İçeriğe atla

Urfa Tüneli

Urfa Tüneli
Özellikler
AmaçSu kanalı
DurumKullanımda
KullanımSu yolu
Açılış9 Kasım 1994 (29 yıl önce) (1994-11-09)
İşletmeDevlet Su İşleri
Uzunluk26,4 km
Genişlik7,62 m
İrtifa498 m - 515 m
Su taşıma328 m³/s[1]
Tüneller

Urfa tüneli, Atatürk Barajındaki sulama suyunu Harran ovası ve Mardin ovasına taşıyan tünel.

Tünel özellikleri

26,4 km uzunluğunda iki paralel tünel inşa edilmiştir. 7,62 m çapında, beton kaplamalı, dairesel kesitli tünellerdir. Bağlantı ve ulaşım tünelleriyle birlikte toplam tünel uzunluğu 57,8 km'dir. Tünellerin başlama rakımı 515 m, bitiş rakımı 498 m'dir.[1]

Sulama

Güneydoğu Anadolu Projesi açısından oldukça önemli olan tüneller cazibe ile 358.000 hektar, pompalama ile 118.000 hektar, toplamda 476.000 hektar tarlayı sulamaktadır.

Tünele 9 Kasım 1994 tarihinde su verilmiştir.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b YEŞİLNACAR, Yrd.Doç.Dr.M. İrfan. "ŞANLIURFA TÜNELLERİNDE ENJEKSİYON ÇALIŞMALARI" (PDF). DSİ TEKNİK BÜLTENİ. dsi.gov.tr. 27 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 1 Mart 2015. 
  2. ^ sabah.com.tr (24 Mayıs 2000). "Çağları delen tünel". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çoruh</span> Gürcistan ve Türkiyede nehir

Çoruh, Türkiye'nin kuzey-doğusundaki Erzurum ili sınırları içerisindeki Mescit Dağları'ndan doğan bir nehirdir. Kelkit-Çoruh Fayı boyunca Bayburt, İspir, Tortum, Yusufeli ve Artvin şehirlerinden akarak Gürcistan'a ulaşır ve buradan; yani Batum'un hemen güneyinden, Türkiye-Gürcistan sınırının birkaç kilometre kuzeyinden, Karadeniz'e dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Konya Ovası Projesi</span>

Konya Ovası Sulama Projesi (KOP), birkaç değişik kaynaktan Konya Ovası'nın sulanmasını sağlayacak büyük sulama projesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Uğurlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> 1971-1981 yılları arasında Yeşilırmak üzerine inşa edilmiş baraj ve hidroelektrik santrali

Hasan Uğurlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Samsun ili Ayvacık ilçesinde, Yeşilırmak üzerinde, elektrik enerjisi üretimi amacı ile 1971-1981 yılları arasında inşa edilmiş bir baraj ve hidroelektrik santralidir. Barajdaki su cebri borularla taşınmamakta, barajın yanındaki dağın içindeki tünelle taşınıp türbinlere çarptırılmaktadır. Baraj, dünyada bu yönüyle tektir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Adıyaman ve Şanlıurfada bir baraj

Atatürk Barajı, Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında, enerji ve sulama amaçlı bir barajdır. GAP Projesi içinde, Karakaya Barajının 180 km mansabında, Adıyaman iline 51 km uzaklıkta, Şanlıurfa ilinin Bozova ilçesine ise 24 km uzaklıkta olup, Fırat Nehri üzerinde kurulmuştur. Barajın tamamlanmasıyla Türkiye'nin en büyük üçüncü gölü olan Atatürk Baraj Gölü oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Özlüce Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span>

Özlüce Barajı, Elazığ, Bingöl sınırında bulunan, Peri çayı üzerinde, enerji üretmek amacıyla 1992-2000 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Göksu</span> Türkiyede akarsu

Göksu Antalya, Konya, Karaman ve Mersin illerinden akan ve Mersin ili Silifke ilçesi güneyinde Akdeniz'e dökülen bir nehirdir. Göksu Nehri'nin uzunluğu 260 km, havza alanı 10.000 km²'dir. Aşağı yukarı aynı uzunlukta iki kolu vardır: Kuzey kolu Gökçay, güney kolu ise Gökdere'dir, ikisinin kaynağı da Toros Dağları'ndaki Geyik Dağları'ndan çıkar. Geyik Dağları Antalya-Gündoğmuş ve Konya-Hadim arasındadır ve Alanya'nın 50 km kuzeyinde bulunur. Bu iki kol Karaman-Ermenek'i geçtikten sonra Mut'un güneyinde birleşerek Göksu adını alır ve daha sonra Silifke güneyinde Paradeniz adıyla bilinen deltada Akdeniz'e dökülür.

<span class="mw-page-title-main">D 010</span> Türkiyede bir devlet karayolu

D.010, Türkiye'nin kuzeyinde yapılmış bir devlet yoludur.

<span class="mw-page-title-main">D 030</span> Zonguldakın Gökçebey ile Amasyanın Taşova arasında devlet yolu

D.030 Batı ve Orta Karadeniz'in iç bölgesinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">D 050</span> Gümüşhane-Yusufeli arasında devlet yolu

D.050, Gümüşhane-Yusufeli arasında, 6 kısımdan oluşan 223 km'lik devlet yoludur.

<span class="mw-page-title-main">D 300</span> Türkiyenin bir devlet yolu

D.300, Türkiye'de bulunan bir devlet kara yoludur.

Suruç Tüneli, dünyanın en uzun 22. su tünelidir. Tünelin ekonomiye yıllık 70 milyon lira katkı sağlaması beklenmektedir. toplam 94,814 hektarın sulanması 134 yerleşim yerinde toplam 94 bin 814 hektarlık alanın modern sistemlerle sulanması planlanıyor. 9 Mart 2014 tarihinde açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">D 950</span> 4 ayrı parça ve 11 kısımdan oluşan Artvin ile Şenyurt, Mardinde biten toplam 717 kmlik kara yolu

D.950, Türkiye'de bir devlet kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Menderes Barajı</span> Çinede bir baraj

Adnan Menderes Barajı, Aydın ilinin Çine ilçesinde, Çine Çayı üzerinde kurulu olup sulama, enerji ve taşkın koruma amaçlıdır. Silindirle Sıkıştırılmış Beton Gövde kategorisinde Avrupa'nın en yüksek barajı unvanına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de ulaşım</span>

Türkiye’de ulaşım, bu ülkenin kamusal ve özel ulaşım sistemiyle ilgilidir.

Kayabeyi Barajı ve Akıncı HES, Ardahan ili sınırları içinde Kura nehri üzerinde olup, enerji ve sulama amaçlı bir projedir. 6446 sayılı kanun çerçevesinde yapılmıştır. 159m yüksekliği ile Türkiye’nin ikinci en yüksek RCC barajı olma özelliğini taşıyor.

Büyük Melen Projesi, Melen Çayı'ndan İstanbul iline boru hatlarıyla su getirme çalışmasıdır. Proje Türkiye'nin en büyük su temini çalışmasıdır.

Boğaziçi Su Tüneli, Melen Projesi ile Sakarya, Kocaali ilçesinden gelen Melen suyunun, İstanbul Boğazının altından Avrupa yakasına taşıyan tüneldir.

<span class="mw-page-title-main">Eşen 1 Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span>

Eşen-1 Barajı ve Hidroelektrik_Santralı (HES), Muğla ilinin Fethiye ilçesinde ilçe merkezine 58 km uzaklıkta Yayla Ceylan mahallesi sınırları içerisinde Eşen Çayı üzerinde kurulmuştur. Göltaş Enerji Şirketi tarafından Göltaş şirketinin özkaynakları ile ve 29.01.2010 tarihinde imzalanan sözleşme ile Akbank'tan temin edilen 40.000.000 EUR finansman ile projenin yapımına Temmuz 2009 yılında başlanmış Mart 2011 yılında baraj ve hidroelektrik santral işletmeye alınmıştır.

D.877 Türkiye'de bir devlet kara yoludur.

D.885 Türkiye'de bir devlet kara yoludur.