İçeriğe atla

Unlicense

Unlicense
Unlicense logo
YazarArto Bendiken
FSF onaylıEvet [1]
OSI onaylıKısmen (ücretsiz olarak değerlendirilir, ancak önerilmez)[2]
GPL uyumluEvet [1]
Kod bağdaştırmaEvet
Web sitesiunlicense.org

Lisanssız (İngilizce: Unlicense) bir kamu malı eşdeğer lisansıdır ve telif hakkı karşıtlığı odaklıdır. İlk defa 1 Ocak 2010'da yayınlandı (Kamu Alanı Günü: Public Domain Day).[3][4] 2015 yılında GitHub, 5,1 milyon lisanslı projesinin yaklaşık 102.000'inin (GitHub.com'daki lisanslı projelerin %2'sine denk gelir) Unlicense'i kullandığını bildirdi.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b "Various Licenses and Comments about Them - GNU Project § The Unlicense". Free Software Foundation. 7 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: Şubat 10, 2017. 
  2. ^ "Frequently Answered Questions". 8 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2018. 
  3. ^ Joe Brockmeier (Haziran 11, 2010). "The Unlicense: A License for No License". OStatic. 22 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2018. 
  4. ^ "Unlicense Yourself: Set Your Code Free". 8 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: Şubat 28, 2017. 
  5. ^ Balter, Ben (9 Mart 2015). "Open source license usage on GitHub.com". github.com. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2015. 1 MIT 44.69%, 2 Other 15.68%, 3 GPLv2 12.96%, 4 Apache 11.19%, 5 GPLv3 8.88%, 6 BSD 3-clause 4.53%, 7 Unlicense 1.87%, 8 BSD 2-clause 1.70%, 9 LGPLv3 1.30%, 10 AGPLv3 1.05% (30 million × 2% × 17%=102k) 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özgür yazılım</span> belirli kullanıcı kullanım, kopyalama, değiştirme, yeniden dağıtma özgürlüğünün (değiştirilmiş dahil) mevcut olduğu yazılım

Özgür yazılım, kullanıcısına yazılımı herhangi bir amaç için çalıştırma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri tanıyan yazılım türüdür. Tersi, özel mülk yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">OpenBSD</span> güvenlik odaklı Unix-benzeri işletim sistemi

OpenBSD, Berkeley Yazılım Dağıtımına dayalı ücretsiz ve özgür Unix benzeri bir işletim sistemidir. Theo de Raadt tarafından 1995 yılında NetBSD işletim sistemi projesinden çatallanarak oluşturulmuştur. De Raadt'a göre OpenBSD güvenlik önlemleri geliştirmek için bir araştırma işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">BSD</span>

BSD, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'in kaynak kodu dağıtımı olan, AT&T'nin UNIX'i için bir eklentiler zinciridir. Birçok açık kaynak kodlu işletim sistemi projesi, 4.4 BSD-Lite olarak bilinen kaynak kodu dağıtımını temel kabul eder. Ek olarak bunlar, özellikle GNU projesi olmak üzere diğer birçok açık kod projesini de kapsar.

<span class="mw-page-title-main">BSD lisansları</span>

BSD lisansları izin veren özgür yazılım lisansları ailesidir. Lisans ilk kez aynı isimdeki bir Unix benzeri işletim sistemi olan Berkeley Software Distribution (BSD) tarafından kullanıldı.

Mozilla Kamu Lisansı, açık kaynak koda dayanan bir özgür yazılım lisans modelidir. 1.0 sürümü Netscape'de hukukçu olarak çalışan Mitchell Baker tarafından 1998'de yazıldı. Daha güçlü bir özgür yazılım vurgusuna sahip olan güncel 1.1 sürümüyse Mozilla Vakfı hukukçularınca kaleme alındı.

<span class="mw-page-title-main">GitHub</span> sürüm kontrol sistemi olarak Git kullanan yazılım geliştirme projeleri için ağ tabanlı bir depolama servisi

GitHub, sürüm kontrol sistemi olarak Git kullanan yazılım geliştirme projeleri için web tabanlı bir depolama servisidir. 8 Şubat 2008 tarihinde Tom Preston-Werner, Chris Wanstrath, P. J. Hyett, Scott Chacon tarafından kuruldu. GitHub özel depolar için ücretli üyelik seçenekleri sunarken, açık kaynaklı projeler için ücretsizdir. Mayıs 2011 itibarıyla GitHub açık kaynaklı projeler tarafından tercih edilen en popüler depolama servisidir.

uname

uname (veya unix name) - Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri bir yazılım konsol programı olup, sistem hakkında bilgi verir. Geçerli makine ve üzerinde çalışdığı işletim sistemi hakkında isim, sürüm ve diğer ayrıntıları yazdırır. uname sistem çağrısı ve komut PWB / UNIX ile ilk kez ortaya çıktı. Her ikisi de POSIX tarafından belirtilir.

<span class="mw-page-title-main">Copyleft</span>

Copyleft, insanlara özgün çalışmayı diledikleri gibi kopyalama, değiştirme ve yeniden dağıtma hakları veren bununla birlikte eserin özgün ve değiştirilmiş halinin yine aynı haklarla dağıtılmasını zorunlu tutan yasal bir tekniktir. Bir özgür yazılımın özgün hali ve değiştirilmiş türevlerinin özel mülke dönüşmesini önlemek yani daima özgür kalmasını sağlamak için kullanılır. Bu bakımdan copyleft özgür lisanslar copyleft olmayan özgür lisanslara göre daha koruyucu niteliktedir. Copyleft lisanslar başta bilgisayar yazılımları olmak üzere belgeler, sanat eserleri, bilimsel keşifler ve hatta belirli patentlere kadar uzanan çalışmalar için kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Debian GNU/kFreeBSD</span>

Debian GNU / kFreeBSD, Debian projesi tarafından piyasaya sürülen bir işletim sistemidir. Bir GNU tabanlı kullanıcı ortamı ve glibc ile birleştirilmiş FreeBSD çekirdeğini kullanır. Debian GNU / kFreeBSD yazılımının çoğunluğu Debian GNU / Linux ile aynı kaynaklardan oluşturulmuştur. KFreeBSD'deki k harfi, çekirdeğin (kernel'in) kısaltmasıdır ve sadece FreeBSD işletim sisteminin çekirdeğinin kullanıldığı anlamına gelir. Debian projesi, FreeBSD çekirdeğine dayalı "kfreebsd-i386" ve "kfreebsd-amd64" olmak üzere iki farklı işletim sürümü sunar.

<span class="mw-page-title-main">GitLab</span> Çevrimiçi Git kaynak kodu deposu barındırma

GitLab, Git sürüm kontrol aracını kullanan bir Kaynak Kod ve Proje Yönetim platformudur. Sürekli entegrasyon (CI), sürekli teslimat (CD), hata kayıt, kod gözden geçirme ve viki desteği bulunur.

Android üzerinde çalışan özgür yazılım ve Açık kaynak önemli uygulamaların kısa bir listesidir.

youtube-dl, YouTube, Dailymotion ve Vimeo gibi akış web sitelerinden ses ve video dosyalarını ayıklamak için kullanılan bir komut satırı indirme yöneticisi programıdır. Yazılım Python kullanılarak yazılmıştır. youtube-dl, Lisanssız lisans kapsamında kamuya açık yazılımdır.

IronPython, Python programlama dilinin .NET Framework ve Mono'yu hedefleyen bir gerçeklemesidir. Proje Jim Hugunin tarafından başlatılmış, Hugunin 5 Eylül 2006'da yayınlanan 1.0 sürümüne kadar aktif olarak katkıda bulunmuştur. IronPython 2.0 10 Aralık 2008'de piyasaya sürüldü. 1.0 sürümünden sonra, 2.7 Beta 1 sürümüne kadar Microsoft'ta küçük bir ekip tarafından geliştirildi. Hugunin'in Google'da çalışmaya başlamasının ardından Microsoft, IronPython'u geliştirmeyi 2010 yılının sonlarında sonlandırdı. Proje şu anda GitHub'da bir grup gönüllü tarafından yürütülmektedir. Ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır ve Microsoft Visual Studio IDE için ücretsiz ve açık kaynaklı bir uzantı olan Visual Studio için Python Tools (PTVS) ile uygulanabilir.

<span class="mw-page-title-main">GhostBSD</span> Unix-like operating system

GhostBSD, FreeBSD tabanlı öntanımlı masaüstü ortamı olarak MATE kullanan Unix-benzeri bir işletim sistemidir. Kurulumu kolay, kullanıma hazır ve kullanımı kolay olmayı hedeflemektedir. Projenin amacı güvenli, gizliliğe önem veren, kararlı, pratik, açık, özgür ve ücretsiz olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Sanal Makine Yöneticisi</span>

Bilgi işlemde, sanal yönetici olarak da bilinen Sanal Makine Yöneticisi, Red Hat tarafından GNU Genel Kamu Lisansı altında yayınlanan bir masaüstü sanal makine monitörüdür.

<span class="mw-page-title-main">RPCS3</span> PlayStation 3 yazılımı için emülatör

RPCS3, Windows, Linux, FreeBSD ve MacOS sistemlerinde çalışan PlayStation 3 için ücretsiz ve açık kaynaklı bir konsol emulatoru ve hata ayıklayıcısıdır. PlayStation 3 oyunlarının ve yazılımlarının kişisel bir bilgisayarda oynatılmasına ve hatalarının ayıklanmasına olanak tanır. Program C++ dilinde yazılmıştır ve X86-64 CPU'larında çalışabilmektedir. Arka uç oluşturucuları olarak OpenGL ve Vulkan'ı içeriyior.

<span class="mw-page-title-main">ShareX</span>

ShareX,Microsoft Windows için özgür ve açık kaynak kodlu ekran görüntüsü ve screencast yazılımıdır.GNU Genel Kamu Lisansı altında yayımlanmıştır. Projenin kaynak koduna GitHub üzerinden erişilebilir. Aynı zamanda Microsoft Store ve Steam üzerinden indirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Homebrew (paket yöneticisi)</span>

Homebrew, Apple'ın işletim sistemi macOS ve Linux için geliştirilmiş, yazılım kurulumunu basitleştiren ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılım paketi yönetim sistemidir. Ad, kullanıcının zevkine bağlı olarak Mac'te yazılım oluşturma fikrini önermeyi amaçlamaktadır. Başlangıçta Max Howell tarafından yazılan paket yöneticisi, Ruby on Rails topluluğunda popülerlik kazandı ve genişletilebilirliği için övgü aldı. Homebrew, kullanım kolaylığı ve komut satırı arayüzüne entegrasyonu için önerilmiştir. Homebrew, Software Freedom Conservancy'nin kar amacı gütmeyen bir proje üyesidir ve tamamen ücretsiz gönüllüler tarafından yürütülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Void Linux</span>

Void Linux, sıfırdan tasarlanan ve uygulanan X Binary Package System (XBPS) paket yöneticisini ve "runit init" sistemini kullanan bağımsız bir Linux dağıtımıdır. İkili çekirdek blobları hariç, temel kurulum tamamen özgür yazılımdan oluşur ancak kullanıcılar özel yazılım yüklemek için özgür olmayan resmi bir depoya erişebilir.

<span class="mw-page-title-main">Liberation yazı tipi ailesi</span>

Liberation, dört TrueType yazı tipi ailesinin toplu adıdır: Liberation Sans, Liberation Sans Narrow, Liberation Serif ve Liberation Mono. Bu yazı tipleri, Liberation'ın ücretsiz bir ikame olarak tasarlandığı Microsoft Windows işletim sistemi ve Microsoft Office yazılım paketindeki en popüler yazı tipleriyle metrik olarak uyumludur. Yazı tipleri LibreOffice'de varsayılandır.