İçeriğe atla

Uruh

Koordinatlar: 43°27′22″K 44°06′26″D / 43.45611°K 44.10722°D / 43.45611; 44.10722
Uruh
Alanya Millî Parkı
Alanya Millî Parkı
Harita
Konum
Ülke(ler)1.280 km2 (490 sq mi)
Genel bilgiler
KaynakBüyük Kafkas Dağları
Uzunluk104 km (65 mi)

Uruh (RusçaУрух, OsetçeÆрæф, Digor: Iræf), üst kısımlarında Kharves olarak bilinir;[1] Kuzey Osetya-Alanya ve Kabardino-Balkarya'da bulunan, kuzeydoğuya akan ve Vladikavkaz'ın kuzeybatısında Terek'e katılan bir nehirdir. Uzunluğu 104 km, havza alanı 1280 km2'dir.[2] Ağızdan 47 km uzaktaki ortalama su deşarjı 20,2 m3/s'dir.[3]

Uruh'un kaynağı Büyük Kafkas Dağları'ndaki buzullarının erimesidir.[1] Nehir Aralık ayında donar ve Mart ayına kadar erimez. Buzullardan kaynaklanan diğer birkaç ırmak da Uruh'a akmaktadır. Uruh ise Aleksandrovskaya köyü yakınlarındaki Terek'e akamaktadır. Alt kesimlerde birçok kola ve dala bölünmüştür. Nehir vadisi boyunca birkaç köy bulunmaktadır.

Etimoloji

Osetçe'den (Уæрӕх/Урух) tercüme edilen Uruh, "geniş" anlamına gelir.[4] Bu nehrin bölge halkında yaygın adı "Iruf"dur.[]

Kaynakça

Özel

  1. ^ a b Урух 21 Ekim 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Great Soviet Encyclopedia
  2. ^ Река Урух (Харвес) 14 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. in the State Water Register of Russia (Russian)
  3. ^ "Урух — статья из Большой советской энциклопедии". bse.sci-lib.com. 15 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2019. 
  4. ^ Абаев, Василий Иванович

Genel

  • "Словарь современных географических названий", Рус. геогр. о-во. Моск. центр; Под общ. ред. акад. В. М. Котлякова. Институт географии РАН, Екатеринбург: У-Фактория, 2006 
  • "Историко-этимологический словарь осетинского языка". www.allingvo.ru (Rusça). 17 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2019.  Т. 4. Şablon:Л.: Изд-во АН СССР, 1989. С. 90

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya</span> Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asyanın sınırında bulunan bölge

Kafkasya, Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asya'nın sınırında bulunan bölgenin ismi. Kafkas sıradağlarında, Avrupa'nın en yüksek dağı olan ve Kafkas halklarının sözlü edebiyatını oluşturan Elbruz Dağı bu bölgede bulunmaktadır. Kafkasya bölgesi siyasi ve coğrafi olarak Kuzey Kafkasya ve Güney Kafkasya olmak üzere ikiye ayrılır. Güney Kafkasya, bağımsız ve egemen devletlerden oluşmaktadır. Kuzey Kafkasya ise Rusya içinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kabardino-Balkarya</span> Rusya Federasyonundaki özerk cumhuriyet

Kabardino-Balkarya Cumhuriyeti ya da Kabardino-Balkarya, Rusya'nın 8 bölgesinden (okrug), 7 bölgeyi (region) içeren Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi'nde (okrug), "etnik adlar taşıyan" çokuluslu cumhuriyetlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Çelyabinsk</span> Rusya, Çelyabinsk Oblastının yönetim merkezi şehir

Çelyabinsk - Rusya'nın büyük bir şehri, Çelyabinsk Oblastı'nın yönetim merkezi olan şehrin 2019 sayımına göre nüfusu 1 200 720'tir. Büyük transport kavşağı. Şehirde Çelyabinsk Balandino ve Çelyabinsk Şagol isimli iki havaalanı bulunmaktadır. Büyük sanayileşmiş merkez Metalurji, Makine mühendisliği, metal işi, cihaz işi, hafif sanayi, gıda kaynaklı sanayi. 1795 yılında 2700 civarı olan nüfusu 1897 yılından beri hızla artmıştır. 2020 itibarıyla nüfusuna göre Rusya'nın en büyük yedinci şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Daugava Nehri</span> Rigadan geçerek Baltık Denizine dökülen, Letonyanın en büyük nehri

Daugava (Letonca) ya da Batı Dvina Üç Baltık ülkesinden biri olan Letonya'nın başkenti Riga 'nın ortasından geçen ve Baltık Denizi'ne dökülen nehirdir. Letonya'nın en büyük nehridir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Osetya-Alanya</span> Rusya Federasyonunda bir bölge

Kuzey Osetya-Alanya Cumhuriyeti (Rusça: Республика Северная Осетия - Алания

<span class="mw-page-title-main">Çu Nehri</span> Rusya, Kazakistan ve Kırgızistanda bir ırmak

Çu veya Çuy Nehri, kuzey Kırgızistan ve güney Kazakistan'dan akan, ortalama uzunluğu 1,186 kilometre olup Kırgızistan'nın en uzun nehridir.

<span class="mw-page-title-main">Harkiv</span> Ukraynanın ikinci büyük şehri, Harkiv Oblastının idari merkezi

Harkiv veya Harkov, Ukrayna'nın ikinci büyük şehri, Harkiv Oblastı'nın idari merkezidir. Ülkenin kuzeydoğusunda yer alır. 2006 yılı sayımlarına göre nüfusu 1.461.300 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Krasnoyarsk</span> Krasnoyarsk Krayının idari merkezi

Krasnoyarsk veya Kızıl Yar, Krasnoyarsk Krayı'nın idari merkezi ve Sibirya idari bölgesinin üçüncü büyük şehridir. Krasnoyarsk ve Yenisey nehirleri arasındadır. Trans-Sibirya demiryolu hattının üzerinde önemli bir kavşaktır. Kentte Yemelyonovo Havalimanı da mevcuttur. Kent 19 Ağustos 1628'de kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Aust-Agder</span> Norveçte il

Aust-Agder, Norveç'in güneyinde Kuzey Denizi'nin kolu olan Skagerrak kıyısında yer alan, on beş belediyelik eski eyalettir.1 Ocak 2020'de Vest-Agder ile birleşerek Agder halini almıştır. 1918 yılına kadar Nedenes amt. (valiliği) olarak adlandırılan bölgenin sınır komşuları doğuda Telemark, batıda Rogaland ve Vest-Agder'dir. 9,158.15 km²'lik alan üzerindeki eyalet, 2011 verilerine göre 111.495 nüfusa sahiptir. Nikel ve demir cevheri madenleri bulunan eyaletin merkezi Arendal'dır. Bahçıvanlık ve ormancılık başlıca gelir kaynaklarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sayan Dağları</span> Asya sıra dağları

Sayan Dağları, Göktürk Kağanlığı devrindeki adı : Kögmen Dağları) Moğolistan'ın kuzeybatısında, Sibirya'nın güneyindeki sıra dağlardır.

<span class="mw-page-title-main">Kabardey-Balkarya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Kabardey-Balkarya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Eski Sovyetler Birliği'nde Rus Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyetinin özerk bir cumhuriyeti idi ve başlangıçta Dağ Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin bir parçası idi. 16 Ocak 1922'de bölge, 1 Eylül 1921'de Dağ ASSR'sinden ve Kabardey Balkar Özerk Bölgesi'nden ayrıldı. 5 Aralık 1936'da özerk bir cumhuriyet haline geldi. Kabardey-Balkar ASSR, 30 Ocak 1991'de devlet egemenliğini ilan etti. Şu anda Kabardey-Balkar Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu'nun federal bir konudur. Kabardey-Balkar ASSR, Sovyetler Birliği'nin varlığı sırasında başka egemen devletlerle sınırlanmamıştır. Çeçen-İnguşya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti gibi Kabardey-Balkar ASSR iki ulus arasında paylaşıldı. Her iki özerk cumhuriyet, Rus Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin bir parçası olarak ikamet etmiş ve Rusları etnik çoğunluk olarak nitelendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sunja Nehri</span>

Sunja Nehri, Rusya'da Kuzey Kafkasya'da bulunan bir nehirdir. Nehrin uzunluğu 278 km olup Terek Nehri'nin koludur ve Kuzey Osetya, İnguşetya ve Çeçenistan boyunca akar.

<span class="mw-page-title-main">Ardon Nehri</span>

Ardon Nehri, Rusya'nın Kuzey Osetya-Alanya Cumhuriyeti'nde bulunan bir nehirdir. Nehir, 102 km uzunluğunda olup Kafkas Dağları'ndan başlayarak Terek Nehri'ne dökülmektedir. Ardon'un uzunluğu 102 km, havzasının alanı 2700 km²'dir. Ardon Nehri; Mamisondon, Nardon, Adaykom ve Tsmiakomdon nehirlerinin birleşiminden oluşur ve bunlar da Ana Kafkas Sıradağları'nın buzullarından kaynaklanır. Ardon, Kuzey Osetya doğa rezervinin topraklarından akar. Nehir, Osetya ovasının eteklerine ulaşmadan önce derin Alagir geçidinden akar. Transkafkasya Otoyolu, Kuzey Osetya'yı Roki Tüneli ile Güney Osetya'ya bağlayan geçit boyunca uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Ahalgori</span>

Ahalgori, de jure Gürcistan'ın Mtsheta-Mtianeti bölgesinde, de facto Güney Osetya'nın Leningor rayonunda bulunan bir kasaba ve belediyedir. Kasaba, Ksani Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Kasabanın nüfusu 2002 yılı itibarı ile 2.500'dür.

<span class="mw-page-title-main">Azas Tabiatı Koruma Alanı</span>

Azas Tabiatı Koruma Alanı, Güney Orta Asya'daki Toju Havzası'nın orta kısmında, Baykal Gölü'nün yaklaşık 500 km batısında yer alan bir Rus 'zapovednik'idir 'dir. Koruma alanı Azas Nehri boyunca uzanır ve Tuva'nın Todzhinsky Bölgesi'nde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Osetçe Vikipedi</span> Vikipedinin Osetçe sürümü

Osetçe Vikipedi, Vikipedi'nin 28 Şubat 2005'te başlatılan Osetçe sürümüdür. Yaklaşık 12.000 makale ile makale sayısı ölçüldüğünde şu anda 141'inci en büyük Vikipedi'dir. Kuruluşundan bu yana, Osetçe Vikipedi "belki de tamamen Osetçe yazılmış tek web sitesi" olarak anılıyor.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan'daki buzullar</span>

Gürcistan'daki buzullar çoğunlukla Büyük Kafkas Dağları'nda konumlanmıştır. 2015 verilerine göre Gürcistan'daki 637 buzul 355,80 km2'lik alanı kaplar. Çağdaş buzullar, 4500 m ve daha yüksek zirvelerin bulunduğu Enguri, Rioni, Kodori ve Terek Nehri havzalarında yoğunlaşmıştır. Gürcistan buzullarının %89,32'si bu havzalarda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şağan (Ural)</span> Rusya ve Kazakistanda bir nehir, Uralın bir kolu

Şağan, Kazakistan'ın Batı Kazakistan Eyaleti'nde ve Rusya'nın Orenburg Oblastı'nda Ural Nehri'nin sağ koludur.

<span class="mw-page-title-main">Terekti Nehri</span> Çin ve Kazakistanda bir nehir

Terekti, Çinlileştirilmiş yazılışıyla Tielieketi, Çin'den Kazakistan'a doğru akan küçük bir nehirdir. Aşağı kısımlarında nehir Kusak olarak da bilinir. Nehrin büyük bir kısmı, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Tarbagatay ili'ne bağlı, Çağantogay İlçesi'nin güneyindeki seyrek nüfuslu dağlık araziden akar. Çin-Kazakistan sınırı geçtikten sonra Abay eyaletinin Ürjar ilçesine giriş yapararak Jalanaş Gölü'nün doğusundaki düz bir çöl arazisine ulaşır. Nehir yatağı genellikle kuruduğundan Jalanaş Gölü'ne nadiren ulaşır.