İçeriğe atla

Uydu interneti

Çift yönlü internet hizmeti veren Bigpond adlı firmanın kullandığı çanak anteni

Uydu interneti, uydu üzerinden internet hizmeti alınmasını sağlayan bir sistemdir. Uydu bağlantısı, uydu üzerinden televizyon yayınları alınırken kullanılan çanak antenlere benzer bir anten ile uydu üzerinden yüksek hızlarda veri alıp gönderimini sağlar. Uydu sistemleri çift yönlü ya da tek yönlü olarak ikiye ayrılır. Çift yönlü sistemler uydu donanımı aracılığı ile yüksek hızlarda hem veri göndermenize hem de veri almanıza olanak tanırken tek yönlü bağlantılar yine yüksek hızlarda fakat sadece veri almanıza olanak sağlar. Tek yönlü uydu sisteminde verinin gönderilebilmesi için bir Çevirmeli ağ, GPRS, EDGE vb. bağlantıya ihtiyaç duyulur. Bir web sayfasını açmak Çevirmeli ağ, GPRS, EDGE vb. kullandığınız bağlantı ile gönderilirken karşılığı uydu üzerinden bilgisayara hızlı bir şekilde aktarılır. Ayrıca bazı firmalar internet hizmetinin yanında VoIP, televizyon yayınları hatta canlı yayın geçişleri gibi hizmetler de vermektedir. Bu da uydu internetini telekomünikasyon altyapısı kötü veya olmayan yerlerde kullanımının çok fazla tercih edilmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda doğal afetler vb. durumlarda karasal hattın kullanımının imkânsız olması gibi durumlarda ise uydu interneti kesintisiz hizmet vermeye devam eder. Bu da uydu internetinin tercihini bir kat daha artırmaktadır.

Tek yönlü bağlantılar

Tek yönlü uydu internet bağlantılarının çalışma prensibi

Tek yönlü internet erişimi sadece download (indirme) yönünde çalışan bir sistemdir. Bu tip sistemde Download uydu üzerinden, upload ise telefon hattından veya GPRS aracılığı ile yapılır. Upload bağlantısı ile isteğiniz hizmeti aldığınız firmaya iletilir ve firma isteğinizi paketleyerek uydu üzerinden bilgisayarınıza iletir. Bu tür internet erişimi için gerekli olan belli başlı ekipmanlar normal bir çanak anten (boyutu hizmeti veren firmanın, hizmet verdiği uyduya göre değişiklik gösterebilir), masaüstü bilgisayarlar için DVBS PCI kartı, notebook'lar için USB DVBS kartı'dır.

Tek yönlü internet erişiminin artıları, maliyetinin düşük olması ve yüksek download hızına ulaşmak isteyenler için uygun bir çözüm olmasıdır.

Çift yönlü bağlantılar

Çift yönlü uydu internet bağlantılarının çalışma prensibi

Çift yönlü uydu internet erişimi adından da anlaşılacağı gibi hem veri gönderimi hem de veri alma işlemlerini uydu üzerinden yapan uydu interneti sistemidir. Bu sistemde transmitting(gönderme) için telefon hattına veya GPRS bağlantısına ihtiyaç duyulmaz. İnternet hizmeti verilemeyen yerlerde en ideal çözümdür. Türkiye'de maliyeti yüksek olduğundan dolayı bireysel olarak kullanımı pek tercih edilmez. Türkiye'de bu hizmetin kullanım için ruhsat vb. belgelere ihtiyaç duyulmaktadır. Çift yönlü uydu interneti erişimi için kullanılan ekipmanlar, tek yönlü uydu interneti için kullanılan ekipmanlardan çok farklıdır. Gerekli ekipmanlar, alıcı ve verici bir çanak anten ve uydu modemi'dir. Bu çanak anten bir canlı yayın araçlarının üzerindeki çanak antene benzetilebilir. Bu ekipmanlar servis sağlayıcılarından belli bir ücret ile satın alınabilir veya servis sağlayıcısı kiralama hizmeti veriyorsa kiralama bedelleri ödenerek ekipmanlar kiralanabilir. Uydu yoğunluk durumuna göre hız değişkenlik gösterebilir. Genellikle bu sistemi bankalarda, büyük firmalarda ve internet altyapısı bulunmayan yerlerde görmek mümkündür.

Taşınabilir uydu interneti

Taşınabilir uydu modemi

Bu sistemler genellikle uydu yönüne çevrilerek kullanılan dikdörtgensel şekilde olan bir kutu şeklindedir. VSAT sistemine göre uyduya farklı bir yön hizasına gerek yoktur ve sinyal kuvvet metrelerinde kullanıcıya yardımcı olmak amacıyla yapılmıştır.

Bu tür modemler genellikle Ethernet ve USB bağlantıları ile bilgisayara bağlanırlar. Hatta bazılarının uydu telefonunda olduğu gibi yerleşik Bluetooth transrecieveri bulunur. Modemler bir bataryaya sahiptir ve bir dizüstü bilgisayara bağlandığında bilgisayarın bataryasını tüketmez. En çok tercih edilen sistem INMARSAT'ın BGAN'ı dır. Bu terminaller yaklaşık bir evrak çantası boyutlarındadır ve 350-500 kbit/s arasında simetrik hızlara ulaşabilmektedir. Daha küçük modemler Thuraya tarafından hizmete sunulmaktadır ama sınırlı kapsama alanında 144 kbit/s hıza ulaşmaktadırlar. Bu modemi kullanmak aşırı derecede maliyetlidir.Megabyte başına yaklaşık 5 $ ile 7 $ arasında maliyeti vardır. Modemlerin fiyatları yaklaşık olarak 1000 $ ile 4000 $ arasındadır.

Uydu telefonu aracılığı ile internet

Birkaç yıldır uydu telefonları aracılığı ile internete bağlanılabilmektedir. Genişband internet hızı Iridium uydularıyla yaklaşık 2400 bit/s civarındadır ve ACeS tabanlı Thuraya telefonlar için 15 kbit/s yükleme, 60 kbit/s indirme hızı sağlamaktadır. Globalstar 9600 bit/s'de internet erişimi sağlar.

Bazı uydu interneti sistemlerinden görüntüler

İlgili Araştırma Makaleleri

Bilişim, bilişim bilimi ya da bilgisayar bilimi, bilgi ve hesaplamanın kuramsal temellerini ve bunların bilgisayar sistemlerinde uygulanabilmeleri sağlayan pratik teknikleri araştıran bir yapısal bilim dalıdır. Bilişimciler ya da bilgisayar bilimcileri bilgi oluşturan, tanımlayan ve dönüştüren algoritmik süreçler icat edip, kompleks sistemleri tasarlamak ve modellemek için uygun soyutlamalar formüle ederler. Bilişim Dünya'da hızla gelişmeye devam eden önemli bir teknolojidir.

<span class="mw-page-title-main">VoIP</span>

VoIP, IP üzerinden ses, video veya mesaj gönderilmesidir. İnternet veya bilgisayar ağları üzerinden çalıştığı için genellikle daha ucuz, bazen bedavadır. Bu nedenle günümüzden en çok tercih edilen telekomünikasyon iletişim yönetimidir. Analog hatları VoIP'e dönüştürmek için VoIP Gateway cihazları kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Modem</span> cihazların internete girebilmesini sağlayan cihaz

Modem veya çevirge, tanım olarak "Modülator" ve "Demodülator" kelimelerinin birleşiminden üretilmiştir. Modem, bilgisayarların genel ağa bağlantısını sağlayan ve bir bilgisayarı uzak yerlerdeki bilgisayar(lara) bağlayan aygıttır. Modem, verileri ses sinyallerine ses sinyallerini verilere dönüştürerek verileri taşır. Geniş ağ kurmak için mutlaka bulunması gereken ağ elemanıdır.

Araç takip aracın yerini harita üzerinde gösterme işlemidir. Yer belirlemede GPS uyduları kullanılır. GPS uydularının kullanılmasından dolayı Uydudan Araç Takibi olarak da bilinir. 4 temel çeşidi vardır. GSM tabanlı sistemler, Uydu tabanlı sistemler, kara kutu sistemler ve hibrid sistemler. Telsizle takip de kullanılan yöntemler arasındadır, ama bu yöntem fazla yaygınlaşmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Web sunucusu</span> Web site içeriklerini kullanıcıya sunan sunucu

Web sunucusu, Hosting ya da "barındırma" işlemini İnternet protokolü üzerinden sunan bir sunucudur. Barındırma ya da hosting, Web sayfalarını İnternet'te yayınlamak için gerekli alanın kiralanmasıdır. Diğer bir ifade ile hosting, bir Web sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya dokümanların İnternet kullanıcıları tarafından erişebileceği bir bilgisayarda tutulmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dijital uydu</span> haberleşme amacıyla kullanılan sistem

Dijital uydu veya uydu televizyonu, yapay uydular vasıtasıyla verilen televizyon hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">Seri bağlantı noktası</span>

Seri port seri bir bağlantı noktası, seri iletişim, her seferinde içeriye veya dışarıya doğru bir bit bilgi transfer eden fiziksel bir arayüzdür. Kişisel bilgisayarların tarihi boyunca terminaller veya modemler gibi cihazlar ile bilgisayarlar arasındaki veri transferi çoğunlukla seri bağlantı noktaları üzerinden sağlanmıştır. Fare, klavye, diğer çevre birimleri de bu yolla bilgisayara bağlanmaktadır.

Telemetri ya da uzölçüm, bir sistem ya da tesisin uzaktan kablo veya kablosuz olarak izlenmesi veya kontrol edilmesidir. Günümüzde telemetri denilince kablosuz (Wireless) haberleşme anlaşılmaktadır. Bunların en yoğun kullanılanları Radio modem cihazları, GSM GPRS, VSAT uydu sistemleridir.

<span class="mw-page-title-main">İnternet</span> elektronik iletişim ağı

İnternet, bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır. TDK, internet sözcüğüne karşılık olarak genel ağı önermiştir. İnternet yerine zaman zaman sadece net sözcüğü de kullanılır.

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği-2000 (IMT-2000) ya da daha bilinen adıyla 3G, 3N ya da 3. Nesil, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından tanımlanan; GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT ve WiMAX teknolojilerini kapsayan bir standartlar ailesidir. Daha sonra 3.5G (HSPA), 3.75G (HSPA+), 3.9G/3.95G (LTE) türleri geliştirildi. Verilen hizmetler arasında mobil kullanıcılar için geniş-alanda kablosuz telefon görüşmeleri, görüntülü aramalar ve kablosuz veri aktarımı vardır. 2G ve 2.5G hizmetleriyle karşılaştırıldığında, 3G eşzamanlı konuşma ve veri hizmetleriyle daha yüksek veri hızlarını desteklemektedir. Bu sayede 3G ağları, ağ operatörlerinin daha geniş ve gelişmiş hizmetleri, geliştirilmiş spektral verimlilik sayesinde ulaşılan daha büyük ağ kapasitesiyle sunmalarını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">QoS (port önceliği)</span>

Ağ İletişimi Hizmet Kalitesi, Ağ üzerindeki uygulamaları önceliklendirerek zaman kaybını azaltmayı hedefleyen bir ağ servisi. Bir ağ bağlantısı üzerinden çalışan bir trafik veya program türüne öncelik veren çeşitli tekniklere karşılık gelir. Aynı ağ altyapısı ile çalışan çeşitli uygulamalarda network cihazlarının hangi uygulamaya öncelik vereceğini belirtmeye yarar. Bu sayede kesinti ve paket gecikmelerine daha az tahammül olan uygulamalara öncelik verilir.

DirecTV, Amerika'da hizmet veren bir Direct Broadcast Satellite hizmetleri vermekte olan bir Dijital Platformdur. Merkezi ABD, Kaliforniya, El Segundo'dadır ve 1990 yılında kurulmuştur. Amerika Birleşik Devletleri, Karayipler, Latin Amerika ve Meksika'da hizmet vermektedir. Başlıca rakip firmaları Dish Network ve Kablo TV hizmet sağlayıcılarıdır. Firma DirecTV Group'a aittir ve Liberty Media tarafından kontrol edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hughes (şirket)</span>

HughesNet, Amerika Birleşik Devletleri'nde ve Avrupa'da hizmet veren çift yönlü uydu interneti sağlayıcısıdır ve Hughes Network Systems firmasına aittir. Bundan önceki adı DirecWay'dir fakat adı 22 Nisan 2006 tarihinde tamamen HughesNet olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">WildBlue</span>

WildBlue Communications, Inc., ev ve işyeri kullanıcılarına uydu üzerinden genişbant internet hizmetleri vermek amacıyla Amerika Birleşik Devletleri, Greenwood Village, Colorado'da kurulmuştur. Hizmetlerini Haziran 2005 yılından itibaren sadece Amerika Birleşik Devletleri'nde vermeye başlamıştır. Firma ViaSat tarafından 1 Ekim 2009 tarihinde 568 milyon $'a satın alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Astra2Connect</span> Şirket

Astra2Connect, Mart 2007'de kurulmuş ve Avrupa'da hizmet veren iki yönlü uydu interneti hizmeti veren bir kuruluştur. Sistem SES Astra uydularını kullanmaktadır ve SES Astra tarafından işletilmektedir. Merkezi Betzdorf, Lüksemburg'dadır.

skyDSL

skyDSL, uydu aracılığı ile tek yönlü uydu internet hizmeti veren bir firmadır. Avrupa'nın geniş bir bölgesinde hizmet vermektedir.

I²C Philips tarafından geliştirilmiş, düşük hızlı çevre birimlerini anakart, gömülü sistem ya da cep telefonu'na bağlamak için kullanılan toprağa referanslı, çok denetleyicili bir seri veri yoludur. 1990'ların ortasından beri Siemens, NEC, STMicroelectronics, Motorola, Intersil gibi pek çok firma NXP I²C-sistem standartıyla tam uyumlu ürünler piyasaya sürmüşlerdir.

<span class="mw-page-title-main">İndirme</span>

İndirme, bilgisayar ağlarında uzak bir sistemden yerel bir sisteme veri aktarımı yapmak anlamına gelir. İndirme işleminin yapılabileceği uzak sistemler, web sunucularını, FTP sunucularını, e-posta sunucularını ve benzer sistemleri içerebilir. İndirmeler çoğunlukla bilgisayar oyunu, video, film, müzik, Microsoft Office ve herhangi bir bilgisayar programını içermektedir. Bu dosya ya da programların indirilirken, cihazın bağlı olduğu internet hızına bağlı olarak indirme süresi değişebilir. Bu süre ortalama internet hızı / 8 olarak hesaplanır.

<span class="mw-page-title-main">Gömülü sistem</span> Belli bir fonksiyonu yapmaya yönelik bilgisayar sistemi

Gömülü sistem, bilgisayarın kendisini kontrol eden cihaz tarafından içerildiği özel amaçlı bir sistemdir. Genel maksatlı, örneğin kişisel bilgisayar gibi bir bilgisayardan farklı olarak, gömülü bir sistem kendisi için önceden özel olarak tanımlanmış görevleri yerine getirir. Sistem belirli bir amaca yönelik olduğu için tasarım mühendisleri ürünün boyutunu ve maliyetini azaltarak sistemi uygunlaştırabilirler. Gömülü sistemler genellikle büyük miktarlarda üretildiği için maliyetin düşürülmesinden elde edilecek kazanç, milyonlarca ürünün katları olarak elde edilebilir.