İçeriğe atla

Urfalı Babi

Urfalı Babi
DoğumYılmaz Kayral
01 Ocak 1922(1922-01-01)
Şanlıurfa, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm27 Ekim 2004 (82 yaşında)
MilliyetTürk
Vatandaşlık Türkiye
MeslekHalk ozanı, Oyuncu
Etkin yıllar1972 - 1988

Urfalı Babi (01 Ocak 1922 - 27 Ekim 2004[1]), Türk müzisyen. Asıl adı Yılmaz Kayral'dır. Özellikle 1970'lerde yayınladığı plaklar ve oynadığı filmlerle hayran kitlesini oluşturmuştur.

Hayatı

Yılmaz Kayral 1922 yılında Şanlıurfa'da dünyaya gelmiştir. 8-9 yaşlarında Siverek'e yaptığı bir yolculukta ilk kez sazla tanıştı. Bir diğer sevgisi futbol olan Babi, 1945'te Urfa karmasında yer almıştır.[2]

1957'de İstanbul'a göç etti. Birçok şarkıya imzasını atmıştır. 1965'te ilk plağını çıkartmıştır. Şarkılarında komik ve esprili sözler dikkat çekti. 1969'da batı müziği formatındaki ilk 45'liği Canan'ı Grup Dönüşüm ile birlikte çıkarmıştır. 1972'de Alilerin Alisi şarkısı ile Milliyet'in müzik listelerine girme başarısını gösterdi. 1973'te yazdığı Bastır Ankaragücü ve 1974'teki Fenerbahçe Oyun Havası ile futbol konulu şarkılar yapmıştır. "Fenerbahçe Oyun Havası" 45'liği kapağında adı "Amigo Babi" olarak geçmektedir. 45'liğin diğer şarkısı da o günlerde çok popüler olan anonim bir parça olan Haydi Bastır yorumuydu. 1975'te Disko Kebap adlı tek uzun çalarını yayınlamıştır.

27 Ekim 2004'te karıştığı bir kavgada kalçası kırılmış, buna bağlı olarak hayatını kaybetmiştir.

Filmografi

Urfalı Babi'nin beyazperdede ilk göründüğü film 1972 tarihli Zafer Davutoğlu filmi Kırık Merdiven'dir. Tombalacıyı oynayan Babi, filmde bir de şarkı seslendirmiştir. Aynı sene yine Davutoğlu'nun Kahpe Tuzağı filminde oynamıştır. Babi'nin en önemli filmi 1974 tarihli Atıf Yılmaz filmi olan Salako'dur. Urfalı bir halk ozanını canlandıran Babi, filmin ana şarkısı olan Salako türküsünü, daha önce plak yaptığı Canan türküsünden uyarlamıştır. 1986 tarihli İbrahim Tatlıses filmi Yıkılmışım Ben Babi'nin yer aldığı son sinema filmidir.

  • 1972: Kahpe Tuzağı
  • 1972: Kırık Merdiven
  • 1974: Salako
  • 1982: Yürek Yarası
  • 1986: Yıkılmışım Ben
  • 1988: Hülya

Diskografi

45'likler

  • 1965: Mevlana / Dünya Turu
  • 1965: Zuhal / Cananım
  • 1969: Canan / Genç Osman
  • 1972: Akgülüm / Alilerin Alisi
  • 1973: Bağ Kur Kardeşim / Lambaya Püf De
  • 1973: Bastır Ankaragücü
  • 1974: Fenerbahçe Oyun Havası / Haydi Bastır
  • Anayasso / Bizler Kaldık Fukara
  • Bebek / Kör Değiliz Ya
  • Ecevit'e Suikast / Hora Gemisi
  • Hassonun Feryadı / Esmerim Biçim Biçim
  • Koltuk Davası / Koltuk Davası 2
  • Urfalıdır Cananım / Güldereli

Albümler

  • 1975 - Disko Kebap

Başkalarının söylediği şarkıları

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2015. 
  2. ^ "Urfalı Babi". 19 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2010. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Öztürk Serengil</span> Türk oyuncu

Öztürk Serengil, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu ve komedyendir.

<span class="mw-page-title-main">Cem Karaca</span> Türk rock müziği sanatçısı (1945–2004)

Muhtar Cem Karaca, Türk rock müziği sanatçısı, söz yazarı, besteci, tiyatrocu ve sinema oyuncusu. Anadolu rock türünün kurucularındandır. Birçok grupla çalışmış, grupların kurucu ve yöneticisi olmuş, güçlü bir rock kültü yaratılmasının öncülerinden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Tatlıses</span> Türk şarkıcı, yapımcı, oyuncu, yönetmen, televizyon programcısı, iş insanı

İbrahim Tatlıses, Türk şarkıcı, yapımcı, oyuncu, yönetmen, televizyon programcısı ve iş insanıdır. "Ayağında Kundura" türküsü ile ünlenen İbrahim Tatlıses, günümüze kadar otuzdan fazla albüm çıkarmış, birçok filmde oyuncu ve yönetmen olarak görev almıştır. Türkiye'nin yanı sıra Yunanistan ile Orta Doğu'da da tanınmaktadır. Türkiye'de lakabı İmparator'dur. Tatlıses'in sanatçılığın dışında gıda, turizm, inşaat, iletişim, ulaşım gibi birçok alanda da yatırımı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Tatlıses</span> Arabesk müziği sanatçısı, besteci ve söz yazarı

Yılmaz Tatlıses, Türk arabesk müziği sanatçısı, besteci ve söz yazarı.

Nermin Gökben veya tanınan adıyla Gökben, Türk şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Özkan Uğur</span> Türk müzisyen ve oyuncu (1953–2023)

Raif Özkan Uğur, MFÖ grubunun üyesi, müzisyen, sinema ve dizi oyuncusu.

Neşe Karaböcek, Türk ses sanatçısı ve oyuncu.

Taner Öngür, Türk müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Mazhar Alanson</span> Türk müzisyen ve oyuncu

Mahmut Mazhar Alanson,, Türk şarkıcı, söz yazarı ve oyuncu. Mazhar Fuat Özkan grubunun vokalisti olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Lale Belkıs</span> Türk oyuncu ve şarkıcı

Lale Belkıs, gerçek adı ile Belkıs Durmaz, evlilik sonrası Belkıs Otağ,, şarkıcı, eski manken, söz yazarı, besteci, tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, dublaj sanatçısı, şair, yazar ve ressam.

<span class="mw-page-title-main">Anne-Marie David</span> Fransız şarkıcı (d. 1952)

Anne-Marie David, Fransız şarkıcı.

<i>Disco Manço</i>

20. San'at Yılı: Disco Manço, Barış Manço'nun 20. sanat yılı anısına özel olarak hazırladığı albüm. Albümün içeriğindeki tüm şarkılar disko düzenlemeleriyle yer almış ve günümüzde "remix" olarak hazırlanan şarkıların bir anlamda temelini atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mazhar ve Fuat</span>

Mazhar ve Fuat, Mazhar Alanson ve Fuat Güner'in 1970'in başlarında kurduğu Anadolu rock grubudur. İkili 1 LP, 4 tane de 45'lik çıkarmıştır.

"Uykusuz Her Gece", Türk şarkıcı Ajda Pekkan'ın 1983 çıkışlı onuncu stüdyo albümü Süperstar '83'te yer alan bir şarkı. Sözleri Fikret Şeneş tarafından yazılırken bestesi Mario & Geosy Capuano ve Simon Boswell tarafından yapılmıştır. Albümün açılış şarkısı olan "Uykusuz Her Gece", Amerikalı disko şarkıcısı Amii Stewart'ın "Working Late Tonight" şarkısının aranjmanıdır. Albüm çıkmadan bir ay önce TRT'de canlı yayınlanan 1983 Sanremo Müzik Festivali'nde Steward'ın bu şarkıyı seslendirdiğine denk gelen Şeneş tarafından beğenilerek plağa son anda dahil edilmiştir. Asıl bestenin sözlerinden esinlenilerek yazılan "Uykusuz Her Gece"nin sözleri, aşk hayatında hayal kırıklığına uğrayan bir kadının sevdiğini unutmak için kendisini iş hayatına vermesini anlatır. Albümdeki düzenlemesi Garo Mafyan'a ait olan beste orijinalinden daha hareketli bir ritme sahiptir. Şarkı çıktığı yılın en çok çalınan şarkılarından biri oldu ve ilerleyen yıllarda Pekkan'ın kariyerinin en öne çıkan şarkıları arasında yerini aldı. Hey dergisi okurları tarafından yapılan bir oylamayla şarkıyı Yılın Şarkısı seçti.

Kardaşlar, 1970'lerde etkin olan bir Türk rock grubu. Cem Karaca, Ersen Dinleten ve Selda Bağcan gibi isimlere eşlik etmişlerdir.

Uğur Dikmen, Türk müzisyen; klavyeci, organist, besteci, aranjör ve orkestra şefidir. Birçok ünlü sanatçının grubunda klavyeli çalgıları çalıp, bestecilik ve aranjörlük yaptı. Bu sanatçılar arasında Durul Gence, Cem Karaca, Yasemin Kumral, Yeşim, Erol Duygulu, Osman İşmen, Edip Akbayram, Coşkun Demir, Nil Burak, Neco, İbo, Grup Piramit, Grup 88, Feridun Hürel, Selda Bağcan, Serpil Barlas, Özdemir Erdoğan vardır.

21.Peron, 1970'lerde aktif olan bir Türk progresif rock grubu. İzmir'de kurulan grup 1979 Eurovision Şarkı Yarışması'na Maria Rita Epik ile "Seviyorum" adlı şarkı ile katılacaktı ancak politik nedenlerden dolayı Türkiye yarışmaya katılmaktan vazgeçti.

Muharrem Hürrem Erman, Türk film yapımcısıdır.

<i>Topraktan Bedene / İsyanım Var</i> 1996 yılında çıkan Müslüm Gürses albümü

Topraktan Bedene / İsyanım Var Müslüm Gürses'in 9 Temmuz 1996'da Elenor Müzik firması etiketiyle piyasaya sunulan stüdyo albümüdür.

Sister şu anlamlara gelebilir: