İçeriğe atla

Uydu yerleşke

Uydu yerleşke, bir üniversitenin veya bir kurumun ana bölgesinden ayrı ve genelde küçük alana sahip yerleşkedir. Uydu yerleşkeler küçük olduklarından klasik bir yerleşke mimarisine sahip olmak yerine genelde ana yerleşkedeki mimariye benzer bir mimariye sahip tek bir binaya sahiptir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bayağı şahin</span> yırtıcı kuş türü

Bayağı şahin ya da Adi şahin, atmacagiller (Accipitridae) familyasından Avrupa'nın en yaygın yırtıcı kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Exeter</span>

Exeter, İngiltere'nin Güney Batı (South-West) bölgesinde, seremoni için Devon kontluğunun merkezi ve günümüzde Devon Kontluğu Yörel İdaresinin bulunduğu bir metropoliten olmayan yerel idareye de sahip ve Orta Çağ'dan beri katedrali bulunduğu için şehir statüsünü de taşıyan bir idare merkezi ve yerleşkedir. Şehir içinden geçerek denize dökülen Exe nehrinin doğusunda konuşlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sinagog</span> Musevi ibadethanesi

Sinagog veya havra, Yahudilik inancına inanan Yahudi ve Samirilerin ibadet etmek için gittikleri ibadethane.

<span class="mw-page-title-main">Mikroişlemci</span> ana işlem biriminin fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tümdevrede birleştiren programlanabilir sayısal elektronik bileşen

Mikroişlemci, işlemci olarak da bilinen, merkezî işlem biriminin (CPU) fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tüm devrede (IC) birleştiren programlanabilir bir sayısal elektronik bileşendir.

<span class="mw-page-title-main">Armagh</span>

Armagh, Kuzey İrlanda'da bulunan yerel idare bakımından "Armagh City and District" bölgesinin merkezi olan ve 1994'te Kraliçe beratıyla şehir statüsü kazanmış bir kent. Yerel idare reformları yapılmadan önce Armagh Kontluğu merkeziydi. 2011 Nüfus Sayımına göre yerel idare sınırları içinde 14.777 kişi yaşamaktadır ve böylece coğrafi görüşle büyükçe bir kasaba kadar nüfusu bulunmaktadır. Kuzey İrlanda'daki diğer şehirler ve İrlanda Cumhuriyeti'nde bulunan şehirler arasında en küçüğüdür; Birleşik Krallık şehir statüsü taşıyan yerleşkeler arasında ise St Davids ve Bangor'dan sonra üçüncü küçük şehir statülü yerleşkedir.

<span class="mw-page-title-main">Sorocaba</span> Brezilyanın São Paulo eyaletinde belediye

Sorocaba, Brezilya'nin "Güneydoğu Bölgesi"'nde São Paulo eyaletinde "Sao Paolo Metropoliten Meso-Bolgesi"'nde bulunup "Sorocaba Mikro-Bolgesi"nin merkezi olan bir kenttir.

Ankara Üniversitesi Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi, toplam 1200 yatak kapasiteli hastanenin en belirgin özelliği geniş yeşil alanlar arasında yatay yerleşim göstermesidir. Yerleşke merkezinin Tıp Fakültesi Caddesi üzerindeki ana girişteki ilk bina tarihi Başhekimlik binasıdır. Bunun hemen arkasında havuzlu bahçenin etrafını U şeklinde saran binalar 1900'lü yılların başında askeri amaçlı inşa edilmiş olup, yenileme çalışmaları biten bölümlerde Radiodiagnostik Anabilim Dalı, Serpil Akdağ Kan Merkezi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı hizmet vermektedir. Radiodiagnostik Anabilim Dalı'nın Cebeci yerleşkesindeki bölümü 1998 yılında en son teknoloji ile donatılarak hizmete açılmıştır. Ayrıca Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı bu yerleşkede yer alır.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü, denizlerde araştırma yapmak ve lisansüstü eğitim vermek için kurulmuş bir enstitüdür. DBE, 1975'te Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin Mersin şehir merkezinin 45 km batısında Doğu Akdeniz kıyısında yer alan Erdemli ilçesinde yerleşik Erdemli kampüsünde kuruldu. ODTÜ'nün Ankara dışında, 1973 yılında kurulmuş olan Gaziantep Yerleşkesinin ardından ikinci dış yerleşke olma özelliğini taşıyan kampüste yaklaşık olarak 700 m² laboratuvar ve 660 bin m²den oluşan limon ağaçlarıyla çevrili alan vardır. Ayrıca 2 araştırma gemisi ve bir liman ile birlikte çalışanlar ve öğrenciler için konutlar da kampüs sınırları içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Yerleşke</span> Bir kurum tarafından kullanılan bina ve arazi kümesi

Yerleşke ya da yabancı dil kökenli karşılığıyla kampüs ya da kampus, bir üniversitenin genellikle kent dışında derslik, öğrenci yurdu gibi her türlü yapı ve etkinlik alanlarıyla toplu bir biçimde bulunduğu yer. Genellikle bir üniversite kampüsünde kütüphaneler, konferans odası, yurtlar, eğlence merkezleri, yemekhaneler ve park benzeri ortamlar bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Washington Üniversitesi</span> ABDnin Seattle kentine bulunan bir üniversite

1861'de kurulan Washington Üniversitesi Seattle, Washington, ABD'de bulunan bir devlet üniversitesidir. Washington olarak da ve halk arasında The U veya UW olarak bilinen üniversite Kuzeybatı Eyaletleri arasındaki en büyük ve Batı kıyısındaki en eski devlet üniversitedir. 'The UW' en büyüğü Seattle'da olmak üzere Tacoma ve Bothell'de iki küçük kampüsü ile beraber üç yerleşkeye sahiptir. 2005 yılı için işletme bütçesi $3.1 milyar ABD dolarıydı. Üniversite Kamu Sarmaşığı olarak bilinmektedir. Bu Amerikan deyimini "bir devlet okuluna yapılan ödeme ile "Ivy League" düzeyinde" yüksek öğrenin imkânı sağlayan ve giderleri devletten karşılanan yapılar için kullanılıyor.

<span class="mw-page-title-main">İskenderay</span>

İskenderay veya Sırbiça, Kosova'nın orta kesiminde yer alan kasaba ve belediye merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Preston, Lancashire</span>

Preston, (

<span class="mw-page-title-main">Cumbria</span>

Cumbria, İngiltere'nin kuzey-batısında idarî bakımdan shire tipi bir county'dir. County'nin idarî merkezi, Carlisle şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Sunderland</span>

Sunderland şehri, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Kuzey Doğu (Northeast) bölgesinde bulunan törensel Tyne-and-Wear Metropoliten Kontluğu içinde tek-seviyeli-yörel-metropoliten Sunderland Şehri Yerel İdaresi'ne bağlı ve 1992'de Kraliçe Elizabeth beratı ile şehir olma statüsü de kazanan bir yörel idare birimi ve yerleşkedir. Yerel idare kanuna göre "Sunderland Şehir Yerel İdaresi" ana Sunderland şehri yanında kuzey-doğu İngiltere'deki Washington küçük şehrini ve etrafındaki küçük yerleşkeleri de ihtiva etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Mecidiye Camii</span>

Küçük Mecidiye Camii ya da Teşrifiye Camii, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yer alan, Osmanlı döneminden kalma tarihî bir ibadethanedir. Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid tarafından, 1848 yılında saray mimarlarından Garabet Amira Balyan ve Nigoğos Balyan'a yaptırılmıştır. Çırağan Sarayı'nın arkasında, Çırağan Caddesi ile Yıldız Parkı'nı bağlayan kısa yol üzerinde bulunan cami, mimari olarak barok üslubunda yapılmış olup, tek minarelidir. Caminin genel mimarisi gibi, minaresi de geleneksel Osmanlı mimarisinden farkılıklar göstermektedir.

Kuveyt mimarisi 18. yüzyılda kurulmuş olan Kuveyt ülkesine özgü mimariyi tanımlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bizans mimarisi</span> Doğu Roma mimarisine genel bakış

Bizans mimarisi, Bizans İmparatorluğu mimarisidir. İmparatorluk, Büyük Konstantin, Roma İmparatorluğu başkentini Roma'dan Byzantion'uma doğuya taşıdığı 330 yılından sonraki Roma İmparatorluğu'nun sanatsal ve kültürel varlığını adresler. Byzantion, "Yeni Roma", sonradan Konstantinopolis ismini almıştır, bugün İstanbul olarak adlandırılmaktadır. İmparatorluk, bir Milenyumdan fazla yaşamış, Avrupa'da Orta Çağ ve Rönesans mimarlığını etkin şekilde etkilemiş, 1453 yılında İstanbul'un fethinden sonra Osmanlı mimarisini etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Burnley</span>

Burnley, Birleşik Krallık'ta İngiltere'nin Kuzey Batı bölgesinde birinci seviyede yerel idare olan Lancashire Kontluğu ve ikinci seviyede yerel idare olan Burnley (borough) sınırları içinde bulunan yerleşim merkezidir. Burnley Lancashire Kontluğu'na bağlı ikinci seviyede "metropolitan olmayan bölge" statülü yerel idare Burnley (borough)'un merkez şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Shropshire</span>

Shropshire, İngiltere'nin Batı Midlands bölgesinde bulunan, doğuda Galler ile sınırı olan ve metropoliten olmayan bir törensel kontluk. Merkezi Shrewsbury'de idi.

<span class="mw-page-title-main">Çin mimarisi</span> Mimarî sistem

Çin mimarisi, Doğu Asya'da yüzyıllar boyunca şekillenmiş bir mimari sistemdir. Dekoratif detaylar haricinde yapısal ilkeleri büyük ölçüde bir değişime uğramamıştır. Tang Hanedanlığı'ndan beri Vietnam, Kore, Japonya ve Moğolistan mimarileri üzerindeki ana etkendir. Mimarinin başlıca malzemesi ahşaptır. Ahşabın yanı sıra bambu kamışı, sarı toprak gibi doğal maddeler kullanılarak, yapılar doğa ile en yüksek derecede uyumlu inşa edilmiştir