İçeriğe atla

Utbe bin Gazvân

Basra'da şehrin kurucusu Utbe bin Gazvân'ın anısına inşa edilmiş bir heykel

Ebû Abdillâh (Ebû Gazvân) Utbe b. Gazvân b. Câbir el-Mâzinî (Arapçaعُتبة بن غَزْوان المازني) (y. 581-638), İslam peygamberi Muhammed'in tanınmış bir sahabesidir. İslam'a geçen yedinci kişidir. Habeşistan'a yapılan hicrete katıldı, ancak Medine'ye ikinci hicreti yapmadan önce Mekke'de Muhammed'in yanında kalmak için geri döndü. Bedir (624), Uhud (625), Hendek (627) ve Yememe muharebeleri de dahil olmak üzere birçok çatışmada savaştı.

Ömer'in (h. 634-644) halifeliği sırasında Utbe, Ubullah'a karşı Haziran'dan Eylül 635'e kadar süren bir seferde 2.000 kişilik bir kuvvete komuta etti. Uballah işgal edildikten sonra Utbe, Furat ilçesini işgal eden Dicle'nin karşısına bir kuvvet gönderdi, ardından Meisan ve Abarqubaz geldi. Kısa süre sonra halife tarafından Basra'ya (Irak) vali olarak atandı. 639'da Utbe, hac yapmak ve Ömer'den kendisini valilik görevinden almasını istemek için Hicaz'a gitti. Ömer bunu kabul etmemiş, ancak Basra'ya dönerken Utbe devesinden düşerek ölmüştür. Onun yerine vali olarak Mugire bin Şu'be geçti.

Kökeni ve Muhammed'in sahabeliği

Yaklaşık 581'de Gazvân bin al-Harith bin Cabir'in oğlu olarak doğdu.[1] Hicaz'daki (Batı Arabistan) Kays kabilesinin Mansur bin İkrime şubesinden küçük bir klan olan Banu Mazin'e bağlıdır.[1][2] Utbe, Mekke'nin Kureyş kabilesinin Banu Nawfal klanının bir konfederasyonuydu.[2] Erkenden İslam'a geçti ve İslam peygamberi Muhammed'in sahabesi oldu.[2] İslam'ı kabul eden yedinci kişi olarak biliniyordu ve Mekke'den Habeşistan'a iki Müslüman göçüne katıldı, ayrıca Bedir Muharebesi'nde ve Muhammed'in önderlik ettiği veya emrettiği birkaç akında savaş rolü üstlendi.[1] Utbe, Benî Sakif'ten el-Harith ibn Kalada'nın kızıyla evlendi; Belâzürî'ye göre adı Azda,[3] Medâinî'ye göre adı Safiyya idi.[4]

Irak'ın Fethi

Ebû Bekir'in hilafeti zamanında (h. 632-634), Halid bin Velid liderliğindeki Müslümanlar, Sasani Perslerine karşı ilk seferlerini Aşağı Mezopotamya'da (Irak) başlatmış olabilirler, ancak bu kazanımları kısa ömürlü veya sınırlıydı. Ebu Bekir'in halefi Ömer (h. 634-644), Utbe'yi Irak'ın kesin fethinin başlangıcı olan başkent Medine'den bu cepheye gönderdi.[2] Orta Çağ Arap kaynaklarına göre kuvveti nispeten küçüktü, 300 ila 2.000 kişi arasında değişiyordu.[2] Saflarına, Utbe'nin evlilik bağları olan Benî Sakif üyeleri hakimdi[5] ve kısmen, hareket halindeyken Utbe'nin ordusuna katılan göçebe Arap kabilelerinden oluşuyordu.[2]

Utbe, Ubulla kasabasına ve onun 500 kişilik Pers süvari garnizonuna bir saldırı başlattı.[2] Khurayba adlı yakındaki bir köyde kamp kurdu, ardından Ubulla'nın savunucularını alt etti ve kasabayı işgal edip yağmaladı. Bölgedeki diğer Sasani mevzilerine karşı operasyon üssü olarak kullandığı kasabayı korumak için teğmenlerinden biri olan kayınbiraderi Nafi ibn al-Harith ibn Kalada'yı atadı.[2] O ve/veya yardımcı komutanları Mugire bin Şu'be ve Mujashi ibn Mas'ud al-Sulami daha sonra hepsi aşağı Dicle nehri kıyılarında yer alan al-Furat ve Meysan kasabalarını ve Abazqubadh ve Dast Maysan ilçelerini ele. geçirdiler[6]

Kaynakça

Özel
  1. ^ a b c Bosworth 2000, s. 944.
  2. ^ a b c d e f g h Donner 1981, s. 213.
  3. ^ Donner 1981, s. 415.
  4. ^ Friedmann 1992, s. 171.
  5. ^ Donner 1981, s. 214.
  6. ^ Donner 1981, ss. 213–214.
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ömer</span> İslam Devletinin ikinci halifesi, sahabe

Ömer bin Hattab, İslâm peygamberi Muhammed'in sahâbesi ve İslâm Devleti'nin Ebû Bekir'den sonraki ikinci halifesidir. Ehl-i Sünnet, Ömer bin Hattab'ı zaman zaman "Ömer'ul-Farûk" diye anarlar. Şiiler ise Ömer'in hâlifeliğini tanımazlar. 23 Ağustos 634 tarihinde Râşidîn Halifeliği'nin ikinci hâlifesi oldu ve bu görevi, öldürüldüğü yıl olan 644'e kadar sürdürdü.

7. yüzyıl, 601'den 700'e kadar sürmüş olan yüzyıldır.

<span class="mw-page-title-main">Zübeyr bin Avvâm</span> Muhammedin halası Safiyyenin oğlu, sahabe

Zübeyr bin Avvam ya da Zübeyr bin el-Avvam (Arapça:الزبير بن العوام, İslâm peygamberi Muhammed bin Abdullah'ın halası Safiyye'nin oğludur. Cennetle müjdelenen on sahabiden birisidir. Muhammed'in eşi Hatice'nin kardeşinin oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Sa'd bin Ebû Vakkas</span> sahabe

Sa'd bin Ebû Vakkās (Arapça: سعد بن أبي وقاص ;, Cennet'le müjdelenen on sahabeden ve İslam'ı ilk kabul edenlerdendir. Ebu Bekir vasıtasıyla Müslüman oldu. Yeteneği sayesinde Raşidin kuvvetlerinde komutanlık ve elçilik gibi görevlerde bulundu. Halîfe Ömer zamanında ileri bir karakol şehri olarak Kufe'yi kurdu ve valisi oldu. Ayrıca 657'de Sasani başkenti Medain'i alan ordunun komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Mekke'nin Fethi</span> Müslümanların 630da Mekkeyi ele geçirmesi

Mekke'nin Fethi, 10 Ocak 630 tarihinde İslam peygamberi Muhammed komutasındaki Müslüman ordusunun, Mekkeli Kureyşlilerin elindeki Mekke'yi fethetmesidir. Bu fetih, İslam tarihindeki en önemli olaylardan biridir. Bu fetih, Müslümanlar ile Kureyş kabilesi arasındaki yaklaşık sekiz yıl boyunca süren savaşların sonunu getirmiş ve Arap Yarımadası'nda İslam'ın yayılışını daha da hızlandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Huneyn Muharebesi</span> 630 yılında gerçekleşmiş bir muharebe

Huneyn Muharebesi ; Hicretin sekizinci yılı olan Miladi 630 yılında, Mekke’nin fethinden hemen sonra Huneyn Vadisi'nde meydana gelmiştir. Savaş İslam Peygamberi Muhammed'in komutasındaki İslam ordusu ile Taif bölgesinde bulunan Hevazin ve Sakif kabileleri arasında gerçekleşmiştir. Paganların baskınları ve yeni Müslüman olan Mekkelilerin de katılımı nedeniyle Huneyn Muharebesi'nin başlarında İslam ordusu sarsılmış ve hatta İslam peygamberi Muhammed'in canı tehlikeye girmiştir. Fakat neticede Müslümanlar galip gelerek çok fazla ganimet elde etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Râşidîn Halifeliği</span> Kurulan ilk İslam halifeliği (632–661)

Râşidîn Halifeliği, İslâm peygamberi Muhammed'in halefi olan ilk halifeliktir. Muhammed'in MS 632'deki vefatından sonra ilk dört ardışık halifesi (halef) tarafından yönetildi. Bu halifeler, Sünni İslam'da topluca Râşidîn ya da "Doğru Yolda olan" halifeler olarak bilinirler. Bu terim Şîa'da kullanılmaz, çünkü Şii Müslümanlar ilk üç halifenin yönetimini meşru görmez.

<span class="mw-page-title-main">Cafer bin Ebu Talib</span> sahabe

Cafer bin Ebu Talib ya da Cafer-i Tayyar, İslam peygamberi Muhammed'in sahabesi.

El-Hakem bin Ebü'l-Âs bin Ümeyye, Emevî hanedanının Mervaniler kolunun kurucusu ve dördüncü Emevî Hâlifesi I. Mervan'nın (hk. 684–685) babası ve Osman bin Affan'nın (hk. 644–656) amcasıdır.

Osman bin Ebi'l As, İslam peygamberi Muhammed'in sahabesi.

<span class="mw-page-title-main">Rukiyye bint Muhammed</span> İslam peygamberi Muhammedin kızı

Rukiyye bint Muhammed veya Rukiye, İslam peygamberi Muhammed'in eşi Hatice bint Hüveylid'den olan kızıdır. Daha sonraları üçüncü halife olacak Osman ile evlendi ve çiftin Abdullah adında bir oğulları oldu.

Ahnes bin Şerik, İslam peygamberi Muhammed'in sahabelerinden birisidir.

Muhammed devrinde Müslümanlar ile temas kuran gayrimüslimler bu maddede listelenmiştir.

Şemmas bin Osman, İslam peygamberi Muhammed'in sahabesi.

Mugire bin Şu'be, İslam peygamberi Muhammed'in sahabesi ve Emevîler döneminde devlet adamı.

Bu maddede, MS 601 ila MS 700 tarihleri arasında İslam tarihindeki önemli olaylar zaman çizelgesi olarak gösterilmiştir.

Teymoğulları veya Beni Teym Kureyş kabilesinin alt kollarından olan bir aşirettir.

Zühreoğulları ya da Beni Zühre Kureyş kabilesine bağlı bir boydur.

Hâtıb bin Ebû Beltea ya da İbn Ebû Beltea, Muhammed'in Mısır valisi Mukavkıs'a elçi olarak gönderdiği sahabe.

Hanteme bint Haşim, Ömer bin Hattab'ın annesi ve Hattab bin Nüfeyl'in karısı. 6. yüzyılda yaşamıştır ve İslam peygamberi Muhammed'in çağdaşıdır.