İçeriğe atla

Usame bin Ladin'in ölümüyle ilgili komplo teorileri

Usame bin Ladin'in ölümü sonrasında ortaya birtakım komplo teorileri, asparagas haberler ve dedikodular ortaya atıldı. Bu iddiaların bir kısmı bin Ladin'in daha farklı bir yerde veya daha önce öldürüldüğünü diğer bir kısmı ise hâlâ hayatta olduğunu öne sürmekteydi.

Komplo teorileri

İran Meclisindeki Güvenlik ve Dış Siyaset Komisyonu üyelerinden İsmail Kosari, bin Ladin'in "Siyonist rejim tarafından kontrol edilen ve 11 Eylül saldırıları sonrasında İslam için kötü bir imaj oluşturan bir kukla" olduğunu söyledi. Komisyonun diğer bir üyesi Cevad Civangirzade, Amerika Birleşik Devletleri'nin bin Ladin'in yardımı ile terör saldırıları düzenlediğini ve bunun açığa çıkmaması için bin Ladin'i öldürdüğünü belirtti.[1]

Amerikalı radyocu Alex Jones, 2002 yılında adını bilmediği bir hükûmet yetkilisinin kendisine bin Ladin'in cesedinin dondurulmuş olduğunu ve ileri bir tarihte kullanılacağını söylediğini belirtti. Jones bu dondurulmuş cesedin propaganda amacıyla kullanıldığını öne sürdü.[2]

Urduca yayınlanan Ausaf gazetesi, bazı Pakistanlı eski askerî ve istihbarat görevlilerinin söylemlerine yer vererek bin Ladin'in aslında başka bir yerde öldürüldüğünü ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Afganistan Savaşı'nı genişleterek Pakistan'a yayma amacıyla böyle bir senaryo uydurduğunu yazdı.[3]

Suudi Arabistan merkezli el-Vatan gazetesi, adını açıklamadığı bir kaynaktan elde ettiği bilgiye göre el-Kaide'nin ikinci adamı Eymen ez-Zevahiri'nin örgütü Mısırlıların idaresine sokma amacıyla Amerikalılara bin Ladin'in yerini ilettiğini öne sürdü.[4]

Amerikalı sunucu Glenn Beck, bin Ladin'in el-Kaide'ye ait olan gizlenmiş durumdaki nükleer bombanın yerini bildiğini ve Amerikan kuvvetlerinin bu bilgiyi elde etmesi sonrasında, bilginin ortaya çıkmasını engellemek adına bin Ladin'i öldürdüğünü veya bombanın saklandığı yeri öğrenmek adına gizli bir şekilde sorgulanmak amacıyla canlı olarak yakalandığını iddia etti.[5]

Amerikalı sunucu Andrew Napolitano'nun başını çektiği sağ görüşlü medya isimleri, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'nın 2012'deki başkanlık seçimlerinde alacağı oyları arttırması adına böyle bir hikâye uydurduğunu öne sürdü.[6]

Whatreallyhappened.com adlı web sitesi, bin Ladin'in doğal sebeplerden dolayı 2001 yılında öldüğünü iddia etti. Sitenin iddiasına göre öldüğü sırada kendisi akciğer rahatsızlıkları, hepatit C, diyabet ile düşük tansiyona sahipti ve ayağında yarası vardı.[7]

Bazı kesimler, Obama'nın bin Ladin'in ölümünü açıklandığı ulusa sesleniş konuşmasının, Obama'nın doğum belgesinin gerçekliğini sorgulayan Donald Trump'ın The Celebrity Apprentice programıyla bilinçli olarak çakıştırıldığını iddia etti.[8]

Bazı kesimler, Adolf Hitler'in de ölümünün 1 Mayıs günü açıklandığına vurgu yaparak her ikisinin de Illuminati'ye kurban edildiği iddiasında bulundu. İddiaya göre 1 Mayıs, Illuminati'nin en kutsal ikinci günüydü.[9]

Bin Ladin'in, açıklananın aksine daha önceleri öldürüldüğü; ancak Galler Prensi William ile Cambridge Düşesi Catherine Catherine'in düğünüyle çakışmaması için açıklamanın bilinçli olarak geciktirildiği iddiası ortaya atıldı.[10]

Kaynakça

  1. ^ Ghosh, Palash (4 Mayıs 2011). "Iran's reaction to Osama death ranges from skepticism to conspiracy theories" (İngilizce). International Business Times. 21 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2015. 
  2. ^ Davis, Richard Henley (3 Mayıs 2011). "Alex Jones claims Bin Laden 'mission' is a fake" (İngilizce). The Economic Voice. 19 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2015. 
  3. ^ "'Bin Laden scenario prelude to new war'" (İngilizce). Press TV. 4 Mayıs 2011. 1 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2015. 
  4. ^ "معلومات لـ"الوطن": مصريو القاعدة تخلصوا من بن لادن" (Arapça). El-Vatan. 5 Mayıs 2011. 2 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2015. 
  5. ^ Witt, Ryan (3 Mayıs 2011). "Glenn Beck has a conspiracy theory about bin Laden and a nuclear bomb (Video)" (İngilizce). Examiner.com. 27 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2015. 
  6. ^ Schroeck, Eric (3 Mayıs 2011). "Right-Wing Media Embrace Latest Anti-Obama Conspiracy Theory: Bin Laden Might Not Be Dead" (İngilizce). Media Matters for America. 25 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2015. 
  7. ^ "Osama bin Laden: A dead nemesis perpetuated by the US government" (İngilizce). Whatreallyhappened.com. 14 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2015. 
  8. ^ Parry, Wynne (2 Mayıs 2011). "Bin Laden's Death Spawns Conspiracy Theories" (İngilizce). LiveScience. 3 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2015. 
  9. ^ "Osama Bin Laden, Adolf Hitler both declared dead on May 1" (İngilizce). Mystery of the Iniquity. 15 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2015. 
  10. ^ Gammell, Caroline (3 Mayıs 2011). "Osama bin Laden dead: time for the royal wedding conspiracy theories" (İngilizce). The Daily Telegraph. 19 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">11 Eylül saldırıları</span> 2001de Amerika Birleşik Devletlerine yapılan terör saldırıları

11 Eylül saldırıları, radikal İslamcı silahlı grup El-Kaide'nin 11 Eylül 2001 Salı günü sabah saatlerinde Amerika Birleşik Devletleri'ne karşı düzenlediği dört koordineli bir terör saldırısı dizisidir. O sabah 19 terörist, ABD'nin kuzeydoğu eyaletlerinden Kaliforniya'ya seyahat etmesi planlanan dört yolcu uçağını kaçırdı. Hava korsanları, ilk iki uçağı New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'nin "İkiz Kuleler" olarak anılan 110 katlı 2 ofis binalarına, üçüncü uçağı ise Pentagon'a çarptırdılar. Dördüncü uçağın Washington, DC'deki bir federal hükûmet binasını vurması planlanmıştı; ancak uçak, bir yolcu isyanının ardından Pensilvanya'da bir tarlaya düştü. Saldırılarda, hava korsanlarıyla birlikte 2.996 kişi öldü ve terörizme karşı savaş başladı.

<span class="mw-page-title-main">Usame bin Ladin</span> El-Kaidenin Suudi Arabistanlı kurucusu (1957–2011)

Usame bin Muhammed bin Avad bin Ladin, İslamcı silahlı örgüt el-Kaide'nin kurucu lideriydi. 1994 yılında vatandaşlıktan çıkarılıp vatansız kalıncaya kadar Suudi Arabistan vatandaşı olan bin Ladin, bin Ladin ailesine mensuptu.

Muhammed bin Avad bin Ladin, Suudi Arabistanlı iş insanı. Genellikle inşaat sektörü üzerine çalışan Muhammed bin Ladin, Bin Ladin ailesinin bir üyesi ve Usame bin Ladin'in babasıydı.

Usame bin Ladin'in Hartum'daki evi, Sudan'ın başkenti Hartum'un el-Riyad semtinde yer alan ve Usame bin Ladin'in 1991-1996 yılları arasında yaşadığı ev.

Ebu Ahmed el-Kuveyti veya gerçek adıyla İbrahim Said Ahmed, Peştun kökenli Pakistanlı el-Kaide üyesi ve el-Kaide lideri Usame bin Ladin'in kuryesidir. Pakistanlı ailesinin Kuveyt'te yaşaması ve burada büyümesi sebebiyle "el-Kuveyti" adını kullanmaktaydı. Amerikan istihbarat birimleri el-Kuveyti'yi tespit ve takip ederek Usame bin Ladin'in Abbottabad'da saklandığı yere ulaşmış, bin Ladin'in öldürülmesiyle sonuçlanan harekâtta el-Kuveyti de öldürülmüştü.

<span class="mw-page-title-main">Bin Ladin ailesi</span>

Bin Ladin ailesi, kökenleri Yemen'e dayanan Suudi Arabistanlı aile. Muhammed bin Ladin'in Cidde'ye yerleşmesi ve burada bir inşaat şirketi kurması sonucunda zenginleşmiştir. Günümüzde, dünyanın en büyük inşaat şirketlerinden olan Saudi Binladin Group'un hisselerinin büyük bir kısmı aile bireylerinin elinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Usame bin Ladin'in aranması</span>

El-Kaide'nin kurucuları arasında yer alan ve kuruluşundan beri liderliğini sürdüren Usame bin Ladin, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki çeşitli hedeflere gerçekleştirilen 11 Eylül saldırılarından sonra başlatılan Afganistan Savaşı sırasında saklanmaya başladı. Son kez Aralık 2001'deki Tora Bora Muharebesi'nde görülen bin Ladin'in bu tarihten sonraki konumu belirsizliğini korurken, sağlığı ve el-Kaide ile olan ilişkisi ve faaliyetleri hakkında da çeşitli görüş ve iddialar ortaya atıldı. Bunlardan bazılarında bin Ladin'in öldüğü öne sürülmekteydi. Saklandığı süre boyunca bin Ladin, çeşitli ses ve video kayıtları yayınlamıştı.

<span class="mw-page-title-main">Usame bin Ladin'in Abbottabad'daki kompleksi</span>

Usame bin Ladin, yerel halk tarafından Veziristan Konağı olarak da bilinen ve Pakistan'ın Hayber Pahtunhva eyaletindeki Abbottabad şehrine bağlı Bilal Town'da yer alan ve çeşitli yapılardan oluşan bir komplekste bir dönem gizli bir şekilde yaşamıştı. Kompleks, Pakistan Harp Akademisinin yaklaşık 1,3 km güneybatısında, toprak bir yolun sonunda bulunmaktaydı.

2 Mayıs 2011 gecesi Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Usame bin Ladin'in, Pakistan'ın Abbottabad şehrinde yer alan kompleksine düzenlenen bir harekât sonucunda öldürüldüğünü yaptığı ulusa sesleniş konuşmasıyla açıklamasının ardından Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve NATO gibi uluslararası kuruluşlar ile dünyanın çeşitli ülkelerinden bu olaya gelen tepkiler.

No Easy Day: The Firsthand Account of the Mission that Killed Osama bin Laden veya kısa kullanımıyla No Easy Day, Usame bin Ladin'in öldürüldüğü harekâta katılan eski bir DEVGRU üyesi Matt Bissonnette'in Mark Owen mahlasıyla yazdığı ve askerî anılarını anlattığı 2012'de yayınlanan kitap. Kitabın yaklaşık yarısı Bissonnette'in askerî kariyerini anlatırken, kalan yarısı bin Ladin'in öldürüldüğü harekâtı konu almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Geronimo kod adı tartışması</span>

Geronimo kod adı tartışması, Usame bin Ladin'in öldürülmesiyle sonuçlanan harekâtta "Geronimo" kod adının kullanılması sebebiyle yaşanan tartışma. Geronimo'nun harekâtın tamamını, bin Ladin'in kendisini, bin Ladin'in öldürülmesini veya canlı olarak yakalanmasını temsil ettiğine dair farklı haberler yayınlanmıştır. Geronimo, Apaçi savaşları sırasında Amerika Birleşik Devletleri'ne karşı mücadele eden Apaçilerin liderlerindendir.

<i>SEAL Team Six: The Raid on Osama Bin Laden</i>

SEAL Team Six: The Raid on Osama Bin Laden, yönetmenliğini John Stockwell'in üstlendiği, aksiyon ve polisiye türlerindeki 2012 yapımı Amerikan televizyon filmi. 1-2 Mayıs 2011 gecesi, Pakistan'ın Abbottabad şehrindeki bir komplekste kaldığı tespit edilmiş olan Usame bin Ladin'in öldürülmesiyle sonuçlanan harekâtı konu almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hamza bin Ladin</span>

Hamza bin Usame bin Muhammed bin Avad bin Ladin, Suudi Arabistanlı el-Kaide üyesi. Usame bin Ladin'in oğludur.

Saad bin Usame bin Muhammed bin Avad bin Ladin, Suudi Arabistanlı el-Kaide üyesi. Usame bin Ladin'in oğludur.

Usame bin Ladin, İslamcı örgüt el-Kaide'nin kurucuları arasında yer alan ve örgütün kuruluşundan kendi ölümüne kadar liderliğini üstlenen isimdi. 1996 ve 1998'de olmak üzere iki kez fetva yayınlayan bin Ladin, bu fetvalarda Müslümanların İsrail'i veya İslam ülkelerinde bulunan Batılı askerî güçleri destekleyen ülkelere karşı savaşmasını, bunların düşmanları olduklarını ve belirtmişti. Hedefi, Batılı ülkelerin askerî güçlerinin Orta Doğu'dan çekilmesini ve İsrail'e dışarıdan gelen destekleri sona erdirerek Filistinliler üzerindeki baskıyı kaldırmaktı.

Mektebu'l Hidemat veya Türkçe karşılığıyla Hizmetler Bürosu, 1984 yılında Abdullah Azzam ve Usame bin Ladin tarafından, Afganistan'a askerî müdahalede bulunan Sovyetler Birliği'ne karşı mücadele veren mücahitlere destek amacıyla Arap dünyasından Afganistan'a para, silah ve gönüllü toplama amacıyla kurulan oluşum. Bu amaç doğrultusunda 1984 sonbaharından itibaren, daha çok Afganistan'daki Arap mücahitlerin yaptıklarını anlatan ve savaş hakkındaki gelişmeleri barındıran Cihad adlı Arapça bir dergi de yayınlamıştı. Mektebu'l Hidemat, Amerika Birleşik Devletleri'nin 30 şehrindeki şubeleri de dahil olmak üzere 35 ülkede büro açarak faaliyetlerini sürdürmüştü. 24 Kasım 1989'da Peşaver'de, cuma namazını kıldırmak camiye giderken kullandığı aracın, önceden kurulan patlayıcılar sebebiyle infilak etmesi sebebiyle Abdullah Azzam ve araçta bulunan iki oğlu öldü. Azzam'ın ölümü sonrasında Mektebu'l Hidemat dağılarak örgütün bazı üyeleri el-Kaide'ye katıldı ve örgüt, el-Kaide tarafından sindirildi.

<span class="mw-page-title-main">Usame bin Ladin'in ses kayıtları ve videoları</span> Vikimedya liste maddesi

11 Eylül saldırıları sonrasında halka açık alanlarda görünmeyen Usame bin Ladin'in, farklı kanallar aracılığıyla birtakım ses kayıtları ve videoları yayınladı. Bu ses kayıtları ve videolar, yayınlandığı tarihe göre şu şekildedir:

Usame bin Ladin, özellikle 11 Eylül saldırıları sonrasında çeşitli popüler kültür ürünlerine konu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Usame bin Ladin'in ölümü</span> El-Kaide liderinin 2 Mayıs 2011de öldürülmesi

Pakistan'ın Abbottabad şehrindeki bir komplekste kaldığı tespit edilen el-Kaide lideri Usame bin Ladin'in ölümü, 2 Mayıs 2011 günü yerel saatle 1.00'den sonra, Merkezî İstihbarat Teşkilatı (CIA) tarafından gizli olarak yürütülen ve Amerika Birleşik Devletleri Deniz Özel Harp Geliştirme Grubuna (DEVGRU) bağlı SEAL özel güçleri ile 160. Özel Harekât Havacılık Alayı birimleri tarafından düzenlenen Neptün Mızrağı kod adını taşıyan harekât kapsamında gerçekleşti. Afganistan'dan kalkan iki hayalet helikopterin taşıdığı 23 harekâtçının gerçekleştirdiği baskında Usame bin Ladin'in oğlu Halid bin Ladin, bin Ladin'in kuryesi Ebu Ahmed el-Kuveyti, el-Kuveyti'nin erkek kardeşi Ebrar ve Ebrar'ın karısı Büşra da öldürüldü. Görevlerini tamamladıktan sonra helikopterlerle bölgeyi terk eden harekâtçıların, yanlarına aldıkları bin Ladin'in cesedini 24 saat içerisinde Umman Denizi'ne bıraktıkları açıklandı.

Necva Ganim, Usame bin Ladin'in ilk eşi ve kuzeni. Eşi Ladin'in dayısının kızı olan Suriye kökenli bir hanımefendiydi. Ayrıca Um Abdallah olarak nam salmıştı. Yemen asıllı İbrahim ve Nabeeha çiftinin çocuğu olarak 1960'ta Lazkiye, Suriye'de doğdu. Beş kardeşi daha vardı. Usame bin Ladin ile 1974'te on dört yaşındayken Lazkiye'de evlendiler ardından Sudan ve Afganistan'a gittiler. Ebu Candal'a göre 11 Eylül saldırılarından önce Ganim Afganistan'ı terk etmiş bir daha geri dönmemiştir. Oğlu Ömer bin Ladin'e göre ise 9 Eylül 2001'de Afganistan'dan ayrılmıştı. 2005 yılında Abdullah Azzam'ın torunu Hutaifa Azzam'ın oğlu Abdel Rahman ile Şam'da yaşadığını belirtildi. Bin Ladin'den Ömer, Abdullah, Saad, Abdul Rahman, Osman, Muhammed, Fatima, İman, Ladin, Rukiye ve Nur dahil olmak üzere 11 çocuğun sahibi oldu. Kaleme aldığı Growing Up bin Laden adlı kitabı oğlu Ömer ile birlikte yazdı. İran'da tutsakken 2010 yılında salınan kızı İman'da annesinin yanına Suriye'ye yerleşti. 2011 yılında aile yakınlarının aktardığı bilgiye göre Necva'nın anneside damadının ölümünü duyduktan sonra geçirdiği inme nedeniyle ölmüştür.