rear Window ve The Birds gibi klasikleşmiş filmleriyle tanınır. Tüm zamanların en iyi yönetmenlerinden biri olarak kabul edilir. Gerilim ve cinayet filmleri ustasının 70'e yakın filmi mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Marilyn Monroe</span> Amerikalı oyuncu ve manken (1926–1962)

Marilyn Monroe, Amerikalı oyuncu ve model. Komedi filmlerindeki "sarışın bomba" karakterlerini oynamasıyla tanınan sanatçı, 20. yüzyılın en ünlü sinema yıldızlarından ve seks sembollerinden biriydi. Sadece on yıl başrol oyuncusu olarak yer almasına rağmen 1962'de beklenmedik bir şekilde öldüğünde, filmleri 200 milyon dolar hasılat elde etmişti. Büyük bir popüler kültür simgesi olarak görülmeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Elia Kazan</span> Amerikalı film yönetmeni (1909 – 2003)

Elia Kazan doğum adıyla Elias Kazancıoğlu, Yunan asıllı Amerikalı yönetmen ve yazar. Özellikle Tennessee Williams ve Arthur Miller'ın oyunlarını sahneleyerek tiyatroda büyük başarı kazanmış, etkileyici filmleriyle sinema sanatının ustaları arasına girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jack Cardiff</span> İngiliz görüntü yönetmeni (1914-2009)

Jack Cardiff, Oscar ödüllü İngiliz görüntü yönetmeni, yönetmen. Cardiff aynı zamanda bir fotoğraf sanatçısıdır. Sinemada 1930'lu yıllardan 1980'li yıllara kadar aktif olarak çalışmıştır.

En İyi Orijinal Şarkı Akademi Ödülü her yıl Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından film sektöründe çalışan insanlara verilir. Ödül, bir film için en iyi özgün şarkıyı yapmış şarkı yazarlarına sunulur. Şarkıyı seslendiren kişinin şarkının yapımında adı geçmiyorsa, Akademi Ödülü'nde de geçmez.

<span class="mw-page-title-main">En İyi Film Kurgusu Akademi Ödülü</span>

1934'ten beri dağıtılan bu kategorideki "Oskar" ödül adaylıklarının En İyi Film Akademi Ödülü kategorisi ile yakın alakalı olduğu değerlendirilmektedir. 1981'den beri En İyi Film ödülünü kazananlar ayrıca En İyi Kurgu Oskarı'na da aday gösterilmiştir ve En İyi Film ödülünü kazananların üçte ikisi En İyi Kurgu dalında da ödül sahibi olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">En İyi Yapım Tasarımı Akademi Ödülü</span>

En İyi Prodüksiyon Tasarımı Akademi Ödülü, 1928'den günümüze kadar verilen Akademi Ödülü'dür.

Zap, 1970'ler boyunca ABD'de kullanıma giren bir tür doğrudan eylemdir. Gey kurtuluş grubu Gay Activists Alliance'ın popüler ettiği zap, hem eşcinseller hem de heteroseksüellerin dikkatlerini LGBT haklarına çevirmek amacı ile bir kamu şahsiyeti utandırmak için tasarlanan gürültülü bir kamu gösteri idi.

Misfits, İngilizce uyumsuzlar anlamına gelen bir sözcüktür.

<i>The Misfits</i> (roman, 1961)

The Misfits (Uygunsuzlar), Amerikalı oyun yazarı Arthur Miller'ın 1961 yılında yazdığı romanın adıdır. Kitabın önsözünde bizzat yazarın da belirttiği gibi görünüşte romana benzese de aslında bu alışılmadık formatın yeni bir deneme tarzı olduğu, kitabının roman, oyun ve senaryo formatlarının dışında olduğu, ama bunların hepsinden de ögeler içerdiği belirtilmiştir.

Bu sayfa biyografi ve otobiyografi yazarlarını listeler.

<i>Marilyn ile Bir Hafta</i>

Marilyn ile Bir Hafta, Adrian Hodges tarafından bir Colin Clark kitabı olan The Prince, The Showgirl and Me and My Week with Marilyn adlı eserden uyarlanarak yazılmış, Simon Curtis tarafından yönetilmiş 2011 Birleşik Krallık yapımı biyografik film.

<span class="mw-page-title-main">Metot oyunculuğu</span> oyunculukta içtenlik ve duygusal etkileyiciliği ön planda olan performans ortaya koymaya yönelik alıştırma ve tekniklerin genel adı

Metot oyunculuğu birçok tiyatro uygulayıcısı tarafından formüle edilmiş, oyunculukta içtenlik ve duygusal etkileyiciliği ön planda olan performans ortaya koymaya yönelik alıştırma ve tekniklerin genel adıdır. Bu teknik, Rus oyuncu ve yönetmen Konstantin Stanislavskiy'in Bir Aktör Hazırlanıyor, Bir Karakter Yaratmak ve Bir Rol Yaratmak kitaplarında geliştirdiği Stanislavski sistemi'ne dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Myrna Loy</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1905 – 1993)

Myrna Loy veya Myrna Adele Williams, Amerikalı film, televizyon ve tiyatro oyuncusudur. Dans eğitimi alan Myrna Loy, sessiz filmlerde birkaç küçük rolün ardından kendini tamamen oyunculuk kariyerine adadı. Başlangıçta, genellikle bir vampir veya Asya kökenli bir kadın olarak egzotik roller alıyordu, ancak kariyer beklentileri, The Thin Man filminde (1934) Nora Charles karakterini canlandırmasının ardından büyük ölçüde gelişti.

<span class="mw-page-title-main">Brad Dexter</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1917 – 2002)

Brad Dexter ;, Amerikalı aktör ve film yapımcısıydı. 1960 yapımı The Magnificent Seven (1960) filmi de dahil olmak üzere sert adam ve western rolleriyle tanınır. Sidney J. Furie için Lady Sings the Blues gibi birkaç filmin yapımcılığını üstlendi. Ayrıca Peggy Lee ile kısa bir evliliği, Marilyn Monroe ile bir dostluğu ve Frank Sinatra'yı boğulmaktan kurtarmasıyla tanınır. Dexter'ın sert adam rolleri, gerçek hayattaki rahat ve arkadaş canlısı kişiliğiyle tezat oluşturuyordu.