İçeriğe atla

Ust-Udinsky

Koordinatlar: 55°39′K 104°36′D / 55.650°K 104.600°D / 55.650; 104.600
Ust-Udinsky Bölgesi
Усть-Удинский район
Bölge
Petrol kuyuları, Ust-Udinsky Bölgesi
Petrol kuyuları, Ust-Udinsky Bölgesi
Ust-Udinsky Bölgesi bayrağı
Bayrak
Ust-Udinsky Bölgesi arması
Arma
Ust-Orda’nın konumu
Ust-Orda’nın konumu
Koordinatlar: 55°39′K 104°36′D / 55.650°K 104.600°D / 55.650; 104.600
ülke Rusya
Federal bölüm İrkutsk Oblastı
İdari merkezUst-Uda
Yüzölçümü
 • Toplam20.400 km²
Nüfus
 (2021)
 • Toplam13.461[1]
 • Yoğunluk1.63/km²
Zaman dilimiUTC+08.00 (MSK+5)
Telefon kodu39545

Ust-Udinsky Bölgesi (Rusça: Усть-Удинский райо́н), Rusya'nın İrkutsk Oblastı'ndaki otuz üç bölgesinden biri olan idari bir bölgedir.[2] Bölgenin yüzölçümü 20.400 kilometrekare (7.900 sq mi) ve idari merkezi Ust-Uda kentsel yerleşimidir.[3] 2010 nüfus sayımına göre, bölgenin toplam nüfusu 14.385'dir.[4][5][6][7]

Coğrafya

Ust-Udinsky Bölgesi, Orta Priangarie'de, Angara Nehri'nin sağ kıyısında ve İlim'in üst kesimlerinde yer almaktadır. Güneyde Osinsky Bölgesi, güneybatıda Nukutsky Bölgesi, batıda Balagansky Bölgesi, kuzeybatıda Bratsky Bölgesi, kuzeyde Nijneilimski Bölgesi, kuzeydoğuda Ust-Kutsky Bölgesi ve doğuda Zhigalovsky Bölgesi ile sınır komşusudur.

Irkutsk Oblastı sınırları içindeki merkezi konumu, birçok ilçeyle komşuluğunu belirlemektedir, ancak bölgenin ulaşım ve altyapı gelişiminin zayıf olması ulaşım bağlantılarını engellemektedir. Ust-Udinsky Bölgesi, diğer ekonomik sektörlerin zayıf gelişimi nedeniyle ormancılık ve tarımsal bir profile sahiptir. Bölgenin yüzölçümü 20,4 bin km²'dir.

Tarih

Modern Ust-Udinsky Bölgesi, 1926 yılında Doğu Sibirya Krayı'nın bir parçası olarak kuruldu. Bölgedeki ilk yerleşim yeri Solodkovo'dur ve tarihi kayıtlarda ilk kez 1645 yılında geçmektedir.

Rus kaşifler, gelecekteki Ust-Udinsky bölgesinin topraklarına, aynı adı taşıyan Ilimsky bölgesi volostlarının merkezleri olan Novo-Udinskaya Sloboda ve Yandinsky Ostrog'un kurulduğu 17. yüzyılın sonlarında yerleşmeye başladılar. Novo-Udinskaya Sloboda'nın ilk sakinleri Batı Sibirya'dan gelen sürgünler ve köylülerdi. 1856 yılında, bugünkü Ust-Udinsky Bölgesi toprakları, Balagan Bölgesi'nin bir parçası haline geldi. Bu yıllarda bölge yoğun bir şekilde gelişti, ekili arazi alanı arttı. Rusların bölgeyi keşfetmesinden itibaren burası suçlu ve siyasî unsurlar için bir sürgün yeri haline geldi. 1903 yılında J. V. Stalin buraya sürgün edildi. Otuz yıl sonra, tutulduğu Novaya Uda'da bir anıt müze açıldı.

1920'lerin sonlarında bölgedeki 101 yerleşim biriminde 17 binden fazla kişi yaşıyordu. Büyük Yurtseverlik Savaşı sırasında 6 bin Ust-Udin sakini vatanlarını savunmaya gitti. Bunlardan ikisine Sovyetler Birliği Kahramanı unvanı verildi. Angara taşkın yatağının, sular altında kalmasından sonra, yaklaşık 30 bin km² verimli ekilebilir arazi ve mera sular altında kaldı ve bu da nüfusun ana faaliyetleri olan çiftçilik ve sığır yetiştiriciliğini keskin bir şekilde etkiledi. 1962 yılında Balagansky Bölgesi'nin sağ yaka kısmı Ust-Uda Bölgesi'ne devredildi.

İklim

Bölgenin güney kesimlerinde yaz mevsimleri ılıman geçmektedir. Kuzeye doğru gidildikçe iklim karasal iklime dönüşmektedir. Ortalama sıcaklık sonbahar mevsimi ile ilkbahar mevsimi arasında 0 °C'nin altında seyretmektedir. Bölge’de kış mevsimi çok soğuk geçmektedir, Ocak ayında ortalama olarak en yüksek sıcaklık -14,9 °C iken en düşük sıcaklık -25,3 °C’dir. Yaz mevsimi biraz sıcak geçsede kısa sürmektedir, Temmuz ayında ortalama en yüksek sıcaklık +24,5 °C iken, en düşük sıcaklık +11,2 °C'dir. Sonbaharın başında sıcaklıklarda ciddi düşüş yaşanmaktadır. Eylül ayında ortalama olarak en yüksek sıcaklık +15,3 °C iken, en düşük sıcaklık +2,5 °C ‘dir. Yağış en fazla yaz mevsiminde görülmektedir, 96,2 milimetre yağışla Temmuz ayı en yağışlı ay iken, 11 milimetre yağış ile Ocak ayı en kurak aydır.[8]

1942 Lesorade ayaklanması

24 Ocak 1942 tarihinde Ust-Udinsky Bölgesi’nde bulunan Lesorade kampında gerçekleşmiş esir ayaklanmasıdır. Olay on gün boyunca devam etmiştir. Çatışma sırasında 75 isyancı ve NKVD çalışanı ölmüştür. Olaydan sonra 50 isyancı ise idam cezasına çarptırılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ https://rosstat.gov.ru/storage/mediabank/tab-5_VPN-2020.xlsx 1 Eylül 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. []
  2. ^ Charter of Irkutsk Oblast
  3. ^ Law #73-oz
  4. ^ "General Information" (russian). Ust-Udinsky District. 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2017. 
  5. ^ Sayvanova, S.; Ryadinskaya, N.; Anikienko, I.; Ilyina, O. (2020). "Topography and blood supply to the mandibular lymph node of the Baikal seal (Pusa sibirica Gmelin, 1788) in ontogenesis". Limnology and Freshwater Biology (4): 814-815. doi:10.31951/2658-3518-2020-a-4-814. ISSN 2658-3518. 
  6. ^ "Демоскоп Weekly - Приложение. Справочник статистических показателей". www.demoscope.ru. 3 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2023. 
  7. ^ "срок регистрации доменного имени adminust-uda.ru истек". adminust-uda.ru. 24 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2023. 
  8. ^ "7". 25 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz iklimi</span> iklim çeşidi

Akdeniz iklimi, yaz sıcaklığı güneşışınlarının düşme açısına, kuraklık ise alçalıcı hava hareketlerine bağlıdır. En sıcak ay ortalaması 26-28 °C, en soğuk ay ortalaması 8-10 °C dir. Yıllık sıcaklık ortalaması 18 °C dir. Kar yağışı ve don olayı çok ender görülür. En fazla yağış kışın, en az yağış yazın düşer. Kışın görülen yağışlar cephesel kökenlidir. Cephesel yağışlar en fazla bu iklimde görülür.

<span class="mw-page-title-main">Sibirya</span> Rusyanın, Ural Dağlarından Büyük Okyanusa kadar uzanan toprakları

Sibirya, Rusya'nın, Ural Dağları'ndan Büyük Okyanus'a kadar uzanan topraklarına verilen ad. Sibirya, Kazakistan ve Orta Asya'yı meydana getiren diğer cumhuriyetleri de ihtiva eder. Yaklaşık olarak 13 milyon km²'lik bir yüzölçümüne sahiptir. Sibirya bölgesinde 30 milyon civarında insan yaşar. Kuzeyinde Arktik Okyanusu, doğusunda Pasifik Okyanusu, güneyinde Kazakistan, Moğolistan ve Mançurya ülkeleri bulunur. Batısında ise Ural Dağları bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Çöl iklimi</span> İklim çeşidi

Çöl iklimi veya kurak iklim, bitki örtüsü çalı ve kurakçıl otlar olan, çok az yağış alan ve kutup iklimi olarak sınıflandırılacak kriterleri karşılamayan bir iklimdir.

<span class="mw-page-title-main">Ilıman kuşak iklimleri</span> Iklim türü

Ilıman kuşak iklimi, tropikal bölgeler ile tundralar arasında kalan bölümde görülen iklim çeşididir. İklim özelliklerinin çeşitliği ve aşırı sıcak veya soğuk olmayışı en önemli özelliğidir. Dünya'nın yüzde 15'ini oluşturan bu kuşakta toplam nüfusun %48'i yaşar. Ekonomik ve teknolojik açıdan en güçlü ülkeler bu kuşak üzerinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Soğuk iklimler</span>

Asya'nın kuzeyinde yer alan Sibirya, 12.800.000 km²'lik yüzölçümüyle Rusya'nın yüzde 60'tan fazlasını kaplar. Batıda Ural Dağları'ndan doğuda Büyük Okyanus'a kadar uzanır. Kuzeyinde Arktik Okyanusu vardır. Sibirya'nın güneyinde, batıdan doğuya doğru, Kazakistan, Moğolistan ve Çin yer alır. Sibirya'nın nüfusu yaklaşık 40 milyondur.

<span class="mw-page-title-main">Kış</span>

Kış, Dünya'nın kutup bölgeleri ile Ilıman kuşak bölgelerinde yılın en soğuk mevsimidir. Çoğunlukla tropikal kuşakta oluşmaz. Her yıl, sonbahardan sonra ve ilkbahardan önce gelir. Kış, Dünya'nın eksen eğikliği sebebiyle her bir yarım küresinin Güneş'ten uzaklaşması sayesinde oluşur. Çeşitli kültürler, farklı tarihleri kışın başlangıcı olarak tanımlar ve bazıları hava durumuna dayalı bir tanım kullanırlar. Kuzey yarımkürede kışken, Güney yarımkürede yazdır ya da tam tersidir. Çoğu bölgede, kış dondurucu soğuklar ve karla ilişkilendirilir. Kış gündönümü anı, Güneş'in Kuzey veya Güney Kutbu'na göre yüksekliğinin en negatif değerinde olduğu andır. Bu durumun görüldüğü gün, en kısa gündüzü ve en uzun gecesi olan gündür ve kış gündönümünden sonraki günlerde, geceler kısalır ve gündüzler uzar. Kutup bölgelerinin dışındaki en erken gün batımı ve en geç gün doğumu tarihleri, kış gündönümü tarihinden farklıdır ve bunlar, yıl boyunca Dünya'nın eliptik yörüngesinin neden olduğu, güneş günündeki değişiklik nedeniyle enlemlere bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karasal iklim</span> Iklim türü

Karasal iklim ya da kara iklimi, deniz etkisinden uzak yerlerde görülen bir iklimdir. Kışlar soğuk ve karlı geçer, yazlar ise genellikle sıcak ve kuraktır.

<span class="mw-page-title-main">Fırtına Deresi</span> Türkiyede nehir

Fırtına Deresi veya eski adıyla Peruma, Doğu Karadeniz'de yer alan akarsulardan birisi olup, Kaçkar Dağları'nın Karadeniz'e bakan yamaçlarındaki derelerin birleşmesi ile oluşmuştur. Rize Ardeşen'in yaklaşık 2 km batısında Karadeniz'e dökülen Fırtına Deresi, 68 km uzunluğundadır. Çay bahçeleri içerisinden geçen, üzerindeki kemer köprülerle süslü Fırtına Deresi, raftinge elverişli parkurlara sahiptir. Nehirde sportif olta balıkçılığı yapılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye iklimi</span>

Türkiye, iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye'nin coğrafî konumu ve yer şekilleri sonucunda iklimi, farklı özellikte iklim tiplerinin oluşmasına yol açmıştır. Kıyı bölgelerinde denizlerin etkisiyle daha ılıman iklim özellikleri görülür. Dağların yüksekliği ve uzanışı deniz etkilerinin iç kesimlere ulaşmasını engeller. Bu nedenle iç kesimlerinde karasal iklim özellikleri görülür.

<span class="mw-page-title-main">Marmara iklimi</span> Türkiyenin kuzeybatısında yer alan bölgenin iklimi

Marmara iklimi, Marmara Bölgesi'nin kuzey Ege'yi de içine alacak şekilde güney kesiminde görülür. Genel olarak Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Kocaeli, İstanbul, Tekirdağ ve Yalova şehirlerinde etkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Nuakşot</span> Moritanyanın başkenti

Nuakşot, Novakşot ya da Nouakchott, Moritanya'nın başkenti ve en büyük şehridir. Sahra'nın da en büyük şehirlerinden biri olan Nuakşot, Atlantik Okyanusu'na kıyısı olan bir şehirdir. Şehir, kurulmadan önce bir balıkçı kasabası olmasıyla bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Assen</span> Hollandada belediye

Assen, Kuzeydoğu Hollanda'da bir şehirdir. Drenthe bölgesinin başkentidir. Şehir olma hakkını 1809'da kazanan Assen'in tarihi 1258'e dek uzanır. En yakın büyük şehir Groningen'dir.

<span class="mw-page-title-main">Köppen iklim sınıflandırması</span> iklim sınıflandırma sistemi

Köppen iklim sınıflandırması, tüm dünyada en sık kullanılan iklim sınıflandırma yöntemlerinden biridir. Bu yöntem 1900'lü yıllarda Alman klimatolog Wladimir Köppen tarafından ortaya atılmış ve 1918 ile 1936 yılları arasında yine Köppen tarafından büyük ölçüde geliştirilmiştir. Köppen'ın sınıflandırma yönetimine göre bir çevrenin doğal bitki örtüsü, o yörenin iklimini açıklamak için en iyi değerlendirme aracıdır. Bu nedenle Köppen iklim bölgelerini ayırırken bitki örtüsünün dağılışını göz önüne almıştır. Köppen sınıflandırması bir bölgenin yıllık ve aylık sıcaklık ortalaması ile yağış miktarını hesaplayarak iklim bölgelerinin sınırlarını çizer. Köppen iklim sınıflandırması, en yaygın kullanılan iklim sınıflandırma sistemlerinden birisidir. İlk olarak Alman - Rus bilimci Wladimir Köppen 1884' te Köppen tarafından, özellikle 1918 - 1936' da yapılan birkaç değişiklikle yayınlandı. Daha sonra, iklim bilimci Rudolf Geiger sınıflandırma sisteminde bazı değişiklikler yaptı ve bu nedenle bazen Köppen - Geiger iklim sınıflandırma sistemi olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Muson iklimi</span>

Muson iklimi, tropikal iklim özellikleri taşıyan Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya'da etkilidir. Görkemli yağmur bulutları, aralıksız yağış ve güçlü rüzgârları başta gelen özelliğidir. En yağışlı iklim tipidir dolayısı ile sık sık sel felaketi görünür.

<span class="mw-page-title-main">Acarlar Longozu</span> Sakaryada subasar ormanı

Acarlar Longozu, Sakarya'nın kuzeyinde Karasu ve Kaynarca ilçeleri arasında yer alan Türkiye'nin tek parça halindeki en büyük longoz (subasar) ormanı. Genişliği 250–1250 m, uzunluğu 7,5 km'dir. Oluşumu açısından tipik bir kıyı set gölüdür. Karadeniz'le arasında 20–25 m yüksekliğinde kumullar, güneyinde ortalama 100 m yüksekliğinde alçak tepelerle sınırlanır. Sakarya nehrinin 6 km batısında yer alır, fazla suları Okçu deresiyle Sakarya Nehri'ne dökülür. Ulaşım açısından Karasu ile arasında yaklaşık 26 kilometre, Sakarya ile arasında yaklaşık olarak 50 kilometre mesafe vardır.

<span class="mw-page-title-main">Barik</span>

Bariq, (Arapça:بارق) Suudi Arabistan'ın, Asir Bölgesi'nde bulunan 2010 yılı sayımına göre şehiriçi 27,425, genel olarak 50,113 nüfuslu bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Estonya iklimi</span>

Estonya ılıman iklim kuşağının kuzey kesiminde ve deniz ile karasal iklim arasındaki bir geçiş bölgesinde yer almaktadır. Çünkü Estonya sürekli Kuzey Atlantik Okyanusu'nun ısıl içeriği etkisinde denizel hava ile ısıtılır, kuzey enlemde yer almasına karşın ılıman bir iklime sahiptir. Baltık Denizi kıyı ve iç kesimlerinde iklim arasında farklara sahiptir. Estonya neredeyse eşit uzunlukta dört mevsimi yaşar. Ortalama sıcaklıklar Baltık adalarında 16.3 °C (61.3 °F) civarında, denizden uzak yerlerde Temmuz ayında 18.1 °C (64.6 °F), Baltık adalarında -3.5 °C'de (25.7 °F) sıcak aylar değişir ve denizden uzak yerlerde Şubat ayı 7.6 °C (18.3 °F) ile en soğuk ay olarak ölçülür.

<span class="mw-page-title-main">Pribaikalski Millî Parkı</span>

Pribaikalsky Millî Parkı Güneydoğu Sibirya'daki Baykal Gölü'nün güneybatı kıyılarını kapsayan milli parktır. Kıyı şeridi, batıda bazı dağ sırtlarının yanı sıra doğuda Olkhon Adası gibi açık göl adalarını da kapsar. Irkutsk Oblastı'ndaki İrkutsk şehrinin yaklaşık 50 km güneydoğusunda yer alır. Park, diğer üç doğa koruma alanı ile birlikte yönetilmektedir ve UNESCO Dünya Mirası Alanı "Baykal Gölü"nün önemli bir bileşenini oluşturmaktadır. Baykal Gölü'nün batısında Yenisey Nehri havzasına çıkışı olan Angara Nehri parkın içinden geçmektedir. Park, yüksek seviyede biyolojik çeşitlilik ve endemik türlere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Meksika coğrafyası</span>

Kuzey Amerika'da bulunan ve kabaca üçgen şeklinde olan Meksika, kuzeybatıdan güneydoğuya 3000 km'den fazla uzanır. Genişliği kuzeyde 2000 km'den fazla ve güneyde Tehuantepece kıstağında 220 km'den az değişmektedir. Meksika'nın iki büyük su kütlesi üzerinde kıyı şeridi vardır: batıda Pasifik Okyanusu ve doğuda, Meksika Körfezi ve Karayip Denizi'ne yol açan Karayip Denizi. Atlantik Okyanusu. Kıyı ovaları bulunurken, orta Meksika, en yükseği 5610 m rakımlı Pico de Orizaba olan yanardağlar da dahil olmak üzere yüksek platolar ve engebeli dağlardan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Yaş mevsim</span>

Yaş mevsim veya Yağışlı mevsim, bir bölgenin ortalama yıllık yağışının çoğunun meydana geldiği yılın belirli zamanıdır. Genellikle sezon en az bir ay sürer. Yeşil mevsim terimi bazen turizm yetkilileri tarafından bir örtmece olarak da kullanılmaktadır. Yağışlı mevsimlerin olduğu alanlar tropik ve subtropik bölgelerin bazı bölümlerine dağılmıştır.