İçeriğe atla

Untersee (Konstanz Gölü)

Untersee'nin eyalet sınırları. Sarı kısım Baden-Württemberg eyaletini, yeşil kısım Thurgau kantonunu, kırmızı kısım ise Schaffhausen kantonunu gösterir.

Untersee ("Aşağı Göl") Konstanz Gölü'nün iki parçasından küçük olan bölümü. (Büyük olan diğer bölümü: Obersee)

Almanya'nın Baden-Württemberg eyaleti ile İsviçre'nin Thurgau ve Schaffhausen kantonları arasında kalan göl 62 km2'dir. Bunun 47 km2'si Almanya'ya, kalan 13 km2si İsviçre'ye aittir. Gölün en derin yeri 45 m., ortalama derinliği ise 13 m.dir.

Gölün değişik kısımları değişik adlarla anılır. Kuzeydoğudaki bölümü Gnadensee, kuzey bölümü Markelfinger Winkel kuzeybatı bölümü Zeller See ve nihayet Ren'e doğru akan batı bölümü Rheinsee olarak anılır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Van Gölü</span> Türkiyenin en büyük gölü

Van Gölü, Van ve Bitlis illeri sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Alpler</span> Orta Avrupada yer alan bir sıradağ

Alpler, Orta Avrupa'da yer alan büyük dağ silsilesi. İsviçre, Kuzey İtalya ve Fransa'nın pek çok bölümünde görülür. Avusturya'nın hemen hemen hepsini kaplar ve Almanya'nın güneyinde önemli yer tutar. Coğrafi olarak 44°-48° kuzey enlemleri ve 5°-18° doğu boylamları arasında bulunur. Ekvator'dan ve Kuzey kutbundan hemen hemen aynı uzaklığa sahiptir. 207.000 km² bir alanı kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Konstanz Gölü</span>

Konstanz Gölü, Almanya, İsviçre ve Avusturya arasında bir göldür. Konstanz gölü Ön Alp Dağlarına dayanır. Gölün 273 km uzunluğunda sahili vardır ve 536 km²'lik yüzölçümü ile Macaristan'daki Balaton (594 km²) ve İsviçre'deki Cenevre gölünden (582 km²) sonra Orta Avrupa'nın üçüncü geniş gölüdür. İçerdiği 48 km³'lük su miktarı ile 89 km³'lik Cenevre Gölünden sonra Orta Avrupa'nın da ikinci büyük gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sarıyar Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Ankarada baraj

Sarıyar Barajı Nallıhan'nın Sarıyar mahallesinde olup, Sakarya Nehri üzerinde 1951-1956 yılları arasında inşa edilmiş hidroelektrik enerji üretimi amaçlı bir barajdır. Beton ağırlık tipi olan barajın gövde hacmi 568.000 m3, akarsu yatağından yüksekliği 90 m'dir. Normal su kotunda göl hacmi 1.900 hm3, normal su kotunda göl 83,83 km2'dir. 4 alternetör ile çalışan santral 160 MW gücündeki hidro-elektrik santralinden ise yılda 378 GWh saat elektrik enerjisi elde edilir. Türkiye'nin ilk büyük HES barajıdır. Türkiye'deki tek santral atölyesi'ne sahiptir. Türkiye baraj gölü sıralamasında 6'cı sırayı yer almaktadır. Baraj havzası, yeşil kuşak ağaçlandırma eylem planı çerçevesinde ağaçlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alibey Barajı</span>

Alibey Barajı, İstanbul'da Alibey Deresi üzerinde, içme, kullanma ve sanayi suyu temini amacıyla 1975-1983 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Tanganika Gölü</span> Afrikada bir göl

Tanganyika, Orta Afrika'nın ve Rusya'daki Baykal gölünden sonra Dünyanın en derin gölüdür. 3° 20'den 8° 48' güney paralelleri ve 29° 5'ten 31° 15' doğu meridyenleri arasında yer alır. Yeryüzünün 6. en büyük gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ippendorf</span>

İppendorf, Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde, Bonn kentine bağlı idari bölge. Yüzölçümü 3,08 km2'yi bulan bölgenin nüfusu 7307'ye ulaşmaktadır. Nüfus yoğunluğu km2 başına 2371'dir. Varlıklı kesimin tercihi nedeniyle "Villa bölgesi" olarak da anılır. 1959 yılında yapılan kazılarda 50 bin yıllık, çakmak taşından ilkel aletler gün ışığına çıkarılmıştır. Kayıtlara ilk kez 1320 yılında geçen İppendorf, 1969 yılında Buschdorf, Duisdorf, Lengsdorf, Lessenich/Meßdorf, Röttgen-Bonn ve Ückesdorf ile birlikte Bonn'a bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ladoga Gölü</span>

Ladoga Gölü, Rusya'ya bağlı Karelya Cumhuriyeti ile Leningrad eyaleti sınırları içinde kalan bir tatlı su gölüdür. Ladoga Gölü Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise 15. büyük gölüdür.

Doyduk Barajı, Nevşehir'de, Kalaycık Çayı üzerinde, sulama amacıyla 1998-2003 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Kirazlıköprü Barajı, Bartın'da, Gökırmak Çayı üzerinde, sulama, enerji ve taşkın kontrolü amacıyla yapımına 1999 yılında başlanan bir barajdır. Yapımının en geç 2018 yılında tamamlanması beklenmektedir.

Terkos Barajı, İstanbul'da, Durusu Gölü üzerinde, içme suyu amacıyla 1971 yılında bitirilmiş bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Lugano</span> İsviçrede şehir ve belediye

Lugano, güney İsviçre'de İtalya sınırına yakın, Lugano Gölü kıyısında şehir. İsviçre'de tamamında İtalyanca konuşulan tek kanton olan Ticino'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Almanya coğrafyası</span>

Bu madde Almanya coğrafyasını anlatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Neuchâtel Gölü</span>

Neuchâtel Gölü,, tamamı İsviçre sınırları içinde kalan en büyük göl.

<span class="mw-page-title-main">İnn Nehri</span>

İnn Nehri İsviçre, Avusturya ve Almanya'da bulunan bir ırmak'tir. Inn Nehri'nin kaynağı Engadine, İsviçre Alpleri'nde 2.484 m. zirveli "La Maloja Beli" ve St Moritz yakınlarında olup hemen "Lunghin" Gölüne katılmaktadır. İnn Nehri Tuna Nehri'ne Passau'da sağdan katılan bir kol olarak son bulur. Uzunluğu 517 km. ve havza alanı 25.700 km²'dir. Kaynakta irtifa 2.484m iken Passau'da ağzında irtifa 291 m olur ve ortalama irtifa 2.484 m dir. Havzasında bulunan en yüksek nokta 4049 m irtifada olan Piz Bernina zirvesidir.

Bu liste sadece İsviçre'deki 1 km2'den büyük olan gölleri kapsar, İsviçre'deki tüm gölleri kapsamaz. İsviçre'deki en büyük göl Cenevre Gölü'dür ve İsviçre'ye ait olan kısmı 345 km2'dir. Toplam büyüklüğü açısından Konstanz Gölü, Cenevre gölünden sonra gelir, yani 2. büyük göl gibi görünür. Ancak Konstanz gölünün İsviçre sahilleri 72 km. iken Almanya sahili 172 km., Avusturya sahili ise 28 km.dir. İsviçre İstatistik Kurumuna göre Konstanz gölünün İsviçre'ye ait olan kısmı 172 km2'dir. Bu yüzden Konstanz gölü, 215 km2'lik Neuchâtel Gölünden sonra üçüncü büyük göl sayılır. Neuchâtel Gölü, tümüyle İsviçre sınırları içinde olan en büyük göldür.

<span class="mw-page-title-main">Yukarı Ren</span> Renin bir bölümü

Yukarı Ren, Ren nehrinin Konstanz Gölü, daha somut olarak Stein am Rhein ile Basel arasında kalan bölümü. Bu bölüm aynı zamanda İsviçre ile Almanya arasındaki sınır da oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Obersee (Konstanz Gölü)</span> Konstanz Gölü Havzası

Obersee, Konstanz Gölü'nün iki parçasından büyük olan bölümü.

<span class="mw-page-title-main">Überlingen Gölü</span>

Überlingen Gölü, Konstanz Gölü'nün büyük parçası olan Obersee gölünün kuzeybatı kısmındaki parçasıdır. Meersburg ile Konstanz arasındaki gemi bağlantısından kuzeydeki Bodman-Ludwigshafen'e kadar uzanan bölgede yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Thurgau</span> İsviçre kantonu

Thurgau, İsviçre'nin kuzeydoğu kesiminde kanton. Kuzeyde Konstanz Gölü (Bodensee), kuzeybatıda Ren Nehri, güneyde Sankt Gallen kantonu, batıda da Zürich ve Schaffhausen kantonları ile çevrilidir. Yüzölçümü 991 km²'dir. Kanton merkezi Frauenfeld'tir.