İçeriğe atla

Uska Dara

Uska Dara, Üsküdar'a Gider iken ve Kâtibim olarak da bilinen, nihâvend makamı, Nim Sofyan Türkü[1] usûlündeki anonim[2] türkünün Eartha Kitt tarafından 1953 yılında seslendirildiği şarkıdır. Eydie Gormé tarafından kaydedilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "Hande Tekin'in Türk Sanat Müziği Sayfasında "Katibim"". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2015. 
  2. ^ ""İstanbul'un 100 Şarkısı" kitabı çıktı". Kültür Sanat. 30 Eylül 2014. 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ruhi Su</span> Türk saz ve ses sanatçısı

Mehmet Ruhi Su, Türk halk müziği ve opera sanatçısı, bağlama virtüözü.

Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST), İstanbul'da dans, müzik ve tiyatro, yayıncılık, müzik yapımcılığı alanlarında faaliyet gösteren bir oluşum.

<span class="mw-page-title-main">Müzeyyen Senar</span> Türk sanat müziği sanatçısı (1918–2015)

Müzeyyen Senar Türk Sanat Müziği sanatçısı. "Cumhuriyetin Divası" olarak da anılır.

Havva Selda Bağcan, Türk şarkıcı ve besteci. Çıkış yaptığı 1970'lerden itibaren Türkiye'de ve dünya genelinde tanınarak Türk halk müziği ve Anadolu rock tarzlarında şarkılar yaptı. Şarkılarının bir kısmında siyasi ve toplumsal eleştirilere yer vererek protest müziğin ülkesindeki temsilcilerinden biri oldu.

Özdemir Erdoğan, Türk müzisyen, şarkıcı-şarkı yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Edip Akbayram</span> Türk müzisyen

Ahmet Edip Akbayram, Türk müzisyen.

Seden Kızıltunç, Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

Beyza Durmaz, Türk şarkıcı, söz yazarı ve besteci.

Osman İşmen, Türk orkestra şefi, besteci, piyanist, klavyeci ve aranjördür.

<span class="mw-page-title-main">Semahat Özdenses</span>

Emine Semahat Özdenses, Türk sanat müziği yorumcusu, bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, 2010 yılında İzmir ilinde kurulmuş olan 4. devlet üniversitesidir. Prof. Dr. Galip Akhan 10 Aralık 2010 tarihinde üniversitenin ilk rektörü olarak atanmıştır. İsmini 17. yüzyıl Osmanlı bilim insanı Kâtip Çelebi'den almıştır. Şu anki rektörlük görevi Prof. Dr. Saffet Köse tarafından yürütülmektedir.

Mehmet Avni Özbek, Türk halkbilimci, Türk halk müziği yorumcusu, şef.

<span class="mw-page-title-main">Ayberk Pekcan</span> Türk sinema ve dizi oyuncusu (1970–2022)

Osman Ayberk Pekcan Türk sinema ve dizi oyuncusudur.

Türk Sineması Araştırmaları, Bilim ve Sanat Vakfı tarafından İstanbul Şehir Üniversitesi ortaklığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle 1 Eylül 2013' te hayata geçirilmiş, Türk sineması hakkında bilgiler barındıran çevrimiçi bir veritabanıdır.

"Kâtibim" ya da "Üsküdar'a Gider iken" melodisi ünlü bir Türk İstanbul türküsü.

<span class="mw-page-title-main">Muzaffer Akgün</span> Türk halk müziği sanatçısı ve oyuncu

Hatice Muzaffer Akgün, TRT kökenli Türk halk müziği ses sanatçısı. Kışlalar Doldu Bugün türküsüyle tanındı.

<i>TDV İslâm Ansiklopedisi</i> Ansiklopedi

Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından çıkarılmış; İslamî ilimler, İslam kültür ve medeniyeti ile ilgili terimler, İslam dünyasında din, ilim, siyaset, sanat ve edebiyat alanlarında yetişmiş önemli şahsiyetler ile İslam hayatına etkide bulunmuş eserler gibi İslam dünyasının birçok alanına değinen bir içeriğe sahip Türkçe ansiklopedi.

<span class="mw-page-title-main">T1 (İzmir Tramvayı)</span> İzmir Tramvayı hattı

T1 Tramvay Hattı veya Karşıyaka-Çiğli Tramvayı, İzmir'de hizmet veren 20,8 kilometre (12,9 mi) uzunluğundaki 28 istasyonlu tramvay hattıdır. Hattın 8,8 kilometre (5,5 mi) uzunluğundaki kısmı 11 Nisan 2017'de hizmete alınmıştır. Hattın kalanı ise 27 Ocak 2024'te işletime alınmıştır. Hat Çiğli Tramvayı (T3) ile entegre çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri</span>

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri, Türk kültür ve sanat hayatına önemli katkılarda bulunan özgün eserler veya hizmetler veren kişi veya kurumları, devlet adına onurlandırmak ve özendirmek üzere 1995 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığınca verilen ödüllerdir. 12 Nisan 2008'e kadar ödüller için herhangi bir takdim töreni yapılmazken bu tarihten itibaren düzenli olarak ödül takdim töreni de yapılmaya başlanmıştır.

<i>Ah Bu Şarkıların Gözü Kör Olsun</i> (albüm)

Ah Bu Şarkıların Gözü Kör Olsun, Türk şarkıcı Candan Erçetin'in sekizinci stüdyo albümü. 25 Kasım 2015'te Pasaj Müzik etiketiyle yayımlanan albüm; Erçetin'in 2013 yılındaki Milyonlarca Kuştuk... albümünden sonra yayımladığı ilk stüdyo albümüdür. Türk Sanat Müziği tarzındadır. Yapımcılığını Erçetin üstlenmiştir.