İçeriğe atla

Utkan Demirci

Utkan Demirci, Türk mühendis ve Profesör. Stanford Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Canary Kanser Erken Teşhis Merkezinde kendi araştırma grubunun başında görev yapmaktadır. 2005-2014 yılları arasında Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Brigham and Women's Hastanesi ve Harvard-MIT Sağlık Blimleri ve Teknolojileri Biyomedikal Mühendisiği Bölümü'nde Biyo Akustik Mikro Elektro Mekanik Sistemler Laboratuvarını (BAMM Lab) kurdu ve yönetti. Dr. Demirci 2013 yılında epilepsi hastalığının tanı ve tedavisinde kullanılabilecek ucuz ve etkili bir cihaz geliştirerek Bright Future Ödülüne layık görülmüştür. 2006 yılında AIDS hastalığı üzerine yaptığı başarılı çalışmalarlaMassachussetts Institute of Technology Technology Review Magazine tarafından biyoteknoloji alanında dünyayı değiştirecek olan ilk 35 bilim insanı arasında gösterilen Türk Bilim insanıdır.

Biyografi

Ankara Çankaya'da doğdu. 6 yaşında İstanbul' a gitti. Liseyi Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi'nde bitirdi. Üniversite giriş sınavında ilk 100'e girme başarısı gösterdi ve Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi'ne yerleşti. Burada 1 yıl okuduktan sonra, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı bursu ile Amerika Birleşik Devletlerinde bulunan Michigan Üniversitesi'ne kabul edildi ve burada lisans eğitimini derece ile tamamladı. Ardından 2001 yılında Stanford Üniversitesi'de yüksek lisansını tamamladı ve aynı üniversitede doktora eğitimine başladı. 2005 yılında hem doktorasını tamamladı hem de işletme yönetimi yüksek lisans derecesi aldı.

Dr. Demirci, 2007 yılında "Dünyanın geri kalmış yerlerindeki HIV/AIDS sağlık sorunları için CD4 ucuz, tek kullanımda atılabilir Biyonano Çip" projesi ile TÜBİTAK, TTGV ve TÜSİAD tarafından her yıl başarılı bilim insanlarına verilen Teknoloji Ödüllerinden "Nanoteknoloji, Biyoteknoloji ve Nanobiyoteknoloji Onur Ödülü"ne layık görülmüştür.[1][2]

Dr. Demirci, 2008 yılında da Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi Mezunlar Derneği tarafından Kristal Martı ödülüne layık bulunmuştur.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2014. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Biyokimya</span> Canlı organizmalardaki kimyasal süreçlerin incelenmesi

Biyokimya, bitki, hayvan ve mikroorganizma biçimindeki bütün canlıların yapısında yer alan kimyasal maddeleri ve canlının yaşamı boyunca sürüp giden kimyasal süreçleri inceleyen bilim dalıdır.

Refik Algan,, Türk yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Levent Akın</span> Türk akademisyen

Levent Akın, Boğaziçi Üniversitesi bilgisayar mühendisliği bölümü öğretim üyesi ve bölüm başkanıdır. İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi uçak mühendisliği bölümü mezunudur. Boğaziçi Üniversitesi Nükleer Mühendisliği bölümünde master ve doktora yapmıştır. Yapay zekâ ve robotik uygulamalarında uzmandır. Üniversitenin robot futbolu ekibine öncülük yapmaktadır.

Ratip Berker, akışkanlar mekaniği alanındaki çalışmalarıyla tanınan uygulamalı mekanik ve matematikçi, Türk bilgini Ordinaryüs Profesör.

<span class="mw-page-title-main">Seyhan Erözçelik</span>

Seyhan Erözçelik, Türk şair.

Alp Erinç Yeldan, Türk iktisatçı.

<span class="mw-page-title-main">Kadıköy Anadolu Lisesi</span> Kadıköy, İstanbulda lise

Kadıköy Anadolu Lisesi İstanbul'un Kadıköy ilçesi Moda semtinde 1955 yılında Kadıköy Maarif Koleji adıyla kurulan, yabancı dille eğitim yapması amaçlanan lise.

<span class="mw-page-title-main">Mario Capecchi</span> Nobel Ödüllü moleküler genetikçi

Mario Renato Capecchi, İtalyan asıllı Amerikalı moleküler genetikçi ve 2007 Nobel Tıp Ödülü sahibi bilim insanı. 2007 yılında Martin Evans ve Oliver Smithies ile Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü paylaştı. Günümüzde Utah Üniversitesinde profesörlük yapmaktadır.

George Wells Beadle, Amerikalı genetikçi bilim insanı. 1958 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi. Nobel Ödülü'nü Edward Lawrie Tatum ile hücreler içinde biyokimyasal olayların düzenlenmesinde genlerin rolünü keşfettikleri için paylaşmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Christian Anfinsen</span> Amerikalı biyokimyager (1916 – 1995)

Christian Anfinsen Jr, Amerikalı biyokimyacıdır. Anfinsen, özellikle bir amino asit sekansı ve biyolojik olarak aktif bir konformasyon arasındaki bağlantı ile alakalı ve ribonükleaz ile ilgili çalışmalarından dolayı William Howard Stein ve Stanford Mooreile ile beraber 1972'de Nobel Kimya Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Brian Kobilka</span>

Brian Kent Kobilka Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi Moleküler ve Hücresel Fizyoloji bölümlerinde profesör. 2012 Nobel Kimya Ödülünü kazandı. Ayrıca ConfometRx, G protein bağlı reseptörler odaklanan bir biyoteknoloji şirketinin kurucularından. Ulusal Bilimler Akademisi üyeliğine 2011 yılında seçildi. 2012 Nobel Kimya Ödülünü meslektaşı olan bir diğer bilim insanı Robert Lefkowitz ile paylaşmıştır.

Ahmet Nihat Berker, Türk bilim insanı, araştırmacı ve fizik akademisyenidir. 2009-2016 yılları arasında Sabancı Üniversitesi'nde rektörlük görevini yürütmüştür. Kadir Has Üniversitesi'nde, Rektör Yardımcılığı ile birlikte ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde emeritus öğretim üyesi olarak ders ve araştırmalarına devam etmektedir.

Serdar Erdine, Türk doktor.

Nur Ahmet Erözenci, İstanbul Türk Doktor Yazar.

Cem Alhan, Türk cerrah.

Murat Tuzcu, Türk kardiyolog gazeteci yazar.

Mehmet Toner, Türk biyomedikal mühendisi. Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi cerrahi bölümünde ve Harvard-MIT sağlık bilimleri ve teknolojileri programında profesörlük yapmıştır. İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği lisans bölümü mezunudur. Kanser üzerine yaptığı çalışmalarla bilinmektedir. Toner ayrıca Özyeğin Üniversitesi mütevelli heyeti üyesidir.

Aydoğan Özcan, Türk elektrik ve elektronik mühendisi.

Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi; Hacettepe Üniversitesi'nin Sıhhiye Kampüsü'nde bulunan bir eczacılık fakültesidir. Klinik eczacılık, radyofarmasi ve farmasötik biyoteknoloji anabilim dalları ile farmakokinetik ve biyofarmasötik bilim dallarında lisans ve lisansüstü eğitim verilmektedir. Beş yıllık lisans programı sonrasında mezun olan öğrenciler "araştırmacı eczacı" sıfatı kazanırlar. 2015 yılından beri, ülkede gerçekleştirilen üniversiteye giriş sınavlarında en yüksek puanla öğrenci kabul eden eczacılık fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">William Kaelin</span> Harvard Üniversitesi tıp profesörü; Nobel Ödülü

William G. Kaelin Jr., Amerikalı Nobel ödüllü bir hekim ve bilim insanıdır. Harvard Üniversitesi ve Dana-Farber Kanser Enstitüsü'nde tıp profesörüdür. Laboratuvarı tümör baskılayıcı proteinler üzerinde çalışmaktadır. Kaelin, 2016 yılında Albert Lasker Temel Tıbbi Araştırma Ödülü ve AACR Prenses Takamatsu Ödülü'nü aldı. Ayrıca 2019'da Peter J. Ratcliffe ve Gregg L. Semenza ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı.