İçeriğe atla

Urmas Sisask

Urmas Sisask
Sisask 2011'de
Genel bilgiler
Doğum9 Eylül 1960(1960-09-09)
Rapla, Estonya
Ölüm17 Aralık 2022 (62 yaşında)
Başladığı yerEston
TarzlarDini müzik
MesleklerBesteci
Etkin yıllar1980-2022
İlişkili hareketlerSiiri Sisask (kız kardeşi)
Estonya Filarmoni Orkestrası Oda Müziği Korosu
Urmas Sisask ile Estonya TV Kız Korosu, Londra'daki Aziz Paul Katedrali'nde, 2008.

Urmas Sisask (d. 9 Eylül 1960 – ö. 17 Aralık 2022), Eston besteci.[1]

Yaşamı ve kariyeri

Sisask, 9 Eylül 1960'ta Rapla, Estonya'da doğdu. Tallinn Yüksek Müzik Okulu ile ardından gittiği Estonya Müzik ve Tiyatro Akademisi'nde eğitim gördü. Müzik çalışmalarında en büyük ilham kaynağı astronomiydi. Güneş Sistemi'ndeki gezegenlerin yörüngelerine dayanarak, C#, D, F#, G# ve A perdelerinden oluşan bir mod olan "gezegen ölçeğini" yarattı. Ardından bunun Japon pentatonik ölçeği adıylada bilinen Japon Kumajoshi modu ile tamamen aynı olduğunu ortaya çıkardı. 2005'te Estonya Filarmoni Orkestrası Oda Müziği Korosu'yla beraber hazırladıkları Baltic Voices 2 adlı çalışmasıyla "En İyi Koro" çalışması kategorisinde Grammy Ödülü'ne aday gösterildi. Ayrıca 2001 ile 2010 yılları arasında Reform Partisi'nde kısa süre siyaset yapmıştır.[2]

Sisask, Roma Katolik inanaca sahip olup bestelerinin çoğu dini müzik temaları içermekteydi. Küçük kız kardeşi oyuncu ve şarkıcı Siiri Sisask'tır.

Ölümü

Sisask, 17 Aralık 2022'de kalp krizi nedeniyle 62 yaşında öldü.[3]

Diskografi

  • Starry Sky Cycle (Estonca: "Tähistaeva tsükkel") (1980–1987)
  • Gloria Patri (1988)
  • Pleiads ("Plejaadid") (1989)
  • Milky Way ("Linnutee galaktika") (1990)
  • Andromeda ("Andromeda galaktika") (1991)
  • Benedictio (karışık koro için) (1991)
  • Christmas oratorio ("Jõuluoratoorium") (1992)
  • Magnificat
  • Missa Nr. 1
  • Symbiotic Symphony ("Sümbiootiline Sümfoonia")
  • Comet Hyakutake
  • Ave Sol
  • Missa Nr. 4 op. 46: Christmas mass ("Jõulumissa")
  • Polaris ("Põhjanael")
  • Veni Sancte Spiritus

Kaynakça

  1. ^ "Urmas Sisask". Fennica Gehrman. 10 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2020. 
  2. ^ "Kes? Mis? Kus?" 2006, lk 362
  3. ^ "Suri helilooja Urmas Sisask". Kultuur. 17 Aralık 2022. 17 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Estonya</span> Kuzey Avrupada bir ülke

Estonya ya da resmî adıyla Estonya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'da bulunan bir Baltık devletidir. Kuzeyinde Finlandiya Körfezi ve Finlandiya, güneyinde Letonya, batısında Baltık Denizi ve İsveç, doğusunda Peipus Gölü ve Rusya bulunmaktadır. Başkenti ve en büyük şehri Tallinn'dir. Estonya toprakları anakara ve Baltık Denizi'ndeki 2.222 adadan oluşur. Nemli karasal iklim görülür. Ülke nüfusunun büyük çoğunluğunu bir Fin halkı olan Estonlar oluşturmaktadır. Ülkenin resmî dili, Finceden sonra dünyanın en çok konuşulan ikinci Baltık-Fin dili olan Estoncadır. Yapılan araştırmalara göre Estonya, Avrupa'nın; komşusu Finlandiya'dan sonra en temiz ikinci ülkesi, yaşam kalitesi en yüksek dokuzuncu ülkesi, en güvenli beşinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Estonca</span> Estonyanın resmi dili

Estonca, Estonya'nın resmî dilidir. 1,1 milyon Estonya vatandaşına ek olarak on binlerce Estonyalı göçmen tarafından konuşulan dil. Ural Dil Ailesi'nin Fin-Ugor dilleri'ne mensuptur. Dil, Finceye oldukça benzemektedir. Dili ailedeki diğer dillerden ayıran en önemli özellik, kısa, uzun ve çok uzun olmak üzere üç farklı tonlama barındırmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Finlandiya</span>

Finlandiya, 1961 yılından beri kez katılmıştır. Finlandiya yarışmada ilk kez 2006 yılında Lordi müzik grubunun seslendirdiği "Hard Rock Hallelujah" adlı şarkısıyla birinci olmuştur. Finlandiya'nın önceki en iyi sonucunu 1973 yılında Marion Rung'un seslendirdiği "Tom Tom Tom" adlı şarkısıyla altıncı olarak almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Estonya</span>

Estonya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1994 yılında, Eesti Rahvusringhääling (ERR) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. aslında ilk katılımını 1993 yılında Janika Sillamaa'nın seslendirmiş olduğu "Muretut meelt ja südametuld" adlı şarkıyla gerçekleştirecekti fakat o yıl doğu ülkelerinin katılmaya ilgi göstermesi nedeniyle 1993 yılı için eleme düzenlenmiş Estonya elemeyi geçemeyerek yarışmaya katılmamıştır. Estonya, 1994 yarışmasında yarışan 25 ülkeden bir tanesidir. O yıldan bu yana ülke yarışmadan hiç çekilmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Metsatöll</span>

Metsatöll Estonyalı bir folk metal müzik grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Zoltán Kodály</span> Macar besteci ve siyasetçi (1882-1967)

Zoltán Kodály, Macar besteci, etnomüzikolog, eğitimci, dilbilimci ve filozof.

<span class="mw-page-title-main">Ott Lepland</span>

Ott Lepland, Eston şarkıcı. 2012 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Estonya'yı temsil etmiş ve yarışmayı 120 puanla altıncı sırada tamamlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birgit Õigemeel</span>

Birgit Õigemeel, Estonyalı müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Estonya Savunma Kuvvetleri</span>

Estonya Savunma Kuvvetleri Estonya'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli savunma kuvvetleridir. Savunma kuvvetleri, Estonya Kara Kuvvetleri, Merevägi (Deniz), Õhuvägi ve paramiliter bir birlik olan Kaitseliit olmak üzere 4 ana birimden oluşur. Savunma kuvvetleri, bağımsızlığın yanı sıra devletin bütünlüğü ve egemenliğini ve anayasal düzeni korumakla görevlidir. Ayrıca NATO'ya üye olmakla birlikte, NATO ittifakında bulunan ülkelerle askeri iş birliğine girerek ülkenin çıkarlarını korumak gibi bir amacı da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tatjana Mihhailova</span>

Tatjana Mihhailova-Saar, bilinen adıyla Tanja, Rus-Eston Pop şarkıcısı ve oyuncu.

Estonya, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Estonya'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Eesti Rahvusringhääling (ERR) tarafından düzenlenen "Eesti Laul" isimli ulusal final doğrultusunda Elina Born & Stig Rästa ikilisi Estonya'yı "Goodbye to Yesterday" şarkısı ile temsil etmiştir.

Estonya, İsveç'in başkenti Stockholm'da yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Estonya'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Eesti Rahvusringhääling (ERR) tarafından düzenlenen "Eesti Laul" isimli ulusal final doğrultusunda seçilmiştir. Estonya'yı "Play" adlı şarkısıyla Jüri Pootsmann temsil etmiştir.

Estonya, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'na Mihkel Mattisen, Timo Vendt, Ksenia Kuchukova ve Elina Nechayeva'nın yazdığı "La forza" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı Elina Nechayeva seslendirmiştir. Eston yayıncı Eesti Rahvusringhääling (ERR) tarafından Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda Estonya'yı temsil eden kişiyi Eesti Laul 2018 yarışması'nda seçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jüri Pihl</span>

Jüri Pihl, Eston siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Jüri Alperten</span>

Jüri Alperten, Estonyalı orkestra şefi.

Tiit Lilleorg Estonyalı bir film ve televizyon oyuncusu ve Ida Dans Okulu'nun kurucu ortağı ve yönetmeniydi.

<span class="mw-page-title-main">Eston mutfağı</span>

Eston mutfağı, Estonya'ya özgü yemek pişirme tarzıdır. Geleneksel Eston mutfağı büyük ölçüde et, patates ve ve kıyı ve göl kenarındaki balıklara dayanmakla birlikte günümüzde yakın ülkelerin geleneklerinden bir dizi katkı ile çeşitli uluslararası yiyecekler ve yemekler de dahil olmak üzere diğer birçok mutfaktan etkilenmektedir. İskandinav, Alman, Rus, Leton, Litvan ve diğer etkiler de önemli rol oynamıştır. Estonya'daki en tipik yiyecekler çavdar ekmeği, domuz eti, patates ve süt ürünleridir. Estonya'nın yeme alışkanlıkları tarihsel olarak mevsimlerle yakından bağlantılıdır. Temel ürünler açısından Estonya, Avrupa'nın bira, votka, çavdar ekmeği ve domuz kemerine sıkı sıkıya bağlıdır.

Estonya, 2022 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Eston yayıncı Eesti rahvusringhääling (ERR) tarafından İtalya'nın Torino kentinde yapılan 2022 yarışması'nda Estonya'yı temsil eden katılımcı Eesti Laul 2022 yarışması'nın kazananı olmuştur.

Estonya, 2023 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Alika'nın seslendirdiği "Bridges" adlı şarkısıyla katılmıştır. Eston yayıncı Eesti rahvusringhääling (ERR) tarafından Birleşik Krallık'ın Liverpool kentinde yapılan 2023 yarışması'nda Estonya'yı temsil eden katılımcı Eesti Laul 2023 yarışması'nın kazananı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Siiri Sisask</span> Eston şarkıcı, aktris ve siyasetçi

Siiri Sisask, Eston şarkıcı, aktris ve siyasetçi.