İçeriğe atla

Ustura Kemal (dizi)

Ustura Kemal
Dizinin logosu
FormatTelevizyon dizisi
TürDram
Tarihî
SenaristBaykut Badem
Filiz Ekinci
YönetmenMustafa Şevki Doğan
BaşrolOktay Kaynarca
Naz Elmas
Emre Kınay
Tema müziği bestecisiAria
Ülke Türkiye
DiliTürkçe
Sezon sayısı1
Bölüm sayısı14
Yapım
YapımcıAli Gündoğdu
İnci Gündoğdu
Mekânİstanbul
Gösterim süresi90 dakika
Yapım şirketiSüreç Film
Yayın bilgileri
KanalShow TV (HD)
Görüntü formatı576i (16:9 SDTV)
1080i (HDTV)
Ses formatıStereo
Yayın tarihi4 Eylül 2012 - 8 Aralık 2012
DurumuSona erdi.

Ustura Kemal, Süreç Film imzalı, 4 Eylül 2012 tarihinde Show TV'de yayımlanmaya başlayan, gerçek bir hikâyeden esinlenmiş dram ve tarihî türdeki Türk televizyon dizisidir.[1] Başrollerini Oktay Kaynarca, Naz Elmas ve Emre Kınay paylaşmaktadır. Dizi, 8 Aralık 2012 tarihinde ekrana gelen 14. bölümü ile yayından kaldırıldı.

Ustura Kemal

Ustura Kemal, Osmanlı İmparatorluğu'nun son zamanlarında, İstanbul'da bir semtte yaşayan vatansever, kabadayı, yiğit, namuslu ve sert gözükse de iyi kalpli bir insandır. Mahallede saygı ve bağlılık görür.

Dizi

Ustura Kemal, Osmanlı İmparatorluğu'nun son zamanlarında yaşamış olan vatanperver, namuslu ve kabadayı bir adamdır. Sevdiği kadın bir kadın da vardır; Gülnaz. Mahallede çok sayılır, örnek alınır. Ustura Kemal, 1913 yılında Hıdrellez Şenlikleri'nde bir adamla bilek güreşi yapar. İnsanlar bahis oynarlar. Saatler sonra, karşısındaki adamı yener. Ancak Tito denen bir adam paraları alır ve kaçmaya çalışır. O sırada güçlü ciğerli Ustura Kemal bağırır. Adam kaçamaz ve korkudan donuk kalır. Sonra Ustura Kemal bu adamın yanına gider. Yüzünü, lakabını aldığı ve yanından hiç eksiltmediği ustura ile çizer.

Sonra bir gün askerler, Ustura Kemal'i tutuklamaya gider. Yüzünü çizdiği adamın arkasında resmi makamların olduğunu ve adamın kanının pıhtılaşmadığı anlatılır ona. Ustura Kemal ve sağ kolu cezaevine girer. Aradan yıllar geçer, 1918 yılına gelinir. İstanbul işgal altındadır. Sevgilisi Gülnaz başka bir adamla evlenmiştir. Bir gün Ustura Kemal'e mahalle kahvehanesinin İtalyan işgal güçleri tarafından, karakola çevrileceğini duyan, Ustura Kemal sinirden bağırır ve cezaevinden kaçmaya karar verir.

Cezaevi müdürü onlara (Ustura Kemal, Dağların Ayısı ve Hekim Bey) kaçma fırsatı verir. Üsküdar kaymakamını bulmalarını söyler. Gece yolda giderken İngiliz askerleri ile karşılaşırlar. Ve kaçmaya başlarlar. Ustura Kemal ve sağ kolu hızla kaçarken, yaşlı Hekim Bey nefes nefese kalır. Ustura Kemal onu sırtına alır ve bir mezarlığa sığınırlar. Ancak Hekim Bey ölmüştür. Kızı ve oğlununda başları belaya girmiştir.

Ustura Kemal ve Dağların Ayısı (sağ kolu), Üsküdar Kaymakamını Hekim Bey'in cenazesinde bulurlar ve çıkış tezkerelerini alırlar. Bu adam da onlar gibi vatanperverdir. Sonra İngiliz güçlerinin işkence yerlerini öğrenir Ustura Kemal. Kurtarma için plan kurar ve harekete geçerler. Artık Ustura Kemal, işgal karşıtı bir direnişçi olmuştur.

Oyuncu kadrosu ve karakterler

  • Oktay Kaynarca - Ustura Kemal
  • Naz Elmas - Angeli
  • Esra Ruşan - Gülnaz
  • İpek Karapınar - Nihal
  • Emre Kınay - Komutan Bennet
  • Uğur Kurul - Ahmet
  • Gökhan Bekletenler - Abdo/Abdullah
  • Emin Gürsoy - Niko
  • Murat Makar - Hafız Ali
  • Bertan Dirikolu - Karayani
  • Cavit Çetin Güner - Cici
  • Ümit Yalaza - Ağır Hasan
  • Fatih Dönmez - Sepetçioğlu Ural
  • Ezgi Sözüer - Keriman
  • Uğur Demirpehlivan - Lebibe
  • İskender Bağcılar - Babadayı
  • Görkem Arda Keskin - İsmail
  • Onur Orhan - Makol
  • Ali İpin -
  • Bülent Ergün

Yayın takvimi

Sezon Yayın günü ve saati Sezon başlangıcı Final Çekilen bölüm sayısı Bölüm aralığı Yayın yılı TV kanalı
1. sezon Salı /
Cumartesi
20.00
4 Eylül 2012 8 Aralık 2012 14 1-14 2012 Show TV

Kaynakça

  1. ^ "Ustura Kemal". Ustura Kemal Dizisi. 6 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Kemal Atatürk</span> Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı

Mustafa Kemal Atatürk, Türk mareşal, devlet adamı, yazar, Türk Kurtuluş Savaşı'nın başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. Türkiye'yi laik, sanayileşen bir ulusa dönüştüren kapsamlı ilerici reformlar üstlenmiştir. İdeolojik olarak sekülarist ve milliyetçi politikaları ve sosyo-politik teorileri Kemalizm olarak tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Başar Sabuncu</span> Türk yazar, yönetmen, çevirmen, sahne tasarımcısı ve oyuncu

Fuat Başar Sabuncu, Türk oyun ve senaryo yazarı, tiyatro ve sinema yönetmeni, çevirmen, sahne tasarımcısı, oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Zülfü Livaneli</span> Türk yazar, müzisyen ve siyasetçi

Ömer Zülfü Livaneli, Türk müzisyen, senarist, politikacı, yazar ve film yönetmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ali Aybar</span> Türk siyasetçi, hukukçu, sporcu, yazar

Mehmet Ali Aybar, Türkiye'de sosyalist hareketin önde gelen isimlerinden, 1971'de kapatılan Türkiye İşçi Partisi lideri ve Sosyalist Devrim Partisi kurucu genel başkanı, avukat, atlet ve milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Ebubekir Hâzım Tepeyran</span>

Ebubekir Hâzım Tepeyran, Türk devlet adamı ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Çetinkaya</span> Türk asker ve siyasetçi

Ali Çetinkaya , Türk asker, siyasetçi ve devlet adamı. Kel Ali lakabı ile anılır.

<span class="mw-page-title-main">Merzifonlu Kara Mustafa Paşa</span> 91. Osmanlı sadrazamı

Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, Osmanlı padişahı Avcı Mehmet saltanatı sırasında 3 Kasım 1676 - 15 Aralık 1683 tarihleri arasında yedi yıl bir ay on iki gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır. 1672-1676 Osmanlı-Lehistan Savaşı ve 1676-1681 Osmanlı-Rus Savaşında kazandığı başarılara rağmen, II. Viyana Kuşatması ile özdeşlemiş olan sadrazamdır ve kuşatmanın hüsranla sonuçlanması üzerine idam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Birinci İnönü Muharebesi</span> Askeri harekât

I. İnönü Muharebesi, 6 Ocak 1921 tarihinde iki koldan taarruza geçen Yunan kuvvetleriyle İnönü mevzilerinde savunmada olan Ankara Hükümeti kuvvetleri arasında yapılan muharebedir. 6 Ocak 1921 tarihine kadar Uşak ve Bursa bölgesinde hazırlıklarını sürdüren Yunanlar, Türk-Batı Cephesi birliklerinin Çerkez Ethem Kuvvetlerinin Tenkili harekâtı ile meşgul olmasından da faydalanarak, İnönü-Eskişehir istikametinde taarruza başladılar. 6-9 Ocak 1921 tarihleri arasındaki muharebeler, örtme ve emniyet kuvvetleri harekâtı şeklinde cereyan etti. İnönü mevzilerindeki muharebeler 10 Ocak 1921 tarihinde başlamış, Yunan kuvvetlerinin taarruz çıkış hatlarına çekildiği 11 Ocak 1921 tarihine kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Doktor Nâzım</span> Türk doktor, siyasetçi ve bürokrat

Doktor Nâzım veya Selanikli Mehmed Nazım Bey, Türk siyasetçi, hekim, 22 Temmuz 1918-8 Ekim 1918 arası Maârif Nazırı ve 1915-16 dönemi Fenerbahçe SK fahri başkanı. İttihat Terakki Cemiyeti'nin kurucu liderlerinden ve Jön Türk Devrimi'nin öncü isimlerindendir. Askeri Tıbbiye'de okuduğu dönemlerde, daha sonrasında Osmanlı İmparatorluğu'nun bir dönemine hükmedecek İttihat Terakki Fırkası'nın ve Teşkîlât-ı Mahsûsa'nın kurulmasında, örgütlendirilmesinde ve Osmanlı toplumunda büyük bir dönüşüm sağlayan meşrutiyetin yeniden ilanında oldukça önemli rol almış birkaç yöneticisi arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Tarık Tekçe</span> Türk oyuncu

Ahmet Tarık Tekçe, Türk sinema oyuncusu.

Bu listede, 2007-2010 yılları arasında atv'de yayınlanan ve mahkûm kadınların yaşamlarını konu edinen Parmaklıklar Ardında dizisinin karakterleri hakkında bilgiler yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Onur Anıtı</span> Samsunun İlkadım ilçesindeki atlı Atatürk heykeli

Onur Anıtı, Samsun'un İlkadım ilçesindeki Atatürk Parkı'nda yer alan ve şehrin simgesi hâline gelen anıttır. Mustafa Kemal'in Samsun'a çıktığı noktaya dikilen anıt Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcı sayılan bu anı simgelemektedir.

Kurtlar Vadisi dizisinde yer alan tüm karakterlerin listesi ve bölüm aralıkları yer almaktadır.

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde yer alan tüm karakterlerin listesi ve oynadıkları bölüm aralığı yer almaktadır.

Sivaslı Ali Kemal, İtalyan işgaline karşı Konya’da halkı örgütleyen yurtsever halk kahramanı, müderris, din bilgini.

Türkiye'de idam edilenler listesi, ülkede mahkemelerce ölüm cezası almış ve cezası TBMM ya da diğer yetkili organlarca onaylanarak infaz edilmiş insanların listesidir. Türkiye'de ölüm cezası en son 1984'te uygulanmış, 2004'te hukuk sisteminden tamamen çıkarılmıştır.

Çukur adlı Türk drama ve aksiyon televizyon dizisinde yer alan tüm hayalî karakterler.

Adanalı adlı, 2008-2010 yılları arasında atv'de yayımlanan, Türk polisiye, dram ve aksiyon televizyon dizisinde yer alan tüm hayalî karakterler.

<span class="mw-page-title-main">Vartolu Saadettin</span>

Salih Helvacı, Salih Koçovalı ya da bilinen adıyla Vartolu Saadettin Gökhan Horzum'un oluşturduğu Çukur dizisinde Erkan Kolçak Köstendil'in canlandırdığı kurgusal karakterdir.

<span class="mw-page-title-main">Nusret Bey</span> Türk öğretmen, devlet adamı (1875-1920)

Urfa Mutasarrıfı Nusret Bey, Türk öğretmen ve idarecidir. Ermeni Tehciri'inde vazife almasıyla ve bu tehcirde Ermenileri öldürdüğü ve mallarından kazanç sağladığı iddia edilerek idam edilmesiyle bilinir. 15 ay kürek cezasına çarptılırmış olduğu hâlde Divân-ı Harp-i Örfi yasadışı şekilde toplanıp cezası idam cezasına dönüştürdü. 5 Ağustos 1920'de Beyazıt Meydanı'nda idam edildi. Ferid Paşa hükûmetinden sonraki Ahmet Tevfik hükûmeti iktidara gelince ailesi suçsuz olduğunu iddia ederek davaların tekrar incelenmesini talep etti. İncelemelerin ardından Nusret Bey'in suçsuz yere asıldığı kanıtlanmıştır. 25 Aralık 1921'de TBMM tarafından "millî şehit" ilan edilmiştir.