İçeriğe atla

Uqayribat

'Uqayribat (Arapça: <b>عقيربات</b> : ' Uqayribāt) ayrıca Oqeirbat, Uzeiribat, 'Aqayrbat, 'Agareb, Aaqerbate, Occariba veya Occaraba olarak da yazılır, Hama Valiliği'ndeki Salamiyah İlçesinin Uqayribat Bucağında bir köydür. Jabal Bal'as'ın batısında ve güneydoğusunda Palmyra'yı (Tadmur ), batıda Salamiyah'a giden yol boyunca yer kurulmuştur.[1] Suriye Merkez İstatistik Bürosu'na (CBS) göre, Ukayribat'ın 2004 nüfus yılında toplam 2.745 nüfusa sahipti.[2]

Tarih

Uqayribat, Peutinger Tablosunda Roma döneminden kalma Occaraba kasabasının olduğu yer olarak tanımlanır.[3] Roma belgelerinden birisi olan Notitia Dignitatum'da Occaraba'dan equites promoti Illyriciani lejyonunun bir garnizonunun bölgesi olarak bahsedilir.[4] Çek kaşif Alois Musil, bölgede 20. yüzyılın başlarında yaptığı keşif gezisinde köyde herhangi bir Roma kalıntı izine rastlamadı.[4]

9. yüzyıl Pers coğrafyacısı İbn Khordazbeh'e göre, Abbasiler döneminde Ukayribat, Humus'un idari bölgelerinden biriydi ve Cund Hims bölgesinin bir parçasıydı.[4] 13. yüzyıla kadar da Humus'un idari bir bölgesi olarak kaldı.[4]

1900 yılında, günümüzde mevcut olan Uqayribat köyü, Palmyra'dan 100 kilometre kuzeybatıya göç eden bir grup çiftçi tarafından, burayı işleyip yerleşmek üzere kuruldu.[5] Yerleşim küçük bir yükselti üzerine kurulmuştur.[4] 1517-1917 yılları arasında Suriye'yi yöneten Osmanlılar, yeni yerleşim yerinde bir jandarma karakolu kurdu.[5] Uqayribat kısa süre sonra, tarımsal olarak da gelişen ve 20. yüzyılın başlarında eskiden göçebe Bedevi kabileleri tarafından giderek daha fazla yerleşen çevredeki bölgenin merkezi haline geldi.[5]

Suriye İç Savaşı sırasında, IŞİD kasabayı 2014 yılında Suriye Silahlı Kuvvetlerini köyden çıkararak bu bölgeyi ele geçirdi. 3 Eylül 2017'de kasaba Suriye Arap Ordusu tarafından geri alındı. Ancak 9 Eylül 2017'de ordu şehrin büyük bir bölümünü tekrar kaybetti.[6] 15 Eylül 2017'de Suriye ordusu, büyük bir karşı saldırı düzenleyerek aynı zamanda Rus uçakları ve helikopterlerinin ağır hava saldırılarının ardından Ukayribat kasabasını yeniden ele geçirdi.[7] Bu saldırıda çok sayıda sivil kayıp meydana geldi.[8]

2018 yılında Uqayribat köyünde erken dönem Bizans kilisesine ait büyük bir mozaik keşfedildi.[9]

Kaynakça

  1. ^ Conquête de la steppe et appropriation des terres sur les marges arides du Croissant fertile (Fransızca). Maison de l'Orient méditerranéen. 2001. s. 104. ISBN 9782903264789. 8 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2021. 
  2. ^ "General Census of Population 2004". 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2014. 
  3. ^ Oriental Explorations and Studies. American Geographical Society. 1928. s. 244. 8 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2021. 
  4. ^ a b c d e Palmyrena: A Topographical Itinerary. New York: Czech Academy of Sciences and Arts. 1928. ss. 48-50. 
  5. ^ a b c Musallam, Basim, (Ed.) (2000). "The Syrian Steppe during the Last Century of Ottoman Rule: Hawran and the Palmyrena". The Transformation of Nomadic Society in the Arab East. Cambridge: Cambridge University Press. s. 42. ISBN 0-521-77057-2.  r eksik |soyadı1= (yardım)
  6. ^ بعد 6 أيام من تثبيت سيطرتها على معقل تنظيم “الدولة الإسلامية” في حماة 24 Ağustos 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Syrian Observatory for Human Rights, 9 September 2017.
  7. ^ "معركة الوجود الأخير يخوضها تنظيم "الدولة الإسلامية" وأكثر من 400 قتيل من قوات النظام والتنظيم خلال أقل من أسبوعين من القتال الطاحن". 31 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2021. 
  8. ^ "Amid Syria's horrors, a desert massacre passes unnoticed as survivors claim dozens killed by government forces". ABC News. 4 Ekim 2017. 5 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2018. 
  9. ^ "The Second Largest Mosaic In Syria, Belonging To An Early Byzantine Church, Discovered". Realm of History. 7 Mayıs 2018. 23 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Suriye</span> Batı Asya ülkesi

Suriye, resmî adıyla Suriye Arap Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz ve Levant'ta yer alan bir Batı Asya ülkesidir. Batıda Akdeniz, kuzeyde Türkiye, doğu ve güneydoğuda Irak, güneyde Ürdün ve güneybatıda İsrail ve Lübnan ile sınırlanan ve 14 vilayetten oluşan üniter bir cumhuriyettir. Verimli ovalar, yüksek dağlar ve çöllerden oluşan bir ülke olan Suriye, çoğunluğu Suriyeli Araplar, Kürtler, Türkmenler, Süryaniler, Ermeniler, Çerkesler, Arnavutlar ve Rumlar olmak üzere çeşitli etnik ve dinî gruplara ev sahipliği yapmaktadır. Dinî gruplar arasında Sünniler, Hristiyanlar, Nusayriler, Dürziler ve Yezidiler bulunmaktadır. Suriye'nin başkenti ve en büyük şehri Şam'dır. Araplar en büyük etnik gruptur ve Sünniler en büyük dinî gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Lazkiye</span> Lazkiye ili, Suriyede bir şehir

Lazkiye, Suriye'nin önemli liman kentlerinden biridir. Hatay sınırına yaklaşık 80 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Türkmen Ordusu</span>

Suriye Türkmen Ordusu, Suriye Türkmen Tugayları veya Birleşik Türkmen Ordusu, Suriye'de kurulan Türkmen silahlı oluşum. 7 Ağustos 2012 tarihinde kurulmuştur. Beşşar Esad yönetimine karşı, silahlanan Türkmenler orduya katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İslam Cephesi</span> Suriyedeki çoğunlukla cihatçı Selefi isyancı tugayların çatı örgütü

Suriye İslam Cephesi, Suriye'de çoğunlukla cihatçı Selefi isyancı tugayların çatı örgütü.

<span class="mw-page-title-main">Azez</span> Suriyede yer alan bir şehir

A'zez, Halep İli'ne bağlı bir yerleşim yeri. Şehirde yoğun olarak Sünni müslüman olan Araplar, Kürtler ve Türkmenler yaşamaktadır. Kent merkezi 50 bin, köyleriyle 100.000'e yakın nüfusu vardır. Suriye Geçici Hükümeti'nin de facto başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">El-Kuseyr Taarruzu</span> Suriye İç Savaşında bir taarruz

El-Kuseyr Taarruzu, Suriye Kuvvetleri tarafından Muhaliflere karşı başlatılmıştır. Taarruz, 4 Nisan 2013 tarihinde Suriye Ordusu ve Hizbullah tarafından başlatılmıştır. Aynı zamanda bu taarruzda Ulusal Savunma Kuvvetleri de bulunmuştur. Ordu El-Kuseyr'deki Muhaliflerin elinde olan kasabalara bir saldırı başlatmıştır. Bölge önemli bir erzak yoluydu, çünkü yol sayesinde Humus'daki muhaliflerle savaşmak için bu yol gerekliydi.

<span class="mw-page-title-main">Palmira Taarruzu (Mayıs 2015)</span>

Palmira Muharebesi, Suriye'nin tarihi Palmira şehri ve çevre köy ve kasabalarında, IŞİD ile Suriye Arap Ordusu arasındaki savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı Humus Cephesi</span> Suriye İç Savaşında Humus ilindeki çatışmalar

Suriye İç Savaşı Humus Cephesi, Suriye İç Savaşı'nda Humus ilindeki çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Palmira Taarruzu (Mart 2016)</span>

Palmira taarruzu, Suriye rejimi ve müttefiklerinin Rus hava desteğiyle Palmira şehir merkezi ve çevresindeki yerleşim bölgelerini IŞİD'den aldığı çatışmalardır.

Kuzey Rakka taarruzu, 26 Mayıs 2016 tarihinde, Suriye Demokratik Güçleri tarafından Irak ve Şam İslam Devleti'nin başkenti Rakka şehrini almak için başlatılan taarruzdur.

<span class="mw-page-title-main">Suriyeliler</span> etnik grup

Suriyeliler, Suriye'de yaşayan, Levant bölgesinin yerlisi olan ve ana dilleri Arapça, özellikle de Levanten lehçesi olan çoğunluk nüfustur. Suriye halkının kültürel ve dilsel mirası, hem yerli unsurların hem de binlerce yıl boyunca bu topraklara ve halkına hükmetmeye gelen yabancı kültürlerin bir karışımıdır. Yedinci yüzyıla gelindiğinde Levant'ta yaşayanların çoğu Aramice konuşuyordu. Müslümanların 634 yılında Levant'ı fethetmesinin ardından Arapça baskın dil haline gelmiş, ancak Suriyelilerin bir azınlığı hala Süryanice ve Batı lehçelerinde konuşulan Aramiceyi korumuştur.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'nın sivil ayaklanma safhası</span> 2011deki protestolar

Suriye İç Savaşı'nın sivil ayaklanma safhası, Suriye İç Savaşı'nın 15 Mart 2011'deki protestolarla başlayan ve 29 Temmuz 2011'de Özgür Suriye Ordusu'nun kuruluşuyla silahlı çatışmalara dönüşen safhası.

<span class="mw-page-title-main">Suriye muhalefeti</span> Esad ailesinin Suriyedeki yönetimine muhalif bir grup

Suriye muhalefeti, Suriye Ulusal Koalisyonu ve alternatif bir Suriye hükûmeti olarak belirli toprak kontrolüne sahip Suriye hükûmeti karşıtı gruplar tarafından temsil edilen siyasi yapıdır.

Şeyret ve Tiyas hava üssü pususu, Suriye İç Savaşı sırasında 25 Kasım 2011 tarihinde Özgür Suriye Ordusu tarafından Humus ilindeki Suriye Hava Kuvvetleri üssüne yapılan silahlı bir saldırı. Suriye hükûmeti, yabancı gazetecilerin devlete girişini yasakladığından, saldırının yeri tam olarak bilinmemektedir. Ancak, Humus ve Palmira arasındaki Humus ilinde yer alan 34°31′30″K 37°37′22″D koordinatlarında askerî bir hava üssüne yapıldığı tahmin edilmektedir. On Suriye Hava Kuvvetleri görevlisi öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Deyrizor Taarruzu (Ocak 2017)</span>

Deyrizor Taarruzu , Irak ve Şam İslam Devleti'nin Suriye Silahlı Kuvvetleri'ne karşı 14 Ocak'ta Deyrizor şehrini ele geçirmek için başlattığı bir askerî operasyon.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de turizm</span>

Şam ve Halep gibi Batı Asya'daki en eski şehirlerden bazılarına sahip olmasına rağmen, Suriye'deki turizm Suriye iç savaşı ve bununla ilişkili mülteci kriziyle büyük ölçüde azalmıştır. Birçok eski turistik çekim merkezi, yapılan bombardımanlar nedeni ile yok edildi; tüm büyük havayollarının uçuşları askıya alındı ve birçok büyük otel kapandı. Ülkenin turizm endüstrisini canlandırmak için önemli miktarda yatırım yapılması gerektiği tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye tarihi</span> Suriyenin tarihi

Suriye tarihi, mevcut Suriye Arap Cumhuriyeti topraklarında ve Suriye bölgesinde meydana gelen olayları kapsar. Antik çağlar boyunca, mevcut Suriye Arap Cumhuriyeti toprakları, Sümerler, Mitanniler, Asurlular, Babiller, Mısırlılar, Hititler, Kenanlılar, Fenikeliler, Aramiler, Amoriler, Persler, Yunanlar ve Romalılar dahil olmak üzere çeşitli medeniyetler tarafından işgal edildi ve yönetildi. Suriye, ilk kez 24 Ekim 1945'te, Suriye hükûmeti tarafından Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın imzalanmasıyla bağımsız bir ülke olarak ortaya çıktı ve Nisan 1946'da Fransa'nın Milletler Cemiyeti tarafından verilen Suriye'nin "nüfusa idari tavsiye ve yardım sağlama" yetkisi fiilen sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Suriye'de Türkiye</span>

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Millî Ordusu, Suriye İç Savaşı sırasında Ağustos 2016'dan bu yana Suriye'nin kuzeyini kontrol etmektedir. Bu bölgeler sözde Suriyeli muhaliflere bağlı bir hükûmeti kabul etseler de, gerçekte ademi merkeziyetçi yerel konseyler ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ikili yetkisi altında ayrı bir devlettir. Bu durum bazı kaynaklarca bir işgal olarak nitelendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'nin dış ilişkileri</span> Suriyenin dış ilişkilerine genel bakış

Ulusal güvenliği sağlamak, Arap komşuları arasındaki etkisini artırmak ve Golan Tepeleri'nin geri alınmasını sağlamak Suriye Arap Cumhuriyeti'nin dış politikasının temel hedefleri olmuştur. Suriye, tarihinin birçok noktasında Türkiye, İsrail, Irak ve Lübnan gibi coğrafi olarak kültürel komşularıyla şiddetli bir gerilim yaşadı. Suriye, Arap Baharı ve Suriye İç Savaşı öncesinde 21. yüzyılda bölgesindeki birçok devletle ilişkilerinde bir gelişme yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Çerkesleri</span> Çerkes diasporasının Suriyedeki kolu

Suriye Çerkesleri 19. yüzyılda Suriye'ye yerleşen Çerkes diasporasını ifade eder. Çerkesler, Rus-Çerkes Savaşı'nı takip eden Çerkes Soykırımı'ndan sonra Suriye'ye taşındılar. Suriye toplumunun giderek asimile olan bir parçası haline gelmiş olsalar da Adigeceyi, kabile miraslarını ve bazı geleneksel adetlerini koruyarak farklı bir kimlik oluşturmuşlardır.