İçeriğe atla

Utrecht Üniversitesi

Utrecht Üniversitesi
FelemenkçeUniversiteit Utrecht
Harita
LatinceUniversitas Rheno-Traiectina
Universitas Ultraiectina
Kuruluş1636
TürDevlet
RektörHenk Kummeling
Akademik personel3,655[1]
Öğrenciler31,801[1]
KonumUtrecht, Hollanda
OrganizasyonlarCG, LERU EUA, IAU, Utrecht Ağı
Web sitesiResmî site

Utrecht Üniversitesi (FelemenkçeUniversiteit Utrecht), Hollanda'nin Utrecht şehrinde bulunan bir devlet üniversitesidir.

Üniversitenin tarihi

Hollanda'nın göbeğinde yer alan Utrecht Üniversitesi gelenekler üzerine kurulmuş, ülkenin en büyük okuludur. Okul 1636'da kurulmuştur. Yıllar, içerisinde Hollanda'nın en fazla dalda program sunan ve Avrupa'nın en oturmuş üniversitelerinden birisi haline gelmiştir.

Üniversitenin rektörü Henk Kummeling'dir.

Utrecht Üniversitesi bölümleri

7 fakülte, 45 Lisans programı ve 180 Master programıyla – 90 uluslararası Master programı da dahil olmak üzere – Utrecht Üniversitesi Hollanda'daki bütün okullardan daha fazla sayıda program sunar. Her sene çok sayıda yabancı öğrenci İngilizce sunulan programlara dahil olur.

Öğrenciler için seçenekler

Üniversite yabancı öğrencilerine kendilerini evlerinde hissedebilecekleri konaklama seçenekleri sunar. Bunun yanı sıra her konuda danışma desteği vererek vize konusunda da yardımcı olur.

Kütüphane

Üniversitenin çağdaş ve zengin bir kütüphanesi vardır. Kütüphane'de ünlü Türk yazarların (Nazım Hikmet, Yaşar Kemal, Murathan Mungan, Nedim Gürsel gibi) pek çok eski/yeni kitabını bulmak mümkündür.[2]

Başarıları

Shanghai Jiap Tong University tarafından bir araya getirilen dünyanın en iyi üniversiteleri listesinde Utrecht dünyada 39., Avrupa'da 6. ve Hollanda'da 1.[3] sırada yer almıştır. Harvard Üniversitesi'nin 2011 yılında hazırlanan akademik sıralamasına göre ise, Utrecht Üniversitesi dünya üniversiteleri sıralamasında 48. sırada bulunmaktadır.[4] Harvard Üniversitesi'nin bu listesine göre dünya sıralamasında ilk 50 içerisinde yer alan tek Hollanda Üniversitesi'dir. Bu sıralamalar okulun aldığı Nobel ödüller ve akademik kadrosunun akademik arenada aldığı başarıların yansımasıdır.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b "Annual Report". 31 Mayıs 2020. 17 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2011. 
  3. ^ "Utrecht heeft beste universiteit van het land". 8 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2011. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2011. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilkent Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Bilkent Üniversitesi ya da resmî adıyla İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da yer alan vakıf üniversitesi. İhsan Doğramacı tarafından, İhsan Doğramacı Eğitim Vakfı, İhsan Doğramacı Sağlık Vakfı ve İhsan Doğramacı Bilim ve Araştırma Vakfı kararlarıyla 20 Ekim 1984'te, Türkiye'nin ilk vakıf üniversitesi olarak kurulmuştur. Bilkent Üniversitesi, kuruluş amacını "eğitim kalitesi, bilimsel araştırma ve yayınları ile kültür ve sanat faaliyetleri açısından dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer almak" olarak açıklamıştır. Bu amaç doğrultusunda üniversiteye "Bilim Kenti"nin kısaltılmışı olan Bilkent adı verilmiştir.

Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul'da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve yaklaşık 6900 öğrenciyle devam etmektedir. Üniversite; İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve Hemşirelik Fakülteleri'nde 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 26 doktora programı ile eğitim vermektedir.

Doğu Akdeniz Üniversitesi ya da kısaca DAÜ, 1979 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulan bir Yüksek Teknoloji Enstitüsü olarak faaliyete geçen bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Üniversitesi</span> Sakaryada kurulu devlet üniversitesi

Sakarya Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı kanun ile Türkiye'nin Sakarya ilinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Resmi olarak 1992 tarihi kuruluş tarihi olarak kabul edilse de geleneksel olarak Sakarya Üniversitesinin kuruluş tarihi 1970 yılındaki Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu'nun kuruluş tarihi olan 1970 yılı olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sabancı Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Sabancı Üniversitesi, 1999 yılında İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin bir iştiraki olan Türkiye Odalar ve Borsalar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından 2003 yılında Ankara'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 1 Temmuz 2003 tarihli ve 25155 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. TOBB ETÜ'yü Türkiye'deki diğer üniversitelerden ayıran en büyük farklılık Ortak Eğitim programıdır. Ortak eğitim programı sayesinde mezun olduğunda iş tecrübesi bulunan bireyler yetiştirmeyi öngören üniversite 2004–2005 eğitim-öğretim yılında Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi olmak üzere 3 fakültedeki, 7 bölüme alınan 270 öğrenciyle eğitim-öğretime başlamıştır. TOBB ETÜ, öğrenci almaya başladığı ilk dönemde öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ilk 5 üniversite arasına girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Leuven Katolik Üniversitesi</span>

Leuven Katolik Üniversitesi Belçika'nın Leuven şehrinde bulunan üniversitedir. Günümüzde Katoliklik ile bir bağı olmadığı için uluslararası KU Leuven ya da University of Leuven olarak tanınmak ister. Eğitim dili genellikle Flamanca olup, bazı programlarında İngilizce eğitim verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Öğrenci değişim programı</span> öğrencilerin, eğitimlerinin bir kısmını yurt dışında yapmasına olanak tanıyan öğrenci alıp-verme eğitim prosedürü

Öğrenci değişim programı, okullar arasındaki uluslararası eğitim yardımlaşma anlaşması gereği isteyen öğrencilerin, eğitimlerinin bir kısmını yurt dışında yapmasına olanak tanıyan öğrenci alıp-verme eğitim prosedürüdür.

<span class="mw-page-title-main">İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı</span>

MBA, iş insanlarına yönelik olarak geliştirilmiş lisansüstü bir yeterlilik derecesidir.

<span class="mw-page-title-main">Karabük Üniversitesi</span> Karabükte kurulu devlet üniversitesi

Karabük Üniversitesi ya da kısaca KBÜ, 2007 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Bulunduğu il olan Karabük'ün ismini taşımaktadır. 2014-2015 Eğitim-Öğretim döneminden itibaren bünyesindeki 14 fakülte, 7 meslek yüksek okulu, 4 yüksek okul ve 4 enstitü ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir. Rektörlüğünü Fatih Kırışık, Rektör Yardımcılıklarını Hasan Solmaz, Elif Çepni ve İsmail Rakıp Karaş yapmaktadır. 2022-2023 eğitim öğretim yılı verilerine göre, Türkiye'de Anadolu Üniversitesi'nden sonra en fazla yabancı uyruklu öğrencinin bulunduğu ikinci üniversitedir. Yabancı öğrenci uyruklu öğrenci oranının ise en fazla olduğu üniversitedir. Üniversitedeki 12.000 civarı yabancı uyruklu öğrencinin yarısı Afrika kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Kırklareli Üniversitesi</span> Kırklarelide kurulu devlet üniversitesi

Kırklareli Üniversitesi, Kırklareli'de yer alan bir devlet üniversitesi. 5662 sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 29 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Hong Kong Üniversitesi</span> Hong Kongda kurulu devlet üniversitesi

Hong Kong Üniversitesi Hong Kong'un en eski üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Amsterdam Üniversitesi</span>

Amsterdam Üniversitesi, Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da bulunan bir araştırma üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Arel Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Arel Üniversitesi, Kemal Gözükara eğitim ve Kültür Vakfı tarafından 5656 sayılı Yasa ile kurulan, 18 Mayıs 2007 tarihli ve 26526 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak kuruluşunu tamamlayan, Yükseköğretim Yasası çerçevesinde kamu tüzel kişiliği, mali ve idari özerkliği olan vakıf üniversitesidir. İstanbul Arel Üniversitesinde eğitim dili genel olarak İngilizcedir. Öğrencilerin isteğine bağlı ikinci bir yabancı dil öğrenme olanağı da tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi</span> Almanyanın Münih şehrinde bulunan devlet üniversitesi

Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi, Almanya'nın Münih kentinde bulunan bir devlet araştırma üniversitesidir. İlk olarak 1472 yılında Bavyera-Landshut Dükü Ludwig IX tarafından Ingolstadt Üniversitesi olarak kurulan bu üniversite, sürekli faaliyette olan Almanya'nın altıncı en eski üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Maastricht Üniversitesi</span>

Maastricht Üniversitesi, Hollanda'nın Maastricht kentinde 1976 yılında kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. Uluslararası eğitime verdiği önem, İngilizce dilinde verdiği eğitimi ve kendine özel Problem Bazlı Eğitim sistemi ile tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İpek Üniversitesi</span>

İpek Üniversitesi, Koza İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı tarafından 2011 yılında Ankara'da kurulmuş bir vakıf üniversitesiydi. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 03. 03. 2011 tarih ve 27863 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. Türkiye'nin ilk ve tek sanat ve sosyal bilimler üniversitesi olma özelliğini taşımaktaydı. 2013-2014 akademik yılında ilk öğrencilerini almıştı. Kurucu rektörü Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan'dı. Kampüsü, Turan Güneş Bulvarı 648. Cadde, 651. Sokak No: 4, 06550 Oran, Çankaya/Ankara adresinde bulunmaktaydı. Bilkan, üniversiteyi "Özel sektörün şimdiye kadar sosyal bilimler alanına yaptığı en büyük yatırım" şeklinde tanımlamaktadır. Üniversitenin disiplinler arası çalışmalarla yabancı dillere ağırlık verirdi ve senaryo yazarlığı, moda tasarım, animasyon gibi programları vardı. 23 Temmuz 2016 tarihinde, Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle üniversite kapatılmıştır.

Lisans derecesi veya bakalorya, kuruma ve akademik disipline bağlı olarak üç ila yedi yıl süren bir programın tamamlanması üzerine, üniversiteler tarafından verilen akademik derece. Nitelikler çerçevesine sahip ülkelerde, lisans derecesi normal olarak çerçevedeki temel düzeylerden biridir. Lisans dereceleri başlıklı bazı yeterlilikler diğer seviyelerde olabilir ve lisans dışı başlıkları olan bazı nitelikler lisans dereceleri olarak sınıflandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi</span> Hollandada üniversite

Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi Wageningen, Hollanda'da bir devlet üniversitesidir. Pek çok çokuluslu gıda șirketinin merkezi olması nedeniyle böyle isimlendirilmiş olan Hollanda'nın Gıda Vadisi'nde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tilburg Üniversitesi</span>

}} 'Tilburg Üniversitesi', Hollanda'nın Kuzey Brabant eyaletinin Tilburg şehrinde; ekonomi, uluslararası hukuk, yönetim bilimleri ve psikoloji alanında uzmanlaşmış; Avrupa'nın önde gelen, prestijli araştırma üniversitelerinden birisidir. Çeşitli alanlarda lisans, yüksek lisans ve doktora programları bulunmaktadır. Programlar, Hollandaca ve İngilizce olmak üzere iki dilde verilmektedir.