İçeriğe atla

Urbano Rattazzi

Urbano Rattazzi
3. İtalya başbakanı
Görev süresi
10 Nisan 1867 - 27 Ekim 1867
Hükümdar II. Vittorio Emanuele
Yerine geldiğiBettino Ricasoli
Yerine gelenLuigi Federico Menabrea
Görev süresi
3 Mart 1862 - 8 Aralık 1862
Hükümdar II. Vittorio Emanuele
Yerine geldiğiBettino Ricasoli
Yerine gelenLuigi Carlo Farini
İtalya Temsilciler Meclisi Başkanı
Görev süresi
18 Şubat 1861 - 3 Mart 1862
Hükümdar II. Vittorio Emanuele
Yerine geldiğiGiovanni Lanza
Yerine gelenSebastiano Tecchio
Görev süresi
10 Ocak 1859 - 21 Ocak 1860
Hükümdar II. Vittorio Emanuele
Yerine geldiğiCarlo Bon Compagni
Yerine gelenGiovanni Lanza
Görev süresi
11 Mayıs 1852 - 27 Ekim 1853
Hükümdar II. Vittorio Emanuele
Yerine geldiğiPier Dionigi Pinelli
Yerine gelenCarlo Bon Compagni
Kişisel bilgiler
Doğum 29 Haziran 1808(1808-06-29)
Alessandria, Sardinya Krallığı
Ölüm 5 Haziran 1873 (64 yaşında)
Frosinone, İtalya Krallığı
Partisi Tarihi Sol
Bitirdiği okul Torino Üniversitesi
İmzası

Urbano Rattazzi (d. 29 Haziran 1808 - ö. 5 Haziran 1873), İtalyan siyasetçi. 1862 ve 1867 yıllarında iki kez İtalya başbakanı olarak görev yaptı.

Kaynakça

Siyasi görevi
Önce gelen
Carlo Bon Compagni di Mombello
Piyemonte Eğitim Bakanı
1848
Sonra gelen
Vincenzo Gioberti
Önce gelen
Felice Merlo
Piyemonte Adalet Bakanı
1848–1849
Sonra gelen
Riccardo Sineo
Önce gelen
Riccardo Sineo
Piyemonte İçişleri Bakanı
1849
Sonra gelen
Pier Dionigi Pinelli
Önce gelen
Pier Dionigi Pinelli
Piyemonte Temsilciler Meclisi Başkanı
1852–1853
Sonra gelen
Carlo Bon Compagni di Mombello
Önce gelen
Carlo Bon Compagni di Mombello
Piyemonte Adalet Bakanı
1853–1855
Sonra gelen
Giovanni De Foresta
Önce gelen
Gustavo Ponza di San Martino
Piyemonte İçişleri Bakanı
1854–1858
Sonra gelen
Camillo Benso di Cavour
Önce gelen
Carlo Bon Compagni di Mombello
Piyemonte Temsilciler Meclisi Başkanı
1859–1860
Sonra gelen
Giovanni Lanza
Önce gelen
Camillo Benso di Cavour
Piyemonte İçişleri Bakanı
1859–1860
Sonra gelen
Camillo Benso di Cavour
Önce gelen
Giovanni Lanza
İtalya Temsilciler Meclisi Başkanı
1861–1862
Sonra gelen
Sebastiano Tecchio
Önce gelen
Bettino Ricasoli
İtalya başbakanı
1862
Sonra gelen
Luigi Carlo Farini
İtalya Dışişleri Bakanı
1862
Sonra gelen
Giuseppe Pasolini
İtalya İçişleri Bakanı
1862
Sonra gelen
Ubaldino Peruzzi
Önce gelen
Bettino Ricasoli
İtalya başbakanı
1867
Sonra gelen
Luigi Federico Menabrea
İtalya İçişleri Bakanı
1867
Sonra gelen
Filippo Antonio Gualterio


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İtalya</span> Güney Avrupada yer alan kısmi ada ülkesi

İtalya, resmî adıyla İtalyan Cumhuriyeti, Güney Avrupa'da, büyük ölçüde İtalya Yarımadası üzerinde yer alan bir ülke. Akdeniz'in en büyük iki adası Sicilya ve Sardinya da İtalyan topraklarıdır. Yüzölçümü 301.340 km2 olan ülkenin kuzeyde Alpler bölgesinde Fransa, İsviçre, Avusturya ve Slovenya'yla kara sınırı vardır. Bağımsız iki Avrupa ülkesi olan Vatikan ve San Marino da İtalya'nın yarımadadaki toprakları içine sıkışmış anklav ülkelerdir. İtalya'nın ayrıca biri İsviçre (Campione), diğeriyse Tunus (Lampedusa) tarafından kara ve deniz sınırlarıyla kuşatılmış iki eksklavı bulunur. Nüfusu 58 milyon olan İtalya, Avrupa Birliği'nin en kalabalık üçüncü ülkesidir. Başkenti ve en büyük şehri Roma, yüzyıllar boyunca Batı uygarlığının merkezi olmuş, mimaride barok üslûbunun doğuşuna tanıklık etmiş ve eskiden beri Katolik Kilisesi'nin merkezi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">San Marino</span> Avrupada bir ülke

San Marino veya resmî adıyla San Marino Cumhuriyeti, Güney Avrupa'da İtalya Yarımadası içerisinde Apenin Dağları'nın bir tepesindeki küçük bir ülkedir. Hiçbir denize kıyısı olmayan ülke, Avrupa'nın altı mikrodevletindendir ve etrafı İtalya toprakları ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Bologna</span> Bologna iline bağlı komün (Emilia-Romagna, İtalya)

Bologna veya Türkçe Bolonya, İtalya'nın kuzeyinde Emilia-Romagna bölgesinde yer alan bir şehirdir. Emilia-Romagna bölgesi ve aynı ismi taşıyan Bologna ilinin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">İtalyanlar</span> İtalyaya özgü etnik grup

İtalyanlar, anayurtları İtalya ve çevre bölgelerde yaşayan bir Romen halkıdır. İtalyanların çoğu İtalyanca veya lehçelerini konuşur, ancak İtalyancadan ayrı yaklaşık 30 adet bölgesel dil de İtalyanlarca konuşulmaktadır. Bu diller bazen yanlış bir biçimde "İtalyanca lehçeleri" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Sicilya</span> Akdenizde yer alan en büyük ada

Sicilya, Akdeniz'in en büyük adası ve İtalya'nın 20 bölgesinden birisidir. İtalya'nın beş özerk bölgesinden biri olan Sicilya'nın nüfusu yaklaşık 5 milyondur.

<span class="mw-page-title-main">Torino</span> Torino iline bağlı komün (Piemonte, İtalya)

Torino, Kuzey İtalya'da Piemont bölgesinin ve kendi ismin taşıyan Torino ilinin başşehri olup, Alpler ile çevrili olan Po Nehri'nin sol kıyısında konumlanır. İtalya'nın kuzey-batısında bulunan bir kentidir. Torino adı Keltce'de "dağlar" anlamına gelen Tau sözcüğünden gelmektedir. İtalyancada Torino sözcüğü "küçük Boğa" olarak tercüme edilebildiği için, şehrin flamasında boğa resmi bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Juventus FC</span> İtalyan futbol kulübü

Juventus Football Club, Torino'da kurulmuş ve İtalyan futbolunun en başarılı ve en büyük kulüplerinden biri olarak bilinir. Toplamda 72 resmi şampiyona kupasıyla, diğer tüm İtalyan takımlarından daha fazla kupaya sahiptir. Bu kupaların 61'i İtalya'da alınmıştır ve bu başarı da kendi başına bir rekordur. FIFA tarafından Avrupa'nın en başarılı üçüncü, Dünya'nın ise en başarılı altıncı kulübü olarak gösterilmiştir. Anlam olarak Latince'de gençlik anlamına gelen Juventus, İtalya'da en geniş taraftar tabanına sahip kulüptür ve dünyadaki taraftar sayısı da 10,5 milyonun üzerindedir. G-14'ün dağılmasından sonra elit kulüpler tarafından oluşturulan Avrupa Kulüpler Birliği'nin kurucu üyesidir. Maçlarını 41.000 kişi kapasiteli Juventus Arena'da oynamaktadır ve 36 kez lig şampiyonu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Vatikan</span> 1870te İtalya tarafından yıkılan Papalık Devletinin yerine 1929da Roma sınırları içerisinde kurulan bağımsız, küçük bir şehir devleti

Vatikan, resmî adıyla Vatikan Şehir Devleti, İtalya'nın Roma şehrinde bulunan, Hristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan bağımsız devlet. Ülkedeki yerleşik nüfus 1.000 civarındadır, fakat Vatikan turistik bir yer olduğundan ülkedeki kişi sayısı turistlerle birlikte artmaktadır. Çevresi yüksek duvarlarla kaplıdır ve kameralarla izlenmektedir. Vatikan, hem yüz ölçümü hem de nüfus bakımından en küçük bağımsız ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Napoli</span> Napoli iline bağlı komün (Campania, İtalya)

Napoli, güney İtalya'nın Campania bölgesinde ve kendi ismini taşıyan Napoli ilinde bulunan, Campania bölgesinin ve Napoli ilinin başkenti olan bir şehir ve yerel idare bakımından bir komündür. İtalya'nın nüfus itibarıyla, Roma ve Milano'dan sonra üçüncü büyük şehridir ve 4 milyondan fazla nüfusuyla ülkenin Milano'dan sonra ikinci metropol bölgesi.

<span class="mw-page-title-main">Cenova</span> Cenova iline bağlı komün (Liguria, İtalya)

Ceneviz, İtalya'nın Ligurya bölgesinde kendi ismini taşıyan Genova ilinin merkezi ve Ligurya Bölgesi'nin başkenti olan bir şehir ve yerel idare bakımından bir komündür.

<span class="mw-page-title-main">İtalya millî futbol takımı</span> İtalyayı temsil eden erkek millî futbol takımı

İtalya millî futbol takımı, İtalya'yı ulusal seviyede temsil eden futbol takımıdır. Futbolda dünyanın en iyi millî takımları içerisinde yer alır. Azzurri lakaplı İtalya millî futbol takımı sonuncusu 2006 yılında olmak üzere 4 kez FIFA Dünya Kupası'nı kazanma başarısını göstermiştir. Dünya Kupası'nı 5 kez kazanan Brezilya'dan sonra bu kupayı en çok kazanan 2. takımdır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Futbol Şampiyonası</span> Avrupada düzenlenen futbol turnuvası

Avrupa Futbol Şampiyonası, 1960'tan beri UEFA tarafından 4 yılda bir düzenlenen futbol turnuvasıdır. Orijinal adı Avrupa Uluslar Kupası adıyla kurulmuş olup, 1968 yılında şu anki ismini almıştır. Turnuva ülkelerin üst düzey millî futbol takımları arasında düzenlenir.

<span class="mw-page-title-main">1990 FIFA Dünya Kupası</span>

1990 FIFA Dünya Kupası, Italia '90 olarak tanıtılan, 8 Haziran-8 Temmuz 1990 tarihleri arasında İtalya'da düzenlenen FIFA Dünya Kupasının 14.sü olan uluslararası futbol turnuvası. 1934'ten sonra ikinci kez FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapan İtalya, Meksika'nın ardından bu organizasyona ikinci kez ev sahipliği yapan ikinci ülke oldu. Nisan 1988'de başlayan ve 116 takımın katıldığı elemeleri geçen 22 ekibin yanı sıra, doğrudan finallere katılan ev sahibi İtalya ve son şampiyon Arjantin'in dahil olmasıyla 1990 FIFA Dünya Kupası finallerinde 24 takım yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">1978 FIFA Dünya Kupası</span>

1978 FIFA Dünya Kupası, 11'inci Dünya Kupası olarak Arjantin'de 1 Haziran ve 25 Haziran arasında gerçekleşmişti. Arjantin ev sahibi olarak FIFA tarafından Haziran 1966'da seçilmişti. 1978 Dünya Kupası'nı Arjantin, finalde Hollanda'dayı uzatma dakikalarında attıkları gollerle 3-1 kazanarak aldı. Bu; Uruguay, İtalya, Batı Almanya ve İngiltere'den sonra kupayı ilk kez kazanan Arjantin, kupayı ev sahibi olarak kazanan 5. ülke oldu. Hollanda ise 2. defa üst üste finalde kaybetti. Turnuvada Brezilya 3., İtalya da 4. oldu.

<span class="mw-page-title-main">1970 FIFA Dünya Kupası</span> Futbol Etkinliği

1970 FIFA Dünya Kupası, Dünya Kupalarının dokuzuncusu olan bu turnuva, Meksika'da, 31 Mayıs-21 Haziran tarihleri arasında düzenlenmiştir. Meksika Ekim 1964'te FIFA tarafından ev sahibi ülke olarak seçildi. Bu turnuva aynı zamanda Kuzey Amerika kıtasında düzenlenen ilk dünya kupası olmuştur. Bu turnuvanın şampiyonu 21 Haziran günü finalde İtalya'yı 4-1'lik sonuçla geçen Brezilya oldu. Brezilya bu kupayı üçüncü kez kazandı ve Jules Rimet kupasının ebedi sahibi oldu. Brezilya teknik direktörü Mario Zagallo, Dünya Kupası'nı hem futbolcu hem de teknik adam olarak kazanan ilk isim unvanını elde etti. Pelé de Dünya kupalarında 3 kez şampiyon olan ilk futbolcu oldu. Turnuvada Batı Almanya 3., Uruguay da 4. oldu.

<span class="mw-page-title-main">Como</span> Como iline bağlı komün (Lombardiya, İtalya)

Como, İtalya'nın Lombardiya bölgesinde kendi adını taşıyan Como ilinin merkezi olan ve Milano şehrinin 50 km kuzeydoğusunda İsviçre sınırında yer alan küçük bir şehirdir. Adını verdiği Como Gölü ile tanınır.

2013 FIFA Konfederasyonlar Kupası evsahipliğini Brezilya'nın yaptığı 9.FIFA Konfederasyonlar Kupası'dır. 2014 FIFA Dünya Kupası'nın girişi olarak kabul edilmektedir. Turnuva 15-30 Haziran 2013 tarihleri arasında düzenlenmiştir. Turnuvanın son şampiyonu Brezilya'dır.

<span class="mw-page-title-main">İtalya'nın illeri</span> İtalyadaki iller

İtalya'nın illeri, İtalya'nın ikinci düzey idari bölümleridir. Büyüklük ve nüfus olarak bölge ve belediye arasında kalan bir yerel idare ve yerleşim birimidir. Provincia sözcüğü, tarif ettiği yerleşim biriminin yanı sıra o yerleşim birimindeki belediye ya da valilik gibi kurumların işlevlerini yerine getiren yerel yönetimi de ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">İtalya'nın belediyeleri</span> İtalya Cumhuriyetinin üçüncü düzey idari birimleri

Komün, İtalya'da bir idarî birimdir ve mülkî idarenin en küçük birimini oluşturur. İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü ISTAT'ın 30 Haziran 2015'te ilân ettiği rakamlarla İtalya'da 8.047 komün bulunuyor.

<span class="mw-page-title-main">Grande amore</span>

"Grande amore", Francesco Boccia ile Ciro Esposito tarafından yazılan ve İtalyan operatik pop üçlüsü Il Volo tarafından seslendirilen bir şarkıdır. 2015 Sanremo Müzik Festivali'nde birinci gelen şarkı, 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İtalya'yı temsil etmek üzere seçilmiştir.